DNS proxy, VPN, koji odabrati i kako ga upogoniti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

DNS proxy, VPN, koji odabrati i kako ga upogoniti?

07.11.2019 | 12:12
Mala firma smo pa sam ja i "sistemaš". Ovo mi dođe kao hobi.

Imam neki mikrotik router od Metroneta (u koji ne mogu pristupiti) i Synology DS218 koji baš zbog mojeg neznanja (i manjka vremena da proučim tematiku) nisam htio pustiti na internet. Ideja mi je da napravim nešto samo na mojem računalu da ne moram ostalo dirati jer nemam previše vremena za petljanje sa time i sigurno mi neće dozvoliti da angažiram (platim) profesionalce da to naprave na nivou firme kako treba.

Ako dignem VPN server na NAS-u (vidio sam da može) hoću li moći do mojeg računala?
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.11.2019 | 12:20
imaš DS218? pa to je moćan stroj. Njega možeš složiti kao ulaz u svoju mrežu i spustiti direktno na njega sav promet i VPN server na njemu.

Uzmi vremena i to prouči, jer će ti višestruko koristiti.

VPN server na NAS-u će te pustiti u isti subnet kao da si na poslu, i onda ćeš moći RDP-om do svog računala.
07.11.2019 | 12:30
I mislio sam si da neće biti jednostavno . Svakako hvala na savjetu.
07.11.2019 | 18:23
vicko kaže:
I mislio sam si da neće biti jednostavno . Svakako hvala na savjetu.

Možda laički prijedlog, ali ne bi li možda bilo moguće kupiti dodatni mikrotik kojemu bi mogao pristupiti, i na njega složiti to što želiš (npr. hEX S za 500 kn)

U novijim verzijama RouterOS se VPN izrazito jednostavno složi, i siguran sam da češ sa par tutorijala na netu moći sam složiti.

Ako od Internet providra nemaš static ip, Mikrotik ima i svoj DDNS, pa se nemoraš niti registrirati na neki od servisa koji to nude.

SS019-11-07at17.16.12.png
07.11.2019 | 19:04
Nisi pročitao što je napisao Vicko. Ako mu gazda neće dozvoliti da angažira profesionalce da mu to slože, zašto bi mu dozvolio kupnju još jednog routera, kad mu je to osmina, ako ne i sedmina leasing rate za njegov Audi Q7
07.11.2019 | 19:09
Ma jesam, ali hm, da... "gazda"
07.11.2019 | 19:33
@Zdravac hvala na prijedlogu, razmotrit ću.

@Smayoo nema gazda Q7, niti blizu . Firma je obiteljska i ostatak obitelji misli da je sve to nepotrebno jer da imam windows pc doma onda bi imao direktan pristup u ERP koji je u "oblaku" (4D Wand) i kojemu se pristupa pomoču neke njihove aplikacije koja kombinira VPN i Remote Desktop. Sa druge strane, meni je glupo samo radi toga instalirati windowse na MBA a još gluplje kupovati windows pc.

Možda na kraju ipak bude "najjeftinije" angažirati stručnjaka .
07.11.2019 | 20:09
To je uvijek najjeftinije, osim ako računaš da tvoje vlastito vrijeme ne vrijedi ništa.
07.11.2019 | 22:54
@Vicko - imaj na umu da VPN neće baš biti izvedivo konfigurirati bez pristupa ruteru.
07.11.2019 | 23:34
Svojedobno sam bio u firmi gdje smo imali internet preko Metroneta i VPN smo riješili tako što smo angažirali informatičare koji su njihovi partneri. Stavili su svoje Mikrotik routere (uz Metronetove), na njima podesili VPN pristup i tu smo dobili pristup za pregled i administriranje ovlasti za VPN pristup, a oni su cijelu stvar odradili u koordinaciji s Metronetom.
Kod Metroneta je problem u tome što njegov router prema van nema (barem tada nije imao) IP adresu iz javnog raspona, nego iz njihovog internog, pa si onda još jednom routan na internet na Metronetovoj izlaznoj pipi. I zato ne možeš tek tako postaviti vlastiti VPN server.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 37 minuta
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, MacSlavko, Riba, tino1, Anonimci (516)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.06 Seconds

Provided by iJoomla SEO