M4 Mac Mini
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M4 Mac Mini

14.11.2024 | 15:31
Sta je ljudima motiv da imaju i Mac i PC?

Osim, eto da nisu hard core gejmeri neki...
14.11.2024 | 15:38
Mi imamo, silom prilika klincu treba za školu, jer tamo imaju PC, inače ni u ludilu! Macove imam od negdje 1999., vidio kod mnogih tada PC, hrpa željeza na koje možeš samo porezati ruku - bučno, nesrabilno… nastavi niz!
14.11.2024 | 15:55
MoschuS kaže:
Debelo najpovoljnije je i dalje preko .at storea sa Edu popustom ali ne znam nikoga tko je probao tu shemu

www.apple.com/at-edu/shop/buy-mac/mac-mini

BTW Ima vec jedan base model na Njuskalu za 750€ Cak su i napisali da je kupljen u Becu, znaci pretpostavljam da ga je taj netko uzeo na Edu za 580€

Navodno student mora biti u toj drzavi tako da nista od toga.

Steta sto kod nas nema toga.

Ostaje Amazon i BF
14.11.2024 | 16:15
drpongrac23 kaže:
Mi imamo, silom prilika klincu treba za školu, jer tamo imaju PC, inače ni u ludilu! Macove imam od negdje 1999., vidio kod mnogih tada PC, hrpa željeza na koje možeš samo porezati ruku - bučno, nesrabilno… nastavi niz!

Ma nemam ja generalno nista protiv PC, ali pontmax pise da njegove kolege uglavnom imaju i MAC i PC, pa mi je to malo cudno. Cisto mi zaparalo uho, nista drugo
14.11.2024 | 16:28
drlovric kaže:
Sta je ljudima motiv da imaju i Mac i PC?

Osim, eto da nisu hard core gejmeri neki...

Motiv je potreba, mi doma (supruga, ja i troje djece) imamo 4 PC-a (3xWin, 1xLinux), 3 laptopa (2xWin, 1xLinux) i 2 MBP 13" i sve je gotovo svakodnevno u upotrebi barem malo, a klinci se čak i ne igraju na PC-u (osim jednog) jer za igre imaju PS5.
14.11.2024 | 17:30
Ja sam 2005 kupio MacMini G4 jer je bio pristupačan cijenom. Nagledavao sam ih ali ih nisam mogao kupiti zbog cijene.
Do danas sam ostao na MAC računalima i trenutno imam jedan prijenosnik (sin) i imam jedan MICROSOFT Surface GO 3.
Za printere san zaključio da mi jedino Epson prolazi.
14.11.2024 | 17:58
drlovric kaže:
drpongrac23 kaže:

Ma nemam ja generalno nista protiv PC, ali pontmax pise da njegove kolege uglavnom imaju i MAC i PC, pa mi je to malo cudno. Cisto mi zaparalo uho, nista drugo

Potreba. Zamisli radiš web stranicu 2 tjedna, sa web shop-om, pustim glupostima koje klijent želi uz to koja je kompleksna sama po sebi i jedan dio na Safari pregledniku jednostano ne izgleda kako treba, ili slova prevelika, ili slike, ili veličina, ili puno više praznog prostora na stranici .... Kako ja to da popravim, gubim vrijeme, živciram se ... bez obzira na programe koji simuliraju sve browser-e kao što je Polypane, bez obzira na sve što imaju CMS-ovi, page builderi, koji god koristio, problem uvijek dođe. Sad ga više neću imati jer direktno riješim problem.
Evo ovo je samo jedan primjer, a djeca i škola, evo u školi gdje idu moja djeca sve je preko Microsoft ...

Neda mi se dalje jer mi samo digne tlak bez razloga
14.11.2024 | 19:42
Isprika ako sam ikoga uvrijedio, no meni PC ne znači ništa. I Macove koje imam palim sve rijeđe, računalo mi ne služi za posao, mislim na egzistenciju, tako da sam od početaka naviknuo na Mac, a PC nisam nikad posjedovao.

Sad ga ima sinčić za školu, mislim da je neki Ryzen 5 sa zasebnom grafičkom, 500 GB SSD i 8 GB RAM. Dao sam za njega oko 850€ prošle godine, nekako sam ugradio Windows 11 - bitno da je mon mali zadovoljan.

A meni moji Macovi, uglavnom rad sa glazbom, kao hobi.

Isprike još jednom!
14.11.2024 | 19:46
Vezano uz čišćenje od prašine, Macovi su nekako oduvijek bili nekako bolje "zabrtvljeni", pa je i čišćenje dosta rijetko - jednom do dva puta godišnje usisam sve otvore sa usisavačem.
14.11.2024 | 20:06
robee kaže:
MoschuS kaže:
Debelo najpovoljnije je i dalje preko .at storea sa Edu popustom ali ne znam nikoga tko je probao tu shemu

www.apple.com/at-edu/shop/buy-mac/mac-mini

BTW Ima vec jedan base model na Njuskalu za 750€ Cak su i napisali da je kupljen u Becu, znaci pretpostavljam da ga je taj netko uzeo na Edu za 580€

Navodno student mora biti u toj drzavi tako da nista od toga.

Steta sto kod nas nema toga.

Ostaje Amazon i BF

geizhals.at/apple-mac-mini-mu9d3d-a-2023-z1cf-a3342613.html

Najjeftiniji je 622e. Možda i ne šalju direktno do nas, ali imaš mailbox servise za 15tak eura. Ne znam koliko je na amazonu, linkaj ako nađeš štogod dobroga.

Kad vidiš ove cijene onda ti je jasno koliko nas naši deru. Na takav iznos 200eura! Kod nas Edu popust 3%, lol.
14.11.2024 | 20:46
Na Amazonu je 713€
shorturl.at/GxleU

Cekamo BF a i aukcije na Ebay-u. Zna se zalomiti koji dobar ulov.

Sto se tice PC-a, navika a i printer na njemu radi dok za MacOS nema drivera, tako da nije jednostavno samo skociti potpuno na Mac.
14.11.2024 | 21:44
Ništa momci, otvaramo svoj biznis. Uvozimo iz Austrije i pokoravamo naše tržište. Nećemo bit Authorised, ali to ionako nema nikakvog smisla.

Ako može Kaufland, možemo i mi!

www.kaufland.at/product/514817096/?utm_s...n&utm_content=at
14.11.2024 | 23:40
drpongrac23 kaže:
Vezano uz čišćenje od prašine, Macovi su nekako oduvijek bili nekako bolje "zabrtvljeni", pa je i čišćenje dosta rijetko - jednom do dva puta godišnje usisam sve otvore sa usisavačem.

Hvala na odgovoru jer nisam nikada imao Mac Mini.
Tko pita, ne skita
15.11.2024 | 00:20
robee kaže:
Stvarno zalosno kakvih sve ljudi ima i tako ici nekome nesto uvaliti
Osobno sam uvijek odbijao naredbe takve prodaje i rednovo imao problema sa sefovima. S moje strane uvijek iskrena prodaja bez uvaljivanja. Bilo je cudjenja kada se kupac vrati i inzistira da mu ja opet nesto prodam. Za mene dovoljna nagrada.

@pontmax1

Napisi nekakav osvrt za minija kada stignes. Kako se ponasa sa 16GB (navodno gura nekoliko otvorenih apk i max 40ak otvorenih tabova u browseru).

Razmisljam o istoj kombinaciji 256/16 + vanjski ssd

Sto se tice cijena, Amazon.de ima povoljnije cijene od Hr.

Instalirao sam skoro sve, nadodao vanjski 1TB, sve leti, nikakvih problema, trzavica ... vrh.

Na vanjski disk napravio kopiju diska, stavio svoje neke stvari na taj disk da mogu raditi, Filmora radi brže nego na Windowsima, Affinity sva tri rade ...
Trenutno mi je tvoreno tj. radim sa Affinity sva tri, Filmora, Safari(10-tak tab-ova, YouTube, Netflix ...), još uz to se ugrađuju dodaci, malo "čačkam" po Mac aplikacijama da se upoznam, jako puno toga otvoreno i radim sa svima po malo ... još uz to nemam original tipkovnicu(imam Logitech), nemam originalni miš(imam Logitech), nemam monitor od Jabuke, trenutno koristim Xiaomi MI 34 zakrivljeni i sve radi savršeno, bez štekanja, Mac hladan ko led, ventilator kao da ne postoji ...

Za sada nemam niti jednu zamjerku, još kad sam saznao da možeš kao i na Windowse ugrađivat aplikacije na externi disk ...

Nemam riječi, naprosto sam oduševljen Mac Mini-jem M4 po svemu.

Brinulo me non-stop prije nego sam ga dobio što nema puno USB portova, a što će mi, miš, tastatura bežični, jedan za SSD, drugi za kameru ...
20.11.2024 | 08:03
Konačno je moj 10G M4Pro stigao . Kreće igranje ovaj tjedan.

IMG_6415.jpeg
20.11.2024 | 09:26
Ooooo... Uživaj!
20.11.2024 | 14:36
Rusty,

jel to Studio ide u oglase?
20.11.2024 | 15:26
A ne ne… Studio ostaje još godinama.
20.11.2024 | 17:38
Tu se spominju vanjski diskovi pa me zanima jel vi to spajate USB3 ili Thunderbolt diskove?

Baš si mislim uzet jedan TB3 ili 4 ali kod nas nije neka ponuda. Ima li neka preporuka za kučište + disk kombinaciju ovdje? Uzeo bih na R-1 pa bih radije kod nas fizički u nekom dućanu nego preko weba ali nije problem, imam VIES pa mogu naručiti i tako ak je iz EU.
20.11.2024 | 18:07
Od kraja 2022 koristim ova dva.

Thunderbolt4:
www.amazon.de/-/en/gp/product/B08X9YTWJC...s01?ie=UTF8&th=1

U njemu samsung 970 EVO plus, koji nije na kompatibilnoj listi i neki imaju problema! Meni radi b.p. Lista je na webu.

USB-C i ujedno hub za Macbook:
www.amazon.de/-/en/gp/product/B09MCTF8G2...s01?ie=UTF8&th=1

U oba dva isti ssd:
www.amazon.de/-/en/gp/product/B07MLJD32L...00?ie=UTF8&psc=1

Sve radi uredno, dnevno ih koristim oba dva, spajam ih na dva maca i ponekad na ipad.
21.11.2024 | 19:04
IgorD kaže:
Tu se spominju vanjski diskovi pa me zanima jel vi to spajate USB3 ili Thunderbolt diskove?

Baš si mislim uzet jedan TB3 ili 4 ali kod nas nije neka ponuda. Ima li neka preporuka za kučište + disk kombinaciju ovdje? Uzeo bih na R-1 pa bih radije kod nas fizički u nekom dućanu nego preko weba ali nije problem, imam VIES pa mogu naručiti i tako ak je iz EU.

Dobio ga na poklon, mislio sam da me čovjek zafrkava(neke od naših internih šala), i stavio ja unutra Samsung, brz, namjerno sam išao prebaciti cijeli jedan disk, nikakvog grijanja nema. radi brzo(ima i beržih ali nije baš da svaki dan prebacujem 50GB).
Što je najbolje kabel je napravljen da ima nastavk i za PC i za Mac.

Eksterno kućište ICY BOX

Thunderbolt4 za Mini M4 treba još malo pričekat, naš stari dobri "Satoši" oliti Satechi će nešto sigurno izbaciti, vrlo ubrzo

Evo pa vidi!
21.11.2024 | 22:11
Gledam sve te opcije već danima i moram priznati da je sve malo kaotično, koje su stvarne brzine i u čemu je razlika sa svim tim usb-c portovima pa sam tako naletio na ovo prilično dobro objašnjenje:

support.anker.com/s/article/What-is-the-...-Thunderbolt-3-and-4

Ovaj tvoj ICY BOX je usb 3.1 znači teoretska brzina je 10 Gb/s a Thunderbold daje opet teoretski do 40. Zato bih uzeo baš Thunderbolt kučište ali kod nas se nešto i ne prodaju. Morat ću preko Amazona.

Nije ni usb 3.1 spor ali bih htio imati bootabilni vanjski da mogu po potrebi i tako raditi, recimo oko želim imati stariju verziju sistema za neki komp ili ako mi dođe instalirati neku beta verziju. Isto tako, dugoročno gledano, Apple lijepi te diskove za motherboard - čak i kad su diskretne kartice ko ovaj zadnji Mini ispada da to nije nešto što se da kupiti samo tako.

Uglavnom, mislim si ako krepa ugrađeni SSD nije stroj za baciti ako se može koristiti s vanjskog thunderbolt diska pa tom logikom razmišljam da sam dosta nakupovao usb3 diskova, sad bih jedan thunderbolt da vidim kako to radi.

Thunderbolt 5: www.macrumors.com/guide/thunderbolt-5-ne...-benefits-necessity/
22.11.2024 | 04:17
Puno je ovih 100 dolara, barem mi se tako čini. Čekam i ja Satechija, pa da vidim što gdje kad i kako. Trebao bi trajat par generacija, sumnjam da će se brzo mijenjat dizajn. Ima i ovih starijih satechija za proslu generaciju na njuskalu, čak mi je i to bolje rješenje nego ovaj neugledan case za stotku.

EDIT: Bacio oko na gugl malo, tih sto je još i jeftino. Ništa, čekat neki rabljeni.
29.11.2024 | 20:14
kupus kaže:
Puno je ovih 100 dolara, barem mi se tako čini. Čekam i ja Satechija, pa da vidim što gdje kad i kako. Trebao bi trajat par generacija, sumnjam da će se brzo mijenjat dizajn. Ima i ovih starijih satechija za proslu generaciju na njuskalu, čak mi je i to bolje rješenje nego ovaj neugledan case za stotku.

EDIT: Bacio oko na gugl malo, tih sto je još i jeftino. Ništa, čekat neki rabljeni.

Iskreno nije puno kad pogledaš kakva smeća prodaju po 200€.
Moj Icy Box ima USB C i A, tako da ...

Za Satech-ija i ja navijam ali znam kako su ljudi na M1 i M2 imali problema, naročito sa WIFI-em. Meni za sada nije potrebno više.
Ali Satech-i će imati do 4TB za proširiti ...

Za sada imam sve, a do ljeta ovo ludilo oko M4 će pomalo se slegnuti, naravno i cijene a onda u kupovinu.
Do ljeta zimski san za moj Mac Mini što se kupovine tiče!

A brzina od 10 Gb/s za mene sasvim dovoljno. Nije baš da imam neke podatke od 100GB ili tako nešto, većinom za Ps, ili prebacit web stranicu ... do 1GB, 2GB, 4GB max su mi podaci za prebacivanje tako da ...
01.12.2024 | 14:42
Da ne otvaram novu temu jer je pitanje vezano za MM M4

Uzeo sam monitor Samsung Odyssey G5 koji ima izlaze DP i HDMI e sad,HDMI baca maximalno 60Hz( sto je normalno),rezolucija mi je ok 2560 x 1440. Moje pitanje je da li je neko koristio adapter DP na USB C i da li je uspio dobit 144 ili 160Hz na monitoru.Nisu neke pare da kupim i probam ali iskreno ni sam ne znam gdje cu vise sa kablovima i adapterima.
01.12.2024 | 16:51
www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/o...5c-s27cg55#test_1426
www.apple.com/mac-mini/specs/

G5 ima video ulaze, a ne izlaze.
Preko HDMI-a bi morao moći dobiti iz MM M4 144 Hz na nativnoj rezoluciji od 2560x1440.
Provjeri HDMI kabel da nije neki šrot.

MMm4G5.jpg
01.12.2024 | 17:41
Borisone kaže:

G5 ima video ulaze, a ne izlaze.

Moja greska kucao a ne razmisljao

Probama sa drugim HDMI-em,Hvala
01.12.2024 | 18:07
Ovo bi ti bilo savršeno:
www.amazon.de/dp/B0CLH5NTDM/
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO