05.01.2026 | 14:07
dpasaric kaže:
Moje razmišljanje ide u drugom smjeru - audio signal nije ništa posebno magičan i neusporedivo je manje zahtjevan od video signala.
Potpuno su u krivu. Usporedba ti je dramatično pogrešna.

Audio signal između pojačala i zvučnika je čisti sirovi valni oblik. Nema nikakve modulacije, nema nosive frekvencije, nema ništa. Valni oblik je ono što čovjek čuje kao "boju zvuka", ono što razlikuje zvuk npr. klarineta od zvuka trube, violine ili gitare iste frekvencije. Valni oblik sadrži beskonačno sinusnih frekvencija različitih amplituda istovremeno. Kabel koji priguši ili rezonancijom pojača određene frekvencije (a druge ne) unosi izobličenje u valni oblik. Utjecaj je vrlo mali, ali postoji.
Klasični kompozitni analogni videosignal ima nosivu frekvenciju koja ovisi o razlučljivosti slike (PAL/NTSC, D1, 720p, 1080p...). Na nosivu frekvenciju se superponiraju špice čija je samo amplituda bitna, a sama izobličenja špice uopće ne igraju, sve dok ne postanu ekstremna. Niskorazlučljivi analogni videosignal možeš prenijeti i po vodovodnoj cijevi, maltene.
Odem lijepo u Elektromax i kupim televizijski koaksijal koji savršeno vodi video signal i sasvim sam siguran da niti najveći audiofil u blind testu neće moći čuti razliku u odnosu na Kimber, Nordost ili AudioQuest za puste stotine $.
Jao, boli me mozak.
Hoće li netko moći čuti razliku ovisi o frekvencijskoj karakteristici nečijih ušiju, ali i o subjektivnom dojmu. To uopće nema veze s tehničkim parametrima kabela.
Poanta je - ako si potrošio jako puno novaca za kupiti određenu jako visoku klasu audio opreme i onda si tu opremu spojio fufn kabelom iz lokalne električarske trgovine, postavlja se pitanje - zašto si potrošio toliki novac na visoku klasu audio opreme kad je takav kabel degradira na klasu niže koja je možda i desetak puta jeftinija.
Znači, ako smatraš da trebaš uštedjeti na kabelu (koji je, makar bio i najskuplji, i dalje - najjeftiniji dio setupa) i da ne čuješ razliku, zašto trošiš novac na skupu opremu?