MBP L2011 - nadogradnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP L2011 - nadogradnja

10.03.2014 | 01:00
Vijerojatno je negdije drugdije problem. Inace radi super ali nekad kad radim vise stvari na njemu zna zakiksat i onda mi se pojavi onaj sareni kruzic i vrti se i nikako da prestane. A Mac sam kupio jos 2009 i kako sam s vremenom radio update od tada sporije radi. Na HD uvijek pustim bar 100 gb slobodnog prostora bas iz tih razloga na nije spor.Ali zelim ga nabrijat da bolje i brze radi.
10.03.2014 | 01:28
Probaj prvo instalirati sve na čisto, to je najjeftinije
10.03.2014 | 01:35
Ali ja ga bas zelim nabrijat, recimo tih 8 gb ram kad ne moze vise, i recimo neki SSD od 500-750 gb koja je najbrza verzija?
10.03.2014 | 02:18
Ti kao da imaš viška para.

Bolje te pare od tolikog SSDa i rama uz prodaju sadašnjeg MBPa, uloži u brži cijeli stroj.
10.03.2014 | 03:59
mario.zg kaže:

Bolje te pare od tolikog SSDa i rama uz prodaju sadašnjeg MBPa, uloži u brži cijeli stroj.

Potpisujem. Retina is way to go
10.03.2014 | 07:15
Obzirom da se bas ne razumijem u informatiku koliko mogu dobit cca za ovaj MBP?
UpS nisam ni znao da su SSD-ovi toliko na cijeni.
Ali razmisljao sam i na tu varijantu o kupnji novog stroja ali kod nas su bezobrazne marze.
10.03.2014 | 08:49
Evo ovako po meni:

1. Clean install svega na tvom stroju, pobacati svo smeče šta se nakupilo. Ako ti sve radi super, onda ideš u nadogradnju.
2. Staviti SSD od naj više 120 gb.
3. Izvaditi optiku i staviti neki HDD od 1 tb.
4. Staviti 2 X 4 Gb memorije
5. Složiti sve u Fusion Drive.

i imat ćeš stroj koji je stvarno super za svaku priliku.

Preduvjet ovomu svemu je da Hardware radi kako treba. To bi se moralo pokazati kad sve instaliraš Clean i da stvarno radi bez kuglice. To nije star stroj i netreba ti novi, sa malo tuninga imaš dobar i brz strojček koji će ti raditi ko sat. Sa Fusion Drive-om ćeš imati stvarno dobru stvar a i prepast ćeš se kako brzo radi. A sve ovo šta sm ti nabrojao biti će ti daleko jeftinije od novog Mac-a u kojemu ćeš opet imati kompromise, jer ako izabereš Retinu imaš SSD ali ne i prostora, ako staviš u nju više memorije platit ćeš je masno.
Kod tvog stroja sa Fusion Drivom imaš i brzinu (SSD-a) i Prostor (HDD-a) a kroz više memorije i veću radnu površinu da možeš raditi više stvari od jednom.
Nisu Mac-ovi ko PC da ako hoćeš da radi gledaj da u Hardware-u budu što veće brojke. Niti se oni zatrpavaju sranjem ko PC, mac ili radi ili ne.
10.03.2014 | 08:55
mario.zg kaže:

kakav višak para ?

SSD 64GB cca 300 kn i 2x4 GB cca 500kn na njuškalu, ubaciš, clean install 10.6.8,
postojeći HD ( za filmove, mjuzu,...) u vanjsku ladicu od 70 kn i peri...
10.03.2014 | 09:43
mac1818 kaže:
... 8 gb ram kad ne moze vise, i recimo neki SSD od 500-750 gb koja je najbrza verzija?

Treba samo čitati prije komentiranja
10.03.2014 | 09:45
mac1818 kaže:
Vijerojatno je negdije drugdije problem. Inace radi super ali nekad kad radim vise stvari na njemu zna zakiksat i onda mi se pojavi onaj sareni kruzic i vrti se i nikako da prestane.

Što znači "nikako da prestane"? Ako se radi o desetak sekundi, to je RAM swap. Znak da ti možda fali RAM-a. Otvoriš Activity Monitor i gledaš što ti ždere RAM? Koje aplikacije uopće koristiš? Ako vrtiš neke virtualke, ili neke ogromne fotke u RAW formatu, ili mrljaš s nekim videom, ili AutoCAD, ili tako nešto zahtjevno, onda je 4 GB vjerojatno premalo. Inače, imaš aplikaciju koja ima memory leak, imat ćeš isti problem i sa 16 i sa 32 i sa 800 GB RAM.

Ako "nikako da prestane" zaista znači "nikako da prestane" (da beach ball traje po minutu i dulje), onda je to ili crkavajući HDD, ili ti nešto pokušava pristupiti mrežnom resursu (AFP ili SMB mrežnom disku) koji nije dostupan.
10.03.2014 | 21:00
Ako izvadim optiku onda necu moc vise CD DVD koristit na Macu, a to nebi bas zelio posto to jos uvijek koristim.
10.03.2014 | 21:03
Gledao sam SSD na OWC 250 GB oko 300 dolara i jos 2X4 gb ram oko 100 dolara.
10.03.2014 | 21:05
Onda stavi to i gotovo.
10.03.2014 | 21:07
Znaci ski nut memory leak i visit o cemu se radi. ali kad se pojavi beach ball neki puta ja neogu nista radit na macu ko da se zaledi.
10.03.2014 | 21:10
Jel velika razlika u brzini kad bi uzeo taj SSD od 250 ili neki HDD od 750GB 7500 rpm?
10.03.2014 | 21:39
Ogromna! SSD je puno puno brži.
10.03.2014 | 21:40
Samo za informaciju, imam na Miniju 2012 hibridni disk ssdhd te možeš to potražiti. Mislim da ima i OWC i to od 500GB do 1TB. Manje košta od samog SSDa a super je brz i još ti ostane nešto keša za drugo, i zadržiš si optički pogon.
10.03.2014 | 21:47
Brzina je za red velićine veća kod SSD-a. RAM disk je pak za red veličine brži od SSD-a, ali je malo više skuplji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa