S Windowsa na Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

S Windowsa na Mac


02.12.2021 | 15:26
Pozdrav, ekipa

Evo i ja sam prebjeg u nastajanju sa Windows platforme, i nikako da se snađem na MacOS-u. Ekipa oko mene koristi Mac duže vrijeme ili cijeli život i vele da ga ne bi mijenjali za niti jednu drugu platformu, a meni izgleda dosta komplicirana za svakodnevnu upotrebu "po doma". Možda mi možete olakšati malo život:

Sučelje:
Jel se može nekako natjerati da alt-tab radi kao na Windowsima? Znači da se šalta između SVIH prozora, a ne samo između otvorenih programa. Ako ne, kako se prebacivati između prozora unutar programa, preko tipkovnice (bez da moram otvarati izbornik prozori)?

Kako natjerati mac da ne koristi automatsko ispravljanje u tekstu kada je odabran hrvatski raspored tipkovnice? Mac imam na švedskom, stavio sam švedski, hrvatski i njemački raspored tipkovnice, ali bez obzira na to, Safari redovno ispravlja hrvatski ili njemački tekst u švedski, naravno bez ikakvog smisla (u tekst okvirima tipa ovaj) - iritantno i zapravo gotovo nemoguće za korištenje. Ono što želim je ispravljanje švedskog i ispravljanje njemačkog ovisno o odabranom rasporedu.

Aplikacije:
Ovako treba mi neka zamjena za
7zip
Notepad++, našao sam Brackets, ali mi manje treba za označavanje koda, više za uspoređivanje dva tekst fajla, te za promjenu kodiranja (tipa WIN ili ISO u UTF)
Subtitle Edit (ovaj ovdje: nikse.dk/SubtitleEdit/).
PuTTY (da, ima ssh, ali ja bi nešto klik-klik)
WinSCP (da, ima SCP ali isto tako, klik-klik pogotovo za browsanje fajlova)

Eto to je zasad
02.12.2021 | 15:56
Pozdrav i dobrodosao! Ljudi su robovi navika i tesko se prilagodjavamo na novo i drugacije ali taj period prodje...sto ne znaci da se trebas odreci starih navika, pa da vidimo...

Za Alt-Tab cini se da postoji besplatan utility:
alt-tab-macos.netlify.app

Inace sa Command+` mozes switchati izmedju otvorenih prozora trenutne aplikacije ako ti to pomaze. Men je Alt-Tab u Windows stilu besmislen pored Exposea na macOSu.

Za spell checker provjeri postavke:

Change which languages are spell-checked automatically
By default, spelling is checked automatically, no matter which language you’re using on your Mac. You can add more languages.

On your Mac, choose Apple menu > System Preferences, click Keyboard , then click Text.

Do one of the following:

Check spelling for one language: Click the Spelling pop-up menu, then choose the language.

Check spelling for multiple languages: Click the Spelling pop-up menu, choose Set Up, select each language to check automatically, then click Done.Sto se aplikacija tice:
7zip - Sistemski arhiver radi sve sto mi treba, za egozticnije formate pogledaj The Unarchiver: theunarchiver.com
Notepad++ - TextMate: macromates.com ili bbEdit: www.barebones.com/products/bbedit/
Za usporedjivanje datoteka Visualdiffer je sjajan: visualdiffer.com
Koristim ssh i scp tako da ne mogu pomoci oko klik-klik alata.
02.12.2021 | 16:14
E hvala ti. Da, robovi smo navika, sjećam se jedne kolegice s faksa, cijeli život na Macu, a imali smo neku aplikaciju za statistiku za izradu vježbi, koja se vrtila preko Citrixa, ova vidjela Windows prozor na svom Macu, prvi put u životu i uplašila se. Doslovno

Još čekam da netko pomogne oko ove zadnje tri aplikacije.
02.12.2021 | 19:03
Za podešavanje titlova koristim JUBLER, ali ne znam kakav je u usporedbi sa Subtitle Edit.
Meni koristi kad neki titl moram pomaknuti par sekundi naprijed ili nazad.
02.12.2021 | 19:52
PuTTY ima dostojnu zamjenu - Termius.

termius.com/

WinSCP - igra li ti Forklift?

binarynights.com/
02.12.2021 | 20:11
Riba kaže:
Inace sa Command+` mozes switchati izmedju otvorenih prozora trenutne aplikacije ako ti to pomaze. Men je Alt-Tab u Windows stilu besmislen pored Exposea na macOSu.


Ja to imam stavljeno na Command + < (i > sa shiftom za rikverc) jer su mi te tipke odmah dolje, neusporedivo lakše za koristiti na hr tipkovnici. Al pošto koristi Swe i De onda bolje da to sam provjeri što mu najviše paše.

To si uvijek namjestim u Shortcutima tipkovnice u Sys prefovima - Move focus to next window.
02.12.2021 | 22:57
@gjuroo: Pogledat ću Jubler. Subtitle Edit ima zgodnu mogućnost sinhronizacije sa slikom, pustiš film, staviš na prvi titl i odrediš vrijeme kada da se pojavi, te isto napraviš na zadnjem. Također ima mogućnost spajanja titlova te podešvanja tih spojenih (jer obično ih treba namjestiti koju sekundu prije ili poslije). U zadnje vrijeme sam postao fan starijih sovjetskih i francuskih filmova, pa obično postoji jedan jedini prijevod, nije baš da je "skini drugi sigurno će pasati"-sistem.

@Daddo: Hvala ti to je to. Šteta da se Forklift plaća, još bi preživio bez SSH GUI ali SCP mi baš treba. Jel se to meni čini ili freewarea ima puno više za Windows, pogotovo ovakvih alatića?

@igor: De/Swe/Hr izgleda imaju na istom mjestu, cmd+<, nakon što command+' nije radio našao sam gdje se komande mogu postaviti, tako da ne moram ništa mijenjati. Svidilo mi se da se komande mogu proizvoljno postaviti.

Hvala vam forumski kolege na pomoći potpunom početniku

Hajde još jedno pitanje, znači mašinica je MacBook Pro 13'' 2019, kupio u Norveškoj jer je stvarno bila jeftina, nova 500 eura, zapravo mi je krepao PC laptop pa sam tražio nešto jeftino pa nabasao na ovo. Cijena je zbog oštećenja u transportu (ali ništa što jako smeta, rub je okrhnut i kućište je malo popigano), ako nekoga zanima pošaljem slike. No pitanje: Znači na njemu je došao OS 10.15 i stalno pita za nadogradnju na 11.6, je li to pametno raditi, čitao sam da je taj 11 napravljen za ove nove generacije sa M1 čipom, dobivam li išta, ili gubim (na brzini, bateriji?).
02.12.2021 | 23:16
dpenava kaže:

@Daddo: Hvala ti to je to. Šteta da se Forklift plaća, još bi preživio bez SSH GUI ali SCP mi baš treba. Jel se to meni čini ili freewarea ima puno više za Windows, pogotovo ovakvih alatića?


Mislim da ti se čini to s plaćanjem. Forklift je puno više od tog što ti treba i vrijedi svakog centa. Obzirom na dosadašnje tvoje upise u temi vidljivo je da nisi "štefica (tm)" korisnik niti ti je ovo prvi susret s računalima.

Ako se odlučiš i možeš si priuštiti Apple ekosustav iznenadit će te "kad promijeniš način razmišljanja". Ima i za Mac freewarea koliko hoćeš. Hrpa toga je portano s linuxa kao opensource, možeš "štošta" ispod haube odradit ako ti se da i imaš vremena.

Ja sam lijenčina kojoj se to ne da. I onda mi nije problem platit "Norton Commander na steroidima" tih par dolara (jednom i nikad više ako ti ne treba latest i greatest verzija, a ni upgrade na novi major ne košta bubreg)...

Mac me "natjerao" da kupim ono što koristim, ne zato jer "ne znam drugačije i jeftinije" nego jer su napokon počele stvari vrijedit "tu lovu".

Sve to pobrojano je nešto što "možeš a ne moraš", možeš bit i "štefica (tm)" pa da ti se samo sviđa dizajn i boja i lijepo je držat na stolu... ali je (meni bar) super osjećaj imati računalo "s dna ponude" koje je model 2014 (mini 2014, i5 dualcore 2.x GHz, 16GB RAM, 2 TB fusion drive) i nakon njega je izašlo još 2 generacije istog modela plus se promijenila arhitektura... i OS je napredovao za 3-4 verzije i sve i dalje radi kao i prvi dan... jednako brzo i dobro i SVAKI PUT.
02.12.2021 | 23:27
Ne, nisam štefica (tm), zapravo sam se dosta brzo snašao, osim tako tih par sitnica inače radim kao SQL/OLAP inženjer, ali ekosustav na radim poslovno i do nedavno privatno bio je isključivo Windows (iPhone ne računam).

Nije problem tih 30 dolara, naravno, pogotovo zato što ću ga koristiti.

EDIT: Vidim sada da ima na Storeu Forklift2 freeware, možda mi je dovoljan . U svakom slučaju dobro je imati alternativu.

EDIT2: Ipak nije, ima SFTP ali nema SCP
03.12.2021 | 07:57
Imaš besplatni FileZilla kojeg se može podesiti da radi i sa SCP
www.bettertechtips.com/how-to/use-scp-filezilla/

Za manipulaciju komprimiranim arhivama ja koristim Keka (www.keka.io). Jedino što u njoj nema je RAR kompresija (dekompresiju ima). S obzirom da za kriptirane arhive ja preferiram RAR, njega imam dodatno kao terminal aplikaciju.

Za manipulaciju tekstualnim datotekama svih vrsta, ja također koristim BBEdit (besplatni dio, jer mi funkcije koje su uključene u naplatnom nisu potrebne). Ovo što si rekao da tebi treba - radi besplatno.

Umjesto Alt-Tab ti je već Riba spomenuo Expose, ali ti ga nije pojasnio. Uključi multitouch funkcije na touchpadu i poigraj se malo. Vidjet ćeš da je funkcionalnost neusporedivo naprednija nego s windowsovim alt-tab.
03.12.2021 | 22:22
Imas SSH u Terminalu
03.12.2021 | 22:37
Napisao je da bi htio klik-klik rješenje.
04.12.2021 | 17:36
Jel se može nekako natjerati da alt-tab radi kao na Windowsima? Znači da se šalta između SVIH prozora, a ne samo između otvorenih programa. Ako ne, kako se prebacivati između prozora unutar programa, preko tipkovnice (bez da moram otvarati izbornik prozori)?


Ti u biti želiš expose koristiti. Znači imaš opciju vidjeti sve prozore, samo prozore od dotične app i slično. System Prefsi - Mission control i tamo dolje imaš opcije za podesiti. Ako si na laptopu, možeš podesiti i da se otvara preko touchpada, zavisno o potezu prstima...

7zip
- ne odgovara ti sistemski zip/unzip? Ako trebaš i druge, ja koristim The Unarchiver.

Notepad++, našao sam Brackets, ali mi manje treba za označavanje koda, više za uspoređivanje dva tekst fajla, te za promjenu kodiranja (tipa WIN ili ISO u UTF)
Koristim TextWrangler, no on je odnedavno inkorporiran u BBEdit, tako da preporučam to.

Subtitle Edit (ovaj ovdje: nikse.dk/SubtitleEdit/).
Za editiranje postojećih subtitlesa i mijenjanje time položaja koristim SubFix, za izradu subtitlesa od nule koristim Subtitle Edit Pro-Video Editor.
Subtitle Edit Pro-Video EditorEdit: Vidim sad, Riba već napisao isto za prva dva.
04.12.2021 | 21:49
Pogledat ću ovo za expose, zvuči mi kao pametno rješenje.

Sistemski zip je ok za zip, ali ponekad mi ekipa šalje "divlje" formate, najčešće upravo 7z. S obzirom da nemam potrebu kreirati divlje arhive, unarchiver radi upravo ono što mi treba.

Vidim da mi još nitko nije odgovorio na pitanje oko OS-a:

No pitanje: Znači na njemu je došao OS 10.15 i stalno pita za nadogradnju na 11.6, je li to pametno raditi, čitao sam da je taj 11 napravljen za ove nove generacije sa M1 čipom, dobivam li išta, ili gubim (na brzini, bateriji?).


Možda je ovo isto posljedica loših iskustava sa nadogradnjama na Windowsima

Oko SSH klijenta, pomirit ću se sa ovim instaliranim. Budući da je MacOS Unix, jel se mogu (mislim, pitam a mogao sam i sam iprobati, ali lijenost lijenost), shell skripte u koje ću napisati ssh sa parametrima koji mi trebaju, i staviti u jednu mapu i dobiti svoju klikalicu?

Za SCP je ipak drugačije, za to mi stvarno treba GUI.
05.12.2021 | 00:24
dpenava kaže:
No pitanje: Znači na njemu je došao OS 10.15 i stalno pita za nadogradnju na 11.6, je li to pametno raditi, čitao sam da je taj 11 napravljen za ove nove generacije sa M1 čipom, dobivam li išta, ili gubim (na brzini, bateriji?).


Ja sam po tom pitanju konzervativan i ne guram OS naprijed dok nemam jasan i konkretan razlog za to. Pa sam još na 10.13

Drugi guraju update odmah čim je raspoloživ i isto su zadovoljni tim svojim pristupom, kao i ja svojim.

Načelno, vjerojatno bi ti bilo OK na 11.6 kao što je i na 10.15

Oko SSH klijenta, pomirit ću se sa ovim instaliranim. Budući da je MacOS Unix, jel se mogu (mislim, pitam a mogao sam i sam iprobati, ali lijenost lijenost), shell skripte u koje ću napisati ssh sa parametrima koji mi trebaju, i staviti u jednu mapu i dobiti svoju klikalicu?


Valjda možeš. Mislim, napisati shell skriptu svakako možeš (moraš joj još chmod komandom dati dozvolu da se izvršava i onda je iz terminala pozivaš sa ./imeskripte).

Osobno nisam nikad pokretao shell skriptu iz Findera i, ovako na letimični pogled, čini se da nije baš trivijalno. Dvoklik na ikonu skripte pokušava otvoriti skriptu za editiranje (npr. kod mene, ako ime skripte završava na ".sh", onda dvoklik automatski otvara tu skriptu u BBEditu).

Ono što će ti vjerojatno odraditi željeno je da kreiraš više shortcuta na Terminal aplikaciju i u svakom od njih u Preferencesima od Terminala upišeš što se automatski izvodi kod otvaranja tog terminal prozora.

Za SCP je ipak drugačije, za to mi stvarno treba GUI.


Dao sam ti gore link kako FileZillu (besplatan) prilagoditi za SCP.
05.12.2021 | 09:27
dpenava kaže:
Oko SSH klijenta, pomirit ću se sa ovim instaliranim. Budući da je MacOS Unix, jel se mogu (mislim, pitam a mogao sam i sam iprobati, ali lijenost lijenost), shell skripte u koje ću napisati ssh sa parametrima koji mi trebaju, i staviti u jednu mapu i dobiti svoju klikalicu?


Samo da skrenem pozornost na dvije aplikacije:

Urednik skripti (Script Editor). Iz uputstva:

Urednik skripti omogućuje vam izradu iznimno učinkovitih skripti, alata, te čak i aplikacija. Možete izrađivati skripte za izvedbu repetitivnih zadataka, automatizirati složene tijekove rada te upravljati aplikacijama ili čak sustavom. Možete upotrebljavati različite jezike skriptiranja, uključujući AppleScript, JavaScript za automaciju, skripte u ljusci, kao i određene jezike skriptiranja drugih proizvođača.
U Uredniku skripti možete uređivati i kompilirati svoje skripte te uklanjati greške. Kada je vaša skripta dovršena možete je spremiti kao aplikaciju ili droplet.


Osim toga tu je i Automator. Iz uputstva:

Automator vam omogućava automatizaciju većine postupaka koje obavljate na svojem računalu. Uz Automator, ne morate poznavati komplicirane programske ili skriptne jezike za izradu automatizacija - samo koristite bilo koji od stotina postupaka dostupnih u medijateci Automatora medijateka za izradu tijekova rada. Postupci se mogu kombinirati s nizom aplikacija i dijelova sustava macOS. Tijek rada može biti jednostavan na razini jednog postupka ili sadržavati mnogo postupaka koji izvode niz složenih zadaća.
05.12.2021 | 11:50
E super uspio sam sa FileZillom.

Da, i mislio sam si da je blokirano izvršavanje skripti iz Findera da bi zaštitili korisnika od sebe samoga, ali shortcut na terminl bude riješio stvar.

Hvala hvala

Automator sam vidio već negdje (na iPhonu?) ali sam mislio da je to neki alat za automatiziranje IoT gedžeta. Mislim sad mi ne treba, ali možda pogledam što sve može.
05.12.2021 | 12:17
Automator služi za drag&drop "programiranje" najjednostavnijih workflowa (npr. odabrani PDF pretvori u skup JPG slika, slike smanji/povećaj/nešto slično, pa opet spakiraj u PDF) koje možeš spakirati u "aplikaciju" ili "service" (kojeg pozivaš na desni klik odabranih dokumenata), ili "files and folders actions", i sl.

Apple Script je puno moćniji i napredniji, ali ga treba ozbiljnije naučiti da bi bio stvarno koristan.
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 6 minuta
 • jura22: Recimo, stari Harley Davidson motori ili Fiat 500 "Topolino" još uvijek imaju podršku.
 • jura22: 7 godina je minimalno. Nije isključano da bude i duže.
 • zvone: Nisam upoznat s tim. Moram pogledati.
 • ^SuperUnknown^: zvone, moze uz OpenCore Legacy :)
 • zvone: Ti bi bilo 7 godina. Makar valjak macpro može.
 • zvone: Mom MBP iz 2014. ne moze na Monterrey koliko sam shvatio.
 • Kloba: I za mobitele je tako. Barem mislim da jest. Uvijek smo tu pisali o sedam godina.
 • Kloba: Sedam godina podrške ima Apple proizvod, samo da dodam. Znači, reervni djelovi u ovlaštenim dućanima, softwareski updatei - taj paket. Znam jel imam laptop iz 2013.
 • Kloba: Jbt, MAK u Jutarnjem... [link]
 • dpenava: Bilo je 5 godina do sada, ali 6S još uvijek dobiva nadogradnje. Nešto sam načuo da će EU natjerati proizvođače na minimum 7 godina podrške.
 • invictus: Negdje sam pročitao taj podatak, ali više ne mogu ga naći. Koliko godina nakon izbacivanja određenog iPhone-a, on dobiva najzadnji iOS sustav? Mota mi se po glavi 5 ili 7? Jel zna netko taj podatak?
 • Riba: BigMac, otvori temu u Jabucnjak forumu i daj vise detalja, ja korisrtim Operu i sve je ok
 • BigMac: riba, još uvijek na operi ne pamti mi pass
 • ZeljkoB: Zgodan app za kontrolu punjenja baterije [link]
 • stefanjos: zato sam ja uzeo base model. sa 512 gb :( ali kod mene je :D
 • catalina: Naručio 16" M1 Max 32-core 64GB, 2TB 28.10. u jednog od naših resellera, još nema apsolutno nikakve novosti...
 • dino82: babinho, da vjerujem da bi moglo! moj je u ducan stigao 12.1. pa su ga poslali isti dan GLS-om u ZG.
 • babinho: Ja sam narucio isto kao Dino 3 dana kasnije, znaci postoji nada da bi moj mogao doci ovaj tjedan
 • dino82: Pro 10 16 jezgri, 32GB RAM, 1TB disk, US tipkovnica, presao sa MBP 2013 15''. Osjetna razlika u svakom pogledu :)
 • catalina: Dino koja konfiguracija?
 • dino82: stigao jucer 14'' BTO narucen 28.10. u iStore
 • frki: 16 M1 BTO čekam od kraja 11 mjeseca
 • babinho: Nego, je li ikome stigao 14" BTO MB pro? Cini mi se da ce prije izaci M2 nego mi dobijemo M1
 • babinho: @ivan.ocd necu ti savjetovati da koristis laznu adresu nekog McDonaldsa u npr. Bostonu kao svoju. Isto tako nemoj napraviti paypal account s tom adresom na kojem bi ti moglo proci placanje HR karticom :)
 • ivan.ocd: Ma ništa od toga, hvala ti. Gledao sam malo i tražio po internetu: prekomplicirano je to za mene.
 • smayoo: Piši u forum. Pitanje će ti odavde iscuriti prije nego ga vidi netko tko ti zna odgovoriti
 • ivan.ocd: Pozdrav svima! Imam jedno pitanje: koji bi bio najbolji način da mogu koristiti sve Apple usluge u Hrvatskoj? Je li preporučljivo (i kako) napraviti američki Apple ID ili neki europski?
 • Kloba: Ovu sam ti prepisku preveo
 • Kloba: I had the same problem. Drove me nuts. Go to settings. Go to cellular. Scroll down to find music. Toggle off. Good luck!
 • Kloba: Ljude to živcira koliko vidim pa pokušavaju to ugasiti. Ovo sam ti našao. Odi u settings, nađi cellular, to scrollaj dolje dok ne nađeš Music - i to stavi na on jer da ti se ne pali treba biti na off što je u tvom mobitelu slučaj. Javi kako je prošlo..
 • Lennon12: Pozdrav, zna li netko isključiti opciju kada upalim airpods da mi se u iphoneu u pozadini odmah ne uključi apple music app? nisam uspio na netu naći..
 • Kloba: Koga zanima slučaj Periš; iako svi znamo da je momak vrlo vjerojatno mrtav - MUP Srbije objavio je 10-minutnu video rekonstrukcije njegova kretanja zbog netočnih navoda medija. Pa koga zanima: [link]
 • nihad: svo pakiranje ima i folije, nema ogrebotine nijedne
 • nihad: plus i magic keyboard 2
 • nihad: Da li je OK cijena za iMac Late 2015 (2.8Ghz 4 jezgre) 8GB RAM i 256SSD, 550eura ?
 • zoranowsky: @zmay, poslao sam ti pm
 • igorsumonja: @catalina uzeo u iStyle pred par dana M1 Max
 • zvone: Jedini minus je sto nisam uzo BTO i do barem 2TB diska. Ostalo je OK.
 • zvone: Za sada sam jako zadovoljan. Tipkovnica je jako ugodna a o ekranu da ne pricam. Brz za svakodnevnu uporabu, sve Blizzardove igre rade brzo na nativnoj rezoluciji.
 • zvone: Ja sam uzeo pred Božić M1 max. Dosao u style u West Centru jedan dan i kaze tip dolaze sutra i ja rezervirao. Zvali me sutra i uzeo. Mislim da je bilo dva tri dana pred Božić.
 • Zmay: Ima tko da prodaje kakav 68k Mac? :)
 • catalina: Ekipa, je li itko u Hrvatskoj zadnjih dana dobio M1 Max model?
 • Kloba: Daj, stvarno je dobar. Navodno piše i knjige
 • stefanjos: poslusam
 • Kloba: Umjetnik, jbt...
 • Kloba: Ne mogu staviti link, treba smo to ime ukucati na YT
 • Kloba: Sve smo to mi, za bolesnu djecu
 • Kloba: [link]
 • Kloba: I himna današnjeg stava normalnih tamo: JBG
 • Kloba: Stvar Pegla, koju treba pogledati i sa riječima: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO