novi korisnik par savjeta molim
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

novi korisnik par savjeta molim

13.04.2010 | 07:25
Prvo pozdrav svima.Moje ime je Enio i silom prilike postao sam vlasnik novog macbook pro.
E sad ovako,posto nisam nikad niti se raspitivao o Apple a kamoli koristio imam osjecaj da sam dobio igracku koje se nebum tak lako rijesio(stvarno mi se svida).
par pitanja pa po redu(ispricavam se ak negdje kesto pise,ali od trazenja me vec boli glava)

1.posto sam dobio mackbook od tipa kaj mi je bio duzan novce,prva stvar koja mi je pala na pamet je bila da deinstaliram sve i instaliram ponovno na novo,medutim ako sam dobro shvatio to nije potrebno nego samo napravim novog korisnika i to je to(svi njegovi podaci ce obrisati trajno)jesam li u pravu?
Danas bum nazvao lika da mi da svoj pass i onda mogu pobrisati njegov acc administratora, i sebe postaviti kao novog.Ak imate jos koji savjet molim Vas recite.

2.nisam sa njime dobio instalacijski dvd.Mogu li skinuti sa neta os napraviti dvd image(kao u windovsima) i to instalirati ak mi treba.Postoji li kakva aktivacija,s.n ili nekaj slicno.

3.Ja sam osobno mislio da svi programi koji rade u windovsima rade i na macbook-u.
kak to rijesavate?

4.Ovaj mackbook pro kaj ja imam je onaj slabiji sa 2 gige memorije.postoji li mogucnost dogradnje istog ili ne.(uzo bi barem jos dvije gige rama)

nadam se da nisam postavio glupa pitanja ali to su stvari koje me trenutno muce
13.04.2010 | 08:43
1. da
2. kupi,239kn kosta
3. jok, virtual machine ti treba (ima WineBottler ali za neke manje slozene programe)
4. koji od 16 modela i ko zna koliko podmodela

Gle, svak MAC ima ime (MacBook Pro u ovom slucaju), ima Machine ID i krecu od 1,1. Onda idu podaci kao za PC (CPU, VGA, RAM, HDD ...) Inace imas dva utora i vjerojatno je da su oba puna. Na onoj jabuci gore lijevo kliknes i potrazi podatke od kompa.
Ajde, uzivaj, nije to igracka, budes zadovoljan (mislim, ja sam bio i jos sam uvijek)
13.04.2010 | 11:28
Pogledaj najprije ovaj link:

http://www.apple.com/findouthow/mac/

... pa ako imaš još pitanja, samo navali
13.04.2010 | 20:38
hvala pomogi ste mi ali jos par pitanja

gdje mogu ukljuciti hrvatska slova?

moj macbook pro je verzija 5.5 pa me interesira moze li se dokupiti memorije za njega

i to bi bilo za sada to
hvala pozz
13.04.2010 | 21:33
• Tvoj laptop je MacBook Pro 13" proizveden sredinom 2009.godine. Znači, zadnji model. U njega možeš staviti maksimalno 8 GB DDR3 SO-DIMM (1066 MHz) u 2 slota.

• Ako misliš na uključivanje tipkovnice, onda je to:
System Preferences>Language&Tekst>Language... stavi: "Hrvatski" prvi u redoslijedu, ostale po želji.
System Preferences>Language&Tekst>Input Sources... označi: "Croatian" i ostale po želji. Isto označi: "Keyboard&Character Viewer" i u dnu prozora označi: "Show Input menu in menu bar".

Edit:

Pretpostavljam da imaš Mac OS X 10.6 sistem. Ako ti je Mac OS X 10.5, u System Preferences klikni na: "International" (sve je isto, samo različit naziv).
13.04.2010 | 21:57
Ad 3, ne moraš nužno virtual machine, može i dual boot - tvoj macbook može bootati i windowse, ako ti je to baš nužno.

Ali zaista je malo stvari radi kojih se baš mora koristiti windowse. Većina softvera ima svoj pandan pod Macom. Pogledaj malo sticky teme u ovom istom forumu (switch).
14.04.2010 | 19:44
evo sada je vec sve lakse.
Hvala na pomoci

a sad drugi problemi :

koji program koristite za cbr datoteke(comic book reader)

koji program koristite za gledanje mkv datoteka(ja sam prije koristio wmp lite)

i molio bi vas da mi kazete koja je najbolja stranica za skidanje torenta za mac

hvala poz
14.04.2010 | 19:51
Za .cbr (i .cbz i sve ostale comic book arhive) koristi Simple Comic, za ostalo ne znam, sorry
14.04.2010 | 20:31
za mkv možeš koristiti VLC. Nisam siguran, ali mislim da radi i s QuickTime X Playerom (pod Snow Leopardom ga dobiješ pod normalno)
14.04.2010 | 21:31
hvala

ima li openofice za mac i gdje da ga skinem?
14.04.2010 | 21:45
OpenOffice za Mac postoji, ali je dosta spor, pa se vecina odlucuje za NeoOffice
14.04.2010 | 21:45
hvala poz
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO