PS4 spajanje na PSN
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PS4 spajanje na PSN

19.12.2021 | 16:10
Potpuni sam neznalica u svijetu konzola i igrica općenito. Nakon nekoliko dana guglanja i pokušavanja nemam rezultata pa da probam pitati i ovdje ako netko možda ima kakvu ideju.

Nekoliko tjedana sinu "ne rade" igrice na PS4, sve ide fluidno i brzo ali igra ne kreće. Kao što rekoh, nakon guglanja, zaključio sam da PS4 više nema pristup PSN-u, internet pristup ima. To sam povezao negdje sa promjenom rutera od strane HT-a (stari je bio MF283+, novi je MF283V oba by ZTE). Pokušao sam slijedeće bez ikakvog rezultata:

1. postavio sam fiksnu IP adresu za PS4 (izvan DHCP pool-a)
2. spajanje putem wifi-a ili LAN kabelom
3. omogućavnje UPnP-a na ruteru
4. omogućavanje DMZ-a na ruteru
5. Port forwarding na IP adresu od PS4 za portove koje savjetuju na službenim PS stranicama (80, 443, 3478, 3479, 3480 TCP&UDP)
6. mijenjanje DNS-ova (google i Open DNS)
6. Restartanja, resetiranja i PS-a i rutera.

Bojim se inicijalizirati konzolu jer me upozorava da korisnici (ja i sin) nisu prijavljeni u PSN i da ako nastavim nećemo više moći deaktivirati tu konzolu nakon inicijalizacije. Pošto ne razumijem baš tu terminologiju to je jedino što nisam napravio. Backup na vanjski disk imam.

Na istoj mreži i opremi sa računala mogu pristupiti u PSN bez problema.

Hvala unaprijed na pomoći.
19.12.2021 | 19:01
Bok,
imao sam istu situaciju s TPlinkovim routerom za mobilni internet, preko njega se nisam mogao spojiti na PSN... ista kartica u mobitelu bez problema.
Vratio sam ga i dobio isti takav novi, koji radi normalno.
19.12.2021 | 20:05
Znači ipak moram kontaktirati HT, opet. U ovo vrijeme blagdana vjerojatno ću dobiti novi router negdje krajem siječnja

Puno hvala Tito, uštedio si mi vremena koje bi potratio na daljnje istjerivanje duhova.
  • Anonimac
  • Posjetitelj
20.12.2021 | 01:00
Možda ti ne treba novi ruter?

Obzirom da si napisao da si odradio sve što si mogao prema uputama

( www.drivereasy.com/knowledge/how-to-change-nat-type-on-ps4/ )

možeš li molim te provjeriti ove stvari:

1. Koji je trenutni NAT type na konzoli - open (type 1), moderate (type 2) ili strict (type 3)?
2. Koja je IP adresa koju je ruter dobio kod spajanja na internet (pronađi ju u web sučelju, ona koja nije 192.168.x.y)?
3. Koju javnu IP adresu ti pokazuje neki od web servisa, primjerice www.whatismyip.com/ kad taj link otvoriš s računala?

Naime, postoji mogućnost da se nalaziš iza Carrier Grade NAT-a - en.m.wikipedia.org/wiki/Carrier-grade_NAT .

Usporedi ip adresu iz točke 2 s onom iz točke 3. Ako nisu iste - u CGNAT-u si.

Laički rečeno - više vas korisnika je spojeno na jedan izlaz na internet preko iste adrese i onda neke stvari ne rade (tipa VPN prema serverima ili usluge poput PSN-a - zamisli da i ti i 2 susjeda radite u istoj tvrtki i radite od kuće. Svi se morate povezati s poslužiteljem tvrtke VPN-om da bi radili, a sva trojica imate istu javnu točku s koje šaljete zahtjev za povezivanje. Kako poslužitelj s druge strane može znati tko je inicirao vezu i kome poslati podatke? ).

Operateri koriste CGNAT jer imaju više korisnika nego dostupnihjavnih IP adresa za dodjelu (naročito kad je u pitanju hibridna veza preko obične bakrene parice u kombinaciji sa SIM podatkovnom karticom - HT to zove Turbo brzinom do recimo 100GB prometa mjesečno) a većini korisnika to ne utječe na korištenje usluga.

Ako ti se IP2 i IP3 ne slažu zovi operatera na 0800 broj i objasni da radiš od kuće i da ne možeš se spojiti na posao zbog CGNATa. Rekonfigurirat će ti uređaj i resetirati tako da više nemaš problema.
20.12.2021 | 05:02
Daddo, palac gore i hvala za detaljno objašnjenje. Osim problema s PSN i sa spajanjem na poslovni VPN, koje još mogu biti situacije kad ti neka veza ne funkcionira iz ovog razloga?

Ako ti nije problem, možeš li ovaj svoj post ponoviti i dopuniti tom informacijom kao novu temu u forumu Internet i mreže pa da je stavim da bude sticky?
  • Anonimac
  • Posjetitelj
20.12.2021 | 05:42
Smayoo,. nema problema. Čim uhvatim vremena "prebacit ću" sve iz svog posta u novu temu, objasniti kako to radi (i što je i zašto uopće trebamo NAT), te zašto bi trebalo izbjegavati i UPNP i DMZ.

Ova priča o 3 tipa NAT-a koju Sony ima je za njih specifična i mislim da je čisto stvar načina na koji su oni posložili promet između svojih servera.
20.12.2021 | 18:24
U međuvremenu sam stavio jedan stari TpLink sa usb stikom za mobilni internet i PS je proradio. Dok ovaj radi ne vraćam onaj problematični

@Daddo:

1. Type 2
2. Na ovom "novom" modemu je WAN Ip 10.164....
3. Moja IP adresa je 31.217....

Vjerojatno je i na onom prije bilo različito ako sam prenio dobar podatak. Za sada mi sve radi, internet je nešto sporiji ali radi, tako da neću još zvati HT.

Svakako hvala na informaciji, sada imam prave argumente za reklamaciju prema HT-u.
20.12.2021 | 18:43
Da, IP adresa koja počinje na 10 nije javna IP adresa, nego je namijenjena velikim internim mrežama, a vanjsku IP adresu 31... vjerojatno dijeliš sa stotinama drugih korisnika.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 21 sati
  • cariblanco: Ja sam našao stari filter u boji, dok još nije bilo kolor-tv, ako netko ima crno-bijeli, ja mu taj filter poklanjam :)
  • zvone: Ljudi imam neke screen protectore za 12 pro i par caseova. Zena ima novi mob a ostali stari dodaci. Ako netko zeli pokupiti na podrucju Zagreba.
  • drlovric: Ja koristim FluidVoice diktiram vise od 70% mailove, kao i text poruka.
  • smayoo: :D
  • Bertone: Ma znam kako diktiranje funkcionira ali iskreno se ne sjećam kada sam zadnji put čuo tišinu :(
  • smayoo: To naravno da ne funkcionira ako više ljudi priča u glas ili ako ti radio svira dok pričaš.
  • Bertone: Ma to sa diktiranjem je pušiona, nevezano za poruke nekidan vozim mamu doma i trebam nešto ženu pa je pokušam nazvati no auto ponavlja da ne razumije,... na kraju sam morao reći mami da malo zašuti :D
  • smayoo: Ne smiješ diktirati kako normalno pričaš. Kad se priča usporeno i jasno razdvaoja riječi, točnost je ≥90%
  • smayoo: :-D
  • Bertone: Znam, zato često i dobijem haiku od poruka :D
  • smayoo: Diktiraj poruke u vožnji. Radi sve bolje.
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO