Dolby Atmos
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dolby Atmos


22.10.2022 | 18:28
Mislim da je sada konačno vrijeme da imamo i ovu temu, znam da je publika uska, ali uvijek je tako u pionirska vremena!

Mnogi koji gledaju Appleove sadržaje već su navikli na višekanalni Dolby Atmos zvuk, neki ga slušaju simulirano na stereo zvučnicima, netko ima soundbar uz TV s Dolby Atmos podrškom, pa se s više zvučnika iz jedne točke zvuk raspršuje po prostoriji, a posvećeni entuzijasti slože pravi Dolby Atmos sustav gdje svaka pozicija ima svoj zvučnik u prostoru.

Mi koji koristimo Plex znamo koliko je to super za kućno kino i većina novih sadržaja dolazi s višekanalnim zvukom, a sve više i kao Dolby Atmos.

No, jučer sam udario u prvu nepoznanicu, pa me zanima ima li netko iskustvo prije mene; legendarni pionir elektronske glazbe Jean-Michel Jarre, ne samo da još uvijek stvara, već i dalje pomiče granice glazbe i zvuka, pa je tako jučer izdao Oxymore - prvi glazbeni album izveden u Dolby Atmos tehnologiji. Sve je snimamo u posebnom studiju na sustavu s 29 zvučnika.Kupio bih album, kao i sve do sada, ali Apple u downloadu nudi samo "Apple Digital Master" izdanje, a to je samo stereo. Kada se ode na Apple Music, onda postoji oznaka "Dolby Atmos", ali čini se da to radi samo kao stream. I tu počinju nepoznanice, kako Mac i iTunes (Music) aplikacija servira pojačalu Dolby Atmos zvuk?

Radi li to na isti način kao Plex? Preko optike ili mreže da pošalje Dolby Atmos enkodirani stream koji pojačalo prepozna i stavi se u taj mode ili što?

Ima li ovdje neki Apple Music pretplatnik koji to može isprobati?

Evo i link na usporedbu glazbenih formata ovog albuma:

magicvinyldigital.net/2022/10/22/jean-mi...s-tidal-dolby-atmos/
23.10.2022 | 08:48
Appleov FAQ objašnjava svašta, ali ne i ono što treba, zato i pitam za real-world iskustva!

Iz njihovih objašnjenja ispada da Mac ne može slati Dolby Atmos na AV pojačalo, a to je glupost jer znamo da može jer:

1) Plex na Macu to radi bez problema,

2) Mac putem optike, AirPlay wifiija ili putem Etherneta se može spojiti na AV pojačalo, ali nema koristi ako sama iTunes (Music) aplikacija ne podržava Dolby Atmos sadržaje.

I na kraju ispada da je Apple TV 4K jedini njihov uređaj koji spominje vezu na Dolby Atmos pojačalo.
23.10.2022 | 11:12
Ah, trendy trailblazer... Umjesto da nabaviš pošteno cijevno pojačalo, dobar gramofon i zvučnicu pa su ti i dva kvalitetna zvučnika dovoljna, zar ne, smayoo?
23.10.2022 | 12:02
Načelno da, ali za čuti Jarrea u tom setupu, i ja bi se prodao!
23.10.2022 | 22:26
Djuro genijalac kaže:
Ah, trendy trailblazer... Umjesto da nabaviš pošteno cijevno pojačalo, dobar gramofon i zvučnicu pa su ti i dva kvalitetna zvučnika dovoljna, zar ne, smayoo?


Jarre je još prije izdao album "Aero" kao Dolby Surround 5.1 i cijelog je posložio "od nule" za taj setup i to zvuči odlično kod mene, i mogu vam reći da nakon toga običan stereo zvuči kao stari mono tranzistor.

Zato me sada zanima Dolby Atmos jer on donosi još cijeli gornji sloj. Dolby Atmos kao standard tehnički podržava do 128 kanala koje isporučuje na do 64(!) zvučnika. Nisam čuo da postoji takav studio, možda jedino u samim Dolby laboratorijama.

Iako je Jarre to slagao na najluđem mogućem setupu do kojeg je mogao doći u Francuskoj (29 zvučnika), ono što isporučuje je "običan" Dolby Atmos, znači nekih 12 kanala kao 7.1.4 postav.

Imam nekoliko frendova audiofila i mogu vam reći da svaki sustav ima totalno svoj zvuk, niti jedan mi ne zvuči isto i svaki je dobar za neki tip glazbe. Ja sam sebi složio nešto što meni paše i što je odličan mix za gledanje filmova, a opet da bude dobar i samo za glazbu. I jako sam zadovoljan, osobno nisam čuo bolji Dolby Atmos sustav, mada je istina da su rijetki, od moje ekipa to imaju samo oni kojima sam ja to složio. Ljudima je to valjda komplicirano i ne da im se s time zezati. Ali, da, kada pogledam koliko je meni vremena trebalo da to sve složim i uravnotežim... skoro 4 godine. Zato nekada ima smisla kupiti gotove Dolby Atmos sustave, zadnjih godina se pojavilo par koji su dobili dobre recenzije.

Glavna mana takvih sustava je što će vam zgaditi Cinestar do kraja.
04.12.2022 | 02:06
Evo kako uključiti Dolby Atmos output na Macu:Zanima me ima li tko od vas Apple Music ili Tidal pretplatu?

Jarre za sada ne prodaje svoj novi album u fizičkom formatu s Dolby Atmos verzijom, pa gledam kako da dođem do te verzije dok se ne pojavi u prodaji, a ne želim uzimati cijelu pretplatu na Apple Music ili Tidal radi jednog albuma koji ću ionako kupiti. Ako to radi ok, onda bih možda uzeo pretplatu na mjesec dana i skinuo offline verziju.

Vidim da postoji softver za Tidal i da imaju i Mac verziju: www.audkeep.com/tidal-music/rip-tidal-dolby-atmos.html
04.12.2022 | 07:18
dpasaric kaže:
Evo kako uključiti Dolby Atmos output na Macu:Zanima me ima li tko od vas Apple Music ili Tidal pretplatu?

Jarre za sada ne prodaje svoj novi album u fizičkom formatu s Dolby Atmos verzijom, pa gledam kako da dođem do te verzije dok se ne pojavi u prodaji, a ne želim uzimati cijelu pretplatu na Apple Music ili Tidal radi jednog albuma koji ću ionako kupiti. Ako to radi ok, onda bih možda uzeo pretplatu na mjesec dana i skinuo offline verziju.

Vidim da postoji softver za Tidal i da imaju i Mac verziju: www.audkeep.com/tidal-music/rip-tidal-dolby-atmos.html


Imam ja, apple music. Kako da ti pomognem?
04.12.2022 | 09:53
tino1 kaže:
Imam ja, apple music. Kako da ti pomognem?


E odlično! Moram vidjeti s kojim softverom možeš preuzeti Dolby Atmos snimku za offline slušanje. Kada to saznam, javim. Ovo što sam našao je izgleda samo za Tidal.
04.12.2022 | 10:34
Q: "How can I get a Dolby Atmos version of a song that I already downloaded to my library?"

A: "To get a Dolby Atmos version of a song that you already downloaded from Apple Music, just delete the song and redownload it from the Apple Music catalog. Make sure that you turn on "Download in Dolby Atmos" in Settings on your iPhone, iPad, or Mac. Here’s how: On your iPhone or iPad, go to Settings > Music, and turn on Download in Dolby Atmos. On your Mac, open the Apple Music app. In the menu bar, choose Music > Preferences. Click the General tab, then select Download in Dolby Atmos."

Možeš li pokušati skinuti Jarreov novi album Oxymore u Dolby Atmos verziji i da bude lokalno kod tebe u tvom Music Libraryiju?
04.12.2022 | 11:14
skinuto i u mojoj mediateci.
04.12.2022 | 11:17
Davore, imam ja Tidal HiFi plus (ne onaj od Tele2 nego ona premium verzija)

Samo, moraš mi objasniti što točno trebam napraviti.

Jel ti pomaže ako ti pošaljem link da si sam preuzmeš FLAC verziju albuma sa Deezera? (ne mogu nigdje naći jel DV, ali flac je, pa bi trebalo biti netaknuto.
04.12.2022 | 13:23
Ma ja sam album kupio (da netko ne misli da bih piratirao Jarrea, kupio sam sve njegove albume ikada!), ali to je samo stereo verzija, znači ne treba mi FLAC, to imam!

Treba mi višekanalna Dolby Atmos verzija, a ona je za sada dostupna samo kao streaming (jer nisu imali neki pametan način kako je distribuirati na fizičkom mediju), ALI ima caka da i Apple Music i Tidal Premium (jer samo on nudi Dolby Atmos verzije) mogu snimiti taj stream na disk za offline slušanje. I to mi treba!

E sada, kod Applea to ide nekako automatski u Library kada odabereš offline slušanje na iPhoneu, a za Tidal postoji ripper, ali ne znam da li se mora platiti...

To je ovo: www.audkeep.com/tidal-music/rip-tidal-dolby-atmos.html
04.12.2022 | 14:39
Evo, provjerio sam... ispada da se AudKeep mora platiti i nije baš jeftin, ali vjerojatno je mnogima koristan, ne znam da li nude kakav trial prvo...
04.12.2022 | 15:24
Malo sam se zezao s tim, ali vrtim se u krug.
Na iPhoneu sam pronašao taj album na Tidalu u atmos verziji, ali na iPhoneu nemam taj konverter. A skinem album na iPhoneu, ne vidi se u medijateci tidala na macu.
Onda sam skinio konverter na mac mini (os x Catalina je na njemu), ali tu mi Tidal ne nudi Atmos verziju albuma (samo Master)
Onda sam mislio da je zbog stare Cataline, pa sam to probao na MB Air sa M1 čipom, i tu mi isto ne nudi atmos verziju.
Također, isto je i kad odaberem apple tv preko airplaya
Nakon guglanja i pokušaja igranja sa settingsima, zaključak je da moraš imati neki audio output koji svira atmos, da bi uopće vidio dolby atmos u postavkama maca. A tek kad u settingsima imaš aktivan dolby atmos, tek onda ti tidal prikaže rezultate u atmos verziji.

Konverter sam instalirao, ali kad ne mogu downloadati taj album.

Ako imaš nešto dolby atmos spojeno sa macom, probaj aktivirati tidal plus mjesec dana free trial, pa vidi.

Ma skužio sam ja da imaš original i da nije radi piratluka, to je samo bio workaround, ali sad sam i to provjerio, nema ga, zapravo nigdje u 5.1, svi torrenti koje sam našao, su 2.0 flac
04.12.2022 | 19:40
Jesi li možda probao staviti u prefsima od Musica (iTunes) pod Dolby Atmos na "Automatic"? Jer neki kažu da ne radi kada je na "ON".

A za Tidal ne znam kako funkcionira, valjda bi taj softver trebao biti u stanju skinuti Dolby Atmos verziju, tako ga barem oglašavaju?
04.12.2022 | 20:05
dpasaric kaže:
Jesi li možda probao staviti u prefsima od Musica (iTunes) pod Dolby Atmos na "Automatic"? Jer neki kažu da ne radi kada je na "ON".Uopće nema te opcije za dolby atmos
Prilozi:
04.12.2022 | 20:22
Moram to detaljnije istražiti! Hvala ti puno na trudu, javit ću se još ja, ne odustajem lako!

I jako-jako sam znatiželjan čuti Oxymore u toj tehnologiji!
04.12.2022 | 21:43
Jebalo vas mahnito tipkanje. Davore, Tino ti je 10 postova ranije napisao da je downloadao to što si tražio.
04.12.2022 | 22:01
smayoo kaže:
Jebalo vas mahnito tipkanje. Davore, Tino ti je 10 postova ranije napisao da je downloadao to što si tražio.


Majkemi nisam vidio!

Tino, ljubavi najslađa, vidim da se moramo čuti!
05.12.2022 | 05:24
08.12.2022 | 20:07
Evo, Tino mi donosi USB stick na iParty, sada samo da je skinuo pravu verziju!

U međuvremenu je Jarre s tim revolucionarnim albumom došao i na treću naslovnicu...

10.12.2022 | 23:02
Kako smo i očekivali datoteke su pod DRM-om, pa je to sada prvi korak koji moram preskočiti... A koliko sam za sada pročitao sto problema je oko toga, pogotovo ako se radi o nečemu što nije stereo, nego višekanalni audio...
11.12.2022 | 00:16
Zdravac, sve mi se čini da će Tidal Pro biti bolja solucija jer onaj alat to sve radi "u šutu", kod Applea su to zakomplicirali i alati koji skidaju DRM, to izgleda ne rade s Dolby Atmos na način da se sačuva original, nego u eksportu sve smiksaju u običan stereo.

Imaš li načina probati ovo:

www.audkeep.com/tidal-music/rip-tidal-dolby-atmos.html
11.12.2022 | 15:56
Možda sam party pooper, ali zašto sam ne probaš? Tidal ima free trial, ožeži.
11.12.2022 | 23:08
kupus kaže:
Možda sam party pooper, ali zašto sam ne probaš? Tidal ima free trial, ožeži.


Nema za Dolby Atmos, free trial je samo za običan stereo.

Ja bih najradije da postoji mogućnost da platim kolikogod treba i da dobijem svoju kopiju albuma u Dolby Atmosu, ali trenutno to jednostavno ne nude i to me izluđuje. Pitao sam i Jarrea direktno na Twitteru, nisam dobio odgovor.
13.12.2022 | 16:11
teufel.de/ultima-40-surround-denon-x3800...07000635?v=107000641


Je li to to Davore? Dobro je skupo kad uzmemo u obzir da nema muzike u tom formatu.
13.12.2022 | 17:26
Ekipa koja to kupuje ni ne sluša muziku na tome, nego kupe da se vidi da mogu. Kao i kuhinje od 40+ tisuća eura koje sam viđao po kućama koje smo radili, a u kojima domaćini naprave espresso, zakuhaju vodu za čaj i podgriju nešto u mikrovalnoj, ponekad. Imaju staklenu induktivnu+infracrvenu+plinsku ploču za kuhanje od 6 mjesta, s onom superfancy napom ugrađenom u ploču, a da ništa od toga nijednom u 5 godina nisu ni upalili. Ni ne znaju kako se pali.
13.12.2022 | 17:59
Davore, imaš PP. Isprobaj pa javi.

Ovdje prilažem da pronađe Dolby Atmos
Prilozi:
13.12.2022 | 18:04
tino1 kaže:
teufel.de/ultima-40-surround-denon-x3800...07000635?v=107000641

Je li to to Davore? Dobro je skupo kad uzmemo u obzir da nema muzike u tom formatu.


Je, to je to, samo je ovaj setup na slici"ulazni" Atmos, 7.1 sa sedam zvučnika i jednim subom. Ja sam složio napredniju verziju s 11 zvučnika i 4 suba, raspored mi je 7.4.4.

@smayoo - glazba je kod Dolby Atmosa u drugom planu, to je super za filmove, ali to ne znači da se sustav ne koristi dobro i samo za stereo snimke, dapače. Sve to je strašno napredovalo u zadnjem desetljeću.

Svratite jednom do mene na kavu, pa demonstriram što je to zapravo i kako zvuči!
 • Stranica:
 • 1
 • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 27 minuta
 • MoschuS: Nemam jos Mac pa me zato zanimaju iskustva :D
 • accom: Nisam ni znao te aplikacije. Pa imaš free trial. Ako radiš na LAN-u, probaj Microsoft Remote Acces iz AppStore-a.
 • MoschuS: Da! Koristim to za remote work i na PCu radi super ali me zanima kako je na Macu
 • accom: To pitaš za remote access Parsec app?
 • MoschuS: Da li netko mozda koristi Parsec na Macu? Ima nekih problema u radu?
 • dpasaric: Nema mi smisla ponavljati ono što se može ionako pročitati na stranim webovima ili YT. Kada budem jedan dobio u ruke, onda ću i napisati.
 • dpasaric: Nema članka jer nisam niti jedan takav Mac odbio na test.
 • Tito: Nema vremena za pisanje clanaka... Zauzet je na forumu :D
 • mbp2009: Davore nema članaka za nove macove? :)
 • kupus: firefox i prst u uho. za aktualan safari ionako moraš zadnji ili predzadnji macos
 • Air: A ne radi mi se još update sistema, a ne znam koji bi mi odgovarao
 • Air: Izgleda da ću se morati prebaciti na firefox zbog problema Safarija u otvaranju pojedinih stranica jer sam na High Sierra
 • kupus: firefox i ublock origin
 • kupus: ne korisitm safari, preporuka firefox ublock origin
 • kupus: ne, trackeri su trackeri.
 • Air: Da li to znači da blokira reklame?
 • Air: @Borisone pogledao sam Disconnect Premium i kaže za free verziju da radi samo ovo (ako sam dobro shvatio) FREE OFFERING Our free tracking protection blocks trackers just in your Safari browser.
 • MBPruleZ: Ako je netko zainteresiran za Benks iPad Pen (super jeftina alternativa apple pencil ili kao rezerva) prodajem potpuno novu olovku. Info preko PM. Nažalost nisam čitao da ista nije kompatibilna sa zadnjom verzijom Ipad Pro (M2, 6th. gen). Uzeo ovo jer čekam Apple pencil kojeg donosi "stric iz Amerike" ;)";)
 • Borisone: U Basic (free) varijanti radi sasvim solidno.
 • Borisone: [link]
 • andy: a mislim da imaju i browser extension, besplatni
 • andy: kupio sam prije par godina lifetime licencu za AdGuard. radi savršeno i system-wide.
 • Air: Ekipo može li na osnovu osobnog iskustva neka preporuka za ad bloker u Safariju?
 • ZeljkoB: U Home aplikaciji se dodaju drugi useri (osim osnovnog/owner usera) i kad se dodaju imaju pristup svim smart home uređajima.
 • mbp2009: znaci homepod nije vezan za samo 1 icloud acc?
 • ZeljkoB: 2 usera na homekit ravnopravno kontroliraju sve uređaje
 • mbp2009: pitanje za vas homekit korisnike, ukoliko su 2 usera, oba na iosu i macosu, treba li kupiti odvojene homepodove ili moze jedan bit spojen na oba? da npr oba korisnika mogu paliti i gasiti stvari preko home appa
 • mbp2009: viđao sam slične stvari, hvala, samo što uvijek bude problem da se ne želi ugasiti klima, paljenje nije problem
 • drlovric: mpb: Non smart klimu upognis sa Broadlink RM4. Mozda 10-15$ i rijesis problem :)
 • zvone: Promjenis regiju na mobu.
 • MBPruleZ: ekipa kako koristiti recimo neke free servise kod kupnje apple uređaja vani, jer većina toga kad ubacim svoj HR apple ID nije dostupna (recimo ATV i slilčno)
 • jura22: Hoće li u oglasniku biti promijenjene kune u euro?
 • mbp2009: bilo bi dobro da napises i lokaciju, cisto da ljudi znaju gdje te uputiti
 • Daki: Pozdrav, dobar servis za zamjenu zaslona ipad air
 • Val76: Pozdrav, je li netko mijenjao staklo na watchu 5? Zanime ma otprilike cijena i je li preporuka jm elektronika? Hvala
 • mbp2009: Meni je uvijek taj koncept smart homea bio zanimljiv, no za to bih trebao kupiti novih vjerojatno 12 prekidača za struju, homepod, naći način da non smart klimu uključim u sve to, i novi termostat. skup sport :)
 • JOHN: ……kao da me razumije ali …..ipak ne :)
 • JOHN: …..postoji trunka nade da će nekada progovorit hrvatski
 • JOHN: Nekad imam osjećaj kao da
 • smayoo: Meni i za odabir što da svira Spotify, ali već tu zapinje, ako se ne radi o engleskoj glazbi. S hrvatskom je tako-tako, a s talijanskom - nikako.
 • JOHN: Siri mi služi za uspostavljanje poziva kad vozim. Dalje se uglavnom ne razumijemo. :)
 • vjeko1: HomePod je za mene samo dobar link na Apple Music i j**eno dobar zvučnik, Siri je nužno zlo. Ja ga koristim isključivo preko iPhonea
 • Yonkis: Čekaj, Siri poglupa? Ne znam, meni je ona retardirana, što god joj kažem priča neke nebuloze. Možda jer još hrvatski nije podržan kao jezik za obraćanje prema Siri? ;)
 • drlovric: Nikada od njega asistenta dokle god je Siri ovako poglupa :)
 • drpongrac23: mbp2009 - zanimljivo da je od svega - najmanje zvučnik. Moglo bi se reći da je neka vrsta kućnog asistenta.
 • mbp2009: eventualno ako je cijeli niz smart home stvari, ali ovako bez tog je samo zvucnik
 • mbp2009: kakav je taj homepod? nemam baš nekako dojam da je nešto pretjerano korisno
 • vjeko1: "Novi" HomePod izgleda gotovo identično kao i stari, makar ionako na starom nisam imao zamjerke osim cijene kod nas
 • Borisone: Evo, upravo najavili i novi HomePod.
 • MoschuS: Taj osnovni sa 8/256 i tako nije bas neka sreca tako da ce bilo sta solidnije biti oko 1000eura

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO