iMac G4 / 700 projekt
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G4 / 700 projekt

24.04.2025 | 18:51
Evo me opet s novim strojem za projekt.

Stiže mi iMac G4 / 700 (lampa, jel)
Kupljen na neviđeno. Znam samo da je fizički u savršenom stanju, minus par sati čišćenja koje trebam odraditi

Uglavnom, s obzirom da ne znam što je ispravno, a što ne, zasad se pripremam na način da skupljam opcije za vratiti ga u život / prenamijeniti ga. Ne želim da bude samo ukras, želim da je funkcionalan.
Ono što sam dosad našao:

1. Juicy Crumb bi bio zanimljiva opcija da mi je u ruke došao 20" model, ali je srećom preskup i da postoji za 15" (mislim da je 15" prema slici koju sam dobio)
Za one koji ne znaju za Juicy Crumb, to je ploča koja se montira u bazu umjesto matične ploče i zapravo pretvara G4 u eksterni monitor i pojačalo za zvučnike.

2. Raskapanje Mac Minija i rošada komponenti (M1 bi bila opcija ako ga nađem povoljno)

3. Mini ITX Hackintosh

Sve ideje dobrodošle!
24.04.2025 | 19:06
Kako se spaja display na MacMini?
Posabna elektronika?
24.04.2025 | 19:50
Ima više načina

1.

2.

Uglavnom, pun je youtube manje i više kompliciranih načina, ovisno koliko je tko spretan s alatom

A ako se koristi kao display, onda koliko znam je ovo jedina opcija. Juicy Crumb gore naveden
juicycrumb.com/product/docklite-g4/?v=7885444af42e#imac-model
24.04.2025 | 20:44
samo da malo pronadjem iz arhive neke linkove, pa cu poslati.
uglavnom, moze da se iskoristi kao monitor sa DVI konekcijom i to nije neki problem preraditi. ne secam se kako bese sa regulacijom osvetljaja, to bese poseban problem.
e sad, mala je to rezolucija za danasnje standarde, tako da ima i projekata da se skine taj display originalni, nadje se neki koji po dimenzijama pasuje i ugradi. jesta da ima malo petljanja, ali je mozda bolje resenje.
ja imam 17" iMac G4 i jedno vreme sam razmisljao o takvim pregradnjama, jednostavno dizajn mi je prelep.
24.04.2025 | 20:53
evo za pocetak nekoliko linkova na YT, pa odatle moze da se krene i probere nesto:

www.youtube.com/shorts/Xj-6BNDGEPw

www.tonymacx86.com/threads/ersterhernds-...mac-g4.102250/page-2

i obavezno javi sta si uradio i dokle si stigao, mozda me tvoj uspeh natera da se pokrenem konacno u tom pravcu.
24.04.2025 | 21:18
Nadam se da će stići do kraja idućeg tjedna, pa krećem u dijagnostiku, čišćenje, pa planiranje što ćemo.
Do tad tražim jel se da naći nekakav razvaljeni ili poluispravni M1 Mini.

Imam jedan jeftini Intel N150 mini PC spojen na TV koji bi sigurno stao unutra, samo bi trebalo premostiti power switch i provući ekstenzije konektora na kućište Maca. Problem je što će onda ganjati Windowse 11
To mi je zasad najlakše za napraviti, barem teoretski.

Ne želim trošiti previše novaca na cijeli projekt.
24.04.2025 | 21:45
za tebe ne znam, ali u tom prelepom kucistu da bude neki windows, je po meni svetogrdje.
25.04.2025 | 08:28
možda neko nešto pametno nadje:

www.troostwijkauctions.com/en/search?bra...le&totalSize=319
01.05.2025 | 16:47
Stigla lampa

Upaljen, dao zvuk života, ali vrti i vrti i vrti unedogled.
Disk?

Gdje naći 10.4.11 danas za skinuti (našao u međuvremenu 10.4. i 10.11 update) i napraviti bootabilni stick (ne znam ni jel podržava USB boot (izgleda da samo Firewire)) da dignem sustav i vidim jel s hardverom sve ok.
01.05.2025 | 17:23
Drzi Command i V kada ga ukljucis da udje u verbose mode pa ces barem za pocetak vidjeti sto se dogadja dok vrti.
01.05.2025 | 17:39
Riba kaže:
Drzi Command i V kada ga ukljucis da udje u verbose mode pa ces barem za pocetak vidjeti sto se dogadja dok vrti.

Ugasio sam ga, upalio ponovno i odmah je bootao u sustav. Sve je ispravno.

E sad, čista instalacija... jel moguća bez njegovih CD-a/DVD-a?

Žao mi ga je raskapati…

Skroz fino radi, vuče update s interneta upravo
Gore je 10.4.11
02.05.2025 | 00:30
Vjerojatno mu je baterija na matičnoj prazna i onda je zaboravio koji mu je boot disk, zato nije radio iz prve. Takav tip baterije imaš za kupiti u Chipoteci.
02.05.2025 | 07:17
dpasaric kaže:
Vjerojatno mu je baterija na matičnoj prazna i onda je zaboravio koji mu je boot disk, zato nije radio iz prve. Takav tip baterije imaš za kupiti u Chipoteci.

Je, tražio je da mu vrijeme ponovo postavim, ali svaki sljedeći reboot je normalno odradio. Držim ga bez struje sad da vidim koliko može izdržati. Mijenjat ću bateriju kad ga raskopam.
Uglavnom, slijedi čišćenje kroz vikend, a idući tjedan bi mi trebali doći dijelovi (prazni CD-ovi da spržim onih 8 CD-a za reinstalaciju sustava, SSD i adapter).
Več vidim da ću s reinstalacijom imati najviše problema
02.05.2025 | 19:44
Napredujemo…

Odlučio sam ga danas samo otvoriti i usisati koliko ide, ali je dosta jednostavno složen (ima puno prostora za manevriranje) pa sam ga na kraju rastavio do ventilatora i sve fino počistio.

Ima li itko ideju gdje naći PC133U od 512 MB, po mogućnosti Samsung ili Hynix?
Bazni RAM na matičnoj je Samsung PC133U-333-542

Ekstra ispod (user upgradeable je PC133S-333-542 (512MB) i taj je ok. 1GB je max pa jedino ovaj bazni mogu podebljati.

Nastavak slijedi kad stigne SSD
08.05.2025 | 16:27
Polako stižu dijelovi

Stigao SSD (Sandisk 64GB) i 2.5” na 3.5” adapter
Originalni 40GB Maxtor ide u mirovinu.

Probao sam ga klonirati s CCC ali nove verzije OSX ne dopuštaju da se klonirani stariji diskovi naprave bootabilnima.

U međuvremenu sam našao njegov paket od 8 CD-a za reinstalaciju, ali nekome sam posudio svoj USB SuperDrive i nikad ga nisam dobio nazad, pa sad čekam novu pržilicu da i taj dio riješim.

Stigla mi je A1048 tipkovnica i sad čekam 0.05 imbus ključ da je otvorim, očistim i izbijelim jer naravno da imam imbuse svih veličina osim tog…

Čistio sam kućište izopropilnim alkoholom i uspio skinuti apšisali bezbojni lak na par mjesta. Čini mi se da ću provesti jedan cijeli dan skidajući ga do kraja jer je razlika u boji ogromna.

Čeka se još Pro Mouse i SATA na IDE adapter pa nova pasta na hladnjak i sklapanje. Idući vikend bi sve trebalo biti upogonjeno
08.05.2025 | 17:35
super! drzim ti palceve.
samo jedna primedba, pa ti proveri.
nisam siguran da ce ti onaj SATA ssd moci raditi kao butabilni drajv preko tog SATA<->IDE adaptera. secam se pre nekih mozda 15 god sam razmisljao o tako necem, i ako se ne varam nije bilo izvodljivo. tako da proveri. mozda je bilo bolje da si u startu pokusao da nadjes IDE-SSD varijantu.
08.05.2025 | 17:58
Ender kaže:
super! drzim ti palceve.
samo jedna primedba, pa ti proveri.
nisam siguran da ce ti onaj SATA ssd moci raditi kao butabilni drajv preko tog SATA<->IDE adaptera. secam se pre nekih mozda 15 god sam razmisljao o tako necem, i ako se ne varam nije bilo izvodljivo. tako da proveri. mozda je bilo bolje da si u startu pokusao da nadjes IDE-SSD varijantu.

Ne vidim zašto ne bi radilo. Disk je disk, dok god je bootabilan, sustavu je svejedno.

ATA/66 interface je u pitanju, tako da ovo što sam naručio mora raditi. Neće ništa puno dobiti na brzini jer je ATA/66 usko grlo (66 Mb/s). Na 800 MHz modelu je ATA/100 (100 Mb/s) ako se ne varam.

Uglavnom, ovo ide unutra
www.ebay.co.uk/itm/356806377768

Nema IDE-SSD varijante, SSD je vrsta diska, a IDE (ATA), SATA, i m.2 su protokoli (različiti fizički konektori)
08.05.2025 | 18:50
veruj mi postoje SSD drajvovi sa IDE interfejsom.
ako se ne varam u prvim MacBook Air-ovima koji su imali IDE-PATA interfejs su bili takvi SSD drajvovi, samo sto su imali ZIF konektor.

evo nasao sam: everymac.com/systems/apple/macbook-air/m...ve-swap-for-ssd.html
08.05.2025 | 18:52
zaboravio sam da napomenem da ovi gorepomenuti Air-modeli su koristili 1.8" IDE-PATA drajv i zbog toga je ZIF konektor. tako da postoje i standardni 2.5" IDE-PATA drajvovi SSD varijante.
08.05.2025 | 19:11
proveri za taj adapter da li moze da se koristi za butovanje, trebalo bi decidno da pise, osim onoga da je kompatibilan za svim sistemima. ili pitaj google, da ne bude kasnije iznenadjenja. voleo bih da gresim, ali pre 14-15 god je tako bilo kad sam razmisljao da uzimam takav adapter.
08.05.2025 | 19:13
a sto se tice IDE-PATA drajva SSD varijante:

www.ebay.com/itm/334017556718?_skw=2.5+i...p;relatedSearch=true
08.05.2025 | 19:19
Ender kaže:
veruj mi postoje SSD drajvovi sa IDE interfejsom.
ako se ne varam u prvim MacBook Air-ovima koji su imali IDE-PATA interfejs su bili takvi SSD drajvovi, samo sto su imali ZIF konektor.

evo nasao sam: everymac.com/systems/apple/macbook-air/m...ve-swap-for-ssd.html

Ender kaže:
zaboravio sam da napomenem da ovi gorepomenuti Air-modeli su koristili 1.8" IDE-PATA drajv i zbog toga je ZIF konektor. tako da postoje i standardni 2.5" IDE-PATA drajvovi SSD varijante.

Brkaš standarde i adaptere.
Postoji SSD s IDE konektorom. Ako ga i nađeš, javi cijenu
Standard nije nikad zaživio i to je nešto za muzej, a ne upotrebu.

Ovo iz Aira je običan SATA SSD s adapterom (ribbon adapter ZIF - SATA). Imaš i video na linku koji si stavio.
Adapter možeš normalno kupiti, nije ništa čudno i neviđeno. Takav koncept je bio čest u laptopima i manjim računalima
ebay.us/m/XRcYVh

Koliko znam, SSD s IDE nikad nije imao komercijalnu upotrebu, nećeš ga naći nigdje ugrađenog.

Moderna verzija toga je NGFF SSD koji Apple forsira, pa moraš kupiti NGFF na M.2 (nvme) adapter. Stiže mi još jedan projekt gdje će biti baš takva kombinacija.
Tu isto ima restrikcija od strane Applea. Recimo, staviš veći SSD s adapterom i onda ne možeš napraviti OSX restore s interneta. Smiješno...
08.05.2025 | 19:24
moguce da sam pogresio sa onim linkom u vezi Air-a, ali znam o cemu pricam. jer sam takac 1.8" ssd imao u rukama i kad mi je crkao disk u iPod-u 5th gen. sam ga ugradio. kasnije sam ga prodao drugaru koji ga je ugradio u prvu verziju MB Air-a.

pogledaj jos jednom onaj link sa e-baya, pa mi reci sta je tamo:

08.05.2025 | 19:33
Ender kaže:
moguce da sam pogresio sa onim linkom u vezi Air-a, ali znam o cemu pricam. jer sam takac 1.8" ssd imao u rukama i kad mi je crkao disk u iPod-u 5th gen. sam ga ugradio. kasnije sam ga prodao drugaru koji ga je ugradio u prvu verziju MB Air-a.

pogledaj jos jednom onaj link sa e-baya, pa mi reci sta je tamo:

Ajmo ispočetka

Hard diskovi su dolazili u 1.8", 2.5" i 3.5" dimenzijama. Sve dimenzije (osim možda 1.8" koji nisam vidio u SATA obliku) su imale ili IDE (ATA) ili SATA konektor (interface, kako god).
SSD postoji u IDE (ATA), SATA i M.2

IDE - stavio si link

Rijetki su i skupi (neisplativi)

E sad, ima jedan trik. U kućište od 1.8" ili 2.5" SSD-a se stavlja IDE na CF card adapter ( ebay.us/m/eS5B6J ). Stavi se CF kartica za fotoaparat i tehnički imaš SSD s IDE konektorom. CF kartica je sama po sebi SSD.

Tako sam riješio i iPod Classic i tako se rješavaju ovakvi problemi gdje hoćeš SSD, a zadržati IDE.

Ovako to izgleda
i.postimg.cc/ZqRDSFbf/temp-Imageb-TU9-Lg.avif
08.05.2025 | 19:47
sve je to jasno, i ja sam to isto rekao, i na kraju je ispalo da postoje ssd drajvovi sa ide-pata konekcijom kao sto sam rekao, samo sto su skupi.
zaista nisam obracao paznju na cenu, samo sam ti to naveo kao alternativu za slucaj ako ne bude radilo sa onim iDE-SATA adapterom.

nisam se setio tog adaptera za CF karticu, a bas takvu pregradnju sam radio za svoj iPod 5th gen. jer sam nasao jefitnu CF karticu, a onaj SSD 1.8" ide-pata varijanta prodao drugaru za njegov MB Air.
08.05.2025 | 19:49
ali nevezano za ovu diskusiju, bolje proveri za mogucnost da taj ssd konektovan na taj adapter, bude butabilan. zaboravio sam koja bese caka, i zasto nije bilo moguce. mozda je to bilo u to vreme i za te neke tipove adaptera koje sam ja razmatrao.
08.05.2025 | 19:52
Ender kaže:
nisam siguran da ce ti onaj SATA ssd moci raditi kao butabilni drajv preko tog SATA<->IDE adaptera

Hoće, to sam izveo već na dva PowerPC Maca i radi ok.
08.05.2025 | 20:07
e ovo je super info.
mogao si to odmah reci da skratimo ovu pricu
08.05.2025 | 20:41
Nema da ne radi, stroj ne zna što mu se sprema
08.05.2025 | 23:39
Ender kaže:
e ovo je super info.
mogao si to odmah reci da skratimo ovu pricu

Napisao sam čim sam vidio! Inače, stara sabirnica je usko grlo, tako da SSD neće raditi niti blizu svojom brzinom, ali će raditi kao najbrži stari IDE disk.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Tomek, zvone, Anonimci (392)

Novo na Jabučnjaku

Teme