09.01.2026 | 10:21
dpasaric kaže:
Air kaže:
Tražim wifi streamer za puštanje sa spotifya. Za sada sam na spoznaji da je bestbuy WiiM Pro Plus za cca 180 eura. Da li ima nešto bolje za te ili manje pare?
Audiofili ti se općenito groze streaminga, a malo servisa ima pravu lossless opciju i to se onda dodatno naplaćuje. Ako nisi toliko "fino uho" da mora biti lossless, onda su streameri dobar način slušanja glazbe za moderne (lijene i šlampave) generacije. Ovi suvremeni klinci nisu u stanju uredno posložiti vlastitu audioteku, oslanjaju se na mrežu, a onda su bez interneta bespomoćni.
Streamer je vrlo glup uređaj, "malo pa niš" i svaki streamer će biti dobar ako s njega digitalno ideš dalje. Znači razlika se svodi na to kako se spaja na tvoje pojačalo. Idealno je optikom ili direktno USB-om, ali koliko vidim ovaj nema tu opciju, a i pitanje je što imaš na strani pojačala. I trik je što pojačala koja imaju USB, obično imaju i streamer u sebi. Ako ideš optikom dalje zapravo je svejedno kakav streamer imaš.
Zašto ne bi uzeo Apple TV? Nije skup, kvalitetan je, u Appleovom je eko-sustavu... jedino ne znam je li ti TV dio te audio priče ili tamo gdje su ti pojačalo i zvučnici nemaš i TV?
Moje pojačalo samo u sebi ima Spotify podršku, ali vjeruješ li mi da s velikom odbojnošću to nisam nikada niti probao!

Dac odgovor
Ovaj streamer ima DAC konverter (AKM 4493SEQ) koji je tehnički kvalitetniji nego većina pojačala sa DAC konverterom i CD čitača srednje klase.
Ima audio izlaz za pojačalo.
Ako spojim CD sa optičkim izlazom na njega dobiti ću tehnički kvalitetniji izlaz na pojačalo
Imam premium Spotify tako da imama lossless.
Mogu spojiti i komp na njega na kojem su mi presnimljeni CDi.
* * *
AI kaže (možda i laže):
WiiM
Pro Plus predstavlja značajan iskorak u odnosu na standardne mrežne
streamere u svom cjenovnom rangu, a u usporedbi s CD uređajima do 500
eura (poput modela Marantz CD6007 ili Denon DCD-600NE), nudi moderniju tehnologiju konverzije, ali s drukčijim zvučnim potpisom.
1. Hardverska usporedba (DAC čipovi)
WiiM Pro Plus: Koristi vrhunski AKM 4493SEQ DAC s "Velvet Sound" tehnologijom. Ovaj čip podržava rezolucije do 768kHz/32-bit i DSD512, što nadilazi mogućnosti većine standardnih CD playera.
CD uređaji do 500 €: Popularni modeli poput Marantz CD6007
često koriste AKM 4490 ili ESS ES9010/9018 seriju. Iako su ovi DAC-ovi
izvrsni, hardverski su često generaciju stariji ili optimizirani
isključivo za 44.1kHz (CD format).
2. Kvaliteta zvuka i mjerenja
Tehnička preciznost:
WiiM Pro Plus postiže iznimno niske razine šuma (SNR 120 dB) i
distorzije (THD+N 0,00032%), što ga čini "transparentnijim" od mnogih
jeftinijih CD playera.
Zvučni karakter:
Korisnici opisuju zvuk WiiM-a kao detaljan, čist i organiziran, ali
ponekad blago "hladniji" ili analitičniji u usporedbi s punijim,
toplijim srednjim tonovima koje pružaju kvalitetni CD playeri poput onih
marke Arcam ili Marantz.
Dinamika:
CD playeri u ovom rangu često imaju robusnije interne sustave
napajanja, što im može dati prednost u dinamici i "tjelesnosti" zvuka u
usporedbi s WiiM-om koji se napaja preko USB-a (osim ako se ne koristi
bolji vanjski linearni izvor napajanja).
* * *
Apple TV nema audio izlaz i potreban mi je opet DAC konverter.
TV kao uređaj nemam. Izbacio sam ga prije 12 godina.
U razredu do 500 eura po komponenti za sada imam spoznaje da bi ovaj WiiM Pro Plus mogao biti optimalan izbor.
Upravo tražim da li ima “rupa” u mom razmišljanju.
Hvala ti na informacijama.
Načelno je AI potvrdio tvoj info da se audiofili groze streamninga.
Ali to uzima sa rezervom jer tvoji audio frendovi nisu u mom nižem razredu.
Ja sam neostvareni audiofil.
Ovo radim za kćerku.
Navukla se na tatin ukus (sedamdesete - devedesete). Preslušala je ono što imam pa sam joj uzeo premium Spotify da se dalje razvija.
Radim upgrade sustava kako bi spoznala kvalitetu zvuka (i naravno tekstove pjesama) i možda počela uživati (nalaziti mir u sušanju kako smo mi nekada radili kada nabavimo novu ploču i kazetu - jer tada nije bilo "preskakanja" sa pjesme na pjesmu).
Čak sam joj kupio i neki jeftini gramafon jer je to želila i želi skupljati ploče.