Siri i pametni kućni uređaji
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Siri i pametni kućni uređaji


11.09.2022 | 12:26
Ima li tko iskustva sa Siri (putem iPhonea/iPada) ili HomePoda i kontrolom robotskog usisavača? Koristim dosta jeftin Rowentin model X-Plorer 45 (i nije se pokazao previše pametan), ali on se kontrolira putem Rowentine aplikacije. Da ne otkrivam toplu vodu ako je netko to već prošao - koji je najbrži put da ga dodam u Appleov eko-sustav i kontroliram putem Siri? Ili postoji neka kvaka i uređaj mora biti specifično kompatibilan s HomeKitom?
11.09.2022 | 18:40
Ako neki uredjaj nije homeKit kompatiban, mozes probati Homebridge, ili Home Assistant.

Homebridge ce samo exposati u homeKit dok Home Assistant je puno mocniji i kompleksniji, ali u oba slucaja ces morati naci plugin (ili napisati ako si tome vican) za svoj uređaj.
Home Assistant ne koristim (jos, plan je to sve posloziti jednog dana ali nikako uhvatiti vrimena), dok u plugins za Homebridge sam pokusao traziti “Rowenta”, ali ne nalazim bas nista.
Uglavnom, nazalost ne mogu ti puno pomoci, vjerojatno je moguce, ali trebat ce puno igranja.
11.09.2022 | 19:38
Ma da, obično takve stvari prorade iz prve - ili nikako. Meni ga HomeKit ne vidi, ali njegova aplikacija napisana od Rowente ima mogućnost Siri kontrole, ali samo na uređaju na kojem je instalirana, znači ne prenosi to na lokalnu mrežu, pa da mogu npr. HomePodu reći: "Hey Siri, clean the house!".

Tnx, ako nađem neki workaround - javim!
11.09.2022 | 21:59
Da, to je onda samo Siri shortcuts sto podupire, za HomePod ce ti nazalost trebati homeKit.

Ja sad razmisljam uzeti neki robot usisavac pa malo istrazivam i mogu ti reci da jos nisam nasao ikoji da nativno podupire homeKit, ali vecina big names ima plugin za Homebridge, npr. Roborock, Roomba, Deebot…
Posto sam Xiaomi fan, najvise naginjem Roborocku. I jos gledam da bude nesto sa onim dockom di se sam prazni, a to mi onda €1k ne gine, mislim da najjeftiniji so mogu naci je cca €500-600. A za tu paru mi se ne kupuje nesto pa da poslije saznam da ne moze pola toga sto sam htio. Zato moram dobro istraziti prije kupovine, ali nativni homeKit support mi stvarno nista ne znaci dok god mogu dodati kroz Homebridge (Homebridge je zvijerka, mislim da sam negdje vec spominja, vise me zajebavaju IKEA Tradfri nativne zarulje nego masa Tuya kineza dodano kroz Homebridge koji se vrti u Dockeru na NASu)

Btw. kad smo vec kod Homebridge, zalosno ali LG TV nativni homeHit support je tesko smece (pola toga ne radi, jedino sto radi bez problema je ugasiti ga, ali meni je neshvatljivo da ne mozes TV upaliti kroz homeKit), kad sam dodao kroz Homebridge savrsenstvo, bez iti jedne greskice plus masu vise funkcija.
12.09.2022 | 01:33
Najprije probaj doznati tko je stvarni proizvođač tog robo usisavača kojeg si kupio pod imenom Rowenta i onda vidi postoji li plugin. Slično kao što su npr. "Gree" klime zapravo od proizvođača Midea, a Gree je samo "brand".
12.09.2022 | 23:00
Dobar savjet, malo ću pronjuškati!
18.12.2022 | 00:55
Kupio sam na AliExpressu Meross HomeKit kompatbilnu dvostruku utičnicu i baš me oduševila!

S porezom i poštarinom me došla 135 kn što je smiješno u usporedbi s bilo čime što sam našao po našim trgovinama.

Zasebno se kontrolira lijeva i desna i uvijek ima mogućnost mehaničkog overridea ako Siri zakaže.

www.aliexpress.com/item/1005004251854560.html

Kako sam usputno otkrio da su mi i LG televizija i Denon pojačalo HomeKit kompatibilni sve sam lijepo umrežio i baš je zabavno!

"Hey Siri, turn light on, turn LG TV on and play some jazz radio on Denon!"
19.12.2022 | 07:22
Koji je tv? Ja imam C1 ali nisam ni gledao imam li HomeKit?
19.12.2022 | 13:22
LG 86UM7600.
19.12.2022 | 17:53
I ako ima i ako nema nativni homeKit support, ja bi svejedno preporucio Homebridge plugin za webOS TV-e
github.com/merdok/homebridge-webos-tv#readme

Daleko je mocniji i bolji od LG-jeve nativne integracije. Ja sam maknuo nativni i ostavio samo ovaj kroz Homebridge.
19.12.2022 | 20:31
Što može biti moćnije? Hey, Siri, tell LG TV to wrap the sarma and check on janjetina in the oven.
19.12.2022 | 20:42
Lele ovdje ima svašta, hvala na tome, ali mislim da ću se time baviti kasnije, za sada mi je dovoljno ono što može defaultno.
19.12.2022 | 21:04
Sto moze biti mocnije? Pa pod prvo, to sto zapravo radi, kroz nativni homeKit vise ne radi nego radi. Nakon mjeseci kopanja i natezanja s LG podrskom, izgleda da moras biti u dometu bluetootha da bi moga upaliti TV kroz homeKit (znam zvuci debilno, ali to je sluzbeni odgovor njihove podrske).

Dalje features
Input sorce kroz nativni homeKit imas samo fizicke portove, HDMI1, HDMI2, Tuner…
Kroz Homebridge, instaliras app Janjetina na TV, ides na telefonu izabrati Source u Home appu i gle eto janjetine tu

Daljinski, native homeKit ima 4 strelice, OK i Back botun, znaci nemoguce je uci u LG-je izbornik za koji trebas stisnuti Home
Kroz Homebridge mozes svaki botun customizirati sto zelis

Onda mozes razne triggere podesiti koji ce aktivirati occupancy senzor, pa mozes i automatizacije raditi, znaci tipa tv je upaljen i krenuo playback automatski gasi svjetla.
Slicno kao Plex Webhooks plugin koji sam prije bio spominja ali ovo radi na razini cijelog TV a ne samo Plex app.

Ima jos masu toga, doslovno se svaki detalj moze customizirati, ali ovo mi je prvo palo na pamet.
01.01.2023 | 15:21
Evo nova igračka, Apple HomeKit kompatibilan Merossov zidni prekidač MSS550!

Javim kako to radi...

01.01.2023 | 16:29
Sretna Nova!
Nek te nova igračka dobro služi! I misli na mjere sigurnosti kad budeš spajao!
01.01.2023 | 17:58
Zapeo sam dosta rano jer u zidu imam metalno kućište, a eksplicitno je rečeno da mora biti plastično zbog wifi antene, tako da prvo moram to kupiti i zamijeniti.
06.01.2023 | 23:06
Ok, nabavio sam plastično kućište za prekidač, ali uletio u novi problem!

Znači ovo je sada pitanje za električare, da ne zazivam odmah inženjere i to još s užom specijalizacijom domomatike... ah kada bismo barem imali kojeg ovdje!

Kada sam kupovao prekidač nisam uopće išao za tim da je "two-way" tipa. Kao svaki naivni informatičar s nedovoljno električarske prakse pomislio sam da "two way" znači da može upravljati s dva različita potrošača, tj. dvije žarulje - a dobrim dijelom sam u to bio uvjeren jer je njihova utičnica koju sam kupio imala taj feature.

No, tek kasnije mi se "upalila lampica" da to u kućnim instalacijama označava prekidač za svjetlo koji se može uključivati i isključivati s dva mjesta, obično dva prekidača na suprotnim krajevima dugog hodnika.

Sve pet, ali nije mi palo na pamet da se takav, napredniji prekidač, ne može koristiti kao jednostavniji, "one way". Tražio sam neke načine kako stvar prespojiti da radi na najgluplji mogući način, ali nije mi uspjelo. I same upute naglašavaju da to nije moguće, ali bolje da to provjerim ovdje sa stručnjacima.

Znači ovo je shema:

Meross-two-way-switch.jpg


A kod mene u zidu na mjestu prekidača imam tri žice, jedna je faza, s njom u paru je druga koja očigledno ide prema žarulji, i još jedna koja je bila zamotana i nekorištena (uzemljenje/neutral)? Mogu li uopće koristiti takav prekidač s takvom instalacijom ili bih trebao kopati zid i dovesti nulu, koja pretpostavljam, ide gore direktno na žarulju?
07.01.2023 | 00:52
VAŽNO VAŽNO VAŽNO! Ako nisi siguran što radiš, ako nemaš ispravan ispitivač faze ili mjerni isntrument, ako nemaš izolirani alat i ako ne želiš za sobom ostaviti dvoje siročadi i ucviljenu udovicu, ne hvataj se ovoga sam, nego nazovi!

Nisam još čuo da bi netko na engleskom izmjeničnu sklopku zvao "two-way switch", ali nije ni bitno. Načelno, nema razloga da ne bi mogao koristiti takvu sklopku umjesto obične. Sâm sam to napravio više puta, jednostavno zato što sam pri ruci imao izmjeničnu, a nisam imao običnu (tzv. jednopolnu).

Idemo početi od obične glupe sklopke i pripadajuće šemice. Dvije izmjenične sklopke služe za upravljanje istim svjetlom s dva različita mjesta u kući. To se spaja na ovaj način:

job_271semica.jpg


Obrati pažnju da je žica označena s "FAZA" (trebala bi biti smeđe boje izolacije, ali nema jamstava - ako ti je instalaciju u stanu radio sedamdesetih godina pijani električar iz Elektroluxa, možda je i plave boje, ili čak žute i zelene ) ona od koje se umire. Ne nužno brzo i bezbolno, ali vrlo efikasno. Isto vrijedi za sve što se na neki način spoji s njom, posredno ili neposredno.

Znači, na jednom mjestu (sklopka 1) se faza spoji na zajedničku stezaljku (koristio sam oznake koje koristi proizvođač tvoje pametne sklopke) pa se kroz sklopku pošalje na drugo mjesto (sklopka 2) preko dvije odvojene žice, spojene na stezaljke L1 i L2. Ovisno o položaju sklopke, faza je prisutna ili na L1, ili na L2, nikad na obje stezaljke istodobno. Na sklopki 2 se te dvije žice spoje također na L1 i L2, a na C se spoji žica koja ide prema lampi. Na njoj će ili neće biti faze, ovisno o kombinaciji položaja sklopki 1 i 2. Prati strujni krug po shemi, vjerojem da se toliko sjećaš iz tehničkog odgoja iz 8. razreda pa će ti biti jasno.

(na gornjoj slici su sklopke nacrtane u jednom mogućem položaju, proizvoljno odabranom da bude lijevo, na L1, ali svaka od njih može biti i u onom drugom položaju, ne nužno u ovom u kojem je nacrtana)

E, sad. Tebi ne treba upravljanje s dva mjesta, nego samo s jednog. Znači, treba ti samo jedna sklopka i na njoj spajaš samo C i L1 (ili C i L2). Koju ćeš žicu (onu koja dolazi s faze ili onu koja odlazi na lampu) spojiti na C, a koju na L1 ili L2, nebitno je. Naravno, ako spojiš L1 i L2, a C ostaviš neiskorištenom, neće ti raditi, vidi shemu

job_272semica.jpg


E, sad. To je to kad se koristi obična glupa sklopka, koja je u suštini elektromehanički uređaj i sama ne treba nikakvo napajanje. Tvoja sklopka, međutim, ima elektroniku koja se mora napajati. Ona se napaja s te iste trajne faze koju prekida prema lampi, ali, da bi se mogla napajati, treba joj druga strana strujnog kruga, dakle nula. Nulu dovedi kroz tu treću žicu koju, srećom, imaš u zidu, a do sad nije bila korištena. Moraš otvoriti razvodnu kutiju iznad sklopke i provjeriti je li i kamo je ta treća žica spojena. Ako je spojena na zeleno-žutu žicu zaštitnog uzemljenja, moraš je odande odpojiti i spojiti na nulu (koja bi trebala biti plave boje) da ti ne bi izbacivala diferencijalna zaštita (koju možda imaš).

Također, ovdje je bitno da trajnu fazu dovedeš baš na C stezaljku, a žicu koja ide na lampu dovedeš na L1 ili L2, da bi ti radilo napajanje elektronike u pametnoj sklopki.

job_273semica.jpg
07.01.2023 | 01:23
Haha, očekivao sam stručan odgovor, ali nadmašio si sva očekivanja!

Alat imam i pomogao si, sigurno neću to izvoditi ishitreno, sada mi je sve jasnije. Ključna informacija je da u razvodnoj kutiji iznad vidim imam li pristup žici koja je ide do prekidača, a nije bila spojena i mogu li je spojiti na nulu da bih imao cijeli krug kako bi se napajala elektronika pametnog prekidača.

Jedino mi nije jasno zašto proizvođač u uputama naglašava da sklopka ne radi kao "one way" prekidač? Je li to samo neki njihov marketinški ili pravni bullshit ili može postojati neki razlog jer se ne radi o klasičnoj sklopki, nego toj "smart"?
07.01.2023 | 08:09
Meni bas nije jasna ta njihova shema za spajanje, tj. zasto su na L1 i L2 stavili plavu zicu?
07.01.2023 | 12:27
Zdravac, ispričavam se, tvoj sam post obrisao jer savjet koji si napisao ne samo da može izazvati požar, nego je sigurno i opasan.
Niskonaponske električne instalacije (230Vac) su opasne po život i "probaj ovo ili ono pa javi što će se dogoditi" nikako nije opcija, ni u kojem scenariju.

dpasaric kaže:
Jedino mi nije jasno zašto proizvođač u uputama naglašava da sklopka ne radi kao "one way" prekidač? Je li to samo neki njihov marketinški ili pravni bullshit ili može postojati neki razlog jer se ne radi o klasičnoj sklopki, nego toj "smart"?


Ne znam. Trebao bih detaljno pogledati te upute i primiti proizvod u ruke pa bih možda uočio neki konkretan razlog, ali ovako mi ne pada na pamet. Ako napraviš ovako kako sam ti napisao, imaš dobe izglede da radi. Ako ne bude radilo, istraživat ćemo zašto.

songoku kaže:
Meni bas nije jasna ta njihova shema za spajanje, tj. zasto su na L1 i L2 stavili plavu zicu?


Kinezi. Mislim da onaj tko je crtao shemu ne zna i ne razumije i ne razlikuje niti NEC (američki "National Electric Code"), niti IEC (međunarodni). Zadnji koji je donesen je danas aktualni IEC i on je osmišljen tako da ne bude u koliziji niti s jednim od prethodno zatečenih (jer je Italija nakon 2SR ad hoc koristila američki NEC), kod nas je npr. bio stari (prije 2SR) DIN standard itd.

Uglavnom, po IEC su tvrdo propisane boje vodiča samo plava (za nul-vodič ili za kombinirani nul i zaštitni vodič, tzv. PEN u "nulovanim" TN-C instalacijama) i zeleno-žuta (za zaštitni vodič, PE u TN-S i TN-C-S instalacijama). Bilo koja boja vodiča osim tih se smatra fazom i potencijalno opasnom. TIpično i najčešće je to danas smeđa, a u trofaznim (peterožilnim) kabelima su smeđa, crna i siva. Međutim, ako negdje vidiš i ljubičastu, narančastu, crvenu, kakvu god boju, to je isto faza.

Razlog zašto je to tako definirano je taj što se po NEC koriste crvena za "jaku" fazu i bijela za "polu" fazu, a crna za "čistu nulu". Američki standardi u pogledu elektroinstalacija su puno kompliciraniji i opterećeni naslijeđem s kraja 19. stoljeća pa... a po starom (predratnom) njemačkom standardu su bile crvena faza, a ostalo sve kako ispadne (u Rijeci npr. ima stambenih zgrada s početka 20. stoljeća u kojima je po stanovima razvlačena samo crvena faza, a za povrat kruga, tzv. nulu se koristilo vodovodne cijevi pa otud i pravilo da se bojler mora isključiti prije nego se ideš kupati...).

Uglavnom, u tom metežu, plava je bila boja koju se ranije nije koristilo i ona je odabrana kao "tvrda i sigurna" boja za neopasan vodič, a zeleno-žuta kombinacija je odabrana za zaštitni vodič da bi bila ekstra uočljiva i također ne-nalik ičem od ranije. Svugdje gdje je usvojen IEC.

Međutim, u Aziji nije baš usvojen IEC. Kinezi su u svom stihijskom razvoju imali to kojekako. Malo po NEC, malo po GOST (ruski), i tako. Kod njih je pravilo da se ne oslanjaju na boje vodiča. Iz razloga ranije spomenutog pijanog električara, i moje osobno pravilo je takvo.
07.01.2023 | 15:12
Smayo, nemam ništa protiv brisanja, zapravo, čak sam i iznenađen kako si pažljivo to obrazložio. Znadeš ti biti puno oštriji, hahaha!

OK, pratim da vidim kad Davor javi kako je spojio.

Ispričavam se na uletu u temu, neću više, majkemi!
07.01.2023 | 17:50
Jučer emisija "Sve je umreženo" HRT3 je pokazala i crnu stranu interneta i ovakvih uređaja. Bila neka žena koju je haker maltretirao jer je uspio upravljati "pametnom" kućom.
Treba se zapitati koliko smo se spremni odreći privatnosti za komociju?
07.01.2023 | 18:07
Da li je haker bio ujedno i servis koji je uklonio problem, za neku paprenu cifru?
Danas se gotovo sve želi digitalizirati, a usluge za korištenje i održavanje brutalno rastu. Mnogi toga nisu svjesni, ali prije ili kasnije budu.
Slično kao sa narkomanima. Daš mu badava, a kada postane ovisan onda je…….
07.01.2023 | 18:12
Pa odgovor na to pitanje znamo već dugo vremena. Više od 80% ljudi ne mari za svoju privatnost ionako.
07.01.2023 | 20:24
jura22 kaže:
Treba se zapitati koliko smo se spremni odreći privatnosti za komociju?


Nakon svega u zadnje dvije godine mislim da sam dovoljno paranoičan da pazim na to, koliko se razumno može paziti. Za razliku od Googleovih servisa za kućnu automatizaciju, Apple tvrdi i obvezuje se kroz svoj License Agreement da oni to ne rade. Naravno, nikada ne možemo tome vjerovati 100%, ali barem su pravno obavezni to poštivati i ne prisluškivati Siri i pratiti navike korisnika.

Dok Google svoj poslovni model zasniva na prodaji podataka korisnika za marketing, Apple nudi privatnost, ali uz premium price. Naravno da bih sve to isključio da je neka stani-pani situacija.
07.01.2023 | 20:37
Ključna stvar koju treba s pažnjom odraditi je pristup sustavu kad nismo fizički kod kuće, dakle preko interneta. Puno ljudi to želi, iz više ili manje opravdanih razloga. Ako se to napravi ofrlje, mogućnost hakiranja sustava je zaista velika, a sustavi u pravilu nisu projektirani tako da imaju 100% failover na neku klasiku. Dokle god ti je setup takav da radi samo kad si fizički u dosegu svoje wifi mreže, puno je lakše postaviti zaštitu.
08.01.2023 | 03:46
Kad smo kod privatnosti i appleove tvrdnje da njihov homeKit radi 100% u lokalnoj mrezi, evo jedna situacija koju sam slucajno nedavno otkrio.

Kao sto znamo Apple kaze da za automatizacije trebamo imati Home hub (TV ili HomePod), ali oni tvrde da je i dalje sve lokalno, hub je jedino reley za pristup svojim uredjajima izvana.

E pa sad, sasvim slucajno, iz lijenosti jer mi se nije dalo blacklist podesavati, da malome blokiram youtube na routeru sam TV-u blokirao sav pristup internetu i tu vecer sam odma primjetio da mi niti jedna automatizacija vise ne radi. Ali zanimljivo je to sto ako udjem u edit te automatizacije i tapnem na ono Test This Automation, sve 5, odradi tocno sto treba. Ali kad je trigger aktiviran nista se ne dogadja. Cim sam TV-u pustio nazat konekciju na internet, sve automatizacije rade bez problema.
Po nekoj mojoj logici, ako je sve lokalno, automatizacije bi i dalje trebale raditi bez interneta, samo bi treba izgubiti pristup izvana, zar ne?

Tako da to sto se Apple kune da oni to ne rade mozes slobodno objesiti macku o rep
22.01.2023 | 20:43
Vikend sam korisno iskoristio! Meross pametni prekidač radi!

Sve je bilo točno onako kako je Smayoo objasnio, pa i ovim putem još jednom hvala na savjetima!"Hey Siri, evening scene please!"
23.01.2023 | 04:44
Nema na čemu. Samo neka si ti meni preživio operaciju.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 7 minuta
 • Yonkis: @Matija klc Jedino što mi pada na pamet da nije torbica plesala (poskakivala) tu i tamo i onda mobitel to mjerio kao "još jedan korak" i tako stotinama puta. Nemam pojma, i mene bi frustriralo. Možda drugi put stavi u džep ili u ruksak? Ne znam stvarno. A Google, pomaže li što?
 • Matija klc: @yonkis- u torbici oko pasa
 • Borisone: Naći ćeš ga sigurno za manje love nego da ovdje ideš tražiti neke s njihovim utikačima.
 • Borisone: Šta si razbijaš glavu. Ponesi USB kablove, a tamo kupi kombinirani USB/A i /C punjač od koliko ti vati treba.
 • Ender: @Yonkis: kad budem kuci, uslikacu takav adapter sa tim razlicitim viljuskama, imas ga po aerodromima za jaku cenu, meni je doneo kum iz Kanade za nekoliko dolara.
 • Yonkis: @Riba da svoj (brzi 30W) punjač mogu ukopčati u njihove utičnice i da puni iPhone/iPad. Mislio sam da nije dovoljan adapter nego da mi treba i “konverter” radi drugog napona..Jel’ onda može i nešto jeftino ako je samo “viljuška” u pitanju? Npr?
 • Ender: @Yonkis: mislim da nemas brige sto se tice adaptera, jer kao sto Riba kaze vecina uredjaja radi od 90-250 Vac. Apple mislim da vec 35 god radi ta univerzalna napajanja. Za USA ti samo treba drukcija viljuska tj. utikac.
 • Riba: Vecina uredjaja prihvaca i 110 i 220V ulazni napon, pa zato pitam./
 • Riba: Adapter ti treba za sto tocno?
 • Yonkis: Ima li netko iskustva kakav bi mi putni adapter trebao za SAD s obzirom da nemaju 220/50 (svjestan sam da im utičnice također drugačije izgledaju). Može neki primjer putnog adaptera, samo da provjerim jer mislim da mi ovo [link] nije dovoljno, zar ne?
 • Yonkis: @Matija klc, a gdje ti je bio mobitel za vrijeme uspona?
 • Matija klc: Ekipa, isao sam ja Japetic. Upalio na 15pro Stravu i mjerio do gore. Izbaci 4,32km staza da iznosi, a iznosi 2.7. To je dosta velika razliika. Imate li mislienje sta moze biti i kako popraviti to? Dosada sam se dosta oslanjao na bivsi mob 13pro i nisam imao problema, ( ili ih nisam znao da imam)…. Poprilicno sam razocaran. Ako Garmin Fenix moze dobro izracunati pa trebao bi i mob od 1300€…
 • cariblanco: Danas se šeću kockice u Argentini u čast vaterpolistima ;)
 • cariblanco: [link]
 • drlovric: Sorry Davore, ja sam tek sad vidio ovaj odg u Vikalici. Rijesio sam, by the way, hvala ti u svakom slucaju!
 • dpasaric: Mi smo u firmi imali period kada smo se profesionalno bavili SEO-om, pa pitaj, možda znam.
 • drlovric: Imamo li ovdje neke SEO znalce? :) Trebale bi mi kratke konzultacije u svezi web stranice. Msg me.
 • JOHN: :)
 • JOHN: Gjuroo kladim se da si šejiku Aladinu poslao nešto bitcoina da ti može transferirat milijarde koje čuva još od Sadama
 • JOHN: pošaljem sadržaj mail-a
 • JOHN: Ma samo chekiram da li je legit
 • Gjuroo: @JOHN: Ma dobio sam gomilu para od jednog afričkog princa, pa mi nije problem trošiti :)
 • Riba: JOHN, moguce zato jer si follower na ko-fi, sad cu pogledati ima li opcija da se to iskljuci.
 • Riba: JOHN, posalji mi sadrzaj tog maila, mi nismo nista inicirali.
 • smayoo: Pitat ćemo Ribu, on je spominjao neku takvu kampanju još u listopadu, za pokriti trošak najma servera. Ovo je možda nova kampanja jer je nova kalendarska godina.
 • JOHN: Gjuroo, nije tebi lako :)
 • JOHN: Ne zajebavam se, mada u tom mail-u ima neke istine. Suporto sam jabučnjak pred tri mjeseca, pa me samo zanima da li su te molbice pod kontrolom
 • Gjuroo: Jbga, platio sam.
 • Gjuroo: Meni je na mail stiglo da sam pedofil i da se javim u najbližu PU ili da platim neke pare, pa sam miran.
 • JOHN: podržite
 • JOHN: Jel vama na mail stigla kakva obavijest da ponovno podržim jabučnjak?
 • JOHN: Sram vas bilo. Moja hercegovačka crta je duboko uvrjeđena ovom neslanom šalom!:)
 • mbp2009: :D
 • Bertone: :D
 • kupus: hvala hvala
 • kupus: Zato sto nemaju obraza
 • kupus: Zasto se Hercegovci ljube u usta?
 • kupus: evo jos jedan klasik, kad se vec castimo klasicima...
 • mbp2009: odnosno ne smayo nego blanco hahaha
 • mbp2009: Smayoo dosta dobar vic, ne sjecam se kad sam ga cuo zadnji put ;)
 • mbp2009: m@xym na krivom si tabu, ovo je Jabučnjak, ne Reddit :D
 • smayoo: Taj vic je star stoljeće, @m@xym, i, da crnjak je, kao i tisuće drugih, nemoj reći da si ga sad prvi put čuo? Žao mi je što imaš takvo osobno teško iskustvo da te to tako pogađa, ali to je ipak samo vic, i to stvarno star. Razmisli što te stvarno muči pa to rješavaj, ne istresaj se ovdje.
 • m@xym: Ako je vic, onda je crnjak, barem za one koji su imali "čast" gledati uživo kako te dvije bolesti polako ubijaju ljude.
 • cariblanco: Ma moj m@xym...to je bio vic ;)
 • m@xym: Ne znati gdje si, a moći se kretati, ili znati gdje si ali, ali biti de facto nepokretan, dođe ti ga na isto.
 • cariblanco: Parkins pobjeđuje...bolje prosuti koju kap rakije, nego da neznate gdje je :D
 • cariblanco: Stay bi netko od vas rađe, da nema izbora ;alzheimera ili parkisona ?
 • cariblanco: Kako bi dobro Amerima legao naš Barišić iz Dinama...jest da je stariji ali nije senilan :D
 • Ender: @Yonkis: Trump je za razliku od Biden-a u cvetu mladosti, ima i mladu zenu :-)
 • Yonkis: @jura22 Ima 81 godinu. A što se događa sa D.T.?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

MacSlavko, tomislav.c, Anonimci (199)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.35 Seconds

Provided by iJoomla SEO