prvi problemi...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

prvi problemi...

15.07.2009 | 18:32
dakle, scenarij je sljedeći:

prenio sam USB stickom s PC-a neke pjesme (mp3) na Maca; prvo mi nije htjelo iz nekog razloga prebacit sve pjesme sa sticka (?); onda mi nije htio izbacit stick (eject komanda) jer je kao zauzet, pa treba pogasit aplikacije; iako sam pogasio baš sve aplikacije koje su mi bile upaljene, opet se nije dao izbacit. nakon deset pokušaja, iskopčao sam ga bez eject komande; ikona sticka je ostala na desktopu i nije se dala maknuti.

onda sam otvorio folder s kopiranim pjesmama i označio ih mišem te desnim klikom otvorio menu; u tom momentu se sve zamrznulo i strelica miša se pretvorila u onaj šareni kružić koji se vrti; nakon što se vrtio 5 minuta, pokušao sam klikati okolo, ali sve je bilo zamrznuto; nakon sljedećih 15 minuta čekanja ručno sam ugasio komp pritiskom na shut down tipku. nisam više dirao folder s pjesmama, u strahu da se problem ne ponovi.

ima li tko ideju što je moglo prouzročiti taj problem i kako ga u budućnosti izbjeći? također, ako se desi zamrzavanje nečega, kako ga prekinuti? na PC-ju to rješava alt+ctrl+del; postoji li neka Mac inačica toga?
15.07.2009 | 19:04
Na macu se aplikacije ne gase na crveni gumb ko u windowsima, već samo zatvaraš prozor aplikacije.. ona ostaje raditi. Aplikacije se gase ili na pritisak cmd+q na tastaturi ili u menu baru (gore), kad je aplikacije aktivna sa klikom na ime aplikacije i quit

prepdostavljam da je mac thio dignuti itunes kako bi pjesme kopirao u njega, ali ga prije nisi pokrenuo i da je tu nastao problem. Pokreni prvo itunes, pa onda dvoklik u finderu na pjesme i on bi ih sam trebao dodati u liberary i kopirati na mac. Ovo oko zamrzavanja tj šarenog gubma predpostavljam da je mac htio indexirati filove na sticu ili možda imaš spojen na njega još neki externi hdd pa je zato počelo "divljati" jer gleda šta ima i na hardu. Vjerujem da ti je to stvorilo probleme, možda se netko sjeti još nečega. A moguće da ti je stick formatiran na NTSF format, pa bi i to mogo biti problem...

Ctrl+alt+del je cmd+alt+esc
15.07.2009 | 20:41
što se zatvaranja aplikacija tiče, to znam - bile su pogašene na quit.

probat ću ih tako preko itunesa ubacit.
inače, imam externi hard kao TM backup, a provjerit ću i format sticka.

hvala.
  • lukacro
  • Posjetitelj
31.01.2010 | 18:54
"Na macu se aplikacije ne gase na crveni gumb ko u windowsima, već samo zatvaraš prozor aplikacije.. ona ostaje raditi. Aplikacije se gase ili na pritisak cmd+q na tastaturi ili u menu baru (gore), kad je aplikacije aktivna sa klikom na ime aplikacije i quit"

Može mi netko objasniti logiku toga? tj. koja je onda razlika žutog i crvenog
i kako npr. onda ak smo nešto "ixali", što ću ja ziher iz sile inercije dugogodišnjeg korištenja PC-a, to otvorimo i "konačno" quittamo?
31.01.2010 | 19:03
Može mi netko objasniti logiku toga? tj. koja je onda razlika žutog i crvenog
i kako npr. onda ak smo nešto "ixali", što ću ja ziher iz sile inercije dugogodišnjeg korištenja PC-a, to otvorimo i "konačno" quittamo?

Crveni gumb (ili CMD+W) zatvara prozor, ali zatvaranje prozora (pa makar on bio jedini prozor aplikacije) ne znači nužno i quitanje te aplikacije. Žuti gumb (ili CMD+M) minimizira prozor (vidljiv je u Docku). Ako je minimiziran, možeš u Docku kliknuti na njega i pojavit će se tamo gdje je bio prije minimiziranja. Ako je zadnji prozor ugašen, a želiš quitati aplikaciju, možeš, primjerice, kliknuti na ikonu aplikacije u Docku, čime aktiviraš aplikaciju, i nakon toga CMD+Q ili isto to u izbroniku. Aplikaciju možeš (bez miša) aktivirati i s CMD+TAB (dok ne dođeš do nje) pa onda quitati sa CMD+Q (i dalje bez miša).
31.01.2010 | 19:10
kad samo zatvoriš aplikaciju (klikom na X) ostat će ti logo aplikacije u docku i imat će plavu točku ispod sebe. ako ju želiš quitati klikneš na nju desnim klikom i otvorit će ti se menu koji na dnu ima opciju quit. to ti je kratica bez ponovnog podizanja aplikacija.
doduše, neke third-party aplikacije se klikom na X potpuno ugase.
31.01.2010 | 21:08
lukacro glavna je razlika sto pod OSXom aplikacije u principu NE gasis jer to nema smisla za one koje koristis cesto. Znaci aplikacija je aktivna ali nema otvoren niti jedan dokument, samim time ne trosi puno resursa a imas je u sekundi kad ti zatreba. Trazi malo privikavanja na pocetku ali kad ti jednom sjedne ta filozofija shvatit ces da je puno ucinkovitije nego pod Win. Recimo ja se bavim videom i dnevno otvorim hrpetinu filmica ili fotki, pod win za svako otvaranje .mov filea on meni dize QuickTime ponovo, na Macu mi je QT aktivan cijelo vrijeme (zapravo mi se dize prilikom startupa) i otvaram i zatvaram filmove trenutno, isto tako i fotke u Previewu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO