Emil Prpić 04.08.13

Navigacijski softver za pametne telefone jest među najskupljima koji se uopće prodaju za mobilne platforme. Među stotinama tisuća više ili manje korisnih aplikacija po dolar, dva pa čak i tri :-), aplikacije za cestovnu navigaciju odskaču kao iznimno skupe s cijenama od 20 do gotovo 100 dolara (ovisno o paketu karata i brandu). U takvoj konkurenciji, naravno, nije zanemarivo ako netko nudi svoj proizvod upola cijene od konkurenata. Tako sam i ja, nakon što sam dobio nekoliko oprečnih viđenja, ali nijednu baš kategoričku kritiku, prije dva mjeseca odlučio kupiti Mireov Don't Panic Europe.

Mireov Don't Panic Europe stoji $27 minus 5-6 lipa (još ispada da sam dobro prošao jer evo, sada gledam, nude ga za $45 minus 5-6 lipa). Pročitavši sve što su napisali u opisu aplikacije i provjerivši nekoliko puta da zaista pokrivaju sve zemlje Europe, te računajući da niska cijena ima veze samo s tim što ne nude sve mogućnosti skupljih konkurenata te što aplikacija nije vizualno raskošna, odlučio sam se za kupnju. A, k tome, radije sam novac ostavio nekoj ekipi iz Hrvatske, nego ne znam kojoj drugoj. E, pa, kao što kažu Amerikanci – "No good deed goes unpunished!" :-/...

...jer tu zapravo nema druge riječ za to što rade nego – zavaravajuća reklama. Pišem ovo u želji da pružim drugima informaciju koju meni nitko nije dao, kako bi im bilo lakše donijeti informiranu odluku. Što se samog softvera tiče, on radi u redu. Koristio sam ga na iPhoneu 5 na putu do Lyona i natrag zaozbiljno (bilo je problema, ali ne previše, zadovoljan, sve u svemu) te na putu do Pelješca onako, za probu i testiranje. Sve OK. Ocjena 4, recimo. Nažalost, na putu za Srbiju ili Crnu goru (gdje bi upravo bio najkorisniji, jer po zapadnim zemljama da se solidno snaći i po putokazima, a po istočima – ne) – neću ga koristiti. Zašto? Pa zato što je tzv. "karta" Srbije (ili Crne gore) te još 7-8 drugih zemalja na istoku Europe nalik onom što smo u školi na satovima zemljopisa zvali "slijepa karta". No, slika govori više od tisuću riječ pa, da ne objašnjavam naširoko...

Mireo navigacija
Nažalost, karte istočnih zemalja su na razini "slijepe karte"

Trebate, dakle, uputu kako se dovesti od Bajakova do izlaza s naplatnih kućica u Nišu? Može, nema problema. Tu vam Don't Panic može super pomoći! A mogu i ja: "Nakon prijelaska državne granice, vozite ravno 330 km pa onda izađite s autoceste." Trebate li nešto više? Eeeee....

I onda ja, naivac, mislim – ma nešto se nije ispravno downloadalo, imaju bug neki, tako nešto... Pošaljem ja njima upit na korisničku podršku:

"(...) sad sam išao napraviti plan puta za Srbiju, ali s kartom nešto nije u redu. Vide se samo 2-3 magistralne ceste, a tražilica ne pronalazi manja mjesta kao što je Surdulica. Između dva pronađena mjesta (Inđija i Leskovac) softver ne može pronaći rutu - javlja grešku - kaže da polazišna točka ne postoji. U čemu je problem?"

I dobijem odgovor:

"Karta Srbije u paketu Europe (TomTom karte) nije toliko precizna kao pojedinača karta Srbije/Crne Gore od Contrasta. Zato i nudimo mogučost kupovine te karte uz paket Europe."

OK. Shvaćam. Za*ebali su me. Na stranu sad to. Međutim, očekivao bih barem toliko pristojnosti da, kad smo sad već došli dotle, budu iskreni do kraja pa mi kažu koliko zapravo dodatnih karata treba kupiti da bih imao normalnu navigaciju na područu za koje sam mislio da sam kupio. No šipak...

"Što se tiče opisa karata u paketu, najbolje bi bilo da ih sami pregledate i zaključite koje TomTomove karte zadovoljavaju ili ne zadovoljavaju vaše navigacijske potrebe."

... jer, jamačno, neki korisnici će biti sasvim zadovoljni takvom kartom Srbije ili drugih zemalja koje su na sličan način "pokrivene", pa je teško procijeniti da je neka karta potpuno neupotrebljiva, je l'? :-S No, eto, između redaka dodaju:

"Mi smo dodali pojedinačne karte Bugarske, Grčke, Poljske, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Slovenije i Ukraine kao in-app kupovine."

Drugim riječima – mi znamo da prodajemo smeće od karata kao navlakušu da vam ih kasnije prodamo ponovno. Eto, tako. Tu sam malo... ma ne malo, nego baš onako... dosta puk'o... Pa sam tražio od njih da promijene opis aplikacije te da prestanu oglašavati da prodaju kompletnu kartu Europe kad su vrlo dobro svjesni da to nije istina. I na to sam dobio odgovor:

"Hvala na sugestijama za App Store opis. Svakako ćemo ih razmotriti."

Mireo navigacija
Izgleda li vam ovo kao "Complete, seamless map coverage..."? :-(

I? Jesu li što učnili? Pa da. Podigli su cijenu s $27 na $45. E, pa onda sam lijepo odlučio to sve podijeliti sa što širim krugom čitatelja kad već oni otvoreno i direktno lažu – evo citat iz opisa aplikacije s iTunesa (prva natuknica iza podnaslova FEATURES):

"Complete, seamless map coverage of Western (AT, BE & LU, DK, FI, FR, DE, IE, IT, MT, NL, NO, PT, ES, SE, CH and GB) and Eastern Europe (AL, BY, BiH* (Mireo map), BG, HR* (Mireo map), CZ, EE, GR, HU, LV, LT, MK, MD, ME, PL, RO, RS, SK and SI )"

Vrijedi da netko ipak nekako skrene potencijalnim kupcima pažnju na to. Dakle, ako ste odlučli kupiti navigacijski softver s kompletnom kartom Europe s ciljem da uštedite po principu "kupi veliki paket jer je jeftinije od puno malih" – ne kupujte hrvatsko. Kupite neki drugi jer kod Mirea ćete dobiti mačka u vreći.

 

Komentari  

drlovric
04-08-2013 | 03:25
Hvala Smayoo na info. Ja sam probao Don't Panic prije 2-3 godine, kada sam trazio svoje diealno rjesenje za navigaciju i vec tada me se nije dojmio. Imao je cudan interface (na sto bi se covjek navikao), ali i jako lose karte.

U medjuvremenu su eto malo popravili karte, ali love u mutnom :-) Ja cu preskociti. Hvala jos jednom!
strija
04-08-2013 | 10:13
Bilo bi odlično da netko onda preporuči koju navigaciju uzeti. Meni bi trebalo za HR/SL/IT. Recimo Sygic, isto ima Europe za 22$, a isto toliko je recimo i samo Italy.
Anonimac
04-08-2013 | 10:29
I ja sam isprobao Don't Panic za Hrvatsku, ali kako nisam mogao pronaći mnoga mjesta u Hrvatskoj odustao sam od njih. Tražio pravu navigaciju i našao je - Navigon Europe.
stefanjos
04-08-2013 | 11:27
Sta fali apple maps? Oni imaju tom tomove karte, ja naravno google koristim, ali nikad turn by turn jer me to nervira hhhaha, ja oynacim rutu pa si pratim tockicu da vidim ako sam na dobrom putu. To me odlicno sluzi :D
Anonimac
04-08-2013 | 12:51
Apple je stvarno odlicno sredio mape od trenutka izbacivanja do danas. Koristio sam iste po hrv bez ikakvih problema, pa i po AUS, GER, FRA i Madjarskoj. No imao sam problema koristiti istu u BiH, previse losih ruta. Jednako tako vrijedi i za Albaniju i CG. No odavno imam Navigon, i mogu dati same pohvale na isti. Skup je, no vrijedi svake lipe.

U 2-3 godine koristenja Navigona imao sam ravno - 0 problema. Ali i misljenja sam da nece vise biti potrebni ni Navigon, Mireo i sl. rjesenja. Jer skupa sa TomTom-om Apple je ocito odlucio dovesti svoje mape do savrsenstva. I cudim se kako brzo i uncikovito rade. Od problema po Osijeku na osnovnim ulicama, do detaljnih mapi cak i za okolna sela, sve u par mjeseci.

No do tog dana koristit cu Navigon :-)
jigss
04-08-2013 | 13:16
Ja moju opet pohvaliti iGo Primo - Europe.
Naravno ne mogu tvrditi da radi u "svim" zemljama ali jamcim za sljedece:
-Hrvatska
-Slovenija
-Austrija
-Italija
-BiH
-Srbija

Kupljena je bila prije 4 godine (na akciji za 50-ak dolara) i do dan danas primam besplatne nadogradnje.
I radi jos uvijek na iPhone 3gs.
Takodjer sam kupio za 20 dolara iGo - North America (spasila nas je vise puta)
JOHN
04-08-2013 | 13:39
Več sam u par navrata spominjao da je mireo sranje nad sranjem, a nisu ni ostali prošli bolje. U biti sam se u nekoliko navrata suzdržavao komentirati nečije hvalospjeve oko mirea, sygic, igo i sl. Stekao sam dojam da su moja očekivanja prezahtjevna ili da nisam meritoran to komentirat kad netko recimo pljuje po Navigonu, a ostale stavlja u prvi plan ne zbog cijene nego svega onog sto dobra navigacija mora imat.

Osobno me Navigon nije razočarao, ima par grešaka ali do cilja te dovede kako god okreneš.
A ekipi iz Mirea želim još puno posla i zdrave pameti.
A za početak bi bilo dobro da cijena opravda i uslugu.
zabac
04-08-2013 | 17:51
iGo MyWay Imam neko vrijeme na Androidu i normalno da radi za zapad, a ta istok drek. I nije mi jasmo ko iGO-a koje su razlike (iGO MyWay, iGO Primo ...)
Inace, Garmin je dno dna.
Mislim da svi lazu, ali nekako ne bi trebalo kriviti Mireo za lose karte (krivi su za laz), vec i dokentne istocnjake kojima se zivo fucka. Ja sam bio u Srbiji u vojsci i Bog me vise ne bi tamo dobio (pislovno necu ici, a privatno nikako).
S mog gledista, svaka navigacija je OK.
Inace sam prmjetio kako programi za navigaciju utasno zagriju telefon i nekako si mislim da je ipak bolje ugeti posebni uredjaj, nego uguravati software u telefon.
dpasaric
04-08-2013 | 18:55
Silom prilika sam do sada najviše koristio Garmin i zaista ga ne volim s koje god strane počeo. Od sučelja koje je grozno, preko mapa koje niti nakon urednih updatea nisu ažurne, pa do hardvera koji ima prevelik lag, često mi javi nešto kada sam već prošao raskrižije. Tako sam zadnji put skoro završio u Zagorju pri napuštanju Zagreba.
zabac
04-08-2013 | 20:14
Pa bar je za Rijeku dobro označeno!
smayoo
04-08-2013 | 22:18
Žabac, ne vidim kako bi indolentni istočnjaci bili tu krivi? Postoji karta Srbije koja je vrlo dobra i upotrebljiva. Možeš je dokupiti posebno. A ova Teleatlasova koja je u paketu - ne valja.

Naravno da ne krivim Mireo za lošu kartu. Krivim ih za laganje i muljanje. Znaju da te karte ne valjaju, ali nigdje to ne napišu, nego naprotiv, nude "complete and seamless map coverage...".

Što se Apple Maps tiče, osim što je to online rješenje (to mi ne odgovara za inozemstvo, a i u Hrvatskoj škripi jer nema svugdje 3G pokrivenosti), moja glavna zamjerka je to što je odabir boja užasan, tako da se, ako nije noć, manje važne ceste gotovo uopće ne vide, a one važnije - jedva. Još ako pokušavaš voziti s polariziranim sunčanim naočalama - no way... :-/
JOHN
05-08-2013 | 07:53
Sa grijanjem se slažem. Na ženinom se 4s pojavio alert da je visoka temperatura. Istina Big to se dogodilo na nosaču pri šajbi po suncu. Al da se to riješit da se klima kresne na šajbu i sve pet. Ali svakako se dosta grije uređaj i nije za zanemarit
drlovric
05-08-2013 | 08:08
Moja iskustva sa Navigonom su vrhunska, mada mi neki prijatelji opasno hvale iGO, tako da ni ta opcija nije za odbaciti.

Online mape mi nisu rjesenje (losa pokrivenost 3g, data roming, etc) tako da odabirem offline rjesenje.

Na Ebay za 60$ dolara se moze kupiti standalone Navigon uredjaj (4+ inca) i mislim da je to zahvalnije nego koristiti mobitel, za ljude koji cesto trebaju navigaciju.

Ako kupim neki konkretan uredjaj, podijelit cu iskustva.
Zdravac
05-08-2013 | 09:33
Smayo, sjećaš se one moje teme gdje sam se žalio na Mireo?! Eto, žao mi je što što si na vlastitoj koži osjetio "poslovnu profesionalnost " Hrvatskih "poduzetnika".

Ja ih nisam htio previše pljuvati u nadi da će ipak uvidjeti da im ta poslovna politika nije u redu, ali eto, ni nakon godine dana ništa nisu naučili.
Slažem se s tobom, s time da bih ja još poslao pritužbu Apple-u na varanje kupaca.
H2O
05-08-2013 | 11:42
Imam na iPhone navigaciju koja se zove Don't Panic.
Toliko točan naziv neke aplikacije još nisam doživio.

Nedavno sam bio u Dubrovniku. Da nemam Don't Panic navigaciju mislim da nikad ne bih saznao i upoznao neke dijelove grada i uličice po Dubrovniku.
Znao sam put, ali sam pustio njega da vidin kako će to napraviti.
Tako me je dobro izvoza da me počnela hvatat lagana panika.
Uličice sve uže i uže, cik-cak, iz jedne u drugu, sve dalje od glavne ceste. Okrenite se polukružno (a uličica je da auto jedva prolazi), produžite ravno (ispred mene riva i more), skrenite lijevo pa desno (oko mene kuća do kuće, mogu skrenut samo nekome u dvorište). Voza me, melje i drobi, navigacija kao da me navigira po Marsu, a ne po Dubrovniku.
Ali - Don't Panic - na kraju sam se pojavio pred svojim ciljem, iz neke uličice za koju nisam ni znao da postoji.

Urbani avanturizam sa primjesama horora i komedije - to se dešava kad vam Don't Panic govori kuda da vozite.
Ova navigacija će vas uglavnom dovest kamo bi trebalo, u međuvremenu ćete proživit malo straha, možda će vas i lovit lagana panika. Ali - Don't Panic.
jmirakul
05-08-2013 | 13:36
Smayoo hvala na osvrtu. Taman mi je dosao na vrijeme jer se upravo spremam nabavit sw za navigaciju. Razmisljao sam isto o Mireu (kao ono domaca firma i to) ali nakon ovakvog clanka nisam bas siguran. Mislim da cu ipak uzeti iGO. Navigon mi je ipak preskup i jos nesto nije jasno oko free update-a.
scarface32
05-08-2013 | 13:40
Ja koristim navigon, i od prosle godine imaju pokrivenost Bosne skoro 100%. Cak i cestu u selu gdje mi starci imaju vikendicu. Tomtom je dobar za evropu ali za balkan nula bodova. Igo ima zena ali nije mi se svidila. Zato preporucam Navigon, jest da je skupa ali imaju cesto i akcije pa se moze kojih 20 eurcica i ustedjeti.
zabac
05-08-2013 | 14:54
Nisam pazljivo citao sto se tice istocnjaka. Shvatio sam kako su karte krnje bez obzira jesu li u kompletu ili posebno.
bkrstic
05-08-2013 | 22:53
Meni za RH i SLO koristi super. U skoro 2 godine bez greski me uvijek dovela na pravo mjesto. Za SLO imam posebnu kartu, ne u sklopu Europe.
U pocetku mi je bilo malo cudno sucelje, ali kad sam se priviknuo sve 5.
S obzirom na to da me sve skupa kostalo cca 15 $, po meni je isplativo.
Najveci problem, po meni, je taj sto dok je ukljucena navigacija i punim mob istovremeno preko USB prikljucka na radiu, jedva da je dovoljno struje da se ne prazni dalje, a kao sto je netko gore napisao grije se kao lud.
sXekid
06-08-2013 | 00:09
Od kupljenih imam iGO DACH verziju, dont panic HR i posuđenu Navigon. iGO koristio u Berlinu kao pješak i bio sam zadovoljan iako puno traženih POI nije bilo nego sam morao baš kucati adrese. Nažalost nisam ju imao prilike isprobati doma zbog limitirane verzije.

Kod dont panic HR najbolji dio je Pervan dok ne počne ponavljati rečenice. U +2 godine nisu prepravili niti jednu nepravilnost u mojem selu, a u susjednoj Koprivnici grešaka hrpa. Casio sučelje u stilu 80ih neću komentirati uopće.

Navigon je stvar za koju se isplati stvarno dati i zadnji $. Od 6 traženih POI svih 6 je imao u sebi s točnom adresom - osim jednoga hotela koji je postao hostel, al s istom adresom. Po Podravini radi odlično, a rutu prema Osijeku je odradio door-to-door. Sučelje je fantastično i valjda nemože biti bolje user friendly.
Anonimac
06-08-2013 | 09:43
Kupio Mireo Don't Panic i razočarao se, dosta ulica nije uopće bilo na karti itd itd itd., sve u svemu - teško sra**e. Nakon toga odlučio kupit Navigon koju koristim dan danas, malo više od 2 godine te mi nije žao niti 1 potrošenog centa (platio je 99$ + Panorama View 3D nekakvih 10-20$, ne sjećam se točno)!. Nikada nisam imao niti jedan jedini problem (isprobano na području Hrvatske, Slovenije i Austrije), stoga je preporučujem drugima koji misle kupit ozbiljnu navigaciju.

Imam preuzete 4 karte (nemam cijelu europu jer ne putujem baš puno), one su vrlo detaljne, sučelje je vrlo jednostavno, pregledno, aplikacija ima brdo opcija....sve u svemu čista 5-ica!
Boškardin
06-08-2013 | 17:00
CoPilot Live koristim i moja preporuka svima. Radi na svim platformama.
smayoo
06-08-2013 | 18:27
Zdravac, naravno da sam poslao pritužbu Appleu i naravno da se ne javljaju. Boli njih. Oni su svoj postotak utržili. :dry:
dpasaric
06-08-2013 | 19:46
Vjerojatno će ti se ipak javiti, jako paze na to jer su u strahu od odvjetnika, a govorim iz prve ruke jer smo imali takvu situaciju s jednim našim klijentom i aplikacijom na koju se tužila treća strana po nekoj osnovi X. Odmah su reagirali!
iAnte
07-08-2013 | 01:01
Imam Sygic Europe i zadovoljan sam.
Odmah na početku kažu koje karte imaju i kolika je pokrivenost. HR 60%, ostatak balkana 0%. Meni je to odgovaralo. I cijena je bila niža.
Odlučio sam se za ovu navigaciju nakon što sam pogledao usporedni test nekoliko navigacija. Na istim uređajima i vodile su na istu adresu. Odličan test. Nakon krivog skretanja, Sygic izračuna novu rutu u dvije sekunde. Ostale navigacije su znale jako dugo govoriti da se polukružno okrene. Budući da mi navigacija treba u gradu, treba mi nešto što jako brzo i učinkovito prati moje greške. Zasad sam zadovoljan. Bilo je nekih grešaka, ali je idući update to riješio. U svakom slučaju, vrijedila je novca koji sam za nju dao.
jmirakul
08-08-2013 | 01:23
Obzirom da vecina hvali Navigon, upravo sam ga uzeo premda je najskuplji i nema free update karata. Shvatio sam da su upravo te karte najveca vrijednost aplikacije koja dolazi do izrazaja bas onda kad ti najvise treba. Javljat cu dojmove u forum nakon malo duzeg koristenja.
dpasaric
08-08-2013 | 10:05
Neinteligencija softvera za navigaciju je porazna. Situacija od jučer (toliko hvaljeni Google Maps), imamo sastanak u T-Comu i čovjek nam kaže da dođemo u Vukovarsku 23... ništa lakše, Google je odmah izbacio ulicu i u trenu izračunao rutu. Prođemo pola grada i T-Comu ni traga na dotičnoj adresi. Pitamo ljude (uvijek najbolja navigacija) i ustanovimo da postoji i ulica Grada Vukovara, koja je naravno na drugom kraju grada, a koji obično svi u slengu zovu "Vukovarska". Krasno! Naravno da smo zakasnili na sastanak. Dobar softver bi morao znati za ulice koje se isto ili slično zovu (a već sam imao slučaj s dvije ulice ISTOG imena u Zagrebu) i da ponudi alternativu i da upozori na takve stvari.
MarinRacic
08-08-2013 | 10:49
e davore da si živio u zagrebu znao bi gdje je vukovarska... ;-)

ista je priča s bilo kojom ulicom, ne samo u zagrebu: da li je npr. "ulica junija palmotića" ili "palmotićeva". ovaj prvi izraz nitko ne koristi, čak ni poštari. ovaj drugi, kolokvijalni, naravno svi. navigacija...?

btw, hvala emilu na članku! umalo sam dao novce za hrvatski softver. nadam se da će autori softvera doći pameti!
dpasaric
08-08-2013 | 12:16
Još ja naivno komentiram u stilu "čudno da imaju poslovnu zgradu malo van centra, ali ok možda su im te neke službe dislocirane..." :D
Jedro
08-08-2013 | 13:25
Meni se desila slična situacija sa Vukovarskom. Samo da stvar bude bolja, imao sam odprije vizitku te firme na kojoj je crno na bijelo stajalo: "Vukovarska 254" :-) I ja to ukucam u stari Garmin, koji me nakon 45 minuta odveo negdje u Dubravu, u ulicu grada Vukovara, i parkirao sam ispred jedne obiteljske kuće, gdje primjetih stariju gđu. kako kopa vrt, i pitam ju za tu firmu, a ona se samo nasmije i kaže: "Dečko, zar ti misliš da bi ovdje mogla biti neka firma" :-)
Poslije me njen susjed uputio gdje je ta firma, jer je bio kod njih. I nakon toga sam uzeo Don't Panic Croatia, i za po Zagrebu imam samo riječi hvale, tj. ako se pojave dvije ulice sa sličnim imenom, on me bar upozori na to. Nedavno sam recimo trebao nešto skoknut do Tkalčićeve ulice koja je jedna iznad Dolca, a druga prema Maksimiru, i ovaj me lijepo upozorio da postoje dvije ulice istoga imena. Izgleda da domaća aplikacija dobro radi samo na području RH, a za vani ima "poteškoća" :D
Jedro
08-08-2013 | 13:29
Eh, zaboravih napomenuti da se ta "Vukovarska 254", ustvari službeno zove "Avenija grada Vukovara 254" ali u žargonu to svi u Zg zovu ( i pišu ) Vukovarska...
Riba
08-08-2013 | 13:33
Mene u stvari zapanjuje da slijepo vjerujete navigaciji bez da ukljucita barem malo zdrave logike. Cak i ako ste van Zagreba stvar nekog opceg znanje je znati da je jedna od vaznijih prometnica u gradu avenija grada Vukovara (tzv. Vukovarska) i da ako trazite neku firmu vjerojatnije je da ce ista biti tamo nego u nekoj ulicici u Dubravi. Ja navigaciju koristim tek kada se sam dovezem u blizinu odredista kako bi lakse pronasao tocno mjesto.
dpasaric
08-08-2013 | 14:15
OK, a recite mi što bi ste preporučili kao nezavisan GPS hardver za auto u rangu 1000 do 1500 kn, bitan dio za mape je Italija, Slovenija i Hrvatska, a da se lako može dodati Bosna i Srbija.
Jedro
08-08-2013 | 15:58
Riba, ja živim u Pazinu, i stvarno nikada prije, ni poslije nisam bio u Dubravi, tako da nisam imao blage veze što mogu tamo očekivati. Sada znam, i sve to shvaćam kao jednu pustolovinu :-)
Ali, šta da je recimo to isto morao pronaći moj rođak iz Italije koji jedva priča hrvatski, i najbolji prijatelj mu je Garmin na talijanskom ? Niti da može, on se tu nemože snaći sa zdravom logikom, koja usput prkosi onome kako ga upućuje navigacija ? Mislim da je rješenje u tome da Bandić preimenuje "aveniju grada Vukovara", u "Vukovarsku", i službeno se na svim GPS navigacijama tako vodi :-)
Zdravac
08-08-2013 | 20:26
Ja se ovaj puta nebih složio s Ribom. GPS me treba dovesti 1 m od odredišta, bez da ja imalo razmišljam o tome. Pa majku mu dragu, valjda je tehnologija bar toliko napredovala.
Brz software i hardware, ažurirane karte, i to jednostavno mora biti TO!

Ja se isto tako nebih složio da je Don't Panic loša navigacija. Loš je jedino odnos "proizvođaća" prema kupcima, i to je ono što frustrira, i zašto bih ja uvijek, da imam malo više novaca, odabrao alternativu...
iAnte
08-08-2013 | 21:46
Meni se ista stvar dogodila s Vukovarskom i Google mapsom. Sygic mi, čim upišem 'vukov' ponudi i jednu i drugu. Korisna stvar.
smayoo
09-08-2013 | 16:46
Ispravak ispravka :-). Nije Avenija grada Vukovara, nego Ulica grada Vukovara. Htjeli su je nazvati avenijom, ali nema tehničke uvjete (širinu i protočnost). A problem je nastao 91. Tad su Ulicu Proleterskih brigada preimenovali u Grada Vukovara, a da nisu provjerili da li već takva postoji u gradu :-)
m_linc
09-08-2013 | 22:31
Jel tko probao Waze?
online navigacija
korisnici sami uređuju kartu
smayoo
10-08-2013 | 11:42
Jednog dana, dok se telekom operaterima doskoči da prestanu skupo naplaćivati trošak kojeg nemaju (tzv. "roaming"), i dok se mobilna mreža razvije bitno bolje nego sad, online navigacije će biti bolje i neusporedivo jeftinije rješenje od ovih danas. Dotle, online navigacije su igračke i, u najbolju ruku, priručno sredstvo za naći nešto u drugom gradu vlastite zemlje.
iAnte
10-08-2013 | 16:25
Smayoo evo krećemo se prema tome. Barem unutar EU. Kroz koju godinu bi roaming trebao nestati.
Anonimac
14-08-2013 | 00:08
... meni je bas nekako zao sto je napisan cijeli clanak (i komentari) u negativnom tonu, i to za jednu od rijetkih uspjesnih domacih softverskih firmi (koliko znam, u HR ne prodaju skoro nista, manje-vise sve je izvoz). Meni osobno je Don't Panic legao na prvu, koristio je i na iOS-u (crack-anu, dok je jos Installous bio ziv) i na Androidu:
- definitivno najbrze izracunavanje rute, prakticki u realnom vremenu. Zgodno kad promasis neko skretanje pa treba brzo skrenuti u slijedecu ulicu.
- UI mi je genijalan jer se aplikacija doslovno moze koristiti palcem. Imas 2 virtualna 'gumba' s kojima mozes odraditi prakticki sve operacije sto zna biti jako zgodno u voznji.

Napomena: ja sam koristio najvise kartu Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemacke, nesto Slovacke i Ceske i nisam imao problema s kartama, dapace. Sto se tice Hrvatske, s obzirom da je to domaci teritorij, mislim da su tu daleko najjaci, ne samo sa svim objektima nego i rutanje.

Pozdrav,
Ivan
Zdravac
14-08-2013 | 16:00
Ivane, ako si dobro pročitao članak, onda vidiš da je opravdano napisan u negativnom tonu, i njime se nije napala aplikacija, nego odnos Mirea prema svojim korisnicima. Potpuno opravdano. Nije slučajnost da od aktivnih članova ovoga foruma, dosta nas imamo negativna iskustva sa Mireom. (ostali valjda samo kupe i koriste aplikaciju).
Žao mi je što je tako, ali zaista bih volio razumno objašnjenje zašto Smayi nisu ponudili drugu kartu...
smayoo
14-08-2013 | 23:03
Ivane, zanimljivo. Tebi je aplikacija super, ali nisi našao za shodno da je kupiš, makar je tako jeftina, već je koristiš crackanu, i još se time hvališ. Ja sam je uredno platio i osjećam se, eto, prevarenim. Možda je u tome stvar? Da sam je ja platio 0 kn, meni bi isto bila super. B-)
Nathan
15-08-2013 | 09:23
Ja sam prije dvije godine uzeo Navigon na akciju pred Bozic sa cijelom Europom i mogu reci da sam super zadovoljan, kada negdje putujem skinem si mape te zemlje, aplikacija se update-a, mape se update-aju, izgled i lakoca koristenja mi je ok, inace u autu imam Garmina vec duzi niz godina, i mogu reci da sam takodjer s njime prezadovoljan.
dpasaric
15-08-2013 | 12:35
Volio bih probati Navigon, svi ga hvale. Garmin mi je za sada uvjerljivo najgori od svega što sam probao. Hardver ima lag, softver je ergonomski očajan, a i mape nisu baš tip-top.
Nathan
15-08-2013 | 17:44
ono sto sam zaboravio napomenuti je da je garmin u autu kao jedinica, a navigon je paket koji sam uzeo za iPhone.
drlovric
16-08-2013 | 06:56
Na HR-BiH granici Navigon napise da je preporucljivo voziit samo danju, i da se pazimo mina. Tako nesto :-)

Inace odlicna navigacija, moja apsolutna preporuka za Navigon.
zabac
16-08-2013 | 10:42
Meme zanima, kako hvalite Navigon, koliko se telefon ugrije nakon 8 sati navigacije? Da li punjac moze puniti bateriju i goniti telefon kad radi navigacija?
Ako moram paziti na zagrihavanje, onda radije kupim za male novce Android i gore stavim nesto za navigavanje (inace se HTC usije).
Imam i jedan MDA na WIN CE i taj je nakon 12 sati sati hladan, a punjac uspjeva nahraniti i njega i bateriju, s time da je GPS modul odvojeni (Veza je BT).
drlovric
16-08-2013 | 12:21
@Zabac:

Na iPhone 4 nikada ne vodim racuna o bateriji, tj koliko je imam na pocetku puitovanja, ali na kraju je uvijek puna 100%, znaci da hrani i GPS i puni bateriju. Radi se o nekom bez veze auto punjacu iz Emmezete, za 30-40kn.

A grije se telefon bas, pogotovo sto je zalijepljen na sajbi, pa ga malo klimom hladim da puse prema gore :D
zabac
16-08-2013 | 14:39
Punjenje +, grijanje - = drek
Anonimac
17-08-2013 | 22:27
@Smayoo: sorry, nisam naglasio, na iOS-u je bila nelegalna, na Androidu legalna.

@Zdravac: u pravu si, sto se tice clanka promasio sam poantu, ali sam ustvari pisao na komentare, tamo su ljudi pisali svoja iskustva s aplikacijom.

Pozdrav, Ivan
smayoo
17-08-2013 | 22:29
iPhone 5 se bitno *sporije* puni kad je aktivna navigacija (ova Mireova, koju imam), ali se puni. Univerzalni USB punjač 2A (10W) za auto. Međutim ne grije se ništa posebno. Ne držim ga na držaču na šajbi, nego imam magnetni držač na okomitom dijelu instrument-ploč e, pokraj radija.

Puno više se grije kad mi je iTransfer aktivan (kad uploadam nešto na server od firme, npr.), i to neovisno o tome da li je 3G ili EDGE. Mislim da je razlog što je procesor u tom času maksimalno opterećen jer koristimo SFTP protokol pa se sve kriptira on-the-fly.
drlovric
18-08-2013 | 05:30
Moj iPhone se grije i kada ukljucim 3G u zoni slabog 3G signala. Osjetim da je pozadi jako vruc. Cim se prebacim na Edge, to nestane.

Na koncu koji to elektronicki sklop se ne grije? :-)

Sto bi smetalo ako je iPhone topliji nego inace dok ga koristim za navigaciju? :o
zabac
18-08-2013 | 07:08
smayoo je shvatio sto sam pitao.
Da svaki elektronicki sklop se grije, ali ako se prekomjwrno grije (jad sin pokrene Clash of Clans) onda se iP 5 usije. Po slobodnoj procjeni kuciste je na nekih 40-50 stupnjeva. O tome pricam. Recimo, citanje knjige uopce ne grije telefon (znaci, nije do ekrana). Surfanje po netu isto tako bez obzira u kojem rezimu radi. Nesto jace se zagrije kad podignem Personal hotspot.
Poanta pitanja je, jeli navigacija procesirski zahtjevna aplikacija (misl na vise satni rezim rada - 6-8 sati neprekidno)?
smayoo
18-08-2013 | 09:20
Nije. Barem što se tiče Don't Panic.
gogh
20-08-2013 | 00:11
Moje iskustvo: Koristim Navigon na iP5 i sama aplikacija je odlicna (izuzev sto mi je po Srbiji bila iskljucivo na cirilici, bez mogucnosti mijenjanja na latinicu!). Problem mi je jedino taj sto mi je na iP5 mali ekran pa naprezem oci, pogotovo po noci. Vjerujem da je razlog i u tome sto sam na proslom autu imao built in navigaciju pa sam se mozda malo razmazio.

U svakom slucaju, ono sto me najvise brine je upravo to zagrijavanje. Mislim da mi se nikada telefon toliko ne grije kao na Navigaciji + suncana pozicija ispod sajbe. Ne znam koliko je to opasno da nesto ne prdne. Ima netko iskustava?
smayoo
20-08-2013 | 08:45
Mislim da nije opasno tog trenutka, nego generalno skraćuje životni vijek. Sretna okolnost s iP5 je ta što ima metalna leđa, dakle i odlično hlađenje. Usmjeriš klimu na njega i rashlada je super. Naravno, ako ga nisi obukao u nekakav plastični skin.
kinsif
21-08-2013 | 22:55
ja sam uzeo mireo sa samo jednom kartom (hrvatske), jer mi je tada bilo isplatljivije kupiti zemlju po zemlju za nekih 7 do 10 $, nego cijeli kontinent za 70 do 100 $. (cijene pd prije 2 godine). mireo je bio jedini na hrvatskom app storeu koji je nudio takvu mogucnost, a za nas koji ne putujemo tako cesto autom izvan granica maticne zemlje, to je bolja opcija.
ono sto me tada izbilo je UI koji je meni bio uzasno konfuzan, a tipkanje po onoj staroj njihovoj tipkovnici je bilo uzasno. to su vremenom ispravili, a sto se navigacije po hrvatskoj, sloveniji i italiji tice, nisam imao problema... do prije 2 tjedna kad sam poludio. ukljucim aplikaciju, taman nakon rotora u zagrebu, i govorim curi sta da ukuca, kad ono aplikacija kaze da treba azurirati karte bla bla bla. rekoh ok, stisni cancel i idemo dalje! kad ono, nema cancel, skip itd. aplikacija ostaje u tom zaslonu. dok se nadogradnja ne skine, nema navigacije!!!
ne mozes mi to raditi!
ico00
22-08-2013 | 10:45
Kupio sam Don't panic još kad je bio 10$. Činilo mi se zgodno imati pravu navigaciju na telefonu, kupiti hrvatski proizvod za male novce i još slušati Pervana kako naviga. Ali načelno sam razočaran sa kompletnom navigacijom. Sučelje prespartansko i daleko od user-friendly. Kad se skrene s njegove rute radi sve da vas vrati na tu rutu umjesto da automatski predloži novu. Puno puta kasni, pa nprdođem na križanje i ne znam da li tu skrećem ili 5 m niže. Uglavnom dosta problematična i sve više odbojna.
Nedavno sam skinuo besplatnu verziju CoPilot GPS i oduševljen sam pa za 50$ razmišljam kupiti punu verziju.
jmirakul
22-08-2013 | 13:38
Zahvaljujuci ovom clanku skipnuo sam Don't panic te nedavno kupio Navigon EU. Radi savrseno. Cak bi rekao da su karte predetaljne tako da vrlo cesto sugerira precac bez obzira sto je taj put losiji, uzi i slicno. Fantasticno brzo preracunava rutu i ne pokusava te vratiti na staru rutu. Jedina zamjerka je cijena.
zabac
25-08-2013 | 11:34
Kako se rješiti pretplate (kućica koju sam zabunimo ukvačićao)?
smayoo
25-08-2013 | 12:13
Koje pretplate? Od čega? Na što?
zabac
25-08-2013 | 12:38
Pa dolje, na dnu stranice, "Pretplati se naemail". Očito sam "to" stisnuo i dolaze mi e-mailovi svaki put kad netko nešto napišpe. Ne razumijem kako maknuti "kvačicu" jer kvadratić je prazan.
dpasaric
25-08-2013 | 14:45
Odeš u svoje postavke pod Osobno, pa tamo imaš dio gdje su izlistane sve "pretplate", pa makni one koje ne želiš.
zabac
25-08-2013 | 15:23
U tome i je problem jer nisam pretplaćen na odgovore.
Riba
25-08-2013 | 21:22
Uklanjanje pretplate na komentare trenutno nije moguće, učinio sam to ja za tvoje dobro ručno.
Zdravac
27-08-2013 | 18:20
Evo, da potkrijepim Smayin članak, citiram ovdje vlastitu molbu prema Mireu. Naime, Don't panic više ne koristim jer moj iPhone 3G već odavno ne podržava noviju verziju aplikacije.
Šta mislite, da li su mi izišli u susret? Da li su se uopće udostojili odgovoriti, bilo pozitivno ili negativno?
Naravno, odgovor je NE !
To više čak i nije poslovna neprofesionalno st, nego nedostatak kučnog odgoja ljenčina u Mireu, koji misle da su "boga za bradu uhvatili"!
Dakle;

Poštovani,
nastavno na prethodnu korespondenciju , javljam se sa molbom, odnosno pitanjem da li mogu svoju licencu za Mireo Don't Panic Hrvatska prebaciti sa iOS na Android. Naime, kako mi je iPhone star (iPhone 3G), već neko vrijeme nisam u mogućnosti koristiti Vašu navigaciju. Kako sam sada konačno kupio novi mob., koji ima android OS, ljubazno bih Vas zamolio da mi iziđete u susret, i omogućite korištenje Don't Panic na novom mobitelu.
Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, rado ću Vam ih dostaviti.
Unaprijed hvala na odgovoru.
Srdačan pozdrav
Zdravko
DrAle
27-08-2013 | 21:50
@Zdravac
Ne bih očekivao da proizvođači softvera besplatno daju softver kod promjene OS-a. Bilo je primjera da se za kupovinu softvera za jedan OS dobije isti softver i za drugi OS (ako se dobro sjećam to je neko vrijeme radio Corel - za Win i za Mac OS).

BTW Čudi me izostanak komunikacije od strane Mirea. To je za svaku pokudu.

Isto tako, mislim da bi Mireo trebao pružati podršku i za starije inačice svoga softvera.
Zdravac
27-08-2013 | 23:02
Ne moram niri govoriti što mislim o Mireu.

Danas sam poslao resend, pa ćemo vidjeti...
smayoo
28-08-2013 | 11:43
Neće ti pomoći. To je njihov stil. Kad ne žele riješiti problem, jednostavno te ignoriraju.
iAnte
28-08-2013 | 13:28
Znam za neke slučajeve kad developeri izađu u susret korisnicima pri promjeni platforme. Nije im to obaveza tako da su u pitanju izolirani slučajevi.

Ali stvarno bi bilo u redu da barem pošalju mail "žao nam je, nismo u mogućnosti izaći vam u susret". Ne košta ih ništa, a ovako sebi zatvaraju vrata kod tog korisnika za budućnost.
dpasaric
28-08-2013 | 16:52
Samo kao trivia, npr. Adobe je uvijek izlazio u susret ljudima kod promjene platforme. Nije bio jednostavan postupak i tražilo je da zove njihov US support, ali na kraju bi obavili tranziciju licence i dobio bi novi serijski broj koji ti važi na Macu.

Sada to više nije potrebno jer sve licence automatski važe i za Windowse i za Mac.
Zdravac
29-08-2013 | 16:57
Nemam ništa za dodati. Ovaj njihov odgovor dolje samo potvrđuje prethodno rečeno!


Poštovani Zdravko,
Nažalost nismo u mogucnosti prebaciti licencu s jedne na drugu platformu.
Lijep pozdrav,
Joe
Mireo Support
Zdravac
29-08-2013 | 16:58
Stiglo je tek nakon što sam drugi puta u 2 tjedna poslao resend.
Zdravac
29-08-2013 | 16:59
E da, još samo ovo imam za reći;

Pametnome dosta :-)
john_st
23-09-2013 | 08:19
Namjeravao sam kupiti Mireo jer moram u Francusku autom, no čitajući ovo sve, više nisam načisto.

Što bi mi mogli preporučiti a da radi s 3GSom?
Anonimac
21-10-2013 | 09:54
Evo i moje iskustvo.
Imam 3GS i Don't Panic. Po Hrvatskoj mi jos kako tako i radi ok (podnosljivo) dok mi je jucer u Bosni zadavao probleme. Vozili smo po nekim manjim gradovima i navigacija nas nije znala navesti na put do Banja Luke. Stalno nas je upucivala da s glavne ceste srekenemo u neko polje, necije dvoriste i sl.
U svakom slucaju aplikaciju mozete slobodno zaobici. :sad:

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 40 minuta
 • Djuro genijalac: Nego, sretan Dan republike/kolinja..!
 • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.
 • drlovric: Free je top. Platio sam samo da podrzim autore. Godina $12za black friday. Necu dulje ni opstati u treningu. Napustim ja to brzo :)
 • Borisone: :-)
 • drlovric: @Broistone: Jebes karakter ako nije labilan :)
 • mbp2009: našima nije došla vijest da 30% znači da cijena ide za 30% dolje, ne gore
 • Borisone: A jesi karakter...
 • drlovric: Kupio sam app za gym na 50% :) Eto samo to sam uspio...
 • drlovric: Ljudi jeste li kupili ista na black friday? Ja nisam naletio na nista zanimljivo :/ Prvi put, valjda ikad...
 • mbp2009: @stefanjos nakon jos nekoliko preslusavanja, pjesma je odlicna, pohvale svima jos jednom
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Ovo ispod je HNS site, a ovo iznad ti je baš za ulaznice:
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Osim toga, naša zajednica tamo će ih pokupovati odmah. Ali dio se čuva za domovinu, to je sigurno. Na tvom mjestu nih stavio HNS u Bookmarks, nazvao broj telefona koji imaju pr iložen - pa vidio može li se išta učiniti za tebe kao hrvatsku žrtvu rata u BiH, možda da na tu kartu odigraš.
 • Kloba: Mogu ti javiti čim pročitam da su puštene u prodaju na netu. Tako to funkcionira. Zapravo to možeš i sam, jer ja dok to pročitam na nekom sajtu već su rasprodane ziher.
 • drlovric: Samo da se plasiramo sto bolje na natjecanju. Nikada nismo briljirali na tom Euru :) Ne znam kako ce ici za ulaznice, i hoce li se uopce moci doci do istih.
 • Kloba: To su neki moji snovi. A sada, slažeš li se ili ne - a ti napiši. :)
 • Kloba: Zlatne Lopte i službena legenda Reala.
 • Kloba: Uglavnom, ono što želim reći je da bih nakon Dalića za kojeg se iskreno nadam da će produljiti ugovor izbornika, jednog dana na klupu mogao zasjesti Luka. Ako bi itko znao čitati igru i raditi formacije, izvlačiti maksimum iz igrača i napaljivati ih na brže, više, bolje - onda je to tip koji je sudjelovao na devet velikih natejcanja (uključujući i ovaj Euro 2024) od njih 13, dobitnik Z
 • Kloba: A vidi Francuze - samljeli Gibraltar 14:0. Nema ko nije pogodio jbt... I tako se to treba doživljavati ako mislimo rasti. Ja bi Luku ostavio do kraja godine u Realu, pa da postane neki učenik za trenera u mlađim uzrastima tamo (sumnjam da će mu žena dati sa troje djece da seli u Saudijsku Arabiju, a klinci se taman navikli na Španjolsku), a on za lovom pohlepan nije.
 • Kloba: Slažem se potpuno. JOHN- nama je ovo 13. veliko natjecanje od ukupno njih 15 od naše samostalnosti. Susjedi preko Dunava i Karavanki slave prvi odlazak na EP nakon 24 godine. Naravno da je suludo optimistično očekivati postolje na svakom natjecanju, ali već smo u rangu reprezentacija kada se nije normalno ne kvalificirati. Mi sa slabijima stanemo na kočnicu
 • JOHN: :)
 • JOHN: Dečkima želim puno sreće i odlučnosti na Euru. Nikad nije sramota izgubiti, pogotovo ako se vidi da napadaš, tražiš priliku za udarac i u konačnici napucavaš fakin loptu u okvir
 • JOHN: Gledao tekmu. Generalno zadovoljan sam pobjedom, ali mogli je biti to bolje kada se analizira pobjednik s druge strane. Za razliku od prijašnjih utakmica u ovoj smmo ipak bili odlučniji i češće pucali u okvir gola. Bez obzira što je dobar dio udaraca bio direkt u golmana, bilo je i onih koje je vratar jako dobro skidao(pogotovo one dvije prilike od Brozovića)
 • Kloba: Slavim ja. :D
 • drlovric: Sretan nam EURO 24, tko slavi :)
 • korisnik: Pitaj što te zanima :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.04 Seconds

Provided by iJoomla SEO