Pokvareni 8100 i 5500
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pokvareni 8100 i 5500

14.04.2004 | 00:22
Pozdrav svima na news grupi!

Dakle imam kopleksan problem, odnosno vise njih!!

Dakle, imam kod sebe dva Mac-a 8100/110 i 5500/225. Ali, nazalost oba su

crkla u mojim rukama

Prvo 8100/110:

Kod 8100/110 sam imao slijedecu situaciju:

Dobio ja novi HDD za Mac-a i odlucim da ga stavim unutra. Ugasim ja stroj i

stavim HDD u njega.

Dakle sada imam 2 HDD-a u Macu. Sklopim ja komp. i ukljucim ga, ali nece da

starta. Upola posla stane i nece da makne. Nakon milion svakakvih pokusaja -

nista.

Ja se sjetim jedne, za Mac-a kobne ideje, da startam komp. sa njegovim

starim HDD i da onda kada starta ubacim jos jedan HDD. I kad sam spojio jos

jedan HDD on pocne da ga cita i pocne da trza, mis zaglavljuje itd.

Pokusavao sam i sa HDToolkit. I nakon drugog pokusaja da tako spojim HDD

desi se ovo:

Znate kako imaju na onom prikljucku one 4 rupice. Ja nisam u isto vrijeme

ubo sve 4 nego sam slucajno jednom krajnom dodirnuo prikljucak na HDD i samo

nesto malo zavarnici i komp. se restarta.

Nakon toga ne ekranu ne bijese nikakve slike, samo neke crte sjevaju preko

ekrana-horizontalno.

Kompijuter radi sto se tice systema, ja cujem da on starta i kad zavrsi sa

startanjem kroz one crte koje sjevaju se naziru desktop i ikone na njemu.

Eto to je to.

P.S. Monitor je uredu 100% jer ovaj post koji pisem gledam na tom monitoru

- Apple.

Ako ko ima kakvo rjesenje neka pomogne.

Hvala na svim odgovorima vezanim za ovaj problem.

Sada 5500/225:

Dobio ja "mini system 7.1" na Floppy-u.

Neznavsi da 7.1 nije za 5500/225 ja probam podici komp. sa te diskete i od

tada Mac- mrtav.

Kada ga ukljucim na ekranu samo blinka disketa sa upitnikom. Nece ni da se

digne sa CD-a. Drzim tipku "C" i nista.

Imam 8.5 i 9.1 na CDima koji rade jer sam ih probavao na drugim Macovima i

rade.

Probavao sam i odvojiti Floppy-drive jer sam mislio da mozda ne trazi stalno

system sa Floppy-a.

Svasta sam pokusavao i NISTA.

Ako ko ima opet kakav prijedlog neka se javi bit cu veoma zahvalan.

HVALA na strljenu i vremenu koje ste odvojili za citanje ovog dugog i

dosadnog posta.

P.S. Molio bih bez kritika jer na greskama se uci.

Hvala

P.P.S. Kao poklon dobio sam godisnju pretplatu na casopis MacFormat, pa bi bilo steta ne probati CDe koji dudju uz casopis.
14.04.2004 | 00:50
Spajati disk "na živo" nikako nije bila pametena ideja. Kako si podesio terminaciju kod diska na 8100? Da li si siguran da je taj stari disk koji si dodao uopće bio ispravan? Što se tiče "crta koje sjevaju" vjerojatno si nešto spržio na matičnoj ploči. Obzirom na starost stroja, najbolje zaboraviti na sve skupa.

Što se tiče 5500 za početak napravi CMD+OPT+P+R da zapneš PRAM, a nakon toga probaj bootati s CD-a, to mora raditi. Ako ima SCSI CD, onda možeš probati i s kombinacijom za direktan boot s određenog SCSI broja. Upute za to imaš u FAQ-u ovdje.
  • User
  • Posjetitelj
14.04.2004 | 01:17
Probaj uzet nest tanko i gurnut u kroz onu sitnu rupicu ispod floppyja. Kada disketa izadje, rebootaj i to je to. Normalno, to sve ide u slucaju da je disketa zapela u uredjaju i Mac je sam ne izbaci...Odnosno da zna da je bootabilna i tu stane.
14.04.2004 | 02:47
što se tiče 5500, upitnik koji ti javlja znak je da nemože naći "blessed" folder ili ispravnu mapu sistema...Ovako, gurni Bootabilni CD 8.1 ili bilo koji 8,xxx do 8.6 i digni ga s CD-a.....ako treba, drži stisnutu tipku "C" i naravno, napravio ono što ti je User rekao, izvadi Floppy........ako je stroj ispravan, trebao bi ti dignut sistem s CD-a bez problema!!!!
  • ozren
  • Posjetitelj
14.04.2004 | 10:50
8100 kooliko mi se cini ima SCSI hard, ti si rekao samo "novi hard disk" no da li je SCSI?
sretno
14.04.2004 | 11:43
Ej ljudi hvala.

Vec sam 8100 otpisao.

Ali kod 5500 disketa nije zaglavljena, izvadjena je. Probavali smo i sa CMD+OPTION+P+R i nista, stoji ko mrtav. Kod 5500 disk je IDE.

Da li je moguce da je nesto crklo iz cista mira, bukvalno.

Hvala
14.04.2004 | 11:50
Sve je moguće, ali je malo vjerojatno da je stroj krepan ako ti se podgine do tog nivoa da ti pokazuje disketu s upitnikom. Možda banalno, ali da li siguran da je tastatura ispravna?
  • User
  • Posjetitelj
14.04.2004 | 23:20
Probaj jako upirat u "C", nekad pomaze, hehe. No stvarno, jel imas koju drugu tipkovnicu za njega?
15.04.2004 | 00:00
Pozdrav.

Pastatura je OK, pisem pomocu nje.

Tastatura je Apple Extended Keyboard II, ali ima jednu manu a to je da zna iz cista mira pisati broj 1 - mozda to smeta.

Imam ja jos dvije tastature one obicne npr. ona sto dodje uz Quadru 610.

Moram vam jos nesto reci sto bi mozda trebali znati, a to je ovo:

Kod nas ovdje u Zenici zivi jedan profesionalni dizajner i takodjer radi na Macovima ( G4 1.25 dual, 1024MB itd ). I posto sam ja dobar s njim zovnem ga da popravi onog 5500. On ubaci CD - MacOS 8.5 ili 9.1 i drzi tipku "C" i nista. Kad odjednom kaze on da je mozda crko kontoler (ne znam da li je SCSI ili IDE) od CD-ROM-a. I prilikom skidanja kontrolera sa CD-Rom-a slomi on nesto. Ali dao mi je externo CD kuciste i CD-Rom u njemu. Sada ne znam ima li veze to sto je externi cd-rom, i da li se moze dizati system sa istog?

Uglavnom komp. uopce ne cita CDe (MacOS)-to sam zakljucio po zvuku.

Znam kako zvuci kada se CD samo vrti unutra, a znam i kako zvuci kada ga cita.

Netko od vas me je pitao da li sam provjerio bateriju? Odgovor je NISAM.

Da li je moguce da se zbog prazne baterije nece dici system, i da ga uopste ne moze pronaci.

Opet vas zamaram, ali nadam se da ne zamjerite.

Pozdrav i hvala na odgovorima.
  • User
  • Posjetitelj
15.04.2004 | 20:39
Meni je na 5200/75 baterija odavno crkla, ali sve drugo radi normalno. Sto se bootanja s eksternog drivea tice uvjeren sam da se moze, ali ne znam treba liu pritisnuti C ili neku kombinaciju... Sto se tipkovnice tice, to 1111... to moze a i ne mora uzrokovati probleme. Svakako probaj s ext...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 7 minuta
  • Yonkis: Apple employee #8 Chris Espinosa on working his whole life at one company: [link]
  • Ender: vrlo moguce, ja video to na nasem sajtu 02. apr. sorry.
  • Yonkis: @ender članak je prekopiran odavdje [link] i po tome ispada da je 1.april šala.
  • Ender: AMD kupuje Intel: istorijski preokret koji menja čitavu x86 industriju [link]
  • dpasaric: Super je prošlo! :) Sretno im!
  • miomika: Možda glupo pitanje, dal će se vidjeti putovanje te rakete iz .hr prema mjesecu? zasada nije oblačno
  • Ender: USA lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka mesecu
  • Ender: [link]
  • Ender: [link]
  • CoffeePod: @yonkis iStyle takvo ruglo od firme. Pogotovo dućan u Splitu. Osoblje nema pojma, morao sam ih sve školovat :P
  • dpasaric: Večeras tko je u Rijeci u Piki na proslavu 50 godina! :)
  • Borisone: Onaj dan u godini?
  • Yonkis: zato iStyle daje popust od 2.27% ne od 3% ne od 2.5% nego 2.27% Presmiješno.
  • Tito: Kupio sam 3 MBA i 2 iphonea
  • ZoPaj: 50% off all Apple products in all Apple stores for Apple's 50th anniversary... today only! apple.com
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.61 Seconds

Provided by iJoomla SEO