USNIMAVANJE I OBRADA
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

USNIMAVANJE I OBRADA

15.09.2007 | 21:00
Lijep pozdrav svima! i nekoliko pitanja:

1.) Ako imam Mac, firewire kabel i želim s kamere (medij: Digital 8) usnimiti video materijal na računalo, na što moram obratiti pažnju ako to radim prvi put? Koji program koristim za usnimavanje? Koji program za obradu zapisa (izrezivanje kadrova i slično)? Da li je bitno u kojem je modu sniman zapis (LP)? Što znači oznaka 16 bit na displeju kamere za vrijeme snimanja i da li to igra ulogu kod podešavanja opcija Preferences u iMovieu ili iDVD-u? Da li je za prijenos podataka s kamere neophodan firewire ili bi to moglo ići i s USB-om na 2.0 ulaz?
Koliko je 7 sati snimanja kad se pretvori u MB, odnosno GB-te?

2.) Što mislite o video-kamerama koje snimaju na karticu (npr. Sony), odnosno na HD (npr. Panasonic)?

Za odgovor molim znalca i unaprijed zahvaljujem?
16.09.2007 | 05:15
Ja bi moga odgovorit na dosta ovoga,al nisan znalac
16.09.2007 | 06:13
iMo je napisao:
Lijep pozdrav svima! i nekoliko pitanja:

1.) Ako imam Mac, firewire kabel i želim s kamere (medij: Digital 8) usnimiti video materijal na računalo, na što moram obratiti pažnju ako to radim prvi put?

Firewire out iz kamere i dovoljno prostora na disku

Koji program koristim za usnimavanje?

Ovisno o softverima koje imaš instalirane, usnimavanje možeš odraditi u:
Final cut studio
iMovie
QuickTime

Koji program za obradu zapisa (izrezivanje kadrova i slično)?

FCS ili iMovie

Da li je bitno u kojem je modu sniman zapis (LP)?

Nije bitno u kojem modu snimaš. Bitno je da plejaš u istom modu u kojem si snimao dok usnimavaš.

Što znači oznaka 16 bit na displeju kamere za vrijeme snimanja i da li to igra ulogu kod podešavanja opcija Preferences u iMovieu ili iDVD-u?

Predpostavljam da se odnosi na setup audio zapisa. 16-bit u tom slučaju znači standardni audio CD Linear PCM 44.100 KHz zapis.

Da li je za prijenos podataka s kamere neophodan firewire ili bi to moglo ići i s USB-om na 2.0 ulaz?

U teoriji mogao bi USB-om nešto iskemijati ali nije \"zdravo\".
Potreban ti je costant rate dok usnimavaš video u computer a to USB nema.

Koliko je 7 sati snimanja kad se pretvori u MB, odnosno GB-te?

cca.5 min DV-PALa = 1GB
7x60=420/5= cca.84GB

2.) Što mislite o video-kamerama koje snimaju na karticu (npr. Sony), odnosno na HD (npr. Panasonic)?

Mislim da još malo treba pričekati da vidimo tko će pobjediti u borbi za HDV.
16.09.2007 | 23:59
Hvala na odgovorima, ali imam još pitanja:

Da li se prilikom pohranjivanja obrađenog materijala s računala na DVD medij video-datoteka automatski komprimira? Inače treba dosta DVD-a za toliko sati. Ili je jeftiniji način presnimavanje obrađenog materijama s računala na VHS-kazete u nekom studiju?
17.09.2007 | 03:41
Kad iDVD skrca video, zadaš \"toliko\" kopija za prženje koliko ti treba.
Ili obratno: napraviš master, provjeriš ga da radi kako treba, pa ga onda u Toastu iskopiraš u koliko treba primjeraka.

Imaš li slabašnije računalo (g4), očekuj par sati prekodiranja prije pržneja mastera u iDVD-u ako imaš punu minutažu.

Studio? VHS? Bože sačuvaj!
17.09.2007 | 04:00
Nisam mislio na kopije nego da li će mi za pohranjivanje 7 sati videa, koje na računalu zauzima 84GB trebati oko 17 DVD-a od 4.7GB ili manje?
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.09.2007 | 04:33
manje..
17.09.2007 | 17:56
Racunaj da ce ti iDVD omoguciti spremanje cca. 2 sata videa na single-layer (dakle, obicni) DVD-R medij.
17.09.2007 | 23:17
iMac 7,1 / Intel Core 2 Duo / 2.4 GHz / 1 GB / 800 MHz - na jednoj dobroj adresi
18.09.2007 | 00:34
Da li kod eksportiranja odabrati opciju Export Movie...
ili using QuickTime... ?
18.09.2007 | 00:43
Mogu li za vrijeme eksportiranja videa izbrisati fotografije iz iPhotoa koje sam prethodno ubacio u video zapis? Da li ih iMovie pohranjuje u potrebnoj rezoluciji kao dio video-zapisa, ili je mora imati i iPhotou za vrijeme eksportiranja?
18.09.2007 | 16:52
Kako u Imovieu napraviti da fotografija zamijeni dio neuspjele video-snimke, a da u podlozi teče audio-zapis. Ubacit fotografiju znam, ali kako \"ispod\" nje staviti audio i zadržati sliku kroz određeno vijeme?
Moderatori: jupi, Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 48 minuta
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D
  • Djuro genijalac: A jbg, sori
  • Yonkis: Baš hvala na spoileru. I to ne na Alfi.
  • Djuro genijalac: Dvostruka pobjeda Mercedesa! Opet runda za sve!
  • Djuro genijalac: I ja dam napraviti od jabuka iz vrta, ali to potraje do Božića, maks, ako je dobar urod
  • smayoo: Mi od šogoricinih jabuka iz Požege :)
  • Djuro genijalac: Koji? I ja pijem sok od jabuke. U pravilu onaj iz Lidla 100% kojeg miješam s vodom pola-pola
  • smayoo: Ja ću jedan sok od jabuka, prirodni, mutni. :)
  • Djuro genijalac: Kaj pije jabučnjak? Ja plaćam rundu!
  • Djuro genijalac: Mercedes 1-2 u kvalifikacijama Melbournea!
  • Ender: ranije sam vidjao da linus koristi intel- MB Air. meni je to bilo dovoljno.
  • dpasaric: Linus voli popljuvati Apple, često i opravdano, ali kada on nešto hvali, znači da su zaista odradili dobar posao...
  • hal9000: E da sam i ovo doživio: [link]
  • Performita: Vikalica je još uvijek jednako cool kao prije! Osobito smajlići :)
  • dpasaric: Ma i to isto, ali to će valjda s novim HomePodima i s navodnim HomePadom...
  • zvone: Gdje je novi Apple TV? Nikako da stigne.
  • dpasaric: Javit ću cijene čim ih dobijemo...
  • Borisone: U Italiji Neo kreće od 699 EUR. Kod nas može biti samo više, pretpostavljlam standardnih 70-100 EUR
  • dpasaric: Osvrt na novotarije je na naslovnici, pa slobodno komentirajte!
  • Yonkis: Jeftin u USA, za studoše osnovni Neo je 500$ a koliko će biti kod nas? A tek onaj sa TouchIDom?
  • cavarovobrdo: Očekivao sam vrišteće boje iMac G3. Nekako mi je NEO uređaj za mlađariju, zato veselo. Rado se sijećam svog MacBook black plastenjaka :)
  • drlovric: Meni je Neo bas cool.....kao nekada plasticni Macbook. jeftinij je nego iPhone i odlicna ulaznica u Mac svijet.
  • invictus: Neo? Svašta oni sebi dozvole.
  • accom: ništa od boje ajvara.
  • Yonkis: [link] - Neo? Stvarno Apple, Neo?
  • Borisone: U oglasniku ako nekoga zanima MacBook Air M4 16/512
  • Air: Nadam se ne onaj kupvni crveni nego onaj domaći neodređeno narančasti :)
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.66 Seconds

Provided by iJoomla SEO