SSD i OSX 10.6.8
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD i OSX 10.6.8

19.02.2014 | 19:02
Zanimam me što mogu očekivati od kombinacije SSD i OSX 10.6.8?
Znam da bude već brzina.
Spominju se TRIM i/ili Garbage Collection funkcija koja nešto radi u toku upotrebe diska. Nakon dugog korištenja dolazi do tiga da disk radi sporije i sporije (valjda zbog fragmentacije) i onda član @tino1 napiše članak www.jabucnjak.hr/clanci/mac-os-x/ssd-sec...aja-iz-macbooka.html koji objašnjava proceduru višesatnog Secure Erase diska, tj. pripremanja diska za ponovni pogon.
Ovo mi baš nije opcija i koliko mi je to važno napraviti i koliko često. Svaka čast @tino1 ali to je daleko od jednostavnoga.
(možda OSX10.9 ima to bolje riješeno, ali mi nije ideja dizati na zadnju verziju)
Hvala svima na trudu.

Inaće oko gleda na Samsung 840 Pro 256GB ili Intel SSD 530 240GB.
Da li postoji koji SSD koji je Apple friendly, tj. ima za OSX alate za održavanje ili tako nekako.
19.02.2014 | 19:31
Noviji SSD ovi imaju svi Garbage Collection tako da ne trebaš ništa posebno nego staviti SSD i sve će biti za uvjek u redu, niša se nemaš brinuti. Ovo sve ostalo te samo zbunjuje a ništa od toga nije ni približno tako vruće kad se jede. Ne brini ništa, samo stavi na SSD tvoj OS i sve je ok.

Sve jedno koji od ova dva SSD-a oba su OK, to znači jeftiniji je u ovom slučaju bolji.
20.02.2014 | 15:21
Zabac, a u koji Mac zelis ugraditi SSD? Ima li taj Mac SATA2 ili SATA3 kontroler? To je dosta vazno jer ukoliko je rijec o starijem modelu (sata2) tada neki najnoviji (sata3) SSD-i znaju imati problema sa postignutim Negotiated Link Speed.
20.02.2014 | 15:29
MBP Midi 2010 id 6,2
20.02.2014 | 17:34
Koliko vidim MBP6.2 ima SATA2, onda ti je najsigurnije uzeti kod OWC-a ovo: eshop.macsales.com/item/OWC/SSDEX3G240/
Po cijeni kad dodas 25% PDV cak ne prelazi lokalne cijene 240GB SSD-a. Postarina im je fakat povoljna 2.99$
20.02.2014 | 17:37
SSD 840 pro Serija Samsung MZ-7PD256: SATA sa 6 Gbit/s (kompatibilan sa SATA sa 3 Gbit/s i SATA sa 1,5 Gbit/s)
SSD 530 intel sa SATA sa 6 Gbit/s (kompatibilan sa SATA 3 Gbit/s.)

Obije mogu, bez problema.
20.02.2014 | 17:43
Ja u MacBookPro5,3, Mid2009 imam Corsair Force GT koji savršeno radi.
20.02.2014 | 17:43
Svi oni kazu da su kompatibilni, no pravo stanje stvari vidis kad spojis i probas. Ja sam imao slucaj na jednom Mac Mini Late 2009 gdje sam spajajuci SATA3 SSD dobio samo 1.5GBps. To mi nije bilo prihvatljivo.
20.02.2014 | 23:01
ja sam u isti ko Žabac uvalo Kingston V100 i radi ko popularna singerica. Bez panike radit će.
21.02.2014 | 18:20
Odluka je ipak pala na SSD 240.0 GB INTEL Series 520, SSDSC2CW240A310, SATA3, 2.5'', MLC-Chip, maks. do 550/520 MB/s.
U Linksu je 999kn još 4 dana (neka grupna kupovina ili tako nekako).
Ako koga zanima, neka narući. Plača se kod preuzimanja!
Ima jedan u oglasniku koji je po 1100kn, a inaće je novi u Linksu 1350kn.
Recite, je li ovo OK kupovina?
Hvala
21.02.2014 | 18:57
Skup (inače, ali ti si ga dobio jeftino) ali dobar SSD. Samo ti znaš da nećeš imati ovih 550/520 MB/s nego manje jer imaš SATA II koji ti nepušta brže.
Računaj sa cca 270 MB/s i to je super. Napravi Bench sad sa HDD-om i onda sa SSD-om i prepast ćeš se od brzine.
21.02.2014 | 19:10
OK. Brzina je najveća koja se dade postići u sustavu. Nevašno, potrošnja bakterije je bitna!
Kad već gnjavim, a vi imate živce. Gleda Carbon Copy Cloner i vele da se plača. Moje pitanje je od koje verzije?
Skinuo bi besplatnu verziju. Zadnja je 3.5.4. Odnosno, koja se plaća?

EDIT: Ili da se ne gnjavim s CCC, već da puknem DVD sa OSX-om 10.6 i preko Time machine-a potegnem ostalo. Da li bi to išlo i imao bo gotovo 100% isto ili mi predlažete nešto drugo? Inaće, disko još nije stigao, tek sam ga narućio i javiti će kad da ga preuzmem.
21.02.2014 | 19:19
I još jedno pitanje @tino1. Da li si odspajao bateriju kako iFixit preporuća?
Hvala
21.02.2014 | 19:31
Bateriju nisam odspoio, i ništa se nije desilo, ali ni to ti nije neki problem. Pazi na šarafe nisu iste dužine. CCC je u zadnjim vrezijama stvarno samo za plaćanje. Možda ima neki drugi cloner koji je bezplatno.

Ako peglaš OSX i Time Machine bit će dovoljno ne trebaš clonirati.
21.02.2014 | 20:40
Bateriju odspoji!
21.02.2014 | 21:26
Problem je odspajanje jer su oni Y šrafi. To me mući kako ih odšrafati?
21.02.2014 | 21:34
Pošto sam dosta davno povlačio iz TM backup, da li potegne i sve nadogradnje OSX-a?
Ja imam SL i mislim da je 10.6.3, a nakon TM bi on trebao biti dignut na 10.6.8 ili budem morao sve nadogradnje potegnuti s neta?
Nekako mi je nutno ostalo da ne treba, ali čisto da me se podsjeti. Sigurno ima onih koji su to nedavno radili i sječaju se.
Hvala.
21.02.2014 | 23:31
Povuče ti zadnji Backup, šta god da je bilo u njemu.
22.02.2014 | 16:24
Qurac, ne povuće nadogradnje OSX-a. Samo programe, a s 10.6.3 na 10.6.8 mora se skinuti s Apple-a.
Kako nisam radi kloniranje, sad sam se zezao s popravljanjem. Ni osobne podatke ne potegne (ili sam nešto zeznuo).
Sad sam posložio i OK je.
22.02.2014 | 16:42
@ Žabac, dobro jutro. Nemožeš s 10.6.3 na 10.6.8 ako ti nije bio na njemu. Prije toga si mogao napraviti combo update na 10.6.8 ili poslije. Za osobne podatke si isto nekaj fulao. Uglavnom , dobro, složio si , samo je nešto duže trajalo.
22.02.2014 | 20:24
Čekaj. Naptravio sam s TM backup. Bio gore 10.6.8 i sve nadogradnje, bla, bla. Zamjenio disk, ubacio DVD s 10.6.3 (došao uz MBP) i kod onog momenta kad te pita da potegneš podatke u ponudi je i TM. Uredno je potegnuo, ali nije potehnuo. Samo su programi prebačeni. Jedono mi se Star Craft II nije prebacio kako treba pa sam ga obrisao (baš i nemam vremena za igrice). Ostalo je sve kako treba onako na prvu.
22.02.2014 | 20:43
Garant si nekaj fulal. Jedino da prođeš tutoriale za TM backup pa možda ustanoviš gdje si kiksal. Ak te zanima, kad si već sve složil, da drugi put ne napraviš grešku.
23.02.2014 | 10:00
1. dignuti @tino1 karmu na 64 (bita)
2. Pitanje, Garbage Collection vs. Trim. Jedno ili drugo ili oboje?
Meni je Trim isključen, a ne znam kako vidjeti da li je Garbage Collection "uključen" ili je to dio firmware-a kontrolera i uvjek je u pogonu?
Kako znam da ovaj moj SSD ima omogućen GC?
23.02.2014 | 11:03
1. Hvala na Karmi.
2. Na tom pitanju se svađaju svi duhovi. TRIM je samo moguć kroz TRIM ENABLER, to je da se razumijemo, žestoki patch u OS-u. Nisam siguran (ili nisu se pokazale drastične razlike) u uključenom TRIM-u i izključenom. Davor i ja smo se jednom prilikom zeštoko raspravljali o tom pitanju, i ne znam ko je od nas bio u pravu. Ja bi na tvom mijestu pratio da li će Garbage Collection odrađivati uredno svoj posao, ako to ne radi onda uključi TRIM ENABLER.
Garbage Collection se pokreće u samom controller-u i radi u pozadini, tako da nećeš moć ni vidjeti da li ti je uklučen ili isključen. Ali kod tvog SSD-a je uključen. To da li radi pouzdano moći ćeš vidjeti kroz Bench-ove, koje isto ne treba pretjeravati.
Ja sam napravio svaki mijesec jedan Bench i ako se ne razlikuju drastično onda nemaš šta raditi. Ako pak odskaču jedan od drugog >70 MB/s onda bi pokrenuo dodatno TRIM ili napravio Secure Erase i bila stvar.

FACIT:

1.Pusti ga da radi bez TRIM-a.
2. Garbage Collectin je uključen u samom SSD-u i već radi svoj posao.
3. Radi Bench-ove svaki cca mijesec i prati. Ako variraju >70 MB/s onda uključi TRIM.
4. Prati i dalje svaki mijesec.
5. nemoj pretjerati s Benchovima jer oni mjere pisanjem i brisanjem po SSD-u, i time ga koriste bezveze.
6. Napravi "Noatime.plist" (napisao sam negdje u forumu kako).
7. Standardno ti se uvjek piše sleepimage na SSD to je sve iz RAM-a i to bi bilo dobro da isključiš jer to troši SSD, hibernatemode 0 aktivirati.

U Terminal upiši komandu:

“sudo pmset -a hibernatemode 0” potvrdi s Pasword-om

I izbriši već postojeći Sleepimage sa: “rm /var/vm/sleepimage”.

I isključi SMS (koji ti ne treba jer nemaš mehanički Disc i nema se šta parkirati pri pomicanju a samo troši energiju) sa: "sudo pmset -a sms 0"

I prst u uho. Sretno.
23.02.2014 | 11:21
Pita nešto:

Last login: Sun Feb 23 10:17:24 on ttys000
bojan-zabcics-macbook-pro-15:~ zabac$ rm /var/vm/sleepimage
override rw------T root/wheel for /var/vm/sleepimage?

Što stisnuti?

EDIT: Ručno sam obrisao preko Findera.
23.02.2014 | 11:34
Samo enter ali isto dobro. Jesi li mountao u noatime?
23.02.2014 | 11:43
Ne, neznam što je to!

Našao i skinuo sam de.soulman.noatime.plist
Da li treba preimenovati u com.noatime.plist i onda
sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
ili samo ostavim de.soulman.noatime.plist
23.02.2014 | 11:56
Je li to to:

Last login: Sun Feb 23 10:54:23 on console
bojan-zabcics-macbook-pro-15:~ zabac$ mount
/dev/disk0s2 on / (hfs, local, journaled, noatime)
devfs on /dev (devfs, local, nobrowse)
map -hosts on /net (autofs, nosuid, automounted, nobrowse)
map auto_home on /home (autofs, automounted, nobrowse)
bojan-zabcics-macbook-pro-15:~ zabac$

Ili još nešto moram?
Hvala
23.02.2014 | 11:57
ne stavi nju u /Library/LaunchDaemons/ i mountaj je sa: U terminal: sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/de.soulman.noatime.plist

Razlog za to je:
Mac je glup i ne zna da si ti sad uvalio SSD u tvoju mašinu. Ponaša se i dalje kao da je HDD u njoj i tada bilježi svaku radnju (po vremenu kad je napravljena) u jednu listu koju pohranjuje na SSD. To znači sve i ono šta čitaš, to ti ne treba i samo troši SSD tako da ga možeš staviti u noatime modus namjesto u atime "accesstime" modusa u kojemu je po default-u. tako da ništa ne pohranjuje.

EDIT: to je to.

Ja sam moj MacBook Air sa oriđiđi Apple SSD-om moutao u noatime i sve fercera bez problema. Vidiš da ni u njihovim "originalima" nisu baš nešto mislili glavom.

Žabac svaka čast super si sve odradio i stvarno si brz. Ne treba ti ništa više:)
23.02.2014 | 12:22
Jeeee. Palac gore mi ne da stiskati već svakih 6 sati.
Hvala.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 9 minuta
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.
  • damir1: pozzz svima , da li ima netko problema s iOS 18.6 ? hvala
  • mbp2009: Odlično za PBZ, ali vidim sad da je baterija katastrofa pa onda ću preskočiti dok to ne srede
  • Damirst: Koristim aplikaciju PBZ, istalirao sam public verziju 26 i sve uredno radi
  • Borisone: Čak i da sada radi, možda ju slijedeća public beta skrši
  • Borisone: Prevelika kocka. Ako na iPhonu imaš internet bankarstvo i/ili ostale bitne aplikacije ne savjetujem prelazak na novu slijedeću veliku verziju dok nije na prvoj reviziji (npr. iOS 26.1)
  • mbp2009: Ekipa, itko na ios PB? Zanima me par stvari ali brine me samo pbz aplikacija
  • Yonkis: Ozzy se pridružio legendama :(
  • stefanjos: RIP ozzy!
  • cariblanco: RIP i od mene, mada sad "đavo" trlja ruke, jer mu se ekipa ojačava ;)
  • smayoo: RIP Ozzy Osbourne
  • Gjuroo: Nema za Mac...
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (777)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?