illustrator cs5 multiple arboards resize
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

illustrator cs5 multiple arboards resize

13.11.2013 | 12:10
pozdrav svima!
zanima me da li ima neki plug-in ili slicno za illustrator cs5 sa kojim bi mogao u dokumentu koji ima npr. 20 stranica 290x210mm sve automatski promijeniti u 285x210mm, a da mi ne dira velicinu sadrzaja na stranicama, nego samo dimenzije stranice?
unaprijed hvala!

(MBP 2.66 C2D, 10.7.5)
13.11.2013 | 21:11
Mislim da nema, možda bi se mogla neka skripta napisati ali ja o tome pojma nemam, Djipi je stručnjak za takve stvari na forumu.
Ali ako je 20-tak stranica u pitanju to i nije tako strašno da se ne može i ručno riješiti. Imaš Artboard tool (Shift+O) označiš stranicu i definiraš veličinu. Na taj način mijenjaš samo dimenziju stranice dok je sadržaj na stranici netaknut.

Nije nešto ali se nadam da sam pomogao.
14.11.2013 | 11:02
thanx! na taj nacin i rjesavam… problem je sto se sve skupa radi o nekih 150 str. pa ce malo potrajati
mozda ovi iz adobea u nekoj od slijedecih varijanti i to rijese
pozz!
14.11.2013 | 12:31
Ako je 150 str. zašto nisi radio u InDesignu? Lakše i brže je nego u Illustratoru.
14.11.2013 | 13:59
nisam ja ja sad spasavam stvar "profica"...
14.11.2013 | 16:20
Mislim da nema, možda bi se mogla neka skripta napisati

Čini se da je problem već riješen "pješke", ali možda pomogne nekome ubuduće:

tell application "Adobe Illustrator"
  set mm2pt to 2.83464567
  set docRef to current document
  set myArtboards to artboards of docRef
  repeat with myArtboard in myArtboards
    set myRect to artboard rectangle of myArtboard
    set item 1 of myRect to ((item 1 of myRect) + 5 * mm2pt)
    set artboard rectangle of myArtboard to myRect
  end repeat
end tell

Illustrator defaultno koristi points za mjere pa skripta prvo definira konstantu "mm2pt" koja će u nastavku svaku vrijednost u milimetrima konvertirati u pointe tako da je pomnoži sa 2.83464567. Potom uzima referencu na trenutni dokument (uvjet je da dokument bude prethodno otvoren u Illustratoru) te listu referenci na sve artboarde u tom dokumentu. Usput napominjem da Illustrator nema "stranice" (za razliku od InDesigna koji ih ima) i da je limit artboarda 100 (dakle, nije moguće u jednom dokumentu imati 150 artboarda - moguće je imati ih maksimalno 100).

Glavni dio skripte je repeat petlja koja obrađuje svaki artboard. Prvo očita njegov "rectangle" koji se sastoji od 4 "koordinate", ovim redom: lijevo, gore, desno, dolje. S obzirom da je u ovom slučaju potrebno "suziti" artboard za 5 mm, moguća rješenja su:

1) "pomaknuti" lijevu koordinatu za +5 mm
2) "pomaknuti" desnu koordinatu za -5 mm
3) "pomaknuti" obje kordinate tako da zbroj pomaka bude ukupno 5 mm (npr. +3 lijevu i -2 desnu)

Skripta primjenjuje prvo rješenje. Nakon što tako modificira myRect, dodjeljuje ga artboard rectangleu artboarda kojeg trenutno obrađuje i petlja se ponavlja dok to ne odradi za svaki artboard.
19.11.2013 | 15:09
A šta reći nego: Kad narastem želim biti Djipi
19.11.2013 | 22:50
@Djipi

moze samo mala pomoc za nas neuke u ovim stvarima
da li to sve upisujem u terminalu ili?
probao sam s terminalom pa mi je izbacio:

m90-137-190-192:~ user$ tell application "Adobe Illustrator"
-bash: tell: command not found
m90-137-190-192:~ user$ set mm2pt to 2.83464567
m90-137-190-192:~ user$ set docRef to current document
m90-137-190-192:~ user$ set myArtboards to artboards of docRef
m90-137-190-192:~ user$ repeat with myArtboard in myArtboards
-bash: repeat: command not found
m90-137-190-192:~ user$ set myRect to artboard rectangle of myArtboard
m90-137-190-192:~ user$ set item 1 of myRect to ((item 1 of myRect) + 5 * mm2pt)
-bash: syntax error near unexpected token `('
m90-137-190-192:~ user$ set artboard rectangle of myArtboard to myRect
m90-137-190-192:~ user$ end repeat
-bash: end: command not found
m90-137-190-192:~ user$ end tell
19.11.2013 | 23:10
da li to sve upisujem u terminalu ili?

Ne, pejstaj u AppleScript Editor i klikni na Run za pokrenuti skriptu. Illustrator mora biti učitan i u njemu mora biti otvoren dokument kojeg bi skripta trebala obraditi.
21.11.2013 | 14:12
yesssss
hvala Djipi!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 3 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds