MBP L2011 - nadogradnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP L2011 - nadogradnja

10.03.2014 | 01:00
Vijerojatno je negdije drugdije problem. Inace radi super ali nekad kad radim vise stvari na njemu zna zakiksat i onda mi se pojavi onaj sareni kruzic i vrti se i nikako da prestane. A Mac sam kupio jos 2009 i kako sam s vremenom radio update od tada sporije radi. Na HD uvijek pustim bar 100 gb slobodnog prostora bas iz tih razloga na nije spor.Ali zelim ga nabrijat da bolje i brze radi.
10.03.2014 | 01:28
Probaj prvo instalirati sve na čisto, to je najjeftinije
10.03.2014 | 01:35
Ali ja ga bas zelim nabrijat, recimo tih 8 gb ram kad ne moze vise, i recimo neki SSD od 500-750 gb koja je najbrza verzija?
10.03.2014 | 02:18
Ti kao da imaš viška para.

Bolje te pare od tolikog SSDa i rama uz prodaju sadašnjeg MBPa, uloži u brži cijeli stroj.
10.03.2014 | 03:59
mario.zg kaže:

Bolje te pare od tolikog SSDa i rama uz prodaju sadašnjeg MBPa, uloži u brži cijeli stroj.

Potpisujem. Retina is way to go
10.03.2014 | 07:15
Obzirom da se bas ne razumijem u informatiku koliko mogu dobit cca za ovaj MBP?
UpS nisam ni znao da su SSD-ovi toliko na cijeni.
Ali razmisljao sam i na tu varijantu o kupnji novog stroja ali kod nas su bezobrazne marze.
10.03.2014 | 08:49
Evo ovako po meni:

1. Clean install svega na tvom stroju, pobacati svo smeče šta se nakupilo. Ako ti sve radi super, onda ideš u nadogradnju.
2. Staviti SSD od naj više 120 gb.
3. Izvaditi optiku i staviti neki HDD od 1 tb.
4. Staviti 2 X 4 Gb memorije
5. Složiti sve u Fusion Drive.

i imat ćeš stroj koji je stvarno super za svaku priliku.

Preduvjet ovomu svemu je da Hardware radi kako treba. To bi se moralo pokazati kad sve instaliraš Clean i da stvarno radi bez kuglice. To nije star stroj i netreba ti novi, sa malo tuninga imaš dobar i brz strojček koji će ti raditi ko sat. Sa Fusion Drive-om ćeš imati stvarno dobru stvar a i prepast ćeš se kako brzo radi. A sve ovo šta sm ti nabrojao biti će ti daleko jeftinije od novog Mac-a u kojemu ćeš opet imati kompromise, jer ako izabereš Retinu imaš SSD ali ne i prostora, ako staviš u nju više memorije platit ćeš je masno.
Kod tvog stroja sa Fusion Drivom imaš i brzinu (SSD-a) i Prostor (HDD-a) a kroz više memorije i veću radnu površinu da možeš raditi više stvari od jednom.
Nisu Mac-ovi ko PC da ako hoćeš da radi gledaj da u Hardware-u budu što veće brojke. Niti se oni zatrpavaju sranjem ko PC, mac ili radi ili ne.
10.03.2014 | 08:55
mario.zg kaže:

kakav višak para ?

SSD 64GB cca 300 kn i 2x4 GB cca 500kn na njuškalu, ubaciš, clean install 10.6.8,
postojeći HD ( za filmove, mjuzu,...) u vanjsku ladicu od 70 kn i peri...
10.03.2014 | 09:43
mac1818 kaže:
... 8 gb ram kad ne moze vise, i recimo neki SSD od 500-750 gb koja je najbrza verzija?

Treba samo čitati prije komentiranja
10.03.2014 | 09:45
mac1818 kaže:
Vijerojatno je negdije drugdije problem. Inace radi super ali nekad kad radim vise stvari na njemu zna zakiksat i onda mi se pojavi onaj sareni kruzic i vrti se i nikako da prestane.

Što znači "nikako da prestane"? Ako se radi o desetak sekundi, to je RAM swap. Znak da ti možda fali RAM-a. Otvoriš Activity Monitor i gledaš što ti ždere RAM? Koje aplikacije uopće koristiš? Ako vrtiš neke virtualke, ili neke ogromne fotke u RAW formatu, ili mrljaš s nekim videom, ili AutoCAD, ili tako nešto zahtjevno, onda je 4 GB vjerojatno premalo. Inače, imaš aplikaciju koja ima memory leak, imat ćeš isti problem i sa 16 i sa 32 i sa 800 GB RAM.

Ako "nikako da prestane" zaista znači "nikako da prestane" (da beach ball traje po minutu i dulje), onda je to ili crkavajući HDD, ili ti nešto pokušava pristupiti mrežnom resursu (AFP ili SMB mrežnom disku) koji nije dostupan.
10.03.2014 | 21:00
Ako izvadim optiku onda necu moc vise CD DVD koristit na Macu, a to nebi bas zelio posto to jos uvijek koristim.
10.03.2014 | 21:03
Gledao sam SSD na OWC 250 GB oko 300 dolara i jos 2X4 gb ram oko 100 dolara.
10.03.2014 | 21:05
Onda stavi to i gotovo.
10.03.2014 | 21:07
Znaci ski nut memory leak i visit o cemu se radi. ali kad se pojavi beach ball neki puta ja neogu nista radit na macu ko da se zaledi.
10.03.2014 | 21:10
Jel velika razlika u brzini kad bi uzeo taj SSD od 250 ili neki HDD od 750GB 7500 rpm?
10.03.2014 | 21:39
Ogromna! SSD je puno puno brži.
10.03.2014 | 21:40
Samo za informaciju, imam na Miniju 2012 hibridni disk ssdhd te možeš to potražiti. Mislim da ima i OWC i to od 500GB do 1TB. Manje košta od samog SSDa a super je brz i još ti ostane nešto keša za drugo, i zadržiš si optički pogon.
10.03.2014 | 21:47
Brzina je za red velićine veća kod SSD-a. RAM disk je pak za red veličine brži od SSD-a, ali je malo više skuplji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 23 sati
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Gjuroo, jura22, Pongy75, Riba, tino1, Anonimci (20398)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO