Moj desktop :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moj desktop :)

24.01.2018 | 12:54
Jučer sam kupio i instalirao Windows 10.

Malo mi je živce popio na početku sa izborom tipkovnice i još par stvari, ali radi. Ok, Edge skenira pola sata svaku stvar koju pokušam skinut pa sam odustao i jednostavno skinem na Macu pa prebacim u Windowse preko dijeljenih foldera.

Ono što me začudilo je koliko malo memorije sve troši.

Imam pokrenuto 4 virtualke, Win10 uzima aktivno oko 120 MB, ode na 200 MB kad nešto baš radim pa se vrati. Ostale troše oko 40 MB, High Sierra, XP i Snow Leopard koje imam trenutno pokrenute. Imam osjećaj da bih mogao pokrenut sve koje imam i da bi sa ukupno 16GB memorije i dalje sve uredno funkcioniralo.

Za usporedbu, Dropbox u fazi mirovanja troši 122MB.
ScreenShot20180124.png
24.01.2018 | 13:27
Pošto je licenca?
24.01.2018 | 13:45
Za Windowse? Kako koja, oem home je 550 kn plus pdv.

VMWare sam uzeo na nekoj akciji za $49.

Igor
24.01.2018 | 16:47
OK, ali OEM licencu ne možeš kupiti za koristiti na bilo čemu u virtualki, zar ne? OEM licenca je za prodaju uz novo računalo.
Inače, za korištenje ružnih riječi (ova na "W") na forumu primi za sada opomenu, a ako tako nastaviš, bit će i ozbiljnija sankcija.
24.01.2018 | 17:10
IgorD kaže:
VMWare sam uzeo na nekoj akciji za $49.

Jel ima neki razlog i koji, zašto VMWare a ne Virtualbox?
24.01.2018 | 17:13
VirtualBox radi super i bez zamjerke za nezahtjevne stvari. VMware kicks ass. Do kraja. To je moje iskustvo. Kome je bitno da ima emulaciju neke jače grafike i da one sve drag&drop integracije i tako to funkcioniraju bez greške, to je VMware. Za windows hostove postoji i besplatni VMware player koji služi za vrtiti virtualke koje je netko drugi pripremio i posložio, za Mac, nažalost ne.
24.01.2018 | 17:52
> Jel ima neki razlog i koji, zašto VMWare a ne Virtualbox?

Meni je trebala i emulacija za vrtit MacOS a VMWare to podržava od kad je Apple dozvolio prije desetak godina. VBox ni danas nema integraciju za Mac OS kak spada a instalacija je muka koliko vidim po netu.

Gore na screen shotu se vidi da imam instaliran i VirtualBox al ga više ne koristim. Imao sam Vistu i Win7 unutra al su oni nakon nekog vremena prestali radit iz čistog mira. Vistu mi se više ne da instalirat a Win 7 licenca mi je postala nevažeća jer je netko prepisao moj product key i podijelio ga sa "zajednicom". To sam naravno saznao kad sam išao radit reinstalaciju pa je ispalo da nije pametno posuđivat DVD na kojem je zaljepljen originalna MS naljepnica sa svim podacima.
24.01.2018 | 18:05
> OK, ali OEM licencu ne možeš kupiti za koristiti na bilo čemu u virtualki, zar ne? OEM licenca je za prodaju uz novo računalo.

Ja sam dao cijenu kak se to radi, prices starting at XX.99 a mnogi često zaključe da moraju ipak platit malo više. PDF sa računom još nisam dobio tak da zapravo i ne znam koja je točno cijena.

> ... a ako tako nastaviš, bit će i ozbiljnija sankcija.

Ma skoro da zaslužujem. Jučer su mi tak digli tlak da sam skoro razbio tipkovnicu. Pita me koji jezik koristim, izaberem Croatian (Croatia) pa koji keyboard koristim, izaberem Croatian i nakon toga koji keyboard layout želim? WTF!? Ni Croatian ni Hrvatski nisu bili ponuđeni. Što bih ja trebao tu reč? Izabrao sam UK. Tako sam kroz pola instalacije imao QWERTZ a onda QWERTY. A svako malo te pita da uneseš neki password. Koji debil to smišlja?

Ovo s passwordima sam riješio tak da sam sve postiskao back/back/back pa iskopčao internet virtualki da me windowsi više ne pitaju tko sam i što sam, ali ovo sa keyboard layoutom i dalje ne razumijem, zašto me dva put pita koju tipkovnicu imam i zašto drugi put nema hrvatske tko bi znao. Ono, iskreno, hrvatska windows tipkovnica mi ne paše jer kao da su ovi iz lutrije izvlačenjem kuglica određivali gdje će bit one specijalne tipke tak da ja imam negdje svoj layout tipkovnice koji sam napravio za Windowse tak da bude ko na Macu, tj. QWERTY a tipke []{} su ispod ŠĐ u kombinaciji sa AltGr, @ je ispod tipke 2 itd.
24.01.2018 | 18:27
S tim se svakako slažem. Taj layout s tim čudnim rasporedom specijalnih znakova na AltGr je navodno po nekom standardu (??!), ali taj standard je jamačno netko vrlo napušen smišljao.
Ovo za dijeljenje Win 7 "sa zajednicom" - jbg... ali ti si prvi krenuo "dijeliti sa zajednicom", zar ne?
25.01.2018 | 00:11
Čovjek je rekao da mu treba samo medij jer ima licencu. Svakome vjeruješ jednom, nekima i dvaput ako su ti rodbina, al to je to.
25.01.2018 | 08:45
Razumijem.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.98 Seconds

Provided by iJoomla SEO