31.01.2012 | 10:39
Ja sam konačno jučer pročitao knjigu od korica do korica, no detaljne komentare ću ipak poslati autoru na njegovu e-mail adresu s obzirom da se tiču njega i njegove knjige, a ne "belosvetske" javnosti
Vezano uz način objavljivanja knjige moje je mišljenje sada neodlučno. Uz određene dorade i nadopune prije slanja na štampu nekako mi je privlačna ideja imati papirnato izdanje nadopunjeno DVD-om na kojem će se nalaziti svi dosada izdani alati za jailbreak kao i video upute te možda još neke druge sitnice. Knjiga u tom slučaju neće imati samo praktičan smisao već će biti i dio povijesti razvoja iPhonea kao i jailbreak scene. Možda kao takva neće biti zanimljiva baš svim korisnicima tog uređaja, ali definitivno će biti "must have" za sve one ljubitelje Apple proizvoda.
Naravno da štampanje knjige kao i DVDa u našim prilikama nije lako i bez problema. Teško će biti naći ako ne i nemoguće izdavača, a štamparije će štampati samo ako je autor spreman to sam financirati.
Izdavanje u elektroničkom obliku puno je manji problem jer ne treba posrednika i jedini je problem kako se zaštititi od piratskog kopiranja. Moram priznati da sam ja do sada kupio nekoliko knjiga u PDF (ePub) formatu i nisu zaštićene što mi je omogućilo da ih čitam kako na računalu tako i na iPadu. Naravno nemam ih namjeru dijeliti iz prostog razloga što smatram da je uredu da autor za svoj trud i vrijeme uloženo u tu knjigu dobije novčanu naknadu. Jednostavno držim se one biblijske: Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.
Zapravo ovu knigu zamišljam da bi najbolje izgledala i bila zanimljiva kada bi ju se prebacilo u iBook Author sa svim interaktivnim mogućnostima koje takva vrsta knjige pruža. Da ju se onda objavi besplatno na iBooks Storeu, a da se od korisnika zamoli donacija ukoliko im se svidi. Autor bi definitivno dobio na popularnosti, a sad što se tiče donacija, ja mogu samo reći za sebe da bih sigurno donirao.
Dakle, h0ky, mislim da vrijeme za razmišljanje o načinu izdavanja knjige još nije prošlo i da još treba o tome dobro razmisliti ako je naravno moguće uz nekakvo makar i ograničeno ispitivanje tržišta npr. korištenjem FaceBooka, Twittera i slično. Za to vrijeme treba još ponešto na knjizi doraditi, a ne bi bilo zgorega nadodati i iPhone 4S kao i najnoviji jailbreak za iOS 5.0.1