SSD i OSX 10.6.8
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD i OSX 10.6.8

23.02.2014 | 12:36
Još pitanja:
1. Isključivanjem hibernacije dovodim do toga da kad mi baterija skroz krepa do kraja, sve što je bilo otvoreno i nije bilo spremljeno, gubi se nepovratno?
Da li ja Mac mogu gurnuti ručno u hibernaciju?
2. Za senzor mi je jasno!
3. Što generira sleepimage? To je image za hibernaciju?
23.02.2014 | 13:28
Pokušati ću rezimirati proces zamjene običnog diska sa SSD-om.

1. Uvaliti SSD u vanjsku ladicu i probati napraviti kloniranje diska, ako radnja ne uspije ili se izjalovi, time machine je isto dobro rješenje.
CCC nije besplatan, ali daje 30 dana probe (ja ga nisam koristio i krivo mi je)
www.bombich.com/
2. Zamijeniti stari disk novim po uputstvima iz iFixit-a
www.ifixit.com/
3. Ukinuti hibernaciju jer piskara po disku nepotrebno s komandom:
sudo pmset -a hibernatemode 0
enter i upiše se password
4. Izbriše se datoteka sleepimage (može se i otići u direktorij var da se stisne SHIFT+COMMAND+G i upiše /var folder je skriveni) pa iz njega u folder /vm (kod brisanja treba potvrditi s passwordom) ili s komandom
sudo rm /var/vm/sleepimage
5. Isključivanje senzora mehaničkog diska
sudo pmset -a sms 0
6. NoAccessTime mod deaktivira se na način:
skine se sa stranice: www.soulman.de/noatime.html
.plist u .zip formatu raspakira se i dobije se file de.soulman.noatime.plist
preimenuje se u com.noatime.plist zato jer su sve .plist-e tako nazvane i ne utjeće na bilo što.
kopira se u /Library/LaunchDaemons/ ne od korisnike jer tamo ne postoji, već od sistema
udari se naredba:
sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
Resetira se komp i to je to.

Barem je to što sam ja radio, možda ima još nešto što bi se moglo napraviti.
Ruku na srce, pola toga nisam uopće shvatio, mada se nisam ni trudio.
Ovo je izvućeno ovdje iz foruma i najzaslužniji je @tino1, kao i ostali koji su moralno pomagali.
Hvala svima
23.02.2014 | 19:56
Super si to poslagao.

zašto šta:

1. i 3. Hibernate piše cijeli sadržaj RAM-a na SSD kad MacBook ide u sleep, A to nije malo od 2 gb -16 gb ovisli o veličini RAM-a. A ne treba nam niti će nam faliti ni kad crkne baterija se ništa neće desiti.
4. Sleepimage je već snimljen sadržaj RAM-a na SSD. Koji smo zaključili da nam ne treba.
5. Ne treba nam da se parkiraju glave HDD-a kad se MacBook pomiče jer ih nema na SSD-u. Ali troši struju.
6. AccessTime mountan disk piše listu sa pripadajućim vremenima svakog pristupanja tako da svako pisanje po SSD-u a i čitanje bude memorirano u jednoj ogromnoj listi, šta je nepotrebno a troši SSD.
23.02.2014 | 20:32
Sta mislite da napravite jedan manual sa ilustracijama i da postavimo kao sticky
23.02.2014 | 21:34
Ok, napravit ćemo.
24.02.2014 | 02:01
Baš gledam što je @jmirakul pisao za 10.8 (www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mbp91-upgrade-log.html).
Malo je drugačije i nije univerzalno rješenje za sve OSX-ove. Ovo je konkretno 10.6.x.
28.02.2014 | 22:09
Sad nakon par dana da još nešto pitam:
Kad na SSD upišem nešto u neku čeliju, te kad taj podatak iz čelije izbrišem, SSD u tu čeliju ništa ne može upisati dok je se ne pripremi za ponovno pisanje?
Da li garbage collection služi toj "pripremo" čelije za ponovno pisanje?
28.02.2014 | 23:25
Otprilike tako je to, malo kompliciranjije, ali to je u biti to. To sređiva Garbage Colletion ili TRIM u tvom slučaju je to GC (ako si me poslušao i nisi uključio TRIM). Radi se o tome što na SSD možeš pisati po cijelim blokovima koji se sastoje od više slobodnih i kao slobodno označenih čelija, to sređuju TRIM i GC.
SSD piše u 4 KByte velikim blockovima, a kod brisanja se odstranjuju podatci od 512 KByta velikih blokova. Tako da uvjek ostaje hrpa KByta ne pripremljenih za pisanje. TRIM svaki 4 KByte blok priprema za pisanje i stavlja ga na raspolaganje. A GC čisti one repove koji ostaju pri slaganju za pisanje priprenljenih sektora tako da uvijek budu na raspolaganju cijeli i čisti blokovi ( Erasable Blocks) najmanje 64kByta-128 KByta. Nadam se da je razumljivo.
01.03.2014 | 07:52
Yes. Nisam uključio Trim. Radio sam točno kako sam gore napisao.
Hvala.
03.03.2014 | 22:54
mbp 2007 + ssd + 10.6.8 = LETI! barem meni doma
04.03.2014 | 00:11
Leti jedino otvaranje programa. Konverzija videa i dalje isto traje (malo brže je ali malo).
04.03.2014 | 10:23
Pa normalno kad to vise ovisi o snazi procesora nego o disku
04.03.2014 | 13:16
Veći dobitak mi je bio promjena 4->8GB RAM-a, nego SSD.
04.03.2014 | 15:10
Cijeli system (memorija, procesor, SSD) je bitan za brz setup, a ti si napravio prvi korak. A već si nezadovoljan. To ti je isto koda kreneš pit vodu i pojačavaš špinu i misliš da ćeš time brže napiti, nećeš samo ćeš imati više vode a brzina pića ovisi o tebi. Sad imaš to da sve šta napraviš i pohraniš imaš puno brže na raspolaganju.
04.03.2014 | 15:48
Nisam nezadovoljan, dapače!
Samo komentiram kako mi je veći dobitak bio povećanjem memorije nego ugradnjom brzog diska. Sada komp fino radi.
04.03.2014 | 20:55
nisam to tako doslovno ni mislio, jer siguran sam da ti mašina radi puno tečnije i to je veliki korak, sad kupi dvije čokolade od 4 gb i rokni ih pa da vidiš kako je lijepo.
10.03.2014 | 17:33
To sam prije dodao, zati dobitak na SSD-u nije tako primjetan.
Nego, nešto drugo sam primjetio, više se MBP ne budi iz sleepa bez razloga. Naime, kada je na vanjskom monitoru, MBP je zaklopljen, a BT miš i tipkovnica ga nemogu probuditi (tako sam složio jer je mobitel znao upaliti komp mob>BT miš/tipkovnica>komp), već ga budim s daljinskim i to je OK. U toj kombinaciji se budi uslijed nekih "smetnji", a detektioaro sam tako što se monitor upalio. Kasnije sam gasio monitor tako da ne "svijetli".
Nakon ugradnje SSD-a (mislim kako ugradnja memorije ne igra ulogu) to se više nije ponovilo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 19 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (806)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.11 Seconds

Provided by iJoomla SEO