Subwooferi
(2 korsinik/a gleda/ju temu) Bertone, (1) Gost

Subwooferi

06.01.2026 | 03:18
Cemu onda davati puno novaca za uredjaje ako je to sve isto.
Cemu davati puno novaca za gume kad je to slicno.
———
Kad je glava u pitanju onda nema kompromisa jer kakve veze ima zaustavni put ako umjereno vozis ili buka ako je jeftino?
06.01.2026 | 03:34
jura22 kaže:
Cemu onda davati puno novaca za uredjaje ako je to sve isto.

Sorry, nigdje ja nisam rekao da je "sve isto", upravo suprotno, razlike su ogromne i na očigled čujne. No, razlike koje možemo čuti se svode na samo pojačalo, na zvučnike, na možebitni DSP/ekvilajzer kao međukomponentu, razlika se čuje imaš li akustične panele u sobi ili ne, razlika je ogromna ovisno o smještaju zvučnika, razlika se može čuti imaš li goli parket u sobi ili veliki debeli tepih, itd, itd, zapravo sve čini razliku - ja samo stojim iza toga da kabeli čine najmanju razliku.
06.01.2026 | 03:59
jura22 kaže:
To ti je kao da na neki superauto stavis neke plasticne gume.
Auto bude isao ali da li ce dati maksimum?

Kao što sam već rekao, potpuno kriva paralela. Kod automobilskih guma razlike su velike, očigledne i jasno mjerljive. Ne treba ti nikakav supercar da vidiš razliku između jeftinih kineskih guma i kvalitetne premium gume. Naravno, da je pametno za auto kupiti najbolje gume koje si možeš priuštiti, bez obzira na stil vožnje.

Kod audio kabela razlike su minimalne ili nikakve, možeš uzeti najbolji Accuphase i spojiti ga na neke high-end Sonus Fabere (setup koji ima moj poznanik) s kabelima od 1.000 € i onda kasnije s onim "mojim" od 15 € i nećeš moći čuti razliku. O tome pričam.

I to se toliko puta potvrdilo u praksi i na raznim "blind test" okladama da ekipa koja zagovara takve kabele više i ne pristaje na testove tog tipa. Oni se jednostavno uzdaju u placebo efekt i uvijek će naći dovoljno naivnih koji će platiti neku ludu cijenu za takve "premium" kabele.

Evo, taman sam sada izguglao "USB audio kabel" za 114 GBP! Koliki magarac moraš biti to kupiti? Znači publika postoji čak i za to!
06.01.2026 | 10:54
spongebob-squarepants-eating.gif
06.01.2026 | 16:55
Mučki provokator.
06.01.2026 | 17:11
Air kaže:
@smayoo

Hvala na osnovnom detaljnom objašnjenju audio sustava.
Znao sam za bit koju si objasnio s prikazom odnosa komponenti u cjenovnom rangu u odnosu na "kvalitetu" ali nisam znao tehničko objašnjenje.

Da li bi mogao objasniti iz iste perspektive razlike kvalitete u skretnicama u zvučnicima?

Nisam siguran što te zapravo zanima. Ako mene pitaš, "skretnice" (pasivni filtri) trebaju biti one koje je proizvođač zvučnika zamislio, testirao i tvornički/radionički ugradio u svoje zvučnike. Neke "aftermarket" skretnice nemaju baš šanse da mogu stvarno biti bolje od originalnih, ako se radi o iole ozbiljnom proizvođaču zvučnika.

Ako pričamo o zvučnicima u samogradnji, s tim zbilja nemam iskustva. Znam neke ljude koji su sami sebi radili floorstander zvučnike s Lowther driverima, ali to su jednosistemski zvučnici (za cijelo frekvencijsko područje) pa se nisu imali potrebe baviti skretnicama.

Uglavnom, utjecaj kvalitete izrade skretnice na izobličenje zvuka je puno veći nego utjecaj zvučničkog kabela, ali, s obzirom na to da se skretnice ne prodaju na akciji u Lidlu ili Pepcu, onda je raspon kvalitete onog što je dostupno na tržištu zapravo vrlo uzak i zakucan u desno (sve je to visoke kvalitete, dakle). Ja ne bih nikad išao mijenjati originalnu skretnicu nekom "poboljšanom" jer su šanse da radi nestručne ugradnje degradiraš kvalitetu reprodukcije puno više nego što je poboljšana skretnica može popraviti - prevelike.
06.01.2026 | 18:40
Da ti odgovori.
Audio signal je različite amplitude i frekvencije!
Kabel je četveropol s time da ima referentnu točku (uzemljenje).
Shema:

RLC.jpeg

Kabel je u stvari R, L, C sklop koji je kao takav 2. reda i nelinearan je.
R - otpor
L - induktivitet
C - kapacitet
Impedancija induktiviteta RL=ωL, kapaciteta RC=1/ωC
Ukupna impedancija je Z=sqrt(R^2+(RL-RC)^2)
Rezonantna frekvencija je ω0=sqrt(1/LC)
Napon na kondenzatora je u stvari i napon na zvučniku i iznosi Uc=Uul*RC/(Z)
Vidimo da napon nije linearan.

Uc.jpeg

Napon na kraju kabela ovisno o frekvenciji.
Ova grba je rezonantna frekvencija.

Skin efekt - izmjenična struja ne teče ravnomjerno po presjeku vodiča već po njegovoj površini. Stvara se promjenjivo magnetsko polje koje inducira vrtložne struje u vodiču koje se suprotstavljaju struji u unutrašnjosti vodiča i dolazi do veće gustoće struje na površini što ima za posljedicu smanjenje presjeka vodiča i porast otpora.
Višežilna žica smanjuje efekt.

Kroz svaki vodič kroz koji teče struja oko njega se stvara magnetsko polje i to polje je proporcionalno struji. Ako je struja promjenljiva, i polje je. (Amperov zakon)
Ako je u blizini drugi vodič, promjenljivo magnetsko polje inducira u drugom vodiču električno polje (Faradayev zakon).
Što bi značilo da postoji smetnja jednog vodiča na drugi.

Sve su to stvari koje traže kvalitetnije matrijale.
R - smanji se s licnatom žicom metala koji bolje vodi
L - smanji se uplitanjem + i -, paralelno položenim + i -, koaksijalna izvedba, trakaste žile
C - smanji se dielektrilom koji ima malu relativnu permitivnosti, uzeti tanji vodič, ne ih voditi paralelno, manja duljina kabela, ne uzeti koaksijalni kabel

Iz ovoga vidimo da s C i L na klackalici, ako jednog smanjiš, drugog povećaš i obrnuto.

To je ukratko što imam reći o kabelima.
06.01.2026 | 18:49
Ja se ovdje slazem sa Davorom i ne bih dao novac za skupe kabele.

Jedini scenarij je ako bi npr dao 15000-20000 eura za neki audio sustav, pa mi na taj iznos par stotina eura za kabele ne pravi nikakvu razliku u ukupnom trosku. Pa neka ubace i fancy kabele u naridzbu, da budem kompletan idiot

Realnost je da dzaba svima nama najskuplji moguci kabeli i oprema kada majka priroda radi protiv nas :/

Sto starimo sve losije cujemo i nema tog fancy kabela koji ce to nadomjestiti...
06.01.2026 | 19:00
drlovric kaže:
Jedini scenarij je ako bi npr dao 15000-20000 eura za neki audio sustav, pa mi na taj iznos par stotina eura za kabele ne pravi nikakvu razliku u ukupnom trosku. Pa neka ubace i fancy kabele u naridzbu, da budem kompletan idiot

To i pokušavam objasniti. Ako tako masno platiš pojačalo i zvučnike i onda ih spojiš konfekcijskim kabelom, mogao si uštedjeti za dobar polovni auto i kupiti pojačalo i zvučnike za 1000-2000 €.
06.01.2026 | 19:19
smayoo kaže:
To i pokušavam objasniti. Ako tako masno platiš pojačalo i zvučnike i onda ih spojiš konfekcijskim kabelom, mogao si uštedjeti za dobar polovni auto i kupiti pojačalo i zvučnike za 1000-2000 €.

To ipak ovisi o namjeni sustava, prostoriji i željenoj snazi. I da, u pravu si da se već za 2.000 € može složiti sustav koji će toliko dobro zvučati u prosječnoj dnevnoj sobi da sve što bi bilo bolje ima vrlo nelinearnu krivulju cijene.

Npr. Audiolab 7000A pojačalo i Dali Oberon 5 zvučnici. Nisam čuo ništa bolje u klasi do 2.000 €.

No, ako se ide na sustav koji neće biti samo stereo, već nešto kompleksnije, pa uz Dolby Atmos podršku, onda u trenu cijenom dođemo na 10.000 €, ali to ne znači da trebamo kupovati kabele od xyz eura.

Mislim... možemo tko želi, ali to je više zona nekog vizualnog dojma sustava nego li što će netko moći čuti razliku.
06.01.2026 | 19:49
Mnogo je tu teorije, a da vidimo kako ide praksa...

Baš me zanima tko od vas ima zvučnike spojene "balansiranim" kabelima za profesionalnu uporabu?

Govorim o ovome:

Eto, ja imam takav setup na poslu i to sve spojeno na profesionalne zvučne monitore legendarne tvrtke Genelec. Svaki je težak oko 10 kg iako su "bookshelf" formata. Iste zvučnike je imao Steve Jobs na svom radnom stolu doma, znači teško da su smeće!

Takvi kabeli osmišljeni su za ozbiljno korištenje, za spajanje na profesionalne miksere, tonski pult na televizijiskoj postaji, spajanje svega kod "tonca" na koncertima itd... znači nešto za profesionalno korištenje i dovoljno robusno i kvalitetno da oni koji žive od toga ne moraju razmišljati o tom dijelu priče.

I takvi profesionalni kabeli stoje 10-15 € top!
06.01.2026 | 20:08
Čekaj malo, balansirani ulaz u zvučnike znaći da su zvučnici aktivni. To je druga prića.
Monitori imaju posebnu namjenu i mogu biti dio kućnog audio sustava, ali predviđeni su za rad u studiju jer imaju ravni freq. karakterstiku. Traže manju udaljenost za slušanje i u pravilu posebno opremljenu sobu za montažu/snimanje...

I onaj sustav od 2.000€ nije baš tako jeftin. Možda ako polovno kupuješ i ako ne kupuješ u RH i ako je cijena bez poreza.
07.01.2026 | 09:18
jura22 kaže:
Čekaj malo, balansirani ulaz u zvučnike znaći da su zvučnici aktivni. To je druga prića.
Monitori imaju posebnu namjenu i mogu biti dio kućnog audio sustava, ali predviđeni su za rad u studiju jer imaju ravni freq. karakterstiku. Traže manju udaljenost za slušanje i u pravilu posebno opremljenu sobu za montažu/snimanje...

I onaj sustav od 2.000€ nije baš tako jeftin. Možda ako polovno kupuješ i ako ne kupuješ u RH i ako je cijena bez poreza.

Da, aktivni su, i da u pravu si - to je neka druga priča i ovdje kabel vodi samo signal, snaga nije bitna, ali naveo sam to čisto kao primjer normalne cijene kabela - znači za 10 do 15 € dobije se strogo profesionalan kabel, a da je to strpano u "audiofilija" ladicu bilo bi 100 do 150 €, a kod nekih i više.

Onaj sustav je zaista toliko plaćen, ali da, to je bila cijena izložbenog primjerka na akciji. Uzeo frend. Zvuči nevjerojatno dobro za te pare.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!
  • pontmax1: Ima li šampanjac ili samo Pepsi bez šećera :D
  • Yonkis: Sretan Božić svima!
  • vjeko1: Sretan Božić svima!
  • jura22: Sretan Božić i blagoslovljeni mi bili svi bez obzira na sve!
  • Gjuroo: Sretan Božić, ekipa!
  • zoranowsky: Sretan Božić svima! :)
  • Djuro genijalac: Sretan Žićbo!
  • Bertone: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić! :)
  • smayoo: Sretan Božić! :)
  • drpongrac23: Svima koji slave, čestit i blagoslovljen Božić!!!
  • drpongrac23: U peći na drva, naravno, legendarnom Smederevcu!
  • drpongrac23: Da li su svi pripremili purice, janjetinu, odojke, mlince za sutra?!?! Moja je purica nasoljena i čeka jutarnje pečenje!!!
  • imenso: Evo molio bih ako imate 2-3 minute vremena i volju proslijediti dalje za riješiti jednu anketu: [link] Potpuno je anonimno
  • Bertone: Aaaa tooo,... baš sam tutlek :) ... vidi se OK, evo pikčr: [link] ... i sorry na lošoj kvaliteti slike, jbg, nemam sad pri ruci bolju :)
  • smayoo: Mislim da je @iAntu zanimalo kako se vide gravirana slova kad je isključeno osvijetljenje od ispod, dok je dnevno svjetlo
  • Bertone: Nema razlike u količini/vidljivosti svijetla koje dolazi ispod/kroz tipke u odnosu na originalna slova, jedina razlika je mrvicu manji font uz napomenu da sam do sada radio samo lasersko graviranje na ThinkPadima T serije. Planirao sam jednom odnijeti i jedan MBP ali nisam nikad stigao.
  • iAnte: @bertone jesu li gravirana znakovi vidljivi i u dobro osvijetljenim prostorima?
  • dpasaric: Legenda.
  • smayoo: RIP Chris Rea... :(
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO