Kako se koristi Wacom Bamboo Fun?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako se koristi Wacom Bamboo Fun?

02.08.2014 | 13:58
Elem, stefanjos mi je posudio taj tablet da vidim malo koliko je ozbiljan interes kojeg moja kćer pokazuje prema crtanju/slikanju na računalu. Hvala, stefanjos!

E, sad, skinuo sam besplatni Autodeskov SketchBook Express, onako, za početak.

1. pitanje - možete li predložiti nešto primjerenije 10-godišnjem djetetu (a da ne košta sumanut novac)? Mislim na softver.

2. pitanje - stvar trenutno radi tako da čim se olovka približi tabletu, kursor se pojavi na ekranu i olovka odmah ostavlja trag na slici. Jedan gumb na olovci je kao desni klik, a drugi ne radi ništa (vidljivo). Što treba namjestiti da se pritiskom na taj gumb postigne da možeš voziti kursor po ekranu, a da ne ostavljaš trag olovke po slici? Ili obratno. Da se olovkom miče kursor, a pritiskom na tipku ostavlja trag? Ili da se tipkom toggla ostavljanje traga da ili ne?
02.08.2014 | 17:41
Hm, malo mi je čudno da ostavlja trag čim se približi tabletu. Trebalo bi tek nakon pritiska olovkom na tablet. Nemam Bamboo fun ali imam podosta iskustva s Wacomovim proizvodima i uglavnom svi rade isto (više - manje). Kursor počinje prepoznavati cca 1 cm od tableta, ostavljati trag treba tek pritiskom na tablet (tako je na mom Cintiqu i Saphire-u, a i stariji modeli koje sam koristio još pod classicom su isto tako radili). Tipka na olovci je uvijek bila programibilna pa vjerujem i da je na Bamboo Fun. Ako si instalirao drivere, u System Preferences treba biti Wacom Tablet panel i ima zbilja brdo opcija kako ga kalibrirati i podesiti funkcije na tipkama, kao i ponašanje olovke u pojedinim softverima (može se posebno podesiti parametre za Illustrator, Photoshop itd.).
Ne znam kako bih drukčije pomogao E sad što se softvera tiče bolje da šutim. Izvanredno se ponaša u Painteru, Photoshopu i Illustratoru. Ostalo nisam probavao osim na iPadu tako da ne mogu pomoći
02.08.2014 | 18:30
divic3 kaže:
Hm, malo mi je čudno da ostavlja trag čim se približi tabletu. Trebalo bi tek nakon pritiska olovkom na tablet.

Ima neka kvačica za to. Nisam se poigrao, probat ću.

Tipka na olovci je uvijek bila programibilna pa vjerujem i da je na Bamboo Fun. Ako si instalirao drivere, u System Preferences treba biti Wacom Tablet panel i ima zbilja brdo opcija

Sve sam to skužio. Problem je što ne znam koju od tog brda opcija trebam za tipku izabrati pa da mi radi nekako logično (onako kako sam opisao).
02.08.2014 | 19:33
Malo sam pažljivije pratio kako to radi. U Pen modu, kad dovedem olokvu izvan dometa u blizinu površine, ali prije nego dotaknem površinu, ne diram tipke. Plavi prsten zasvijetli jače, a micanje pera odmah ostavlja crtu. Naslonim olovku na površinu, i dalje ostavlja crtu. Pritisnem i pustim tipku, ali olovka je stalno naslonjena. Čuje se "click" zvuk. Mičem pero po površini, ne ostavlja crtu. Držim tipku, ostavlja crtu. Pustim tipku, ne ostavlja crtu. Znači, radi normalno.

Ali onda maknem olovku izvan dometa i kad je opet približim (a prije nego dotaknem), opet ostavlja crtu stalno. I opet moram kliknuti tipku da bi počeo raditi normalno, sve dok ne maknem opet izvan dometa.

Elem, uzeo sam manual od tableta i prošao malo kroz proceduru "test your tablet hardware" i tamo piše da bi plavi krug trebao zasvijetliti jače tek kad dotaknem površinu bilo kojom stranom olovke, a meni zasvijetli jače čim se približi. Po tome ispada da je nešto hardverski neispravno.

Ima li netko iskustva s takvim kvarom? Je li problem u olovci ili u tabletu? Kako se to rješava?
02.08.2014 | 19:37
Nema za namjestiti osjetljivost? Ja imam prastari tablet i on radi kao i obicna olovka. Ako se priblizim, tada micem kursor, ako dotaknem pocne pisati, ako pritisnem pise debelo. Ja sam koristio s Adobe PS-om.
Ne sjecam se da li sam ikad ista namjestao posebno.
02.08.2014 | 19:55
Ima za namjestiti osjetljivost, ali ovako se ponaša na srednjoj osjetljivosti. Moram pomaknuti skroz na najtvrđe i onda ne ostavlja crtu ni dok je tik iznad, ni dok lagano vučem, nego samo kad uprem ko sivonja. A to nije to.

Nije stvar u osjetljivosti. Tablet prerano zaključi da ga je olovka dotakla.
02.08.2014 | 20:43
Koliko znam u olovci gotovo da nema ničega. Zavojnica i nešto elektronike, a napajanje se dobije indukcijom kroz onu zavojnicu. Ja doduše imam samo jedan vrh koji se ne mjenja. Znam da su tipke kao primarna i sekundarna na mišu i daju se programirati.
Možda je do programa, a ne do tableta. Možda je postavljeni airbrush mod olovke, onda se tako ponaša. Ovo je dosta paušalno razmišljanje.
02.08.2014 | 22:17
Nije. Jednako se ponaša s bilo kojim alatom. I u mouse modu isto radi probleme.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 tjedan, 2 dana
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Riba, Anonimci (749)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.84 Seconds