prva pitanja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prva pitanja

20.02.2012 | 19:05
cariblanco kaže:
Touchpad na air_u je nešto naljepše i ugodnije na čemu sam radio u svom životu.Mojem odušuvljenju nema kraja...jedino bi nekog molio da mi kaže kako promjeniti y i z.Sistem je lion 10.7.3 i u system preferences je uzet u jeziku hrvatski za pisanje??

preporučio bi ti da se privikneš na y i z raspored kakve je sada, ali za slučaj da baš želiš QWERTZ raspored onda koristi ovo http://www.macupdate.com/app/mac/14495/ukelele
20.02.2012 | 20:50
Rusty, više to nije potrebno od Liona, vidi poruku od viborba...
20.02.2012 | 22:01
Ispravak. Ukelele nije više potreban još od Snow Leoparda, 10.6.0.
21.02.2012 | 18:58
Vidim da slike i filmove koje importiram a iphoto se nalaze i u svim mojim fajlima,jel to duplo ili ako pobrišem u iphoto se briše i u svim mojim fajlama.Druga stvar izbisao sam iz treša od iphoto sve i kad sam yatvarao iphoto onda se je nešto updejtalo u library i bilo je 45 000 nekih stvari i sad imam nekih drugih stvari na kompu,koje su označene s žutom bojom oko 45 gb??
21.02.2012 | 19:09
ako sam dobro desifrirao...
shvati iphoto library kao zasebnu mapu koja nije povezana sa datotekama izvan nje. kada ubacis sliku u iphoto, ona je nezavisna i sta god radio sa njom nece imati utjecaja na izvornu datoteku. vrijedi naravno i obratno.

drugi dio price nisam bas ubrao. iphoto je povukao 45000 slika? zauzece diska se iznenada povecalo za 45gb?
21.02.2012 | 19:27
Svaki put me iznova iznenađuje kako se ljudi ne znaju (ne mogu, ne da im se, ne kuže...?) jasno izraziti...
21.02.2012 | 20:43
evo slika,jučer je bilo oko 45gb ovog žutog,danas je manje....neznam jel nakon restarta ili
21.02.2012 | 21:07
smayoo kaže:
Svaki put me iznova iznenađuje kako se ljudi ne znaju (ne mogu, ne da im se, ne kuže...?) jasno izraziti...

Mislio sam dali su duple slike i filmovi koji su u iphoto i POTPUNO iste slike i filmovi se nalaze u finderu kad kliknem na All My files.Kad pobrišem sliku iz iphoto dali se ona sama briše u All my files.Možda je all my files samo prikaz svega što imam na disku i ne zauyima nikakav prostor...to mi još nije jasno.Nemam preveliki disk a imam puno slika i filmova koji svaki dan snimam pa moram voditi računa o veličini diska.
21.02.2012 | 21:16
kinsif kaže:
ako sam dobro desifrirao...

drugi dio price nisam bas ubrao. iphoto je povukao 45000 slika? zauzece diska se iznenada povecalo za 45gb?

Imao sam u iphoto u trasu par tisuća slika i filmova i tad sam kliknuo na ikonu isprazni trash.Nakon toga sam htio yatvoriti iphoto i tad se pojavila obavijest (uski mali prozor s trakom) Update library i punila se plava traka na tom prozoru do 45 000 nečega?? to je trajalo dvije minute i nakon toga se zatvorio iphoto.Kad sam pogledao u stanje diska po zauzeću onda sam vidio tog nečega žutoga 45GB.nadam se da je sad malo jasnije.
21.02.2012 | 22:04
cariblanco, All my files ti pokazuje sve datoteke na disku gdje god se one nalazile. Ako ti nedostaje hrpa mjesta a ne znas sto ga zauzima, pokreni besplatni OniDiskSweeper.
22.02.2012 | 00:29
pod all my files nisu izlistane slike iz iphotoa. za svaki slucaj, desni klik na sliku pa get info (ili cmd + i) i pogledaj u kojoj se mapi slika nalazi. koliko shvacam nakon sto si ubacio slike u iphoto one su ostale negdje na disku. nadji ih i odluci sta ces sa njima. pohraniti ih negdje kao backup ili izbrisati ih. sa slikama u iphotou se nista nece desiti u ovom drugom slucaju.
samo nemoj brisati direktno iz all my files. prvo ih lociraj.
24.02.2012 | 04:22
Imam par pitanja
1.Kako da mountam fotić koji priključim...kad ga priključim otvori se iphoto i tamo di mi je foto imam na desnom kliku samo opciju unmount?
2.Radio sam kompresiju slika s programom za kompresiju od mac-a.To je sad zip.file,hoće li moći to drugi korisnici na windowsima moći otvoriti s rarom?
3.Ima li kakav program za pisanje na mac_u poput tekst dokumenta..imam office i mogu samo u wordu pisati,al je problem što word dokument nemogu širiti kao sve ostalo na kompu pa mi trebaju naočale?
4.Kad neki tekst kopiram i želim ga zaljepiti,uvjek mi se pojavi ona plava traka da se zaljepi iza zadnjeg teksta makar sam ostavio dosta mjesta di bi se to trebalo zaljepiti..moram priznati da me to dosta živcira:(
5.Kako mogu izabrati programe koji se dižu s OS,možda sam glupo pitao...možda je bolje kako da izaberem programe dole na alatnoj traci?
Dok se ne sjetim još nečega,uživajte forumaši
24.02.2012 | 10:02
Pozdrav!
2. Korisnici PC-a budu normalno otvarali zip s winrar-om, nema problema. Klasicni zip file
3. Imaš u Applications Text Edit, al neznam kolko ti to bude prakticno.
5. Startup programi se ti nalaze u System preferences > Accounts i imas gore Login items.
Evo, toliko
24.02.2012 | 10:28
cariblanco kaže:
Imam par pitanja
1.Kako da mountam fotić koji priključim...kad ga priključim otvori se iphoto i tamo di mi je foto imam na desnom kliku samo opciju unmount?

Negdje u prefs od iPhoto imaš kvačicu da se diže automatski kad uštekaš imaging device. Isključi je. Ali ako očekuješ da ćeš fotić vidjeti kao vanjski disk - možda ćeš se razočarati. Neke hoćeš, ali neke ne, nego ćeš za njih morati otvoriti Digital Imaging program

3.Ima li kakav program za pisanje na mac_u poput tekst dokumenta..imam office i mogu samo u wordu pisati,al je problem što word dokument nemogu širiti kao sve ostalo na kompu pa mi trebaju naočale?

Pretpostavljam da pričamo o QuickLooku? (Općenito, daj probaj biti malo jasniji kad pišeš pitanja)

Osim TextEdit, kojim možeš generirati RTF i TXT dokumente, možeš si DOC isprintati kao PDF pa ti isto radi full screen od quick looka.

4.Kad neki tekst kopiram i želim ga zaljepiti,uvjek mi se pojavi ona plava traka da se zaljepi iza zadnjeg teksta makar sam ostavio dosta mjesta di bi se to trebalo zaljepiti..moram priznati da me to dosta živcira:(

Ništa nisam shvatio. Daj screenshot jer očito imaš problema s verbalnim izražavanjem.

5....možda je bolje kako da izaberem programe dole na alatnoj traci?

Otvori ga jednom ručno i onda kad se ikona pojavi dolje u docku, desni klik pa Keep in Dock.

Jesi na to mislio?
24.02.2012 | 16:35
Na četvrti upit sam mislio ovo.Tamo gdje se vidi plava traka će biti tekst zaljepljen,mada sam ja htio da mi bude veći razmak od par slobodnih redova.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 4 minuta
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Borisone, Maxxy, Riba, rusty, temeljnik, Anonimci (694)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO