Pomoc oko Macbook Pro 15"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomoc oko Macbook Pro 15"

13.08.2014 | 17:20
Ako prvi ima 4GB isto kao i drugi, onda uzmi drugi jer je nešto mlađi.

Vodi računa da 13" MBP ima puno slabiju, i samo jednu grafičku karticu. Nije razlika jedino u veličini displaya.
13.08.2014 | 17:27
Vidis, to nisam znao iako stalno nesto "kopam" i trazim.
Tnx
14.08.2014 | 07:05
Pa napisao sam ti to u 6-om postu u temi....

btw. cijena rabljenih 15" sa dvije grafičke 2010 god. i 13" sa integriranom 2011 je otprilike ista/slična..kao što vidiš...

još jedan primjer uz onaj iz zadnjeg posta
14.08.2014 | 07:11
Ma sorry, zadnjih par dana sam sav u tome da sam se vec poceo gubiti polako.
14.08.2014 | 08:14
Skini Mactracker i usporedjujes.
14.08.2014 | 08:20
Kamo da ga skine kad nema Mac...?
14.08.2014 | 08:22
Zanemari prethodni post. Blento. Naravno da ima Mactracker za iOS...
16.08.2014 | 15:35
ovo je moj prvi post upućen sa Macbook mašine .
Hvala svima koji su mi pomogli oko mojih pitanja i isto tako ispricavam se svima sto sam bio dosadan i nadam se da nema zamjerke. Smayoo pogotovo.
Postao vlasnik Macbook Pro 13" 2,4 ghz intel core 2 duo, 4gb ddr3 rama, GeForce 320m 256 mb sa 250 gb hdd-om i 250 gb ssd-om.
prvi dojmovi su spektakularni iako znam da me čeka još puno učenja i otkrivanja novih stvari.
još jednom hvala svima i tema može, što se mene tiče pod lock!
16.08.2014 | 16:10
Nema na čemu. Neka ti služi dugo i dobro!
16.08.2014 | 16:40
Hvala Smayoo. i evo orvo pitanje pa nek jos tema neide pod lock . Sa Macbook je dosao Yosemite OS . Moje pitanje je kako maknuti ovu betu i vratiti se na Mavericks i cekati sluzbeni Yosemite ali nemam superdrive vec je na njemu ssd disk.
16.08.2014 | 17:29
Hm, nije baš skroz jednostavno. S obzirom da si na Yosemite, neće ti ponuditi download Mavericksa (pretpostavljam).

Možeš probati otvoriti App store i vidjeti da li ti nudi mogućnost da skineš i instaliraš Mavericks.

Ako ne, onda ti je najjednostavnije naći nekog u tvojoj blizini (u Bjelovaru) da ti napravi bootabilni USB stick s Mavericks instalacijom. Treba ti stick od 8GB.
16.08.2014 | 18:29
Da, probao sam skinuti Mavericks medutim ne dozvoljava mi download.
Znaci samo mi netko treba skinuti Mavericks na Usb ( moze mozda vanjski hdd?) i ja sa bootabilnim usb ili hdd-om rjesavam problem. Hvala smayoo! Jos jednom!
16.08.2014 | 18:53
bolje stick nego HDD, jer treba cijeli medij formatirati na jednu GUID particiju pa moraš pregaziti sve što imaš na HDD-u. Ali ako ti to nije problem, može i na HDD.
16.08.2014 | 19:04
Odlicno, hvala na pomoci. Jos jedno pitanje i zadnje nadam se, bootable usb se moze napraviti samo na imacu, macbooku ili i na nekim windozama?
16.08.2014 | 19:23
Navodno može nekako i na windozama, ali neki su ovdje pokušavali pa nisu uspjeli. Ima još jabučara iz Bjelovara, i to najmanje 5-6 njih, koliko je meni poznato. Vjerujem da ti netko od njih može pomoći.
16.08.2014 | 19:27
Upravo se cuo sa frendom koji ima skinute Maverickse pa nece biti problema. Hvala smayoo! Fakat placam klopu i cugu
16.08.2014 | 19:28
Nema na čemu.
17.08.2014 | 09:45
Reinstalacija Mavericksa prosla puno lakse , bolje i brze nego sto sam ocekivao . Tocno cu se vratit na "prozore" - NIKAD.
ovo je sve tako lako i brzo i ugodno za rad da neznam sto sam cekao do sada
17.08.2014 | 09:59
Naletit ces ti na probleme, daj mu malo vremena

Cestitke na kupnji i uzivaj u novom racunalu
17.08.2014 | 10:37
Naravno da će naletjeti na probleme. Pitanje je - koliko teške i koliko često. Svaki put kad iz nekog bizarnog razloga moram doći u kontakt s Windowsima, naživciram se u roku od 20 minuta jer *NIKAD* ne radi sve kako bi trebalo i *SVAKI PUT* je nešto sje...
Ili updatea beskonačno i ne možeš ništa raditi za to vrijeme
Ili se neki softver ruši jer driveri nisu usklađeni s updateom, koji nije usklađen s antivirusom, koji nije usklađen sa svemirom
Ili neki anti-malware / anti-virus / anti-pamet software blokira neku najnormalniju funkciju pa moraš potrošiti pola dana da skužiš u čemu je problem...
I tako...
Baš kao što sam otkrio koliko imam slobodnog vremena kad sam sa stojadina prvi put prešao na normalan auto, tako sam isto otkrio *JOŠ* toliko slobodnog vremena kad sam s windowsa prešao na Mac. Kako kaže Cleric - vratit ću se - NIKAD.

Ako Apple bude previše s*ao, odoh na Linux. Ali na Windowse - ne.
18.08.2014 | 07:08
Kao sto kaze smayoo naravno da ce biti problema. Ali rjesavanje problema na Mac-u u odnosu na Win je drugi svijet. Evo, pocevsi od reinstalacije operativnog sustava. Na win bih skuhao dzezvu kave i popio par apaurina i krenuo na posao dok reinstall u mom slucaju Mavericksa je prosao sa smjeskom na licu i trajalo pola sata. Jos sam pocetnik ali i kao takvom mi se strasni dopada OS sa svim svojim prednostima i nacinom koristenja a dok ga usavrsim to ce biti pjesma
18.08.2014 | 09:00
Ne vracam se ni ja na Win, niti ih hvalim (iako je Win 7 odlican OS), vec zelim reci da ni Mac nije bez mana. Mavericks je jedan veliki korak natrag, ali sta je tu je, valjda to popeglaju sa novom verzijom
18.08.2014 | 12:49
drlovric kaže:
(iako je Win 7 odlican OS)

To sam slušao:

1998, za Windows NT 3.51
2000, za Windows 2000
2003, za Windows XP
2010, za Windows 7

Čak su mi neki rekli kako je i Windows 8.1 sada "napokon ispeglan i odličan OS". A zapravo ta izjava znači da je nešto manje loš od prethodnog os-a.

Da mi je kuna za svaki BSOD koji sam na tim odličnim OSovima doživio... eeee....
18.08.2014 | 13:20
Eto ja BSOD ne vidjam od Windowsa XP (prije SP) mozda. Win ME ne racunam uopce, to je poluproizvod poput Mavericksa

Ti mozes pljuvati WIN7, mozda imas i argumente, a mozda su samo predrasude, ali moja iskustva sa tim OS su odlicna.

Nikada mi Win7 (kao Mavericks) nije externi HD proglasio mrtvim jer ga je bez ikakvog razloga unmountao i ne zna ga vise niti on sam procitati. Disk Utility ga vidi, ali nemoguce je uraditi Repair. Govori "spasavaj podatke cim prije, ovaj disk crkava".

Spojim isti taj HD na Mac sa SL, on ga uredno mounta. Nakon eject, vratim se na moj Mavericks, i gle cuda, vise mi disk ne crkava nego je savrseno dobar

Opcenito se Mavericks jako lose snalazi sa USB diskovima.

Card reader isto tako prica za sebe, ali moze biti da je HW uzrok (govno od citaca) pa necu pricati napamet.

Finder mi radi probleme na Mavericku (kada exportam nesto direktno na Desktop, ne u folder) dobijem beach ball i moram ubiti i Finder i Aperture npr.

Ima tu jos sitnica na koje se covjek vreemnom navikne, al' ja opet volim moj Mac
18.08.2014 | 14:21
Predrasuda je sud donesen bez iskustva, odnosno uvida. Dakle, ne može se raditi o predrasudi ako sam jasno rekao da se radi o mojim vlastitim traumatičnim iskustvima. Znam ja hrpu windowsaša koji mi onda kažu da imam predrasude, da pretjerujem, i da je win 7 super OS. Onda ga isti dan samo par sati kasnije, čujem kako psuje nešto. Jer mu se nešto zablokiralo, resetiralo, zamrznulo, krešalo...

Ali informacije za Mavericks su mi korisne, u svakom slučaju. Jer ja još nisam prešao. Znači, kad se odlučim, moram zadnji TM backup s 10.8.5 čuvati kao oči u glavi.
18.08.2014 | 14:26
Cekaj Yosemithe i hladno preskoci Mavericks. Nista nisi propustio vjeruj mi, osim povremeno gubljenje zivaca i kolutanja ocima

Nemoj me krivo shvatiti, nije Maverick smece, ali nije dobar i stabilan kao OS X ranije, neka prica tko sta hoce.
18.08.2014 | 14:33
Pa, čuj, već je 10.8 očita stagnacija u odnosu na 10.6. Sudeći po tom trendu, ne znam baš ni da se ima što očekivati od 10.10...
08.12.2014 | 16:10
pozdrav,

kakav je early 2011 (8.2)?
cuo sam da i oni imaju problema sa grafickom?

dali mi mozete rec koji modeli su ok? odnosno nemaju neke probleme?
jer mislim kupiti neki laptop prek oglasa pa da ne bi bilo kasnije da mi brzo rikne zbog graficke il zbog cega vec...
08.12.2014 | 16:36
Većina je modela OK. Daj, suzi malo. S koliko novca raspolažeš, ili - koliko staro računalo ciljaš kupiti?
08.12.2014 | 19:24
a nasao sam macbook pro early 2011 (8.2) za oko 4600kn sto mi se cini ok cijena...

ali sam citao da imaju oni problema sa grafickom, odnosno chip ili slicno, da rikne i kao vec su napisali peticije i slicno!?

inace sam mislio tak negdje oko 3000-5500kn... macbook pro ili macbook air...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 12 minuta
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

baka, drlovric, Ender, Maxxy, Riba, VanjusOS, Anonimci (914)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds

Provided by iJoomla SEO