Kupujem iPod, molim savjete
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupujem iPod, molim savjete


17.02.2009 | 19:31
Dakle, kupio bi iPod za auto, isključivo za auto, koji ima tvornički ugrađenu muziku koja mi savršeno odgovara, ne prihvaćam nikakve opcije koje uključuju njeno čupanje. iPod ću spojiti na nju putem interfacea koji ugrađenu muziku uvjeri da je iPod vanjski CD-changer tako da njime upravljam putem komandi na volanu, a na ugrađenom zaslonu čitam pripadajući tekst (MP3 tagove). To znači da će iPod 90% vremena stajati zatvoren u nekom pretincu pa niti estetika nije ni najmanje bitna.

Mene zanimaju iskustva sa sličnim instalacijama. Predložen mi je nano kao bolja varijanta s obzirom na vibracije u vožnji, no ima li tko iskustva s klasičnim (s HDD)? Je li 16 GB puno, malo, dosta? Meni se čini kao puno, ali...? Da li je bolje koristiti MP3 ili AAC? Da li se može koristiti miješano (npr. ono što mi je već u MP3 da ne prebacujem ponovno, a novo u AAC ako ima razloga)? Što bi još trebao znati?

Da li mi treba još neka dodatna oprema ili pribor? Da li u kompletu dolazi USB kabel? Da li dolazi desktop craddle (kad ga sinkroniziram s iTunes)? Ako ne dolazi, da li ga se isplati imati?

1000 zašto, 1000 zato...

I za kraj, da li je ovo neka prihvatljiva cijena (unutar uobičajenih) u HR? Ne zanima me ako je i skuplje koji sitan postotak, s obzirom da bi se nabavljalo preko firme, od druge firme s kojom ima kompenzirati...
Clipboard01-9b347471a8a0f077da9132e873c654ae.gif


Hvala.
17.02.2009 | 19:34
Zar baš ništa, zar baš nitko?
21.02.2009 | 14:43
Pa dajte, ljudi, zar nisam baš ni trunku pomoći zaslužio????

Ajde da probamo s jednostavnijim pitanjima:

- kad kupim iPod nano 16GB 4th gen, da li uz njega dobijem kabel za sync sa iTunes?

- ako da, kakav je to kabel? USB? FW? Nešto treće?

- a da li dobijem desktop craddle (dock)?

- ako ne, da li mi ga se isplati kupiti (po vašem mišljenju)?

- da li je dock kojim slučajem ujedno i USB hub?
  • lex
  • Korisnik
  • 5
21.02.2009 | 15:24
Nisam vidio do sada.

Ja sam kupio ipod nano 4 generacije. Dobio sam unutra kabel koji se uštekava u usb port, pomoću istog vršim sync. i punjenje. Nema docka. Uzeo sam 8 GB verziju meni je dosta.

Ne koristim ga u autu, jer imam standardni radio koji i nema mogučnost (ili ja neznam kako) spajanja cd changera ili ipoda, tako da tu nemam neki savjet. Ja se držim AAc formata.

Ako netko koristi iPod nano izvan auta, preporučam In-Ear headphones.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
21.02.2009 | 15:26
Još da dodam da dock nije USB hub, ja ga namjeravam kupiti, jer mi je lijep i koristio bi ga za iphone i ipod, mislim da ima neki univerzalni.
22.02.2009 | 05:01
Ja sam tek sada vidio ovo pitanje...

16 GB je čudo prostora za glazbu u autu. Svi iPodi dolaze sada s USB kabelom za sink. Dock nije USB hub, nekada je dolazio uz iPode, a sada... morao bih pogledati, zaviri na Apple, ali vjerojatno ne jer ga ne daju niti uz skuplji iPhone nego se kupuje zasebno. Meni ne izgleda jako potreban.

Koristi MP3 jer je rašireniji i da se ne zezaš s konverzijom. AAC je bolji, ali tu razliku ne možeš čuti na bilo kakvoj consumer opremi. Mislim da možeš koristiti oba formata istovremeno.
22.02.2009 | 09:41
Hvala. 16 GB sam odabrao jer je mala razlika u cijeni od 8 GB, a rijetko imam vremena zezati se s prebacivanjem glazbe. Zapravo, mislim da sveukupno ni nemam glazbe za napuniti više od možda 30-40 GB jer fond onog što volim slušati jest kakav jest, ne proširuje se često (ne slušam trendovski mainstream) i računam da će na ovakav način na tom iPodu biti dovoljno toga da ću prije promijeniti auto nego što će mi dosaditi izbor glazbe na iPod-u.

Glavni problem mi je što ću vjerojatno morati čekati do godišnjeg odmora da uhvatim vremena srediti zbirku, napraviti kolekciju, prebaciti s vinila ono što nikad nisam uspio naći u digitalnom obliku, prebaciti u MP3/AAC ono što imam samo kao CDA...

U svakom slučaju, računam da će za tjedan-dva sve biti instalirano u auto, a iza Uskrsa idemo na neki malo dalji put pa ćemo imati prilike probati. Nakon toga ću napisati svoje dojmove...
22.02.2009 | 10:54
Eh, tek sada sam vidio pitanje... nije me bilo par dana.

No, sličnu sam situaciju (glazba po vlastitom izboru u autu, C4 Picasso) riješio tako da sam dokupio ono što Citroen naziva "USB Box". Omogućuje "štekanje" USB stickova, vanjskih HDD-ova i - iPoda! Čak se dobije i poseban kabel za iPod.

To već par mjeseci koristim, uglavnom uz USB stick memorije s MP3-cama. Tek sam nedavno nabavio polovni iPod nano (2nd gen.), i stvar šljaka vrlo dobro. Komande su na volanu, tagovi (naslovi, izvođači, albumi) se vide na zaslonu na komandnoj ploči, sve 5. Čak i PUNI iPod tijekom slušanja!
Napomena: stvar radi i s iPhoneom 3G - ali je u tom slučaju preporučljivo uključiti "flight mode" - ne znam što bi se dogodilo da telefon zazvoni dok je prištekan na autoradio
(No, barem mi za auto onda nije potreban poseban punjač za iPhone...)

E, sad - dilema koji iPod? Mislim da je Nano OK izbor, zbog vibracija... makar mislim da to i nije tako veliki problem - nemaš valjda nekakav stari terenac s "tvrdim" ovjesom, pa da ti non-stop "ravna bubrege"?

8GB je dovoljno, 16GB uvr' glave... barem za moje iskustvo (MP3 format).

Što se tiče formata, preferiram MP3 - razlika između MP3 i AAC u vožnji i nije toliko čujna

Zapravo je svejedno u kojem su formatu pjesme, jer ih "handla" iPod, a na radio (pojačalo) šalje samo zvuk. Nemam glazbe u AAC formatu, pa nisam osobno isprobao, ali ne vidim razloga zašto ne bi radilo....
22.02.2009 | 11:07
Hvala na razmišljanju. Zaključio sam da bi s HDD iPodom moglo biti problema, ako nigdje drugdje, a ono po ležećim policajcima, jednostavno zato što bi iPod u pretincu svaki put poskočio i opet tresnuo o podlogu, zar ne? Vodeći se logikom da to nije nešto što bih ja radio svom laptopu, osobito ne kad je uključen, pretpostavio sam da može škoditi i iPodu.

Što se tiče iPhonea, meni bi bilo logično da, ako zazvoni dok je prištekan na autoradio, isključi glazbu i aktivira handsfree telefoniranje (negdje bi morao biti i mikrofon, naravno) s upravljanjem s volana i prikaz pozivatelja na displayu auta. Zar ne?
22.02.2009 | 11:21
Kad smo kod ležećih policajaca, isključi opciju shuffle na nanu 4th gen, jer na svako protresanje on izmješa mjuzu koju slušaš:laugh:

KAj se tiče mp3. Koristi VBR (vairable beat rate) i minimalno 200 kbps i onde je kvaliteta ok. U autu na serijskim zvučnjakima nebuš ni čul razilku. Manje-više svi novi auti imaju neku mogućnost spajanja iPoda, a ako baš niš ne radi uvijek ti ostaje FM modulator pa da ga slušaš preko tunera. Tad doduše otpada mogućnost daljinskog upravljanja preko komandi koje imaš i kvaliteta zvuka je ograničena suženim frekventnim opsegom tunera, ali i to je bolje od slušanja nekih radio postaja, rekao bih.
Ne znam o kojem se autu radi (pozvajući te, ziher neka Toyota ) pa nemrem bit precizniji, ali većina ih nudi i svoje kablove i potpunu integraciju iPoda u muzički sustav koji je ugrađen
22.02.2009 | 11:30
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D, 04/2005, Sol oprema. Ima originalni interface za iPod, ali prodaju ga kao posebnu opremu tek odnedavno.

Kako si pogodio?

Što se tiče MP3, ja sam stari konj, kome je k tome još sluh oštećen od 8 godina rada u termoelektrani (pojas frekvencija oko 12 kHz uopće ne čujem ni na jedno uho, a i sve iznad 15 kHz slabo, kao i većina odraslih), tako da je meni i onih davno pregaženih 128 kb/s fixed dovoljno dobro.

Važno mi je da ne treba voziti sobom hrpu CDova i izvoditi vratolomije pri mijenjanju. Upravljanje iPodom s volana je zgodan dodatak.

Glede shuffle opcije - hvala na savjetu - ovom bi se ziher čudio. Znaš kako se kaže - if nothing else helps, read the f... manual.
  • lex
  • Korisnik
  • 5
22.02.2009 | 13:33
Ovo što je Djuro genijalac rekao za Toyotu, stvarno djeluješ kao čovjek koji vozi Toyotu

Još da dodam savjet drugima koji kupuju iPod nano, nemoj te kupovati armbrand od beklina, jer se neda upravljati kotačićem, ne znam kako je kod drugih proizvođaća, al ovaj je jdnostavno loš. Inaće je iPod nano odličan za sport jer nije težak i ne smeta kod trčanja.
22.02.2009 | 13:43
lex je napisao:
Ovo što je Djuro genijalac rekao za Toyotu, stvarno djeluješ kao čovjek koji vozi Toyotu


Kako? Dosadno?
  • lex
  • Korisnik
  • 5
22.02.2009 | 16:27
Pouzdan auto, koji ima koliko toliko dobru cijenu i kvalitetu, ne privlači pozornost. Možda malo dosadan
22.02.2009 | 21:14
Hvala. Baš sam to želio postići - dosadan. Bilo bi je više nego dosta uzbuđenja. Tenzija s polupismenim serviserima koji dolijevaju tekućinu za šajbu po 300 kn, ali ne znaju dijagnosticirati neispravan injektor goriva. Otpadnutih kočionih pakni na cestu pri 120 na sat. Samootvarajućih električnih prozora pri pljusku 6 stupnja (ne uvijek, samo kad uključiš brisače ). Farova kojima nije moguće zamijeniti žarulju bez rastavljanja pola auta....

Eto, baš mi pašu dosadni auti. Za promjenu...
  • Dijete
  • Posjetitelj
22.02.2009 | 21:19
smayoo je napisao:
Samootvarajućih električnih prozora pri pljusku 6 stupnja (ne uvijek, samo kad uključiš brisače ). Farova kojima nije moguće zamijeniti žarulju bez rastavljanja pola auta....


Ovo ko da pričaš o našem ex C4
22.02.2009 | 21:24
Blizu. Ovo prvo je Peugeot 306. A drugo 308. Srećom, nisam niti jednog ja platio. Jer bi si odgrizao nogu od muke da jesam...
  • lex
  • Korisnik
  • 5
23.02.2009 | 01:24
Ma šalio sam se. Al šta je je, japnac je japanc, iako volim njemačke aute.
23.02.2009 | 11:09
smayoo je napisao:
Zaključio sam da bi s HDD iPodom moglo biti problema, ako nigdje drugdje, a ono po ležećim policajcima, jednostavno zato što bi iPod u pretincu svaki put poskočio i opet tresnuo o podlogu, zar ne?

nema sanse.
zadnje 3 godine koristim 60 gigabajtni ipod video, prije toga par godina koristih ipod druge generacije. nikad, ali bas nikad, mi se nije desilo da je hdd "preskocio", zablokirao, whatever... niti u autu, niti tijekom hodanja, trcanja, bordanja.

btw, mom starom ipodu je izmjenjena baterija i jos uvijek sljaka bez problema.
23.02.2009 | 11:52
Smayo - pusti nano gluposti, i sam kažeš da imaš 30-40 GB mp3ca - zašto bi se zamarao vađenjem i izmjenama - jednom sve ubaciš i to nek ti bude na autu.

Što se tiče napajanja - sam si rekao, imaš poseban kabel koji spajaš na iPod tako da radio misli da je spojen na CD-changer, dakle - taj kabel sigurno ima dock konektor na kraju i osim što će ti vući glazbu kroz njega, istovremeno će ti ga i puniti, tako da si lišen svih briga.

Moja iskustva - iPod Classic 4Gen, sa 60GB HDDa, cijelo vrijeme je bio u autu, zimi i ljeti, na suncu i na mrazu, od dana kad je izašao i kad sam ga kupio (pa računaj koliko je to). Sada je kod sestre, i dalje kao nov, a sebi sam uzeo 120GB Classic, na kojem držim i video crtiže za malu, da može gledati dok se vozimo.

Dakle, zaboravi Nanoe i te male kapacitete, 16GB pa da bude dosta, smijurija! Mjesta nikad dovoljno!
23.02.2009 | 11:56
Nisam sve stigao pročitati pa da se nadovežem s dodatnim odgovorima. Ako budeš ripao mjuzu od starta, idi za AACom, najviše jer su ti fileovi manji, pa će ti osim boljeg zvuka i više njih stati na uređaj.

Priče o ležećim policajcima i grbama zaboravi, iPod sa HDDom ima 32MB rama u koji bufferira 4-5 pjesama, tako da se HDD uključuje jednom u 20 minuta da slijedećih nekoliko pjesama ubaci i NIKAD, ali baš NIKAD mi nije nekaj preskočilo, ili nekaj takvo. To su gluposti. Budi bez brige, HDD je bolja varijanta, a i lakše ga je kasnije otvoriti i zamijeniti mu bateriju ili mu staviti veći hard
23.02.2009 | 12:20
Hmda. Znači predlažeš da pričekam još malo pa kupim iPod classic 5th gen s 1000 GB HDD?
23.02.2009 | 12:22
U svakom slučaju, hvala na savjetu, Vanjuška, dao si mi misliti... Vjerojatno ću na kraju izbor prepustiti supruzi. Uvijek tako učinim kad sam neodlučan...
23.02.2009 | 23:59
smayoo je napisao:
Vjerojatno ću na kraju izbor prepustiti supruzi. Uvijek tako učinim kad sam neodlučan...


Ah žene, naravno da će odabrati Nano, tanji je i više sexy, a može sve što i Classic, osim kapaciteta I da, dolazi u više boja
26.02.2009 | 19:22
Srećom po mene, da moja draga preferira "tanji i više sexy" nikad ne bi ni prohodali, a kamoli proveli već 15 godina zajedno...
24.10.2009 | 22:56
Znam da kasnim ali prodajem Classic 80Gb ako ikoga zanima. 1000kn (nije fiksno). Info mob: 0989260466
24.10.2009 | 23:27
Stavi to u oglase, bolje nego na forum.
25.10.2009 | 08:51
Ja sam se spajao preko usb, ali moj model auta nema radio koji podržava iPod.
Nažalost
U drugom vozilu od firme to je bilo lagano.
Usb sam provuko u pretinac i tamo mi je ipod, komande na radiu i to je to.
malo provjeri samo na radiu koju generaciju podržava.
Jer npr.iPod Touch 1 generacija i iPhone 3G ne prave probleme, dok novi iPhone 3GS već zna napraviti neku glupost.
i nešto što me jako živcira moram praviti playliste jer ako ih nema onda on svira po nekom svom blesavom redu.
Moj savjet samo provjeri koje generacije ti podržava,
Što se tiče pjesama i količine.
Mojih 1000 je cca 1,2 Gb tako da i svaki od 8GB dovoljan.

ili ako možeš posuditi iPod da prvo probaš to je naj pametnije.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 44 minuta
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO