Zvuk u iMovie 09
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zvuk u iMovie 09

23.01.2010 | 20:41
Dobra večer svima,
Radim u iMovie 09 da složim jednu vježbu za Renatu.
Hoću na gotovu snimku staviti zvuk koji je složen na kompjuteru.
E sada, ja nisam radio u iMovie 09 niti u iMovie 08 pa mi stvari što se tiče zvuka baš nisu najjasnije.

Kako mogu dobiti zvuk sa kompjutera, a maknuti snimljeni zvuk sa trake odn. videa?
Kako da pomaknem zvuk sa početka snimke jer je zvuk snimljen tako da počne prije same snimke?
Kako mogu povećati/smanjiti zvuk sa kompjutera?

Mislim da je to sve.
Hvala svima na pomoći.
23.01.2010 | 22:53
Vjezbe za Renatu Sopek?
Najjednostavnije je da stavis track koji zelis podloziti u iTunese, onda u iMoviu otvoris Music and Sound Effects (klik na noticu na desnoj strani ekrana, pored fotica, T, ikonice za tranzicije i globusa) i od tu jednostavno dragnes track u project ali NE na sam video track jer ces ga tako staviti bas na taj timecode nego dragnes u prazno tako da ti cijeli projekt pozeleni. Ako zelis pojacati/stisati taj track samo duble click na njega pa u Inspectoru pod Audio imas i volume i ducking i fade in/out a mozes ga cak i normalizirati bez da ulazis u neki zahtjevniji softver za to. Probaj pa ces skuziti nije nikakva nauka a moze se napraviti stvarno dosta toga.
Za micanje audia sa klipa imas dvije mogucnosti. Prva je double klik na klip da ti se otvori Inspector i onda u njemu stisas audio a druga metoda je desni klik na klip pa Detach audio i onda ga jednostavn obrises.
Ako ti fali nesto od ovih stvari koje sam nabrojao prvo provjeri u preferencesima pod general da li imas kvacicu na Show Advanced Tools
24.01.2010 | 11:02
Kako mogu micati zvuk po timelineu?
Zvuk (na kompjuteru) ide nešto prije nego što ide zvuk koji je na video snimci.
Isto tako, zvuk u originalu je nešto duži nego što je duga snimka na videu (par sekundi).
24.01.2010 | 11:45
Sto ti znaci "zvuk na kompjuteru"? Asinhrono ti je? Ili hoces da ti podloga (taj audio track kojeg si dodao) krece prije videa?
Mislim da ti je najpametnije da se bacis na neke tutorijale posto vidim da ne kuzis osnovnu terminologiju pa ces tesko napraviti nesto konkretno ali ono sto mi ovako na brzinu pada na pamet je da na pocetak klipa stavis crni frame u trajanju x sekundi tj. onoliko koliko zelis da ti muzika krene ranije, ako je to to sto zelis
24.01.2010 | 12:26
Kako da stavim taj crni dio prije clipa na kameri?
i još
Kako da zvuk sa videa smanjim na "0", i da zvuk sa iTunesa da pojačam na 100%.

Ludo je što sam sa zvukom upravo to isto radio prije 3god i onda sam dobio moždani udar. Sada moram to ponovo učiti na novijem iMovieu (sa iMovie HD na iMovie 09)
24.01.2010 | 13:02
Ti si dobio mozdani ili se zezas? Koliko god imas ako nije previse privatno pitanje? Imovie HD tj. 6 i ovi noviji imaju potpuno razlicit workflow tako da ti staro znanje i tako nebi puno pomoglo.
Zvuk sa videa smanjis tako da dva puta kliknes na taj video da ti se otvori Inspector, u njemu se prebacis na Audio i stisas ga na nulu. Ovaj iz Tunesa pojacas tako da isto dva puta kliknes na taj audio track nakon sto si ga ubacio u projekt i kad ti se otvori Inspector pojacas koliko ti treba.
Crno ubacis najjednostavnije tako da recimo u Photoshopu napravis crnu sliku 720x576 pixela (ako radis u standarnoj PAL rezoluciji), tu slikicu ubacis u iPhoto i onda je jednostavno u iMoviu ubacis na pocetak projekta, prije videa. Nadam se da si barem nesto shvatio, nisam bas najspretniji u objasnjavanju.
Preporucujem ti stvarno da odes na www.lynda.com i potrazis neki tutorijal ako se mislis ozbiljnije baviti sa iMoviem. Program nije u klasi FCPa ali se moze stvarno puno toga napraviti snjim, jako je brzo i jako jednostavan samo zahtjeva malo drugaciji nacin rada.
evo pogledaj ovo www.lynda.com/home/DisplayCourse.aspx?lpk2=47466
24.01.2010 | 13:27
eh, da se bar zezam... Imam 41 godinu, a prije 2 godine sam dobio moždani udar... i još nisam sav svoj (desna strana mi je bila potpuno ukočena, a sada je bolje ali još imam posla sa desnom rukom i šakom).
Idem sada to probati
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, Damirst, Ender, florijan, Riba, ZeljkoB, Anonimci (736)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO