MBP L2011 - nadogradnja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP L2011 - nadogradnja

10.03.2014 | 01:00
Vijerojatno je negdije drugdije problem. Inace radi super ali nekad kad radim vise stvari na njemu zna zakiksat i onda mi se pojavi onaj sareni kruzic i vrti se i nikako da prestane. A Mac sam kupio jos 2009 i kako sam s vremenom radio update od tada sporije radi. Na HD uvijek pustim bar 100 gb slobodnog prostora bas iz tih razloga na nije spor.Ali zelim ga nabrijat da bolje i brze radi.
10.03.2014 | 01:28
Probaj prvo instalirati sve na čisto, to je najjeftinije
10.03.2014 | 01:35
Ali ja ga bas zelim nabrijat, recimo tih 8 gb ram kad ne moze vise, i recimo neki SSD od 500-750 gb koja je najbrza verzija?
10.03.2014 | 02:18
Ti kao da imaš viška para.

Bolje te pare od tolikog SSDa i rama uz prodaju sadašnjeg MBPa, uloži u brži cijeli stroj.
10.03.2014 | 03:59
mario.zg kaže:

Bolje te pare od tolikog SSDa i rama uz prodaju sadašnjeg MBPa, uloži u brži cijeli stroj.

Potpisujem. Retina is way to go
10.03.2014 | 07:15
Obzirom da se bas ne razumijem u informatiku koliko mogu dobit cca za ovaj MBP?
UpS nisam ni znao da su SSD-ovi toliko na cijeni.
Ali razmisljao sam i na tu varijantu o kupnji novog stroja ali kod nas su bezobrazne marze.
10.03.2014 | 08:49
Evo ovako po meni:

1. Clean install svega na tvom stroju, pobacati svo smeče šta se nakupilo. Ako ti sve radi super, onda ideš u nadogradnju.
2. Staviti SSD od naj više 120 gb.
3. Izvaditi optiku i staviti neki HDD od 1 tb.
4. Staviti 2 X 4 Gb memorije
5. Složiti sve u Fusion Drive.

i imat ćeš stroj koji je stvarno super za svaku priliku.

Preduvjet ovomu svemu je da Hardware radi kako treba. To bi se moralo pokazati kad sve instaliraš Clean i da stvarno radi bez kuglice. To nije star stroj i netreba ti novi, sa malo tuninga imaš dobar i brz strojček koji će ti raditi ko sat. Sa Fusion Drive-om ćeš imati stvarno dobru stvar a i prepast ćeš se kako brzo radi. A sve ovo šta sm ti nabrojao biti će ti daleko jeftinije od novog Mac-a u kojemu ćeš opet imati kompromise, jer ako izabereš Retinu imaš SSD ali ne i prostora, ako staviš u nju više memorije platit ćeš je masno.
Kod tvog stroja sa Fusion Drivom imaš i brzinu (SSD-a) i Prostor (HDD-a) a kroz više memorije i veću radnu površinu da možeš raditi više stvari od jednom.
Nisu Mac-ovi ko PC da ako hoćeš da radi gledaj da u Hardware-u budu što veće brojke. Niti se oni zatrpavaju sranjem ko PC, mac ili radi ili ne.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
10.03.2014 | 08:55
mario.zg kaže:

kakav višak para ?

SSD 64GB cca 300 kn i 2x4 GB cca 500kn na njuškalu, ubaciš, clean install 10.6.8,
postojeći HD ( za filmove, mjuzu,...) u vanjsku ladicu od 70 kn i peri...
10.03.2014 | 09:43
mac1818 kaže:
... 8 gb ram kad ne moze vise, i recimo neki SSD od 500-750 gb koja je najbrza verzija?

Treba samo čitati prije komentiranja
10.03.2014 | 09:45
mac1818 kaže:
Vijerojatno je negdije drugdije problem. Inace radi super ali nekad kad radim vise stvari na njemu zna zakiksat i onda mi se pojavi onaj sareni kruzic i vrti se i nikako da prestane.

Što znači "nikako da prestane"? Ako se radi o desetak sekundi, to je RAM swap. Znak da ti možda fali RAM-a. Otvoriš Activity Monitor i gledaš što ti ždere RAM? Koje aplikacije uopće koristiš? Ako vrtiš neke virtualke, ili neke ogromne fotke u RAW formatu, ili mrljaš s nekim videom, ili AutoCAD, ili tako nešto zahtjevno, onda je 4 GB vjerojatno premalo. Inače, imaš aplikaciju koja ima memory leak, imat ćeš isti problem i sa 16 i sa 32 i sa 800 GB RAM.

Ako "nikako da prestane" zaista znači "nikako da prestane" (da beach ball traje po minutu i dulje), onda je to ili crkavajući HDD, ili ti nešto pokušava pristupiti mrežnom resursu (AFP ili SMB mrežnom disku) koji nije dostupan.
10.03.2014 | 21:00
Ako izvadim optiku onda necu moc vise CD DVD koristit na Macu, a to nebi bas zelio posto to jos uvijek koristim.
10.03.2014 | 21:03
Gledao sam SSD na OWC 250 GB oko 300 dolara i jos 2X4 gb ram oko 100 dolara.
10.03.2014 | 21:05
Onda stavi to i gotovo.
10.03.2014 | 21:07
Znaci ski nut memory leak i visit o cemu se radi. ali kad se pojavi beach ball neki puta ja neogu nista radit na macu ko da se zaledi.
10.03.2014 | 21:10
Jel velika razlika u brzini kad bi uzeo taj SSD od 250 ili neki HDD od 750GB 7500 rpm?
10.03.2014 | 21:39
Ogromna! SSD je puno puno brži.
10.03.2014 | 21:40
Samo za informaciju, imam na Miniju 2012 hibridni disk ssdhd te možeš to potražiti. Mislim da ima i OWC i to od 500GB do 1TB. Manje košta od samog SSDa a super je brz i još ti ostane nešto keša za drugo, i zadržiš si optički pogon.
10.03.2014 | 21:47
Brzina je za red velićine veća kod SSD-a. RAM disk je pak za red veličine brži od SSD-a, ali je malo više skuplji.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 20 sati, 32 minuta
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, robee, Sarek, tino1, Tomek, zvone, Anonimci (445)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO