NAS rješenje za Apple okolinu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

NAS rješenje za Apple okolinu

02.03.2016 | 11:31
rusty kaže:
rade meni i zeleni u 211j već 6. godinu bez problema, ali to ne znači da neće biti problema

takvo nešto je zrelo bilo za preventivnu zamjenu
02.03.2016 | 12:45
gobami je, ali to mi je DR site koji je 90% u hibernaciji, ali imam ga uskoro namjeru zamijeniti i možda malo podebljati kapacitetom.
02.03.2016 | 17:32
Odluka je godovo pala na WD Red 3TB.
02.03.2016 | 18:30
zabac kaže:

Godovo? Prizivaš godove na pločama wd-a?
02.03.2016 | 18:41
Evo link na Hard Drive Reliability Review for 2015
02.03.2016 | 18:50
Hebaj ga. Ako crkne, crkne. Garancija je 3 godine.
02.03.2016 | 18:51
havdic kaže:
zabac kaže:

Godovo? Prizivaš godove na pločama wd-a?

Tastatura to sama radi, nisam ja.
02.03.2016 | 22:13
Ja pak razmišljam o eksternom disku koji bi služio isključivo za backup NAS-a. Imam DS211j sa dva WD RED-a od 4TB i nemam se kaj žaliti. Jedini WD koji mi je krepao je bio star 9 godina, a radio je svaki dan. Ne znam jel mi se isplati kupovati RED budući da će se disk svakih dva tjedna/mjesec dana kopčati na NAS zbog backupa. Ostatak vremena će biti daleko od moje fizičke lokacije u kutiji.
02.03.2016 | 23:42
zoranowsky kaže:
Ja pak razmišljam o eksternom disku koji bi služio isključivo za backup NAS-a. Imam DS211j sa dva WD RED-a od 4TB i nemam se kaj žaliti. Jedini WD koji mi je krepao je bio star 9 godina, a radio je svaki dan. Ne znam jel mi se isplati kupovati RED budući da će se disk svakih dva tjedna/mjesec dana kopčati na NAS zbog backupa. Ostatak vremena će biti daleko od moje fizičke lokacije u kutiji.

Pa ako radiš backup dva puta mjesečno, mislim da ti najbolja opcija uzeti neki vanjski 2.5" disk. Vjerojatno si i ti mislio na externi u kučištu.
03.03.2016 | 10:45
Zašto nemogu napraviti quickconnect, logirao sam se ali nemam ID niti ga mogu upisati, evo i slike s sy acca

Poslao sam im sad mail, pa čekam odgovor.
03.03.2016 | 11:17
to moraš složiti sa strane DSMa ne preko weba. Dakle logiraj se u DSM i unutar njega konfiguriraja QC ili DDNS parametar koji ti je draži
03.03.2016 | 11:51
Ty, rješio sam nekako. Imao sam problem s mrežom iako je uredno radila, tak kad sam stavio dns od google 8.8.8.8 sam uspio.
03.03.2016 | 16:47
Prva varijanta mi je bila WD RED 4TB za backup cijelog NAS-a (iako bi i 3TB model bio dostatan) + ICY BOX kućište.
Međutim, razmišljam da uzmem neki jeftiniji disk obzirom da ga ne mislim često koristiti. O 2,5 diskovima nisam razmišljao, iako vidim da za sličnu cijenu mogu dobiti 2,5 disk. No RED mi daje bolje jamstvo.
Hm...
03.03.2016 | 17:26
Ja imam 6x2,5" diskove za svasta. Toliko su prakticni da mi brzina nije vazna. Ako prebacijem velike kolicine podataka, to ide po noci. Za malo podataka imam vremena pricekati.
03.03.2016 | 20:40
zoranowsky kaže:
Prva varijanta mi je bila WD RED 4TB za backup cijelog NAS-a (iako bi i 3TB model bio dostatan) + ICY BOX kućište.
Međutim, razmišljam da uzmem neki jeftiniji disk obzirom da ga ne mislim često koristiti. O 2,5 diskovima nisam razmišljao, iako vidim da za sličnu cijenu mogu dobiti 2,5 disk. No RED mi daje bolje jamstvo.
Hm...

Krivo sam te shvatio, mislio sam da hočeš backup od OS-X. Šta nemaš u njemu mirror, nego koristiš oba ili koliko već imaš diskova ? Za proširenje NAS_a ( bar od synology ) ima samo opcija externog kučišta od 5 diskova, koje kasnije spojiš na svoj NAS. Nije baš ni jeftino to kučište...možda imaš neku drugu firmu za NAS gdje se može kupiti neko manje kučište.
03.03.2016 | 23:55
Nope, u Synology-u imam 2x4TB RED, u mirroru. Na NAS-u je i Time machine backup.
Mislio sam uzeti jedan disk koji ima kapacitet NAS-a i njega povremeno spojiti na NAS (DS211j ima dva USB porta), pa pomoću backup funkcije u DSM-u napraviti backup jednom do dva puta mjesečno. Taj bi disk služio za OS (O Shit) situacije i čuvao bih ga na udaljenoj lokaciji.
Imam i jedan stari 2 TB WD Studio na koji ću raditi djelomični backup NAS-a, ali on će biti malo bliže, pri ruci.
Dakle jedan NAS, dva diska za backup na različitim lokacijama (od kojih jedan namjeravam kupiti).
2,5 diskovi jesu praktični, imam dva komada, ali budući da će mi ovi diskovi stajati u ormaru, nije mi važna veličina, dapače, mislim da je 3,5 kučište dosta fleksibilna varijanta.
04.03.2016 | 11:11
zoranowsky:

Ja to isto radim. Dva WD Red po 3TB u NAS cine jedno RAID polje od 3TB. TimeMachine, iTunes i sl. je na NAS.

Imam jos externi disk (2TB) koji iskljucivo 1-2 puta mjesecno backupira NAS (3TB minus filmovi, serije, nebitne stvari).

Taj externi disk je na remote lokaciji u slucaji pozara, poplava, kradje i sl

Mislim da i ti pricas o istoj stvari
04.03.2016 | 11:14
DSM 6.0 je u RCu, dakle još cca mjesec dana i trebo bi biti vani (kako je i najavljeno April 2016)
www.synology.com/en-global/dsm/6.0beta/ReleaseNote
04.03.2016 | 15:59
Imao sam kopije na dva diska i NAS-u (koji je crko). Znaci na3 mjesta. Ovo s lokacijama je malo pretjerano. Najbolje onda iznajmiti sef i unjemu cuvati ito u vrecici koja je vodonepropusna.
Moram kupiti diskove jer je NAS vec doma.
04.03.2016 | 17:14
Hehe, ja imam kofer s diskovima u uredu - jednom u dva tjedna ga odnesem doma i backupiram: hard od MacBooka, vanjski hard, hard s filmovima/serijama i WD NAS hardove. Nakon backupa ga vratim u ured.

A doma imam drugi kofer u kojem su 4 diska s kojima u uredu backupiram glavni stroj

Te naravno dva diska koji svakodnevno rade backup nevezano za ove lokacije…

Činjenica je da u slučaju požara, potresa, krađe - ništa ti ne vrijedi backup ako je na istoj lokaciji kao i izvorni fileovi….
04.03.2016 | 17:17
Kad smo kod toga, kupio sam Synology DS414 Slim i u njega idu 4x2TB diska…

Nisam još odlučio kako da postavim RAID, ali gore bi metnuo Time machine, filmove/serije i možda fotke/itunes, zavisno kako će se ponašati… WD NAS me jako razočarao po tom pitanju…

Prijedlozi starih Synology iskusnjara?
04.03.2016 | 17:33
ako ideš na kapacitet sa barem malo redundancije, RAID5. 6tb efektivno
04.03.2016 | 18:36
drlovric i vanjuska - imamo otprilike isti sistem razmisljanja.
zabac, dao si mi dobru ideju s vrecicom
04.03.2016 | 19:29
RAID5 je dobra stvar i traži minimalno 3 diska (3/4 ukupnog kapaciteta) ili čak RAID6 gdje ti je 1/2 ukupnog kapaciteta, ali 2 diska mogu prdnuti. Kako su 2,5" možda i nije bedasto.

Sigurnost je veća ako se više novaca angažira.
05.03.2016 | 11:40
zabac kaže:
RAID5 je dobra stvar i traži minimalno 3 diska (3/4 ukupnog kapaciteta) ili čak RAID6 gdje ti je 1/2 ukupnog kapaciteta, ali 2 diska mogu prdnuti. Kako su 2,5" možda i nije bedasto.

Malo ti vrijedi i 32 hard diska u NAS, ako neko neovlasteno udje u posjed i odnese uredjaj.
05.03.2016 | 14:00
drlovric kaže:

Malo ti vrijedi i 32 hard diska u NAS, ako neko neovlasteno udje u posjed i odnese uredjaj.[/quote]

Neka nosi, onda bar znaš da imaš nešto vrijedno na njemu
05.03.2016 | 14:31
Naglasak je bio na vise novaca. Mozes kupiti sef, blindirati sobu, svakava cuda izigravati. Podazci koje ja drzim na diskovima su vrijedni meni, a ne nekome sa strane. Njemu je vrijednost samo u diskovima.
10.03.2016 | 18:11
diskstation.jpg

Kako ovo ukloniti?

verify.jpg

Koliko ovo traje?
10.03.2016 | 18:12
Žmigaju obje lampice na ladicama diska. Nadam se da bude sve to prestaloi da bude na gorjnjoj slici 100%.
10.03.2016 | 18:51
Jošjedno pitanje, kad uštekam disk u NAS koji je Mac OS Extended (Journaled) ne da mi ga niti čitati niti pisati. Vidim sve foldere i datoteke, ali niti čitanje niti pisanje ne ide. Kad stavim FAT23 disk, onda je OK.
S dozvolama je igra. Kako to riješiti.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 49 minuta
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

hal9000, rusty, Anonimci (404)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO