Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?


24.05.2019 | 15:31
Da, uglavnom se svi držimo "defaultnog" izbora pa niti ne gledaš šta se još nudi.
Molim, i drugi put.
27.05.2019 | 00:00
Evo mene opet s novim, nadam se korisnim, informacijama u vezi BootCampa na Mac Pro 5,1.

Mnogi ne prelaze na Mojave zato jer se proširila informacija da Mojave više ne podržava BootCamp, ali to je samo djelomično istina. Pravo stanje stvari je to da samo BootCamp Assistent ne radi, ali on je zapravo potpuno nebitan. On služi samo kako bi downloadao potreban exe s driverima za PC i stavio ga na USB i kako bi particionirao disk na raznim cosumer Macovima koji imaju samo jedan (haha!) disk u sebi. Zezam se jer trenutno imam u stroju 6 diskova, a imam interno prostora za još 3. A ako bih prešao na neke dual-kartice, mogao bih imati i 11. Naravno, to je većinom besmisleno, ali veseli tolika fleksibilnost. I dalje se ne mogu nadiviti tom stroju.

Ako imate BootCamp drivere na USB-u, ne treba vam ništa nego originalni bootabilni Windows medij. E sada, neke kvake ipak postoje i glavna razlika je idete li na Windowse 10 ili na Windowse 7.

- Windows 10 nije službeno podržan na "starim" Mac Pro, no svi bitni Mac driveri rade i uopće nije problem koristiti Windowse 10 na 5,1. No, kako BootCamp aplikacija na strani Windowsa onda ne radi, a ona služi da se odabere StartUp disk, to znači da se s Windowsa 10 ne možete skroz elegantno vratiti na Mac ako imate neku grafičku karticu bez boot screena, pa da se vratite na Mac s OPT. Ovako je potrebno napraviti CMD+P+R za reset PRAM-a u kojem se zapisano i koji boot disk se koristi. No, recimo da i to nije big-deal, a moguće da postoji i neki hack, ali ja sada govorim o službenom Appleovu rješenju. Tu je veći problem kako otići u Windowse ako nemate boot screen jer kako na Windowsima 10 ne radi BootCamp aplikacija, a ona, među ostalim, služi da "blagoslovi" taj disk na način da ga Mac vidi u svom startup panelu kao bootabilan, onda sve ovo možemo pokratiti na: "Ako imate grafičku s boot screenom, možete na Windowse 10 bez brige, ako nemate, dobro razmislite kako složiti konfiguraciju - ili korisite Windowse 7."

- Windows 7 je službeno podržan i to je super jer se onda možemo "šetati" između Maca i Windowsa samo klikajući kroz kontrolne panele, bez potrebe za boot screenom. Tu ima samo jedna caka - StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru, ali to nisam mogao provjeriti jer iz istog razloga nije moguće instalirati Windowse na npr. NVMe SSD (može uz hakove, ali to je sve previše tlake) jer ga BootCamp vidi kao "eksterni" disk. Dakle, možete komotno imati Mojave i Windowse 7 na Macu s npr. RX 580, a ako koristite NVMe za Mojave, onda samo na nekom bezveznom SATA disku stavite neki sistem, npr. High Sierru, da je Windowsi mogu vidjeti i onda se vraćate nazad u dva skoka - Win 7 -> High Sierra -> Mojave NVMe.

Ako netko ima dodatna pitanje, shoot!
27.05.2019 | 01:14
Sad ću samo glasno razmišljati, ali možda je problem sa Windowsima 10 rješiv ako u postavkama Windowsa isključiš fastboot koji je nativno uključen (dok ga korisnik sam ne ugasi) a kod izlaska iz Windowsa zapravo ne gasi Windowse nego ih stavlja u nešto između spavanja i hibernacije kao bi se kod slijedećeg pokretanja OS-a, OS brže podigao.
27.05.2019 | 04:06
Dijete kaže:

www.amazon.com/Inateck-Express-compatibl...aps%2C345&sr=8-9

Imam ovu godinu i pol i nemam problema sa njom.


Takodjer, radi odlicno. Cak sam i neki 8-portni jeftilen HUB s napajanjem zakacio na nju i sve radi ok
27.05.2019 | 07:12
dpasaric kaže:
StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru


Davore, ne znam kako je na MP5,1, ali na MP3,1 EFI ne boota s IDE HDD-a. Ne znam za Windowse ništa, ali kakav god bootabilni IDE HDD (GUID, MBR...) stavio na IDE sabirnicu, MacPro ga uredno vidi jednom kad se boota, ali nije ga moguće odabrati kao bootabilni disk niti pomoću ALT kod bootanja, niti pomoću Startup Disk iz System Preferences.
27.05.2019 | 21:54
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.

E sada, ovo što ti kažeš - da bi disk bio bootabilan on mora biti "blessed". Bootloader na početku samo to gleda, znam jer sam s jednog diska ručno fizički uklonio sistem i ostavio samo arhive gore, a i MacOS (a čak i Windowsi) su ga vidjeli kao bootabilan! Naravno, nije bootao, samo bi se sve smrznulo.

Tko točno učini Windows disk "blessed" - nisam siguran. Možda BootCamp Assistant? Možda BootCamp instalacija pod Windowsima (najvjerojatnije)? Možda čak niti to kada su Windowsi u pitanju jer - pazi ovo, kada stavim Windows 7 DVD u pogon, odaberem ga na početku, on se boota u njega i ponudi instalaciju i to radi. Uopće nije potreban BootCamp. Boo. Nije važno dok sve radi!
28.05.2019 | 01:04
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.

Blessing se inače odradi iz terminala, komandom bless (sudo bless, to jest).
28.05.2019 | 01:13
dpasaric kaže:
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

Rekao sam da samo glasno razmišljam jer nemam ni na jednom penđere pa nemam nikakvog iskustva oko toga, ali imam iskustva sa kombinacijom Linixa i Windowsa10 gdje se ponekad znalo dogoditi da GRUB forsira pokretanje Windowsa nakon restarta ako na Windowsima nije isključen fast boot bez obzira što je postavljeno da je prvi OS koji se podiže Linux.
28.05.2019 | 02:10
dpasaric kaže:
@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.


1,1-3,1 masine jos uvijek imaju ATA sucelje za opticke pogone, vjerojatno je mislio na slucaj ako na te kablove spojis HDD i pokusas bootati s njega Noviji strojevi optiku spajaju na SATA portove. Doduse, nisam nikad probao bootati sa tih portova, ali sam poprilicno siguran da je moguce.
28.05.2019 | 02:38
smayoo kaže:
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.


Totalno sam zaboravio da su prve tri Mac Pro serije imale stari IDE standard za optički pogon! Tnx @SuperUnknown, dobro si primjetio. Tek je 4,1 dobio SATA za optičke pogone!

Ok, nije neko veliko iznenađenje da se ne može bootati od tamo, ali opet - može bootati s DVD-a na istoj IDE sabirnici...
28.05.2019 | 09:50
Točno. Tim me više iznenađuje zašto su se aktivno trudili da onemoguće boot s IDE HDD-a.
Ne mogu tvrditi 100% jer se bless komandom ne služim baš svaki dan, možda sam neku opciju krivo zadao, ali nije se bio ništa bunio, vratio je uredan rezultat, a s diska se nije moglo bootati.

EDIT:
Zaboravio sam napomenuti, išao sam onda googlati postoji li već nešto na temu tog problema, i našao sam na jednom forumu takav odgovor - da to ne radi jer odbija bootati sa IDE HDD-a. To isto nije provjerena informacija, ali eto, sve se poklapa.
28.05.2019 | 11:31
Ma ok, ali to realno nije problem, danas postaje upitno odakle uopće nabaviti ispravan IDE disk, to je tehnologija od prije 15-20 godina Ne znam proizvode li se uopće još za neke stare sustave?

Danas, u 3,1 bez problema radi jeftina SATA III PCIe kartica u koju idu dva 2.5" diska i još je i bootabilno, tako diskova neće nedostajati niti starim serijama.
28.05.2019 | 14:13
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD
28.05.2019 | 20:48
^SuperUnknown^ kaže:
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD


Ma odlično! Jedina prednost PCIe kartice je što se koristi SATA III brzina, a to kod SSD-ova novijih generacija ima smisla. Ali ok, to igra baš nekome kome je brzina pristupa kritična, a većini nije...
31.05.2019 | 15:56
Iako su NVMe M.2 SSD-i konstruirani tako da rade i bez hlađenja, dodavanjem hladnjaka produžuje se radni vijek i spriječava potencijalni throttling problem kod velikih opterećenja. Dobar pasivni hladnjak donosi 10 do 20% nižu radnu temperaturu.(dodao sam sada ovu informaciju i u članak, da sve bude na jednom mjestu)
04.06.2019 | 23:23
Samo da potvrdim da 4 x USB 3.0 PCIe kartica uredno radi, sistem je prepoznaje sam, bez ikakvih drivera.

Slobodno se počastite:

www.aliexpress.com/item/PCIE-TO-4-Port-U...0-4/32901807455.html

Fora je imati Mac Pro s 9 USB priključaka, 5 x USB 2.0 i 4 x USB 3.0, a možemo računati i one na tipkovnici, pa bi bilo okruglo 10!
05.06.2019 | 10:06
Da, tko ima Cinemu, to je još ekstra jedan USB (tj. dva na monitoru, ali gubimo jedan iza gdje spojimo hub od monitora).
11.06.2019 | 17:50
zabac kaže:
Danas sam kupio ATi Radeon HD 5770 1GB HD Card (Mac verziju) i ubacio je u MacPro 1.1.
To je (po WEB-u) najjača koja ide u njega.
10.6.8 je gore i radi display port (mada sam čitao da on ne radi).

Sad se cijena kompleta popela na 1400kn.
Imam još jedan SSD od 128GB i njega mislim ubaciti unutra ali trebam uhvatiti vremena i napraviti adapter.


Sad ti je zbilja steta ne roknut gore elcapitan, imas normalan browser ako nista.

ontopic:

dobra cijena 5.1
www.njuskalo.hr/macintosh/macpro-5.1-2012-oglas-28170914
12.06.2019 | 11:10
Zaista, digni firmware na 2,1, a onda lijepo stavi gore El Capitan. Ovo je super tutorial ako to nisi prije radio, tip je optimizirao proces do kraja:

youtu.be/0a6tSGUzZYQ

Ja sam to radio na više načina, a provjerio sam i ovu metodu, radi. Ok, skrenuli smo s 5,1 teme, ali možemo malo i o starijoj 2,1 braći.

Ako gdje zapneš, pitaj, nedavno sam to radio pa mi je svježe.


Da stvar bude zabavnija, iako taj stari stroj ne može podržati NVMe za boot (ne znam radi li samo kao storage uz driver), ali zato podržava SSD RAID i to radi ludnica! Stari 2,1 se u toj kombinaciji ponaša gotovo kao bilo koji novi Mac, nevjerojatno! Napravio sam i neke testove, pa ću to dodati u članak o NVMe priči, možda nekome bude korisno!
12.06.2019 | 12:26
UPDATE 12-06-2019!

Dodao sam u tekst o NVMe dogradnji usporedbe brzine s klasičnim SATA SSD-ima u single i RAID 0 konfiguracijama - i to testirano na starom Mac Pro (2,1). Vjerojatno bi se slično ponašalo i na novijim, mislim da će ove informacije i brojke mnogima biti korisne i da će lakše odlučiti kojim putem krenuti!

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/nvme-dogradnja-za-mac-pro.html
13.06.2019 | 09:18
Evo javljam se da sam nabavio Mac Pro 5.1. Kupljen je Mid 2010 2x2,4 GHz verzija, ima već unutra 256gb ssd i 12gb rama. Graficka je standardna originalna.

Ideja je izvaditi ssd iz mog imaca (kojeg sam sam ugradio) radi veceg kapaciteta (480gb), nadostukati ram do nekih 24gb (sada su unutra popunjeni svi slotovi sa 1 i 2 gb keksovima, uzeo bih 8gb keksove). Plan je i rx580 da mogu mojave vrtiti (nadam se i catalinu nekakavim hackom, ali otom potom).

Ne stignem u ovom trenutku procesljati ovaj thread, ali vjerujem da pise. Yelim updejdati bluetooth i wifi, sto novije mogu tako da mogu upogoniti airport i ac wifi. Eto krece se u taj projekt. Dobio sam dobru cijenu tako da imam lufta oko dodatnih dijelova.

Uz mac sam nabavio i jedan cinema display i jedan thunderbolt display. (oba 27 inchna).

U mojem režimu rada će se vrtiti affinity i final cut najviše, a u kod bolje polovice se ide na arhicad i twinmotion rendering.

Prijedlozi dobrodošli.
13.06.2019 | 10:51
Cestitke!

Za FCP i za ostale stvari di koristis h264 napravi ovo...

forums.macrumors.com/threads/activate-am...i8yzUGCjyQjDO9rr6IAU

Osim sto omogucava hardverski encoding i decoding za h254, omogucava i hardverski decoding h265


Kaj se tice Continuity i slicno, na jednom sam uspio (al sam stavio airport karticu iz pokvarenog mbp i usb bt 4.0 dongle).... na drugom nisam uspio jer ima stari airport i nakon dva neuspjela pokusaja poslusao sam Colicev savjet i produzio dalje...

P.s. danas sam prvi put do kraja rastavio poluispravan 4.1 i odlucio sam da ga necu sastavljat nazad vec spremit komponente, a kuciste iskoristi za modular synths...
13.06.2019 | 11:31
Budem definitivno gurao u njega rx580. nazalost nemogu sada guglat i trazit, jucer sam imao svega 20min sa strojem. volio bi uzet ovaj sa 8gb, ali brzinskim pregledom nema ga u hrv? moram dublje istrazit.


a gledao sam jucer prije spavanja na youtube te airport kartice i sl. bluetooth mogu i usb sto se mene tice, ali volio bi rijesiti airport sa ac wifi.
13.06.2019 | 13:30
stefanjos kaže:
Budem definitivno gurao u njega rx580. nazalost nemogu sada guglat i trazit, jucer sam imao svega 20min sa strojem. volio bi uzet ovaj sa 8gb, ali brzinskim pregledom nema ga u hrv? moram dublje istrazit.


a gledao sam jucer prije spavanja na youtube te airport kartice i sl. bluetooth mogu i usb sto se mene tice, ali volio bi rijesiti airport sa ac wifi.


sad sam vidio da ima i 8gb verzija. 1700kn
13.06.2019 | 19:08
Pa čestitam Stefanjos na akviziciji i dobro došao u Mac Pro obitelj!

Kupi RX 580 8GB ako možeš, i to uzmi Sapphire jer ima referentni dizajn koji Apple službeno podržava. Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html

Ima i jeftinijih i vjerojatno su ok, ali ovaj radi provjereno dobro s RX 580. Prije sam kupovao na eBayu, ali dođe i po 3-4 puta skuplje, AliExpress rulz!

Procesori su ti 2.4 GHz 2 x Quad Core?
13.06.2019 | 19:45
Nije uvijek. Vidiš da ti piše da je to DHLom. I na to još računaj DHLovu "uslugu" pljačke i deračine (formalno nazvanu "usluge špedicije") koja lako ispadne i skuplja od svih carinskih pristojbi i PDVa.
13.06.2019 | 21:14
dpasaric kaže:
Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html


Ovo su dva mini 6 pinska na jedan 8 pinski. Ja imam jedan 6 mini pinski na 8 pinski i drugi mini 6 pinski na 6 pinski spojeno na RX580. Čini li to kakvu razliku u radu ili je potpuno svejedno?
13.06.2019 | 21:33
zabac kaže:
Zašto je s AliExpresa toliko skupa dostava u RH?


Ovo je neki izuzetak, vjerojatno nije ekonomični China Post, uglavnom je sve "free shipping" ili svega 1 do 2 €. Imam preko 150 narudžbi svega i svačega do sada, vjeruj mi znam!
13.06.2019 | 21:39
Soffoklo kaže:
dpasaric kaže:
Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html


Ovo su dva mini 6 pinska na jedan 8 pinski. Ja imam jedan 6 mini pinski na 8 pinski i drugi mini 6 pinski na 6 pinski spojeno na RX580. Čini li to kakvu razliku u radu ili je potpuno svejedno?


Pravi razliku kod punog opterćenja. No, ovisi i o tipu kartice kako se koja "hrani". Dakle, ako pokreneš notorni Fur demo i stroj sam ne napravi emergency shutdown, vjerojatno je sve ok. Možeš raditi i mjesecima da ne skužiš da ti je to zapravo krivo spojeno. Meni je prvo bilo tako spojeno jer sam samo uzeo kablove sa starog HD 7970 i nisam skužio dok nisam pokrenuo nešto zaista zahtjevno.

Gdje je caka? U tome što kada ideš na dva konektora na samom RX 580 on ne vuče ujednačeno s obje linije (testirao sam sam s Bresnikovim Hardware Monitorom), a cijela kartica je na rubu dozvoljene potrošnje na motherboard linijama i zato treba paziti. I onda je rješenje da se oba mini PCI 6-pinska konektora spoje u jedan vod i da se tako vode samo na veliki glavni 8-pinski koji ide u Radeon. Na taj način i kada ima peak u potrebnoj snazi, ima to dovoljno izbalansirano između PCIe utora (manji dio napajanja) i ta dva voda s matične. Ako imaš krive kabele, sredi to čim prije, ovo za par € s AliExpressa je super solucija i testirano radi ok.
13.06.2019 | 22:17
@dpasaric hvala za info. Idem si ja to naručiti. Nije skupo, a da ne bi poslije bilo nismo znali

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 46 minuta
 • mbp2009: ne pase ti vent?
 • jura22: E da, nema ventirlator. 2.500kn i ventilator su prevagnuli u koris Air-a umjestp Pro-a.
 • jura22: puni. Jedino mu se ispravljac dosta grije.
 • jura22: Moj MBA M1 po ovim vrucinama, kada i iPhone gori, ostaje mlaki. Najvise se ugrije kada se
 • mbp2009: btw ios16 pb2 je dosta stabilna, nadam se da ce izaci brzo i pb3, jer dev beta ima postotak baterije u status baru
 • mbp2009: vjerojatno je ok za ljude koji ce ga koristit casual, ali dat tolike novce za nesto sta ce mi pocet stekat nakon 5-6 minuta rendera na fcp mi nema smisla
 • andy: nisam se htio kockati s laptopom bez aktivnog hladenja ma koliko god mi se svidio
 • mbp2009: ja uopce ne razumijem logiku iza te odluke
 • andy: al ventilator je ventilator
 • andy: ja sam skoro uzeo MBA M2 jer mi je ljepsi od MBP
 • drlovric: Ja sam kupio MBP 16" M1 PRO jer je 95% vremena na stolu. Da mi treba za putovanja, isao bi na 14" ili jos vjerojatnije Air. Ovo je tesko, debelo, glomazno :)
 • JOHN: bolje je uložiti na veći ssd, minimalno na 512 jer je verzija sa 256 poprilično sporija od verzije Aira sa M1 procesorom. 8/8 procesor, 1 Tb SSD, 16 Gb Ram bi bio moj osobni odabir. Mada bi radije išao na Macbook pro 14"
 • JOHN: malo sam gledao testove novog Air i ispada da je pametnija opcija Aira sa 8 jezgrenim grafičkim procesorom nego sa 10. Naime prilikom usporavanja (thermal throttling) dolazi do većeg usporavnja kod verzije sa 10 jezgri nego kod one sa 8. Isto tako napucavanje radne memorije nije toliko učinkovito kao što bi trebalo biti.
 • dpasaric: Dodao sam MacBook Air M2 BTO konfiguracije u Voćarnu! :) [link]
 • jura22: Da.
 • Riba: Emoji?
 • jura22: Bio je palac gore Davoru ali ispali su upitnici.
 • jura22: ????
 • jupi: Pasaricu svaka ti cast! Pridruzujem se cestitkama!
 • smayoo: želji
 • smayoo: Pridružujem se čestitci i lijepoj
 • JOHN: iz tvojih usta u Boźje uši
 • dpasaric: Neka nam životi koje su branitelji dali za domovinu budu zalog da pametnije i ljepše upravljamo ovom našem lijepom zemljom!
 • JOHN: Čestitam svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
 • dpasaric: Danas sam isporučio prvi Mac Studio s M1 Ultra procesorom, mislim da je prvi koji je došao do nas. Željno čekam feedback kolege! :) [link]
 • andy: ups, ipak nemaju hrvatski layout
 • andy: možeš naručiti s bilokojim layoutom, ja sam uzeo US
 • jura22: Na mobitelu. Jesam. Mada imam dioptriju i dislekeiju.
 • Borisone: Dok si to pisao, da li si gledao u tipkovnicu?
 • jura22: Mani nije opcija u AT jer zelim tipkovnicu s nasim znakovima a ne zelim lijepiti naljepnice.
 • andy: možda nekome nešto znači - naručio sam built-to-order macbook na apple.com/at prije dva tjedna i već ga danas mogu preuzeti u Beču
 • Borisone: Pretpostavljam "ništa ne prodajem, samo se hvalim".
 • dpasaric: Build-to-order zeleni iMac jedan je od ljepših modela! [link]
 • Kloba: Ovo spojen mislim da piše kako mi je MBP spojen
 • Kloba: Evo, sada radi. Pokazuje baš na stranici od rutera da je spojen LAN 2 i onda sam tu adresu stavio na port forwarding, i to je to. Download 98,5, upload 53,7 Mbps.
 • Kloba: Kada isključim Wi-Fi, ono baš isključim spajanje na MAC-u, nemam internet.
 • Kloba: Ne prepoznaje mi žicu iako na ruteru lan 4 blinka zeleno. Ne znam...
 • Kloba: Oću Daddo
 • Daddo: spoji žicu u MB i onda okini speedtest (naravno, prije tog ugasi wifi)
 • Daddo: kažu a lažu... mora da su iz HDZ. Stvar je zakupljenog bandwidtha... "kućni" korisnik razliku između 100/70 i 1/500 neće vidjet... a u 1/500 stane 10 "kućnih" korisnika
 • Kloba: Inače, kažu što sam udaljeniji od cenrale to je sporiji internet. Moja udaljenost je 1200 metara, što je poprilično daleko koliko su mi rekli. Vi ćete znati više. To je to. Ma, u odnosu na 14 Mbps, ovo je uživancija. :)
 • Kloba: Za moje potrebe mi ne treba. Stoji u ladici ako mi ikada zatreba.
 • Kloba: Da, speedtest radim preko wifi-a iako imam slobodan ulaz u laptop i onaj apple konverter za LAN.
 • Kloba: Ovo što je Daddo napisao. S njim sam se posavjetovao, čovjek mi uvijek izlazi u susret oko toga jer sam ja tudum a to mu je u malom prstu. Evo, maločas izmjerio - u jednom trenutku pokaže 30 Mbps, pet minuta kasnije 98,5 Mbps download. Mene čudi da mi je upload veći od 50 konstantno. U ugovoru sam pročitao da mi ja zagarantirano minimalan download od 70 i upload od 30 Mbps. Paket je 100/50.
 • Daddo: sve štima... PS je žicom spojen na gigabitni port rutera... speedtest radi preko wifija :)
 • m@xym: Kloba, nešto tu ne štima. Ako 50GB skineš za sat vremena onda ti je prosječna brzina downloada 120 Mbit, što je 50% više od brzine koju ti je izmjerio Speedtest (koji obično pokaže brzinu veću od prosječne koju postižeš uobičajenim korištenjem.
 • Kloba: Ne znam gdje ovo napisati pa ću dodati ovdje. I ja sam ušao u društvo korisnika optičkog interneta. Kada skidam igru od 50 GB na PS5 to traje oko sat vremena, a OOKLA pokazuje brzinu dowmloada 80, a uploada 60 Mbps. Inače je 98,5 download, 60 upload. To plus HBO total paket ukupno 290 kuna na dvije godine na Optimi. Za sada radi ko beba.
 • Riba: Pogledat cu!
 • rusty: @Riba - PM notifikacije mi opet ne rade :( Zadnja 16.5 ostalo nula bodova. Tnx!
 • smayoo: Prejako sunce, previše gemišta, psihijatrijska dijagnoza, all of the above...? :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO