Od danas sam s punim pravom ovdje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Od danas sam s punim pravom ovdje


09.03.2010 | 04:07
stigao moj prvi Mac... MacBook, novi, White Unibody, late '09, 2GB/250GB, 10.6.2... zasad samo NoobProof (firewall GUI) i Firefox instalirani... i ono da zeleni button maximizira prozor... očekujte navalu pitanja, molbi te ostalog...
09.03.2010 | 09:25
Bravo, Mravec, čestitam i dobro došao. Odmah bi iskoristio priliku da te podsjetim na slogan Think different. Zašto? Ne znam jel se kaj dogodilo dramatično, zadnjih godina, ali firefox na Macu je (bil) teška i spora mrcina od browsera. Po meni je Camino bolja opcija, ako već iz nekog razloga nećeš Safari. Dečki puno hvale i Operu, ali ova desetka mi nikak nije sjela. Nadam se da sad ne bu flejma oko ovog:cheer:

U svakom slučaju, bravo i još jednom čestitke!
09.03.2010 | 11:37
Cestitke. Cura je kupila u 12-om mjesecu isti stroj i mrak je. Mene osobno oduševljava baterija ... taj komp ko da nije na struju .
Vezano uz Firefox, ja ga koristim na MBP pa je ipak malo jaci stroj te neznam kako se ponasa na slabijima - na MB se ne osjeti također, no meni je najugodniji i našire primjenjivi browser i stoga mi je postao glavni. Opera je super, no neki adoni za firefox mi trebaju dnevno, a nema ih za druge browsere itd. Safari je za usporedbu "teži browser" od firefoxa.
Meni je i Wyzo od tih potomaka firefoxa isto dobar, a podrzava addonove od firefoxa za razliku od camina.
No nekako ipak koristim firefox na kraju?!

Offtopicarim.

@mravec navikni se koristiti spotlight za launchanje programa (pusti dock) i za rad sa datotekema, uzasno je efektivan kad se navikneš.
Također s navikni na multitouch gestures tako da ti bude teže raditi sa svim ostalim strojevima kad to budeš morao
4prsta dolje = expose
4prsta gore = show desktop
4 prsta lijevo (ili desno) = aplications swich
3prsta lijevo-desno = back-forward (browseri i finder)
2 prsta odmakneš ili približiš = zoom (preview i browseri) ... eto to su osnovni i rade odlično

I pitaj dalje.
09.03.2010 | 11:49
opusti se ne troši resurse na firewallove, osim Little snitch koji ti javlja i onemogućuje da se eventualni krekani softver javlja doma , osobno ne volim firefox na macu jer je spor, troši nenormalno memoriju i procesor naspram safarija i gugl croma, ima dobre geđete ko download helper za čupanje youtubea i drugih flash videa.. al nije mi baš za pretjerani multitasking.... uz afterefekce i fotošop.. all best!!
09.03.2010 | 14:56
hvala na (opetovanoj) dobrodošlici... ma Firefox je čisto iz navike, bar za početak... navikao sam na addons od Firefoxa, ybg... ne koristim ih puno, ali NoScript, AdBlock, gTranslate, Download Helper i FlashGot su nekakav minimum, a ima ih još milijun korisnih... koji browser može koristit Firefox addons, a da manje jaše sistem? Wyzo kažete, još koji? probam ga... Firefox se malo sporo diže da i gledam 120MB guta samo za ovaj jedan tab!!

glede firewalla, ma znam da sam možda previše paranoidan, ali što ja znam, volim ja imat kontrolu što se događa... instalirao sam NoobProof front-end, ali nekako i nijesam baš najzadovoljniji - volio bih da ima, odnosno da je transparentnija ako je ima, mogućnost kao u ZoneAlarm na Windowsima da je po defaultu sve zatvoreno, pad kad određena app po prvi put zatraži net da onda iskoči pop-up s opcijama... probam LittleSnitch (krekani soft ne mislim koristit, možda jedino neko vrijeme, jer mi uobičajeno treba malo više od 30 dana da skontam je li određeni soft baš taj koji mi odgovara, ali u svakom slučaju mislim kupit što mi treba... MailWasherPro je prvi na redu, jer bez njega teško da mogu funkcionirat... btw ima tko kakvu free alternativu koja je približno bar elegantna u korištenju s više accounta?)

i btw, znam da je ovdje to i suvišno, em znate, em je milijun puta ponavljano, ali Mac OS je fakat užitak, a svjestan sam da koristim tek možda 5% mogućnosti... touchpad je apsolutni zakon...

učinio sam ipak 2 particije - jednu sistemsku od 70GB, a ostatak do 250GB ću koristit za trpat dokumente, slike, muziku, videa i privremene backupove... još nijesam migrirao s PC-a, to ću pomalo ovih dana... eto, razdužih, ali morat ćete me malo trpjet sad u početku
09.03.2010 | 15:23
Ti se u glavi uopće nisi switcha
Firewall? Particionairanje ionako malog diska?
Pa nećeš svako malo reinstalirati OS pa da ti trebaju particije za sistem i dokumente, to samo usporava rad. A nije da postoje Mac virusi pa da je dobro odvojiti sistem od dokumenata.
09.03.2010 | 15:48
Da, Bill ti dobro veli. Ostavi sve u jednoj particiji. Naime, ako se za tim pokaže potreba, UVIJEK možeš instalirati novi sistem, a sve aplikacije i doksovi ti ostaju netaknuti. Jasno mi je da ti je to preteško vjerovati, nakon prozora, ali tako je!
Vrati sve u jednu particiju, dok ti još nije prevelika tlaka.....
09.03.2010 | 16:01
Bill je dobro napisao
Particije stvarno nemaju smisla a umjesto Zone Alarma stavi Little Snitch, radi upravo to sto zelis.
www.macupdate.com/info.php/id/10426/little-snitch
09.03.2010 | 16:29
ok, ok, slušam kompetentnije... NoobProof maknut, Little Snitch 2.2.1 stavljen - da, to je to što mi treba... ok, i departiciram... btw koje su prednosti/nedostaci Time Machine u odnosu na Carbon Copy Cloner? ma nijesam ja inače ovoliko lijen, znam da ima sve na google-u, ali ipak mi više znači ovako kad mi odgovorite iz iskustva... mene samo zanima da mi je lagano reinstalirat OS u slučaju da se s njim nešto dogodi (uslijed mog eksperimentiranja, recimo)... i kažete prilično sigurno se to da izvest bez da se išta dogodi s aplikacijama, dokumentima, postavkama... ?
09.03.2010 | 19:26
stavljen Wyzo - Firefox addons uredno rade, a Activity Monitor pokazuje:
Firefox - 1.2% cpu - 15 threads - 222MB RAM
Wyzo - 0.1% - 36 threads - 112MB RAM
(isti addons rade i oba samo 1 tab - jabucnjak.hr)
hvala, ecvis17!
09.03.2010 | 21:13
NIšta.
I bez panike reinstall je jako jednostavan samo pratiš mgičnog čarobnjaka sa dvd-a.
Uostalom aktiviraj si firewall koji dobiješ sa sistemom. Ako već nisi.
bok
10.03.2010 | 01:32
Evo da i ja ponovim da je Bill dobro napisao! Kakav crni firewall i particioniranje diska od 250 giga... Eto što Windowsi učine od korisnika!
10.03.2010 | 13:25
dpasaric je napisao:
Evo da i ja ponovim da je Bill dobro napisao! Kakav crni firewall i particioniranje diska od 250 giga... Eto što Windowsi učine od korisnika!


+1. Kani se toga i koristi računalo normalno

BTW, vidim da pitaš razliku između CCC i Time Machinea. Ja CCC koristim kada trebam klonirati cijeli disk isključivo, mislim da je za to i namjenjen. A Time Machine ti fino stalno radi backup na drugi disk, s više verzija istih fajlova, pa u slučaju havarije nakon reinstalla možeš vratiti komp u stanje u kakvom je bio.

Nakon nedavnog osobnog iskustva s gubitkom podataka preporučio bih kupnju eksternog diska koji ćeš korisitit isključivo kao TM backup

bok!
  • campo
  • Posjetitelj
10.03.2010 | 14:35
Time machine je kao da se vratiš u prošlost i želiš proživjeti ponovo nešto dobro ali ne moraš uz to proživljavati i ostalo manje dobro,...
ovo je više poetski
10.03.2010 | 15:11
vratih na samo jednu particiju, maknuh i firewall ... poigram se s CCC i TimeMachine kad sve složim (imam jedan exthdd viška taman za tu namjenu)... dakle, ako sam dobro shvatio:
- za "repair" OS-a -> Install DVD (apps&data kao da se ništa nije dogodilo)
- za havariju HDD-a -> TM/CCC
(oprostite što možda n puta pitam slično, ali moram bit siguran da u startu složim sebi kako treba, kasnije kad naučim ću lako... fala jope svima)

i još jedno pitanje - na Win sam koristio Thunderbird za mail i news - nije mi problem prebacit se na Mail.app, ali što s news - glupo mi je onda držat Thunderbird samo radi grupa, a ovih par za Mac što sam vidio po netu ili su odavno van razvoja, ili se plaćaju, a za to baš ne bih plaćao - ima tko kakav prijedlog?
10.03.2010 | 15:39
Čitam baš ovu temu jer sam i sam početnik. Vrlo zanimljivih stvari ima. Recimo ovo za Fireofx. Išao sam instalirati Wyzo, ali ga neće pokrenuti (možda zbog Tigera), no Camino radi savršeno i puno je brži od firefoxa... Ode firefox u kantu
10.03.2010 | 17:04
Mravec - dobro si shvatio ovo za repair i instalaciju. Jedna mala primjedba da bi sve bilo cisto - nakon reinstalacije OS-a trebati ces instalirati eventualne third party drivere (sto je i tako rijetko) i eventualne programe koji se instaliraju u sam sistem. Ove druge treba ionako izbjegavati pod svaku cijenu, jer cesce rade problem nego korist.
Sto se drugog pitanja tice, Thunderbird postoji i za Mac pa nastavi koristiti njega. Ili poboljsanu, ali ne i besplatnu verziju - PostBox.
10.03.2010 | 17:52
@ Riba jesi sioguran za TB, kad sam ga htio instalirati nije ga bilo za SL, a poslije nisam tražio jer sam riješio stvar sa Mailom?
@ mravec još imaš i OmniWeb koji oponaša Safari, a trenutno sam na Google Chromi koji me iznenadio jer je brz a za ono za što mi treba dovoljan. Polako ! Ni Bog nije u jednom danu stvorio Svijet. Bar se tako kaže !
Bok !
10.03.2010 | 17:54
aha, e, to me zanimalo - za 3rd party drivere mi je jasno koji bi mi eventualno trebali jer ću ih sigurno zapamtit kad ih budem instaliravao, jedino me zanima kako znat da se određeni program "instalira u sistem", ako ikad budem imao potrebu za takvim nekakvim... i na koji način backupirat takav sistem, dakle da učinim backup sistema u određenom trenutku sa svim postavkama i tim eventualnim manjim promjenama s driverima i sysapp, bez da backupiram aplikacije i podatke... ?... znam da vam ovo sve možda djeluje nepotrebno, paranoidno i još u ranoj fazi switch-a, ali da ne moram uvijek činit backup-e cijelog diska, nego samo OS-a...

glede Thunderbirda, da, skužio sam da ima i za Mac, nego eto, mislio možda preć na Mail.app, pa shodno i na neku "native" news app, ali nije problem... hvala

EDIT: @jzelko: snašao sam se Wyzo-m - manji, brži, podržava Firefox addons... i Thunderbird ima za Snow, definitivno
10.03.2010 | 21:05
Mravec, aplikacija koja se "instalira" tako da je odvučeš u Applications folder (to je ona s nastavkom .app) je "obična". Aplikacija koja se instalira "u sistem" je ona koja dolazi kao .pkg, koji pokreneš dvoklikom, nakon čega slijedi procedura instalacije slična onoj na windowsima.

Inače, meni Mail.app ima vrlo elegantno riješen rad s više accounta. Također, za njega ima i odličnih addona koji su meni osobno jako bitni. Kad sam prešao na Apple, isto sam probavao raznorazne druge cliente i na kraju zaključio da su svi drugi manje dobri. Barem za mene.

Newsreader, inače, kao i E-mail client i podršku za torrente, imaš u Operi. U Operi također imaš i sve funkcionalnosti koje si nabrojao onim FireFox addonovima (osim FlashGot).

CarbonCopyCloner je, kako je quad već napisao, zamišljen za kompletno kopiranje, 1-na-1. TimeMachine je nekakav "automatski backup for dummies". Meni nikako nije legao. Općenito me uzrujava stil "ja sam pametna aplikacija, ti si glupi korisnik pa ti neću ni reći što radim, kamoli dozvoliti ti neko podešavanje, a ti stavi svoj život u moje ruke u zamjenu za fancy korisnički interface". Zamisao je da ti TimeMachine pamti sve verzije nekog dokumenta na kojem radiš danima, tjednima i mjesecima, toliko daleko u prošlost koliko ti veličina diska dozvoljava. Svojevrsni "extended undo". Datoteke koje se ne mijenjaju, naravno, pohranjuje samo jednom, kao običan backup.

Meni najbolje odgovara ChronoSync jer nije ograničen na vanjski disk, fizički priključen na računalo, nego radi i s mrežnim diskom i sa folderima na windows serveru (tzv. smb: ili Samba protokol).
10.03.2010 | 23:49
A dobro smayoo, možemo reći onda da dobar dio OSX aplikacija (i samog OS-a) radi na tom principu. Što manje korisnik može prčkati po sistemu manje štete može napraviti, i to se pokazuje kao dobra stvar moram priznati Average Joe se ne mora opterećivati nekim stvarima, i sve samo rade. (budući da ti nisi Average Joe, kao ni ja, razumijem zašto te to malo bocka )

Doduše mislim da i nije neka tajna kako TM radi, kad ga upogonim kroz par dana javim dojmove Ako bude fail, tražim alternativu.

bok!
11.03.2010 | 00:14
bježi od Thunderbirda na macu, loš je, zna se blesirati, tako je meni odlučio zanemariti mailove na disku i počeo skidati cijeli inbox dok sam bio na USB sticku, od onda sam na mailu (6 godina) i pre sretan sam. frendica mi je imala isti problem i s novom verzijom nedavno, tak kolko vidim niš se ne mijenja pretjerano..
11.03.2010 | 02:56
odgovaram sam sebi, ali je korisno, poslužit će... glede migracije Thunderbird-a s PC-a na Mac... na milijun mjesta na net-u pišu svakakve stvari - netko da samo kopiraš Profiles folder, netko da moraš brisat .msf file-ove, netko da kreiraš accounte ručno na Mac-u, pa onda copy/paste - svašta... probao po tim savjetima i nije išlo... što treba? instalirat TB na Mac, pokrenut, odmah ga isključit, ne mora se nikakav account kreirat... zatim poć na PC-u u c:\Documents and Settings\[user]\Application data\Thunderbird folder - kopirat cijeli Profiles folder, ali i profiles.ini... na Mac-u poć u [user]/Library/Thunderbird i pregazit postojeće (dakle Profiles preko Profiles, i profiles.ini preko profiles.ini)... i radi ko curica - sve je migrirano - svi accounti mail/news, postavke, addonsi - sve...

EDIT: ma navikao na Thunderbird... nije mi problem preć na Mail.app i vjerojatno hoću - TB sam instalirao da elegantno mogu migrirat mail/news sa PC-a... sad mi je lako povuć mailove u Mail.app... jedino što bih bio sretan da postoji praktično "native" riješenje za newsgrupe, a da je free i da nije napušten razvoj...

glede TM/CCC - mda, CCC mi djeluje više po mom ukusu, volim i ja imat malo više kontrole... samo što mi je pegla svaki put backupirat cijeli hdd, volio bih da mogu elegantno kopirat samo OS (kao što sam na Windowsima radio backupirajući samo c: particiju na kojoj je bio samo OS sa svim svojim nagomilanim registry-em i appdata)
11.03.2010 | 13:05
Kažem, koristi TM za backup, nema smisla CCC koristiti za backup stalno.
Ja koristim Thunderbird i radi bez greške, a koristim ga već nekoliko godina i to na Windozima, GNU/Linuxu i evo zadnjih godinu dana na OSX-u.

bok!
11.03.2010 | 14:47
još da ima neka alternacija za MailWasher Pro... nije mi palo na pamet da nema verzije za Mac... koristit mail bez nje mi ne dolazi u obzir... zna netko kakvu alternaciju? skidam Crossover, pa testiram...
11.03.2010 | 15:16
Ako se dobro sjecam Mailwasher je samo spam filter ili sam nesto pobrkao?
Jesi probao ugradjene filtere iz Maila?
11.03.2010 | 16:16
spam filter, da, ali jako dobro hendla više accounta i vrlo lako "uči", baš sam se navukao na njega, jako elegantan... radi na Crossoveru, uz mali problem, da se ne može restore-at nakon što se minimizira, nego ga svaki put treba dignut iz Crossovera... ma importirao sam TB mailboxove u Mail.app, ali nijesam baš zadovoljan preglednošću - sve ih natrpa pod imported folders, ne znam, teško mi se naviknut... mislim da ću ostat na TB još neko vrijeme, možda mi vremenom legne Mail...

nažalost, Screamer Radio ne radi pod Crossoverom... uredno se instalira i sve, čak prihvaća klikanje po buttonima, ali se nikako ne može doć do menija (File, Favourites, Presets...)
12.03.2010 | 00:16
mravec je napisao:
sve ih natrpa pod imported folders, ne znam, teško mi se naviknut... mislim da ću ostat na TB još neko vrijeme, možda mi vremenom legne Mail...


TO što ih on inicijalno natrpa tamo ne znači da ih ti tamo moraš ostaviti. Mail je vrlo fleksibilan po tom pitanju. Formiraš si stablo foldera kakvo god želiš, a dodatno imaš i "smart foldere" koji zapravo nisu folderi nego zadani skupovi search kriterija koji ti svaki put kad ih otvoriš prečešljaju normalne foldere i povuku sve mailove koji odgovaraju kriterijima, kao da ih imaš u jednom folderu.


nažalost, Screamer Radio ne radi pod Crossoverom...


Ako ti je baš tako jako bitno imati neku win aplikaciju, a ona ne radi pod Crossoverom (ili WineBottlerom koji je besplatna varijanta), uzmi VirtualBox (također besplatan, ili Parallels ili VMware koji se plaćaju) i instaliraj normalne windoze (koji se također plaćaju ) pa to vrti tamo.

jedino što bih bio sretan da postoji praktično "native" riješenje za newsgrupe, a da je free i da nije napušten razvoj...


Vjerojatno nisi vidio - napisao sam ti ranije - Opera, uz štošta drugo, ima i newsreader.
12.03.2010 | 01:10
hvala, Smayoo... ma skužio sam ja da se može Mail-om igrat po tom pitanju, ali još sam vrlo frešak na Mac-u i milijun mi je još nepoznanica, pa da ne trošim vrijeme sad ostat ću još neko vrijeme na TB... znam za Operu, naravno, mnogi je hvale, testirao je i ja davno na Win, a i na Nokiji je upogonim tu i tamo, nemam ništa protiv, ali navika je navika... TB za newsgrupe koristim odavno i nemam problema, dapače, ali nekako sam mišljenja da je Mail sigurno optimiziraniji za Mac OS, pa da bi bilo lijepo koristit i neku newsgroup app koja je rađena baš za Mac i to bez mail clienta... vjerojatno kupim Unison u doglednoj budućnosti, djeluje odlično...

već je VirtualBox instaliran, nego eto, htjeo bih izbjeć ako ikako mogu... glavno da MailWasher radi... malo prokopam, proradi možda i Screamer...

ne mogu izdržat a opet ne izrazit oduševljenje OS-om - ma užitak - Spotlight, trackpad, expose, ma milina... jedino me muči iTunes, Songbird... fali mi foobar2000...
12.03.2010 | 01:34
Da , još si duhom u Windowsima 1:silly:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 37 minuta
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO