Apple, opaka izrabljivačka nepatriotska firma!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple, opaka izrabljivačka nepatriotska firma!

18.02.2004 | 08:05
Prenosim sa CNN-a i MacObservera
-------------------------------------------
CNN: Apple 'Exporting America' For Cheap Labor Overseas
by Bryan Chaffin

Apple Computer has been added to CNN's list of American companies either sending American jobs overseas or choosing to employ cheap foreign labor instead of American workers.

CNN news anchor Lou Dobbs added Apple to the list of almost 300 American companies on its Monday airing of 'Lou Dobbs Tonight'. The program has been focusing since last October 30th on the outsourcing of American jobs in its continuing series "Exporting America." The series was based originally on a University of California, Berkeley study that warned as many as 14 million American jobs - or 11 percent of the US work force - are at risk of being shipped overseas.

Apple outsources most of the manufacturing of its desktop and laptop products overseas, including a large percentage of its accessories. While the company does not outsource a large amount of its customer support -- as many others do -- to countries like India, Apple does have some call centers in Europe, but those primarily serve customers in those regions.

The Berkeley study said the average annual salary of the threatened jobs is a shade under US$40,000. The biggest group at risk is 8.6 million Americans in office support jobs, while the threat is strongest in cities built on high-paying service jobs, like Boston, New York, San Francisco and San Jose. The report said jobs are going primarily to India, which will have 17 million workers available in information technology by 2008 and is already becoming America's high-tech support mecca.

Cynthia Kroll, a researcher at the University of California, Berkeley's Haas School of Business and an author of the report, said another factor in the outsourcing of American jobs is that the trend generally drives down wages in sector jobs that remain in the US.

Other high-tech companies on the "Exporting America" list include Adaptec, Adobe Systems, AMD, AOL, Dell Computer, Earthlink, Expedia, Gateway, Google, Hewlett-Packard, IBM, Intel, Lexmark International, Microsoft, Motorola, Oracle, Quark, Sun Microsystems, Texas Instruments, and Yahoo!.

Last year, Dell moved many of its call centers back from India to the US after its corporate customers had trouble understanding the India-accented call center help.

An Apple spokeswoman had no comment on the CNN report for The Mac Observer.
---------------------------------------

Komentari?
18.02.2004 | 08:11
Dodatak:
www.macobserver.com/article/2004/02/17.13.shtml

To je stranica gdje je gornje preneseno i gdje je MacObserver iznio svoje stajalište pa otvorio diskusiju. Jako zanimljivo!

Pitanje: mislite li da će - makar siromašni i neobrazovani - dio Amerike propasti zbog globalizacije?
18.02.2004 | 11:20
Mislim da je dizanje galame oko toga samo mali djelic americke paranoje i fobije od ostatka svijeta. Istina je pak da kapital ide tamo gdje mu je jeftinija radna snaga, i da ne izrabljuju jeftinu radnu snagu zemalja treceg svijeta propali bi svi a ne samo 'siromasni i neobrazovani'.

Tko uopce vise ima proizvodnju unutar US? Mozda Willow Design, koji je upravo stavio kljuc u bravu:
"This is an expensive way to make the cases though, and with increased competition of offshore, manufactured cases run through with labor rates of 22� - 25� per hour, we found we just couldn't compete. Two options would have been to drop our standards or ship our production offshore -- neither of which was acceptable. So we have decided to stop making the cases."
18.02.2004 | 11:39
Sto se tice prebacivanja proizvodnje u siromasne zemlje, a i puno vise toga, preporucam "No Logo" od Naomi Klein. Vjerojatno ce vas baciti u bed ali vrijedno citanja.
19.02.2004 | 02:21
Last year, Dell moved many of its call centers back from India to the US after its corporate customers had trouble understanding the India-accented call center help.

Ovo je dobra stvar. Osobno bih volio da su Dellovi kupci, ili Microsoftovi, ili Appleovi, zbunjeni hrvatskim naglaskom zaposlenih teta. Ovo je dobra stvar za zemlje drugog i treceg svijeta, da konacno ugrizu malo kolaca svjetskog novca i industrijskih strujanja. Hocemo li predloziti Appleu da otvori help-line sredista u Hrvatskoj?

Uostalom, zasto se Amerikanci zale? Desetljecima su krali najbolje ljude iz drugih prekomorskih zemalja, iz Europe narocito, pa se sada bune kada migracija primijeni smijer. Bas su sebicni

Neka, ovo je dobro.
19.02.2004 | 10:26
Stvar je u tome sto ljudi u "prekomorskim zemljama" rade u robovskim uvjetima i mizerno su placeni za proizvode koje njihovi poslodavci prodaju po basnoslovnim cijenama u vlastitoj zemlji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 32 minuta
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO