SSD i OSX 10.6.8
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD i OSX 10.6.8

23.02.2014 | 12:36
Još pitanja:
1. Isključivanjem hibernacije dovodim do toga da kad mi baterija skroz krepa do kraja, sve što je bilo otvoreno i nije bilo spremljeno, gubi se nepovratno?
Da li ja Mac mogu gurnuti ručno u hibernaciju?
2. Za senzor mi je jasno!
3. Što generira sleepimage? To je image za hibernaciju?
23.02.2014 | 13:28
Pokušati ću rezimirati proces zamjene običnog diska sa SSD-om.

1. Uvaliti SSD u vanjsku ladicu i probati napraviti kloniranje diska, ako radnja ne uspije ili se izjalovi, time machine je isto dobro rješenje.
CCC nije besplatan, ali daje 30 dana probe (ja ga nisam koristio i krivo mi je)
www.bombich.com/
2. Zamijeniti stari disk novim po uputstvima iz iFixit-a
www.ifixit.com/
3. Ukinuti hibernaciju jer piskara po disku nepotrebno s komandom:
sudo pmset -a hibernatemode 0
enter i upiše se password
4. Izbriše se datoteka sleepimage (može se i otići u direktorij var da se stisne SHIFT+COMMAND+G i upiše /var folder je skriveni) pa iz njega u folder /vm (kod brisanja treba potvrditi s passwordom) ili s komandom
sudo rm /var/vm/sleepimage
5. Isključivanje senzora mehaničkog diska
sudo pmset -a sms 0
6. NoAccessTime mod deaktivira se na način:
skine se sa stranice: www.soulman.de/noatime.html
.plist u .zip formatu raspakira se i dobije se file de.soulman.noatime.plist
preimenuje se u com.noatime.plist zato jer su sve .plist-e tako nazvane i ne utjeće na bilo što.
kopira se u /Library/LaunchDaemons/ ne od korisnike jer tamo ne postoji, već od sistema
udari se naredba:
sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
Resetira se komp i to je to.

Barem je to što sam ja radio, možda ima još nešto što bi se moglo napraviti.
Ruku na srce, pola toga nisam uopće shvatio, mada se nisam ni trudio.
Ovo je izvućeno ovdje iz foruma i najzaslužniji je @tino1, kao i ostali koji su moralno pomagali.
Hvala svima
23.02.2014 | 19:56
Super si to poslagao.

zašto šta:

1. i 3. Hibernate piše cijeli sadržaj RAM-a na SSD kad MacBook ide u sleep, A to nije malo od 2 gb -16 gb ovisli o veličini RAM-a. A ne treba nam niti će nam faliti ni kad crkne baterija se ništa neće desiti.
4. Sleepimage je već snimljen sadržaj RAM-a na SSD. Koji smo zaključili da nam ne treba.
5. Ne treba nam da se parkiraju glave HDD-a kad se MacBook pomiče jer ih nema na SSD-u. Ali troši struju.
6. AccessTime mountan disk piše listu sa pripadajućim vremenima svakog pristupanja tako da svako pisanje po SSD-u a i čitanje bude memorirano u jednoj ogromnoj listi, šta je nepotrebno a troši SSD.
23.02.2014 | 20:32
Sta mislite da napravite jedan manual sa ilustracijama i da postavimo kao sticky
23.02.2014 | 21:34
Ok, napravit ćemo.
24.02.2014 | 02:01
Baš gledam što je @jmirakul pisao za 10.8 (www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mbp91-upgrade-log.html).
Malo je drugačije i nije univerzalno rješenje za sve OSX-ove. Ovo je konkretno 10.6.x.
28.02.2014 | 22:09
Sad nakon par dana da još nešto pitam:
Kad na SSD upišem nešto u neku čeliju, te kad taj podatak iz čelije izbrišem, SSD u tu čeliju ništa ne može upisati dok je se ne pripremi za ponovno pisanje?
Da li garbage collection služi toj "pripremo" čelije za ponovno pisanje?
28.02.2014 | 23:25
Otprilike tako je to, malo kompliciranjije, ali to je u biti to. To sređiva Garbage Colletion ili TRIM u tvom slučaju je to GC (ako si me poslušao i nisi uključio TRIM). Radi se o tome što na SSD možeš pisati po cijelim blokovima koji se sastoje od više slobodnih i kao slobodno označenih čelija, to sređuju TRIM i GC.
SSD piše u 4 KByte velikim blockovima, a kod brisanja se odstranjuju podatci od 512 KByta velikih blokova. Tako da uvjek ostaje hrpa KByta ne pripremljenih za pisanje. TRIM svaki 4 KByte blok priprema za pisanje i stavlja ga na raspolaganje. A GC čisti one repove koji ostaju pri slaganju za pisanje priprenljenih sektora tako da uvijek budu na raspolaganju cijeli i čisti blokovi ( Erasable Blocks) najmanje 64kByta-128 KByta. Nadam se da je razumljivo.
01.03.2014 | 07:52
Yes. Nisam uključio Trim. Radio sam točno kako sam gore napisao.
Hvala.
03.03.2014 | 22:54
mbp 2007 + ssd + 10.6.8 = LETI! barem meni doma
04.03.2014 | 00:11
Leti jedino otvaranje programa. Konverzija videa i dalje isto traje (malo brže je ali malo).
04.03.2014 | 10:23
Pa normalno kad to vise ovisi o snazi procesora nego o disku
04.03.2014 | 13:16
Veći dobitak mi je bio promjena 4->8GB RAM-a, nego SSD.
04.03.2014 | 15:10
Cijeli system (memorija, procesor, SSD) je bitan za brz setup, a ti si napravio prvi korak. A već si nezadovoljan. To ti je isto koda kreneš pit vodu i pojačavaš špinu i misliš da ćeš time brže napiti, nećeš samo ćeš imati više vode a brzina pića ovisi o tebi. Sad imaš to da sve šta napraviš i pohraniš imaš puno brže na raspolaganju.
04.03.2014 | 15:48
Nisam nezadovoljan, dapače!
Samo komentiram kako mi je veći dobitak bio povećanjem memorije nego ugradnjom brzog diska. Sada komp fino radi.
04.03.2014 | 20:55
nisam to tako doslovno ni mislio, jer siguran sam da ti mašina radi puno tečnije i to je veliki korak, sad kupi dvije čokolade od 4 gb i rokni ih pa da vidiš kako je lijepo.
10.03.2014 | 17:33
To sam prije dodao, zati dobitak na SSD-u nije tako primjetan.
Nego, nešto drugo sam primjetio, više se MBP ne budi iz sleepa bez razloga. Naime, kada je na vanjskom monitoru, MBP je zaklopljen, a BT miš i tipkovnica ga nemogu probuditi (tako sam složio jer je mobitel znao upaliti komp mob>BT miš/tipkovnica>komp), već ga budim s daljinskim i to je OK. U toj kombinaciji se budi uslijed nekih "smetnji", a detektioaro sam tako što se monitor upalio. Kasnije sam gasio monitor tako da ne "svijetli".
Nakon ugradnje SSD-a (mislim kako ugradnja memorije ne igra ulogu) to se više nije ponovilo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 41 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, ipetri68, korisnik, m@xym, tino1, zvone, Anonimci (302)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO