Izbor opreme za rad u Photoshopu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Izbor opreme za rad u Photoshopu

• Mosca
  • Posjetitelj
07.05.2005 | 22:45
Postovani ljubazni znalci,

Vec dugo navracam na ove stranice i puno sam toga doznao a jos vise toga nisam razumio jer jos uvijek radim na PC-ju. Razloga je vise - koje jos nisam uspio rijesiti. No mozda nesto bude (mozda, jer mi se cini da se zemlja \"presporo\" okrece). No ipak se okrece pa dolazim s novim, jednostavnim pitanjem:

KOJA BI BILA MINIMALNA A KOJA OPTIMALNA OPREMA (OPIS I CIJENA) ZA LEŽERAN, POLUPROFESIONALAN (čitaj \"honorarni\") RAD U PHOTOSHOPU, S TIME DA U DOGLEDNO VRIJEME Mac-mašinu MOŽEŠ OPTIMIZIRATI ZA NEKI AFIRMIRANI PROGRAM ZA ANIMACIJU (crtići i slično).

Malo sam gledao u okviru od 10.000 kn što bi se moglo složiti pa donosim par prijedloga za koje bih molio nekoga tko zna što radi da me razuvjeri, odnosno podrži. Evo tih prijedloga:

1.) Mac mini 1.42GHz / 1GB / 80GBHD / SuperDrive
+ 19\"monitor Iiyama mm904ut

2.) eMac 1.25GHz G4 / 17\"crt / 256+512 MB / 80GB / SuperDrive / ATI R9200 / KB (ovo znači \"tipkovnica\" u cjeniku?! a što znači kad piše CR? to pitam usput) + eMac Stand

3.) iBook 12\" 1.2GHz G4 / 1GB / 30GB / Combo (da li se može dobiti sa SuperDriveom?) /AirPort Extreme
+ 19\"monitor Iiyama mm904ut

Dakle, osnovno je da konfiguracija, i mozda neki drugi predlozeni monitor, rad u Photoshopu učine ugodnim (čitaj \"sa što manje čekanja\" dok se radi na ilustracijama najvise do 100-tinjak MB s pet do deset otvorenih layera, koristeći jednostavnije efekte).

Ako netko ima vremena, volje i znanja da mi odgovori bit ću mu iskreno zahvalan.
08.05.2005 | 10:11
Uf... Mini bi ti bio sasvim dovoljan za to šta si naveo, čak i za izradu crtića... nije baš nadogradljiv iznutra, no uvijek možeš staviti vanjske uređaje. Ako ti je više do mobilnosti, uzmi iBooka... radio sam na starijoj verziji sa standardnim ramom i mašina je ok za obavljat honoraran poso. Mašine koje si naveo su sve za poluprofesionalan posao i nisu previše nadogradljive, osim donekle eMac-a gdje možeš promjeniti hdd i drive lakše nego u miniju, a pogotovo iBooku... no ništa nije nemoguće.
Eh, da.. KB znaći tipkovnica i miš dolaze sa strojem, no ovo CR nije ni meni jasno, jer je to oznaka, a cijena stroja je ista...

No, sve u svemu, ako ti nije do mobilnosti, uzmi minija... sa Giga rama... stroj leti
I još jedna stvar... Photoshop će raditi ok, a za animaciju... uvijek ćeš morati čekati da ti se stvar izrenderira (ako misliš raditi u nekom 3d programu)
Ako netko ima još kakve savjete nek da čovjeku... Al mislim da se više ne isplati reć \"uzmi si neki dual G4 pa bubni unutra 2 gige rama i 250 Gb hdd-a i stroj ko nov\"
08.05.2005 | 12:24
Ja bih svakako gadjao ili na MacMini (pod jedan) ili na iBook (druga soucija)!

Zasto?

Pa sam minijem radim vec nekih 20-tak dana i mogu ti reci da su iskustva i vise nego dobra (cak sam i iznenadjen koliko dobro ide, to nisam ocekivao). to je 1.25 GHz stroj sa 512 MB rama. u xBenchu rezultati ispadaju preko 135! znaci, stroj leti i NIKADA se nije blokirao! Photoshop je pjesmica! Za animaciju ne znam jer se time ne bavim, ali za taj \"honorarni\" rad je i vise nego ugodan. Ova kutijca je prava mala bestija! Pretpostavljam da je sa 1.42 stvar jos bolja!

Sto je tice iBook-a ima ga jedan kolega i stalno se hvali (za honorarni rad). ako ti ponekad treba notebook onda ne razmislaj-uzmi njega i spajaj na externi monitor! Vidi samo kako stoiji cijena u Hrvatskoj sa PB modelima od 12''! To bi bilo jos bolje rjesenje ako se uklapa u cijenu.

Ja osobno ne bih uzeo eMac-a. to je bas bazni model koji je za uredske poslove ili za osnovno-skolce! znam da je pojam \"honorarnog\" rada sirok i relativan ali mislim da u tvom slucaju ovaj model ne bi bio najsretnije rjesenje! To je neki moj stav....

Pozdrav!
  • Mosca
  • Posjetitelj
08.05.2005 | 13:00
Dečki, hvala Vam na odgovorima. Sad mi je stvar malo jasnija.

Što se tiče mobilnosti volio bih imati na raspolaganju iBook ali je i Mac mini mobilan - samo što izgleda kao \"obezglavljeni\" laptop. U stvari Mac mini je bolji radi lopova: kad vam upadnu u kuću svatko prepozna laptop (pogotovo onaj sa znakom jabuke), ali onaj tko u špajzu razlikuje rešo od Mac minija taj stvarno prati zbivanja u informatici. Dakle iBook bih vise volio, ali mislim da je Mac mini najbolje dugorocno rješenje. (iBooka mozda \"ubodemo\" tijekom vremena, na koncu vidim da ga neki u Malim oglasima prodaju već za 6.000 kn ...).
08.05.2005 | 16:42
Mosca je napisao:
iBooka mozda \"ubodemo\" tijekom vremena, na koncu vidim da ga neki u Malim oglasima prodaju već za 6.000 kn ...).

iBook G4 12\" (kojeg jos nisam prodao )

+ mozes ga prosirit na 1,256 Gb max bez bacanja/prodaje modula (photoshop ce se snaci sa 256 Mb vise ne brini )
+ 12\" LCD + eksterni monitor = veca radna povrsina (kazes radis u photoshopu?)
+ prenosivost (autonomija preko 4h za jednostavnije poslove)
+ ugradjen airport
+ tipkovnica i touchpad u cijeni
+ manji pad cijene kako vrijeme bude odmicalo
+ zene ga vole (jedna ga je i greskom kupila )
+ sminka na javnom mjestu, kaficima i slicno (mozes radit upad bebama na mac kavi koje sjede za susjednim stolom )
+ lijep prijenosni DVD/DivX/MP3 player za sluzbena putovanja & stuff
+ isporuka odmah

- 1500kn skuplji od osnovnog minija
- 3 mjeseca garancije manje (ipak je kupljen prije 3mj)

p.s.

nemam kuhinjske nozeve pa da dodam \"I to nije sve...\" a nema ni stele da mi pravi drustvo
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
08.05.2005 | 17:25
U tom slučaju Mac mini
  • MAK
  • Korisnik
  • 13
08.05.2005 | 17:31
morfnaom je napisao:
Ja osobno ne bih uzeo eMac-a. to je bas bazni model koji je za uredske poslove ili za osnovno-skolce! znam da je pojam \"honorarnog\" rada sirok i relativan ali mislim da u tvom slucaju ovaj model ne bi bio najsretnije rjesenje!

Ne bih podcijenio eMaca otkako je neki dan unaprijeđen
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 20 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jura22, Riba, Anonimci (593)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.98 Seconds

Provided by iJoomla SEO