RAW
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

RAW

27.08.2005 | 15:09
Canon S60, iPhoto 5.0.4, Photoshop CS.
Ne uspijeva mi otvorit fotke u RAW-u. iPhoto mi napiše da ne prepoznaje fileove. iMac G5 mi uopće ne prikaže foto-aparat na desktopu kao ikonu. Moram otvorit iPhoto pa importirat jpeg-e.
Ima netko ideju zakaj nema ikone aparata na desktopu i kaj da delam s RAW fotkama u aparatu (osim da ih zbrišem prije importiranja i tak se riješim brige)?
Fala
27.08.2005 | 18:08
Zanimljivo,

1. iPhoto 05 - podrzava importiranje RAW file-ova
2. ImageBrowser program koji si dobio na CD-u uz G60, bi isto trebao importirati RAW file-ove
3. Probaj proGooglati, mozda netko ima slican problem...

P.S.
Probaj ovaj Plug in za CS, nekima je pomogao:
www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=2608

27.08.2005 | 20:25
Probal bum. Na Apple-ovim stranicama S60 nije označen kao RAW kompatibilan. Gledal sam po netu (dpreview i sl.), nema takvih pitanja.
Fala.
27.08.2005 | 23:09
Hm, Jole, Photoshop CS bi trebao otvoriti bilo koji RAW file (barem je tako kod mene slučaj, a probao sam importirati sa Canona S40 i Olympusa E1). S drue strane, iPhoto mi ne otvara RAW fileove sa spomenutih fotoaparata, što osobno i ne shvaćam kao nedostatak jer su njegove mogućnosti obrade slike ionako ograničene. Istini za volju, nemam previše iskustava niti sa importiranjem preko Photoshopa jer koristim Phase One program koji je izvrstan (premda u ovom slučaju kvaliteta ima i odgovarajuću cijenu ). Morao bi samo provjeriti da li je je Phase One kompatibilan sa tvojim fotoaparatom. U svakom slučaju preporučam korištenje Photoshopovog convertera.
28.08.2005 | 01:40
Nije svaki RAW isti. Konkretno upravo novije verzije koje koristi Canon iPhoto (još) ne čita. No, Photoshop CS čita sve uz plug od 100$, a CS 2 mislim da to radi out-of-the-box. iView Multimedia čita isto svašta, vrijedi probati - on radi i dio posla iPhotoa, što malo ljudi zna. Ono što radi sigurno je importirati fotke s Canonovim importerom i u njemu ih konvertirati u nešto što je dalje čitljivo.
28.08.2005 | 02:03
U principu se slažem sa konstatacijom, no koliko mi se čini, Image Browser ne nudi mogućnost obrade RAW fileova, a što bi opet i trebao biti razlog snimanja u ovom formatu.
P.S. Jole, Capture One Phase One nažalost ne podržava tvoj fotoaparat
28.08.2005 | 23:12
Velepoštovani Graphic Converter također otvara RAW slikice bez problema.
31.08.2005 | 22:36
Tak i tak se fotografijom bavim samo za obiteljske albume i malo za foto dokumentaciju posla, pa mi RAW i nije neophodan. Al sam za probu snimil 30-ak fotografija (na filmu bi ih u istim uvjetima nastalo vjerojatno 8) pa mi je kartica bila zauzeta. Skinul sam ih \"Image Capture\"-om i nemrem ih prebacit u iPhoto. U PS CS još nisam probal. Fala na savjetima. Nastavil bum dalje u finoj rezoluciji snimat jpeg-e. Uostalom RAW su izbacili (navodno) iz S80. Ja bum se pravil za sad da su ga maknuli već u S60.
A zakaj ne vidim aparat kao ikonu na desktopu kad ga spojim?
Pozdrav!
01.09.2005 | 17:07
A da ne bi možda trebalo instalirati driver od dotičnog aparatića???
Možda je do usb-a.
05.01.2006 | 00:44
Kupi za 70kn citac kartica jer je Canon nesto zafrknuo. USB kabel ne podrzava USB1.1 vec samo 2.0 i firewire.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 52 minuta
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, tino1, Anonimci (715)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?