Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?


24.05.2019 | 15:31
Da, uglavnom se svi držimo "defaultnog" izbora pa niti ne gledaš šta se još nudi.
Molim, i drugi put.
27.05.2019 | 00:00
Evo mene opet s novim, nadam se korisnim, informacijama u vezi BootCampa na Mac Pro 5,1.

Mnogi ne prelaze na Mojave zato jer se proširila informacija da Mojave više ne podržava BootCamp, ali to je samo djelomično istina. Pravo stanje stvari je to da samo BootCamp Assistent ne radi, ali on je zapravo potpuno nebitan. On služi samo kako bi downloadao potreban exe s driverima za PC i stavio ga na USB i kako bi particionirao disk na raznim cosumer Macovima koji imaju samo jedan (haha!) disk u sebi. Zezam se jer trenutno imam u stroju 6 diskova, a imam interno prostora za još 3. A ako bih prešao na neke dual-kartice, mogao bih imati i 11. Naravno, to je većinom besmisleno, ali veseli tolika fleksibilnost. I dalje se ne mogu nadiviti tom stroju.

Ako imate BootCamp drivere na USB-u, ne treba vam ništa nego originalni bootabilni Windows medij. E sada, neke kvake ipak postoje i glavna razlika je idete li na Windowse 10 ili na Windowse 7.

- Windows 10 nije službeno podržan na "starim" Mac Pro, no svi bitni Mac driveri rade i uopće nije problem koristiti Windowse 10 na 5,1. No, kako BootCamp aplikacija na strani Windowsa onda ne radi, a ona služi da se odabere StartUp disk, to znači da se s Windowsa 10 ne možete skroz elegantno vratiti na Mac ako imate neku grafičku karticu bez boot screena, pa da se vratite na Mac s OPT. Ovako je potrebno napraviti CMD+P+R za reset PRAM-a u kojem se zapisano i koji boot disk se koristi. No, recimo da i to nije big-deal, a moguće da postoji i neki hack, ali ja sada govorim o službenom Appleovu rješenju. Tu je veći problem kako otići u Windowse ako nemate boot screen jer kako na Windowsima 10 ne radi BootCamp aplikacija, a ona, među ostalim, služi da "blagoslovi" taj disk na način da ga Mac vidi u svom startup panelu kao bootabilan, onda sve ovo možemo pokratiti na: "Ako imate grafičku s boot screenom, možete na Windowse 10 bez brige, ako nemate, dobro razmislite kako složiti konfiguraciju - ili korisite Windowse 7."

- Windows 7 je službeno podržan i to je super jer se onda možemo "šetati" između Maca i Windowsa samo klikajući kroz kontrolne panele, bez potrebe za boot screenom. Tu ima samo jedna caka - StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru, ali to nisam mogao provjeriti jer iz istog razloga nije moguće instalirati Windowse na npr. NVMe SSD (može uz hakove, ali to je sve previše tlake) jer ga BootCamp vidi kao "eksterni" disk. Dakle, možete komotno imati Mojave i Windowse 7 na Macu s npr. RX 580, a ako koristite NVMe za Mojave, onda samo na nekom bezveznom SATA disku stavite neki sistem, npr. High Sierru, da je Windowsi mogu vidjeti i onda se vraćate nazad u dva skoka - Win 7 -> High Sierra -> Mojave NVMe.

Ako netko ima dodatna pitanje, shoot!
27.05.2019 | 01:14
Sad ću samo glasno razmišljati, ali možda je problem sa Windowsima 10 rješiv ako u postavkama Windowsa isključiš fastboot koji je nativno uključen (dok ga korisnik sam ne ugasi) a kod izlaska iz Windowsa zapravo ne gasi Windowse nego ih stavlja u nešto između spavanja i hibernacije kao bi se kod slijedećeg pokretanja OS-a, OS brže podigao.
27.05.2019 | 04:06
Dijete kaže:

www.amazon.com/Inateck-Express-compatibl...aps%2C345&sr=8-9

Imam ovu godinu i pol i nemam problema sa njom.


Takodjer, radi odlicno. Cak sam i neki 8-portni jeftilen HUB s napajanjem zakacio na nju i sve radi ok
27.05.2019 | 07:12
dpasaric kaže:
StartUp kontrol panel sa strane Windowsa ne vidi Macove diskove koji nisu na SATA sabrinici, a vjerujem i da se BootCamp disk ne vidi s Macove strane ako nije na "kućnom" kontroleru


Davore, ne znam kako je na MP5,1, ali na MP3,1 EFI ne boota s IDE HDD-a. Ne znam za Windowse ništa, ali kakav god bootabilni IDE HDD (GUID, MBR...) stavio na IDE sabirnicu, MacPro ga uredno vidi jednom kad se boota, ali nije ga moguće odabrati kao bootabilni disk niti pomoću ALT kod bootanja, niti pomoću Startup Disk iz System Preferences.
27.05.2019 | 21:54
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.

E sada, ovo što ti kažeš - da bi disk bio bootabilan on mora biti "blessed". Bootloader na početku samo to gleda, znam jer sam s jednog diska ručno fizički uklonio sistem i ostavio samo arhive gore, a i MacOS (a čak i Windowsi) su ga vidjeli kao bootabilan! Naravno, nije bootao, samo bi se sve smrznulo.

Tko točno učini Windows disk "blessed" - nisam siguran. Možda BootCamp Assistant? Možda BootCamp instalacija pod Windowsima (najvjerojatnije)? Možda čak niti to kada su Windowsi u pitanju jer - pazi ovo, kada stavim Windows 7 DVD u pogon, odaberem ga na početku, on se boota u njega i ponudi instalaciju i to radi. Uopće nije potreban BootCamp. Boo. Nije važno dok sve radi!
28.05.2019 | 01:04
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.

Blessing se inače odradi iz terminala, komandom bless (sudo bless, to jest).
28.05.2019 | 01:13
dpasaric kaže:
@Bertone - mislim da sve ovo što ti kažeš je nešto što se događa *nakon* što Macov EFI odradi odabir diskova, dakle to neće ništa izmijeniti u tom smislu, tj. prebacivanju iz jednog u drugi OS.

Rekao sam da samo glasno razmišljam jer nemam ni na jednom penđere pa nemam nikakvog iskustva oko toga, ali imam iskustva sa kombinacijom Linixa i Windowsa10 gdje se ponekad znalo dogoditi da GRUB forsira pokretanje Windowsa nakon restarta ako na Windowsima nije isključen fast boot bez obzira što je postavljeno da je prvi OS koji se podiže Linux.
28.05.2019 | 02:10
dpasaric kaže:
@smayoo - kada kažeš "IDE", vjerojatno misiš na sadašnji SATA standard? Jer zadnji tower koji je imao stare IDE, tj. ATA i Ultra ATA diskove je bio G4, već G5 je prešao na SATA standard.


1,1-3,1 masine jos uvijek imaju ATA sucelje za opticke pogone, vjerojatno je mislio na slucaj ako na te kablove spojis HDD i pokusas bootati s njega Noviji strojevi optiku spajaju na SATA portove. Doduse, nisam nikad probao bootati sa tih portova, ali sam poprilicno siguran da je moguce.
28.05.2019 | 02:38
smayoo kaže:
Ne mislim na SATA, nego na IDE. Optički pogoni su IDE. Ako zakačiš tamo IDE HDD, ne da se s njega bootati ništa.


Totalno sam zaboravio da su prve tri Mac Pro serije imale stari IDE standard za optički pogon! Tnx @SuperUnknown, dobro si primjetio. Tek je 4,1 dobio SATA za optičke pogone!

Ok, nije neko veliko iznenađenje da se ne može bootati od tamo, ali opet - može bootati s DVD-a na istoj IDE sabirnici...
28.05.2019 | 09:50
Točno. Tim me više iznenađuje zašto su se aktivno trudili da onemoguće boot s IDE HDD-a.
Ne mogu tvrditi 100% jer se bless komandom ne služim baš svaki dan, možda sam neku opciju krivo zadao, ali nije se bio ništa bunio, vratio je uredan rezultat, a s diska se nije moglo bootati.

EDIT:
Zaboravio sam napomenuti, išao sam onda googlati postoji li već nešto na temu tog problema, i našao sam na jednom forumu takav odgovor - da to ne radi jer odbija bootati sa IDE HDD-a. To isto nije provjerena informacija, ali eto, sve se poklapa.
28.05.2019 | 11:31
Ma ok, ali to realno nije problem, danas postaje upitno odakle uopće nabaviti ispravan IDE disk, to je tehnologija od prije 15-20 godina Ne znam proizvode li se uopće još za neke stare sustave?

Danas, u 3,1 bez problema radi jeftina SATA III PCIe kartica u koju idu dva 2.5" diska i još je i bootabilno, tako diskova neće nedostajati niti starim serijama.
28.05.2019 | 14:13
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD
28.05.2019 | 20:48
^SuperUnknown^ kaže:
Cak ne treba ni to, na 1,1-3,1 modelima postoje dva dodatna, neiskoristena SATA porta na maticnoj ploci s kojih se provedu kablovi do optickog baya, a i butabilni su jer sam tako spojio sistemski SSD


Ma odlično! Jedina prednost PCIe kartice je što se koristi SATA III brzina, a to kod SSD-ova novijih generacija ima smisla. Ali ok, to igra baš nekome kome je brzina pristupa kritična, a većini nije...
31.05.2019 | 15:56
Iako su NVMe M.2 SSD-i konstruirani tako da rade i bez hlađenja, dodavanjem hladnjaka produžuje se radni vijek i spriječava potencijalni throttling problem kod velikih opterećenja. Dobar pasivni hladnjak donosi 10 do 20% nižu radnu temperaturu.



(dodao sam sada ovu informaciju i u članak, da sve bude na jednom mjestu)
04.06.2019 | 23:23
Samo da potvrdim da 4 x USB 3.0 PCIe kartica uredno radi, sistem je prepoznaje sam, bez ikakvih drivera.

Slobodno se počastite:

www.aliexpress.com/item/PCIE-TO-4-Port-U...0-4/32901807455.html

Fora je imati Mac Pro s 9 USB priključaka, 5 x USB 2.0 i 4 x USB 3.0, a možemo računati i one na tipkovnici, pa bi bilo okruglo 10!
05.06.2019 | 10:06
Da, tko ima Cinemu, to je još ekstra jedan USB (tj. dva na monitoru, ali gubimo jedan iza gdje spojimo hub od monitora).
11.06.2019 | 17:50
zabac kaže:
Danas sam kupio ATi Radeon HD 5770 1GB HD Card (Mac verziju) i ubacio je u MacPro 1.1.
To je (po WEB-u) najjača koja ide u njega.
10.6.8 je gore i radi display port (mada sam čitao da on ne radi).

Sad se cijena kompleta popela na 1400kn.
Imam još jedan SSD od 128GB i njega mislim ubaciti unutra ali trebam uhvatiti vremena i napraviti adapter.


Sad ti je zbilja steta ne roknut gore elcapitan, imas normalan browser ako nista.

ontopic:

dobra cijena 5.1
www.njuskalo.hr/macintosh/macpro-5.1-2012-oglas-28170914
12.06.2019 | 11:10
Zaista, digni firmware na 2,1, a onda lijepo stavi gore El Capitan. Ovo je super tutorial ako to nisi prije radio, tip je optimizirao proces do kraja:

youtu.be/0a6tSGUzZYQ

Ja sam to radio na više načina, a provjerio sam i ovu metodu, radi. Ok, skrenuli smo s 5,1 teme, ali možemo malo i o starijoj 2,1 braći.

Ako gdje zapneš, pitaj, nedavno sam to radio pa mi je svježe.


Da stvar bude zabavnija, iako taj stari stroj ne može podržati NVMe za boot (ne znam radi li samo kao storage uz driver), ali zato podržava SSD RAID i to radi ludnica! Stari 2,1 se u toj kombinaciji ponaša gotovo kao bilo koji novi Mac, nevjerojatno! Napravio sam i neke testove, pa ću to dodati u članak o NVMe priči, možda nekome bude korisno!
12.06.2019 | 12:26
UPDATE 12-06-2019!

Dodao sam u tekst o NVMe dogradnji usporedbe brzine s klasičnim SATA SSD-ima u single i RAID 0 konfiguracijama - i to testirano na starom Mac Pro (2,1). Vjerojatno bi se slično ponašalo i na novijim, mislim da će ove informacije i brojke mnogima biti korisne i da će lakše odlučiti kojim putem krenuti!

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/nvme-dogradnja-za-mac-pro.html
13.06.2019 | 09:18
Evo javljam se da sam nabavio Mac Pro 5.1. Kupljen je Mid 2010 2x2,4 GHz verzija, ima već unutra 256gb ssd i 12gb rama. Graficka je standardna originalna.

Ideja je izvaditi ssd iz mog imaca (kojeg sam sam ugradio) radi veceg kapaciteta (480gb), nadostukati ram do nekih 24gb (sada su unutra popunjeni svi slotovi sa 1 i 2 gb keksovima, uzeo bih 8gb keksove). Plan je i rx580 da mogu mojave vrtiti (nadam se i catalinu nekakavim hackom, ali otom potom).

Ne stignem u ovom trenutku procesljati ovaj thread, ali vjerujem da pise. Yelim updejdati bluetooth i wifi, sto novije mogu tako da mogu upogoniti airport i ac wifi. Eto krece se u taj projekt. Dobio sam dobru cijenu tako da imam lufta oko dodatnih dijelova.

Uz mac sam nabavio i jedan cinema display i jedan thunderbolt display. (oba 27 inchna).

U mojem režimu rada će se vrtiti affinity i final cut najviše, a u kod bolje polovice se ide na arhicad i twinmotion rendering.

Prijedlozi dobrodošli.
  • Dijete
  • Posjetitelj
13.06.2019 | 10:51
Cestitke!

Za FCP i za ostale stvari di koristis h264 napravi ovo...

forums.macrumors.com/threads/activate-am...i8yzUGCjyQjDO9rr6IAU

Osim sto omogucava hardverski encoding i decoding za h254, omogucava i hardverski decoding h265


Kaj se tice Continuity i slicno, na jednom sam uspio (al sam stavio airport karticu iz pokvarenog mbp i usb bt 4.0 dongle).... na drugom nisam uspio jer ima stari airport i nakon dva neuspjela pokusaja poslusao sam Colicev savjet i produzio dalje...

P.s. danas sam prvi put do kraja rastavio poluispravan 4.1 i odlucio sam da ga necu sastavljat nazad vec spremit komponente, a kuciste iskoristi za modular synths...
13.06.2019 | 11:31
Budem definitivno gurao u njega rx580. nazalost nemogu sada guglat i trazit, jucer sam imao svega 20min sa strojem. volio bi uzet ovaj sa 8gb, ali brzinskim pregledom nema ga u hrv? moram dublje istrazit.


a gledao sam jucer prije spavanja na youtube te airport kartice i sl. bluetooth mogu i usb sto se mene tice, ali volio bi rijesiti airport sa ac wifi.
13.06.2019 | 13:30
stefanjos kaže:
Budem definitivno gurao u njega rx580. nazalost nemogu sada guglat i trazit, jucer sam imao svega 20min sa strojem. volio bi uzet ovaj sa 8gb, ali brzinskim pregledom nema ga u hrv? moram dublje istrazit.


a gledao sam jucer prije spavanja na youtube te airport kartice i sl. bluetooth mogu i usb sto se mene tice, ali volio bi rijesiti airport sa ac wifi.


sad sam vidio da ima i 8gb verzija. 1700kn
13.06.2019 | 19:08
Pa čestitam Stefanjos na akviziciji i dobro došao u Mac Pro obitelj!

Kupi RX 580 8GB ako možeš, i to uzmi Sapphire jer ima referentni dizajn koji Apple službeno podržava. Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html

Ima i jeftinijih i vjerojatno su ok, ali ovaj radi provjereno dobro s RX 580. Prije sam kupovao na eBayu, ali dođe i po 3-4 puta skuplje, AliExpress rulz!

Procesori su ti 2.4 GHz 2 x Quad Core?
13.06.2019 | 19:45
Nije uvijek. Vidiš da ti piše da je to DHLom. I na to još računaj DHLovu "uslugu" pljačke i deračine (formalno nazvanu "usluge špedicije") koja lako ispadne i skuplja od svih carinskih pristojbi i PDVa.
13.06.2019 | 21:14
dpasaric kaže:
Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html


Ovo su dva mini 6 pinska na jedan 8 pinski. Ja imam jedan 6 mini pinski na 8 pinski i drugi mini 6 pinski na 6 pinski spojeno na RX580. Čini li to kakvu razliku u radu ili je potpuno svejedno?
13.06.2019 | 21:33
zabac kaže:
Zašto je s AliExpresa toliko skupa dostava u RH?


Ovo je neki izuzetak, vjerojatno nije ekonomični China Post, uglavnom je sve "free shipping" ili svega 1 do 2 €. Imam preko 150 narudžbi svega i svačega do sada, vjeruj mi znam!
13.06.2019 | 21:39
Soffoklo kaže:
dpasaric kaže:
Kvaka su samo kablovi, najbolje naruči odmah unaprijed s AliExpressa, ovi su provjereno ok:

www.aliexpress.com/item/37-cm-16AWG-Grap...deo/32924973948.html


Ovo su dva mini 6 pinska na jedan 8 pinski. Ja imam jedan 6 mini pinski na 8 pinski i drugi mini 6 pinski na 6 pinski spojeno na RX580. Čini li to kakvu razliku u radu ili je potpuno svejedno?


Pravi razliku kod punog opterćenja. No, ovisi i o tipu kartice kako se koja "hrani". Dakle, ako pokreneš notorni Fur demo i stroj sam ne napravi emergency shutdown, vjerojatno je sve ok. Možeš raditi i mjesecima da ne skužiš da ti je to zapravo krivo spojeno. Meni je prvo bilo tako spojeno jer sam samo uzeo kablove sa starog HD 7970 i nisam skužio dok nisam pokrenuo nešto zaista zahtjevno.

Gdje je caka? U tome što kada ideš na dva konektora na samom RX 580 on ne vuče ujednačeno s obje linije (testirao sam sam s Bresnikovim Hardware Monitorom), a cijela kartica je na rubu dozvoljene potrošnje na motherboard linijama i zato treba paziti. I onda je rješenje da se oba mini PCI 6-pinska konektora spoje u jedan vod i da se tako vode samo na veliki glavni 8-pinski koji ide u Radeon. Na taj način i kada ima peak u potrebnoj snazi, ima to dovoljno izbalansirano između PCIe utora (manji dio napajanja) i ta dva voda s matične. Ako imaš krive kabele, sredi to čim prije, ovo za par € s AliExpressa je super solucija i testirano radi ok.
13.06.2019 | 22:17
@dpasaric hvala za info. Idem si ja to naručiti. Nije skupo, a da ne bi poslije bilo nismo znali
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 53 minuta
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, BigMac, m@xym, Maxxy, muharko, tino1, Anonimci (541)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO