Doom 3
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Doom 3

02.04.2005 | 01:30
OK, eto konačno stigao i famozni Doom 3 .

Prvi dojam je dobar, ali odmah moram reći da sam ga testirao na top konfiguraciji - Dual 2.5+Cinema 30. Radi tako-tako s detaljima na Ultra High i u maksimalnoj rezoluciji. Kada se rezolucija smanji na 1024x768 onda već radi pristojno, ali daleko od super-mekanog. Slabije modove još nisam probao, ali vjerojatno se može dosta dobiti na brzini ako se smanje detalji. Ambijent je mračan, ali detalji su zaista odlični. Likovi su sjajno animirani i igre sa svjetlom najviše doprinose horror ozračju. Malo me strah kako se ponaša na slabijim strojevima ako tako lako dođe do limita ovako jakog stroja. Navodno je igra vrlo loše optimizirana za G5 i Apple je već angažirao tim programera koji će pomoći izdavaču Mac verzije da se kod optimizira. Ako uspiju napraviti ono što su napravili s Quakeom 3 nakon koju godinu (sada je drastično brži na Macu nego na Wintelu), onda možemo biti zadovoljni... do tada... možda je netko za partiju Starcrafta?
02.04.2005 | 14:55
ja cu pricekati - optimiziranu verziju i Radeon X800 kojeg cu nabaviti valjda uskoro
02.04.2005 | 15:26
Malo me strah kako se ponaša na slabijim strojevima ako tako lako dođe do limita ovako jakog stroja.

Evo, da ja malo prenesem iskustva iz kantaškog svijeta.

Probao sam igrati Doom3 na računalu kojemu je CPU (konkretno, AMD-ov Athlon XP, Barton jezgra) bio postavljen na frekvencije od 1,3 GHz do 2,4 GHz.

Razlika je gotovo pa zanemariva i kreće se u rasponu od jedva 8-10 FPS-a po timedemo demo1 testu (1024x768 High) u korist 2,4 GHz.

Dakle, glavnu ulogu ovdje ima GPU, odnosno grafička kartica i ako je na Macu imalo slična situacija, vjerujem da ni \"prastari\" G4 modeli uz neki R9800 (ukoliko idu gore uopće) ne bi trebali imati problema. Sve ovisi o tome kako je ta čitava ATI (ili nVidia, votevr) stvar optimizirana za OGL pod OS X-om. IMHO, teško da će CPU optimizacija pomoći.
03.04.2005 | 03:26
OK, ispričavam se svima na djelomičnoj dezinformaciji - naime, sada sam shvatio da sam igru testirao u \"Reduced Processor Speed\" modu koji sam uključio još prije 3-4 mjeseca i potpuno zaboravio na to. Stroj je toliko brz za ostale normalne stvari da se toga nisam niti sjetio. Da, naravno da pomaže kada procesori rade brže, ali ta razlika se vidi samo u scenama s puno animiranih likova. Minus je što tada ventilatori u trenu odu na maksimum i pokvare užitak tihog noćnog igranja. Za one koje zanima pristup svim rezolucijama - držite OPT prilikom starta. Zanimljivo da igra nije bitno sporija u 2560x1600 rezoluciji - barem ne onoliko koliko bi čovjek očekivao.

Sada, nakon malo dužeg testa moram priznati da je Doom 3 najbolje izgledajuća igra na Macintoshu. Na stranu to što mi se uopće ne sviđa taj ambijent, ali dojam realnosti je najbolji do sada. Inače, igra je bolesna - čisti horror. Bojim se da je više neću igrati - zasigurno ne sam po noći . Grafika, zvuk, animacija - 10/10.

Hint: ako imate problem da vam OS-ov kursor ostane na sredini ekrana i kada se igra starta - solucija je jednostavna - uzrok je divx5 komponenta u QT-u. Samo je izvadite privremeno na desktop i sve će biti ok. Dapače, možda je bolje potpuno je maknuti jer novi 3ivx codec radi bolje i ne radi taj problem.
03.04.2005 | 12:49
To je toliko mracna stvar da sam posle pola sata na Win odustao i necu da mi slucajno plasi decu. Jako dobro izgleda aii brrrr.
Mozda se ipak izreskiram za neku mirniju. Malo
03.04.2005 | 12:50

04.04.2005 | 20:16
kako bi doom 3 išao na mom iMacu G5 (17\") sa 512 mb rama?
04.04.2005 | 21:24
Ruud je napisao:
kako bi doom 3 išao na mom iMacu G5 (17\") sa 512 mb rama?

Mislim da bi ti trebao to vrtiti bez problema, ako ne sačekaj da izađe G6
05.04.2005 | 01:35
512 je donja granica memorije za Doom 3. Bilo bi lijepo da imaš 1 GB. Uz malo štednje na opcijama može biti ok igriv.
10.04.2005 | 23:34
Danas sam našao malo vremena da testiram multiplayer mod. Izgleda jako zabavno i svakako najrealnije od svih FPS igara, ALI potrebno je imati mrcine od strojeva. Ukratko - 1 GHz G4 s GF4MX i 768 RAM-a jedva vrti igru i to s apsolutno svim opcijama podešenim na minimum. To još može proći za single player gdje je važnije znati rutinu nego biti brz, ali u multiplayeru se ne može igrati. Ima li onda uopće razloga igrati Doom 3 na G4? Za moj račun nema, onda radije ostati na UT 2004 i Halo...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, tino1, Anonimci (389)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.98 Seconds