MBP L2011 - nadogradnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP L2011 - nadogradnja

12.02.2014 | 16:06
Želim nadograditi MBP late 2011 s RAMom i SSD diskom:

Pitanja:
1. Potrebna memorija je:

Number of memory slots 2
Base memory 4 GB
Maximum memory 8 GB
Memory card specifications - Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module (DDR3) format
- 30mm (1.18 inch)
- 2 GB or 4 GB
- 204-pin
- PC3-10600 DDR3 1333 MHz type RAM
Additional notes For best performance, fill both memory slots, installing an equal memory module in each slot.

Čitao sam na forumima da su ljudi stavljali 2 x 8 GB rama- jel to šljaka ili pišu gluposti?

2. Je li moguće ugraditi umjesto hard diska SSD ?
3. Gdje je potencijalne zamjene najbolje obaviti ?
12.02.2014 | 16:22
I jedno i drugo je moguće i, po mom mišljenju, jednostavno.

Memoriju kupiš kod nas, mislim da je najjeftinija, malo zaGooglaj koja je preporučena za tvoj model MacBooka.
Sam proces imaš ovdje:
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch...RAM+Replacement/7529

Da, možeš staviti 16GB RAMa!

Što se tiće HDDa, apsolutno preporučujem ugradnju SSDa.
Osobno koristim Corsair, a siguran odabir su ti i Intel SSDovi.
Proces izmjene imaš ovdje:
www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch...ive+Replacement/7513

Još nešto, kad već sve to radiš, a ukoliko ne koristiš Superdrive (CD/DVD), imaš opciju ugradnje dodatnog diska na mjesto optičkog uređaja (recimo taj što ti je već unutra). Trošak nije veliki, treba ti ovo: www.ifixit.com/Apple-Parts/9-5-mm-SATA-O...nclosure/IF107-080-1

Eto!
12.02.2014 | 16:24
zanemarite moj post ja sam zabrijao da je MB Air u igri, a ne PRO
12.02.2014 | 16:33
Gdje kod vas i koji INTEL SSD preporučate? Također me zanima je li OS X negdje na čipu tj. što se dogodi kada zamjenim disk?
12.02.2014 | 16:50
Kod nas, odnosi se na Hrvatsku.
Intel SSD 530.

Svi podaci, pa tako i OS, su ti na postojećem disku. Kloniraš cijeli disk pomoću Carbon Copy Clonera (www.bombich.com) i imaš sve isto na novom.
12.02.2014 | 20:05
Sve možeš sam, ali ako se ne usuđuješ reci gdje si da ti pomognemo.

Ja bi stavio svakako SSD.
12.02.2014 | 20:51
Ok, hvala na pomoći. Moram još sve malo proučiti i zatražiti neke ponude za SSD i ram.

Lp
12.02.2014 | 22:24
Preporuka za RAM & SSD www.macsales.com
12.02.2014 | 23:11
Ostavi HDD, izbaci DVD, ubaci SSD na mjesto HDDa a HDD na mjesto optike i voziiii
12.02.2014 | 23:14
john_st kaže:
Ostavi HDD, izbaci DVD, ubaci SSD na mjesto HDDa a HDD na mjesto optike i voziiii

Potpisujem.
I napravi fuzion Drive.
13.02.2014 | 02:23
Evo, imamo isti model, ja odmah zamjenio RAM s 16GB Corsair. SSD je vertex 4, također nikakvih problema. SSD je na mjestu starog diska, a HDD je na mjestu DVD pogona.
13.02.2014 | 10:44
NITROS, koliko te je koštalo sve skupa? Još pitanja, je li napajanje dovoljno za tu kombinaciju 2 diska-baterija jednako traje? Kako se HD na mjestu SD-a učvrsti, trebaju li još neki kablovi se izmijeniti ili SD koristi isti (sata) konektor. Nakon što fizički izmijenim RAM, na mjesto HD stavim SSD i na mjesto SD stavim HD-pokrenem računalo i što me dočeka tj. koja je procedura da clone diska prebacim na SSD i trebam li nakon toga išta u samom OSu mijenjati s obzirom na novo stanje.
13.02.2014 | 13:35
Ako radiš tu varijantu onda:

1. Cloniraj sa Carbon Copy Cloner tvoj sadašnji HDD na tvoj novi SSD.
2. Otvori računalo i promjeni sve hardverske stvari koje želiš.
- Ima kupiti poseban nosač u koji se stavi tvoj HDD i koji dođe na mijesto DVD-a. gigaom.com/2011/04/01/how-to-replace-you...l-drive-with-an-ssd/
- Ubaci kesiće memorije.
3. Složi si Fusion Drive po uputama koje su na ovom forumu. www.jabucnjak.hr/forum/hardver/101746-fusion-drive-za-sve.html

Ako ti nešto zapne pitaj i ne skitaj.

Upali računalo i uživaj
13.02.2014 | 14:49
RAM:
Memorija SO-DIMM PC-12800, 8 GB, KINGSTON KVR16S11/8, DDR3 1600MHz

SSD:
SSD 480.0 GB INTEL Series 530, SSDSC2BW480A401, SATA3, 2.5'', MLC Chip, maks do 540/490 MB/s

Je li uredu?
13.02.2014 | 15:46
a HDD? Ako misliš napraviti Fusion Drive onda ti ne treba toliki SSD. Ja bi rađe stavio prostor u HHD tamo je jefniniji. A svakako ti je skoro pa sve jedno jer tvoj SATA neće dozvoliti neku pljačku od brzine. To znači uzmi neki SSD do max 250 GB i stavi što vići HDD cca 500 GB i to bi bilo to. Možeš slobodno uzeti nešto jeftiniji SSD imat ćeš isto.
13.02.2014 | 16:31
Želim samo umjesto HD-a staviti SSD i zamjeniti RAM jer imam server i radne stanice za pohranu podataka, a laptop mi treba služiti za "terenski rad" (da se brzo boota,pokreće programe,ima SD ako dobijem materijale na cd-u i sl.).
13.02.2014 | 16:46
Ok, onda uzmi ovaj koji si gore napisao, ako ti taj terenski MBP treba puno prostora. Bit će super s tim SSD-om.
13.02.2014 | 22:41
Da ti odgovorim na pitanje.
Iskreno, ne sjećam se više točno, ali mislim da su cijene ovako bile. RAM 1200kn, SSD 1700kn, 50 dolara Data doubler (sada je jeftiniji)

Ja sam kod sebe reinstallirao skroz novi sustav na SSD i ostavio na HDDu stari sustav (ako crkne SSD mogu nastaviti raditi iste sekunde samo bootam drugi disk). To sam napravio iz prethodnog razloga + nisam mogao više stisnuti HDD fileove da mi stanu na 256GB, a da ostane u fast mode (Vertex 4 poslije 50% napunjenosti promjeni način na koji posprema podatke, ali iskreno, disk mi je sada na 80% napunjenosti i nije ništa sporiji).

Kada promjeniš to sve fizički, samo bootaš i mac će ti ponuditi automatsku instalaciju operativnog sustava. (mora ti komp biti spojen na net), poslije toga se sve instaliralo i nakon 30 minuta sam peglao sve kao i prije.

Ova tvoje kombinacija je prilično dobra, ali ako ne radiš s nekim prevelikim fileovima i manji SSD će ti biti dovoljan, a dosta je jeftinija priča.
14.02.2014 | 12:44
U ovom mojem postu
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/104550-mb...rade-log.html#104564
je sve opisano sta, kako i gdje po pitanju HDD + SSD + RAM u MBP
09.03.2014 | 22:25
Pozdrav ljudi!

imam MacBook Pro 15" mid2009
Model Identifier: MacBookPro5,4
Processor Name: Intel Core 2 Duo
Processor Speed: 2,53 GHz
Number of Processors: 1
Total Number of Cores: 2
L2 Cache: 3 MB
Memory: 4 GB
Bus Speed: 1,07 GHz
Boot ROM Version: MBP53.00AC.B03
SMC Version (system): 1.49f2
Hardware UUID: 5AB3AC32-E2BA-5D32-8E8F-FA77DCF602B9
Sudden Motion Sensor:
State: Enabled

I htio bi ga nabrijat HDD, RAM sad ne znam dali trebam mjenjat procesor brzi ?
09.03.2014 | 22:28
I koliko ga mogu najvise nabrijat?
09.03.2014 | 22:50
SSD i 2 x 4 GB Rama ja ne bi dirao u Procesor.
09.03.2014 | 22:53
SATA 2.0, 3 Gb/s, dakle, na oba kanala (HDD i optika)
RAM max 8 GB (2x4, 1066 MHz). Ako staviš 2 keksa od 1300 ili 1600 MHz, imaš dobru šansu da ti ne radi.
Procesor zaboravi, jako je malo softvera gdje ti je to bitno.
09.03.2014 | 23:04
smrc i to je sve??
09.03.2014 | 23:16
Prema Mactrackeru - da. A što si uopće htio s tim strojem raditi? Zašto bi ga nabrijavao?
09.03.2014 | 23:21
Nekad mi sateka pa ga moram cekat a na to poludim, da sam htio da steka ostao bi na windovsima.
znaci onda bolje uzet SSD neki veci i jaci i tih 8 rama.
Koliki kapacitet SSD mogu ubacit cirka 500-1000 gb da ima prostora?
09.03.2014 | 23:28
Da li je to "štekanje" hardverski ili softverski problem?
09.03.2014 | 23:30
i jedno i drugo
09.03.2014 | 23:37
Onda najbolje mijenjaj stroj.
09.03.2014 | 23:39
Macovi ne "štekaju" bez jasnog razloga. Ne nabrijavaj bez veze hardver ako ne znaš jasan razlog jer bi mogao ostati razočaran pa ustvrditi da Mac ne valja, a zapravo je problem negdje drugdje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 18 minuta
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jura22, Riba, ^SuperUnknown^, Anonimci (499)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO