GIMP - da li tko koristi?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GIMP - da li tko koristi?

07.03.2012 | 09:11
Zanima me da li tko koristi GIMP za obradu fotografija na OSX-u?
Kakvi su dojmovi i iskustva?
Hvala
07.03.2012 | 11:55
Pozdrav,
ja sam malo isprobavao i gledao, GIMP radi super, tehnike rada su više-manje iste kao i u Photoshopu. Ono što nedostaje je podrška za CMYK i spot boje (mislim da je to dostupno kao plug-in), međutim to prosječnom kućnom korisniku ne treba. Dakle, ako se bavite obradom slika za web ili obrađujete slike koje ćete printati kod kuće ili ih dati razviti u foto studiju GIMP je odlično rješenje.
Postoji izvrstan blog na kojem ćete naći mnoštvo korisnih savjeta i video tutoriala za GIMP: blog.meetthegimp.org/

Ukoliko trebate vektorski program, probajte Inkscape, a tu je i Scribus za DTP.
Nadam se da sam pomogao.

Srdačno!
07.03.2012 | 12:33
GIMP mi nije baš legao, ali Inkscape je izvrstan - njegov PNG export je bolji od Illustratorovog.
07.03.2012 | 14:38
Igrao sam se s CS4, istekao probni period i sad mi malo skupo kupiti licencu, pa tražim alternative.
Za rastersku grafiku sam mislio GIMP, za DTP Scribus, a za vektorsku grafiku budem preporučeni Inkscape.
Čisto sam postavio pitanje kako ne bi lutao s nekoliko programa iste namjene i istraživao što i kako radi.
Možda se tko pojavi s kakvim dobrim prijedlogom.

Sad još jedno pitanje: Koristim probnu verziju Nikon Capture NX 2. Da li i za to postoji kakva besplatna verzija?
Napominjem kako izgleda Nikon dosta taji specifikacije RAW file-a i RAW konverteri više ili manje uspješno konvertiraju NEF (RAW) u TIFF ili JPEG. Pošto slikam isključivo u NEF formatu, konverzija mi je važna. Recimo Lightroom ne daje dobre rezultate bez kalibracije, dok NX2 to odrađuje OK.
Hvala na odgovorima.

@zoranowsky, ne trebaš nikome na forumu govoriti Vi, nije kako sam prva mladost (41 zima je iza mene). LOL
07.03.2012 | 18:46
Ja koristim Seashore, koji je, navodno, code port GIMP-a na native OS X, tako da ti ne treba X11. Nemam pojma da li je to istina, ali eto. Na oko izgleda nešto drugačije, ali to je meni sve ionako vrlo rijetko potrebno pa se nisam upuštao u detalje. Uglavnom brži je od GIMP-a u dizanju (pretpostavljam i u radu).

Inkscape je super, također ga ponekad koristim.
29.12.2012 | 19:37
zoranowsky kaže:
Ono što nedostaje je podrška za CMYK i spot boje (mislim da je to dostupno kao plug-in), međutim to prosječnom kućnom korisniku ne treba.

Seashore ima funkciju "Save using CMYK" pa bi to možda moglo nadopuniti manjak GIMPA ukoliko ta funkcija radi kako treba. No, treba vidjeti je li netko ikada nešto dobro otisnuo u offsetu a da je fotke prethodno obradio u SEASHOREU. Lako je za digitalni tisak - on je manje zahtjevan, ali isprobavati na velikim nakladama u offset-tisku malo je rizično. Volio bih čuti nečija iskustva po ovom pitanju.

Možda je jedna od mogućnosti i online konvertiranje fileova, kao npr. www.cmykconverter.com
29.12.2012 | 19:45
Molim za savjet ili preporuku koji CS paket su najoptimalniji za OS X 10.8.2?

Također me zanima koju najnižu verziju CS paketa je moguće instalirati na OS X 10.8.2?

U čitavoj priči bitno mi je samo Photoshop i InDesign uredno rade.

Unaprijed zahvaljujem na korisnim odgovorima.
29.12.2012 | 20:56
Izgleda da SEASHORE dobro konvertira RGB u CMYK. Barem tako pokazuje Photoshop.

Na OS X 10.8.2 lijepo se 'prima' CS4. Kako će raditi? Vidjet ćemo...
29.12.2012 | 21:36
Imam (kupio preko oglaca za 2.500kn) PhotoShop CS6 i veselo radi na MBP 15" 2.4 i5 4GB i 10.6.8.
Inače iako je GIMP besplatan, drek je od programa, po meni neintuitivan do zla Boga.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 minuta
  • dpasaric: Možda za neki nebitni stroj za početak...
  • dpasaric: Ne znam, ja ne bih žurio. :)
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO