Pomagajte drugovi!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pomagajte drugovi!


04.07.2005 | 19:44
Prvo lijep pozdrav svima.......i svaka cast na strava stranici, i svaka cast sto niste dio pc gamadi , kojoj ja pripadam, ljudi moji to vam nis ne valja...nikad nisam bio na macu, ali ovi windowsi su puska. Za mene je jos uvijek amigin workbench pojam za pc )). Ali da ne duljim, doslo vrijeme razmisljanja nabavke novog stroja.......i naravno, da li zelim pc, malo snazniji i opet jednako grrrr, ljigav sa istim problemima. Ili da krenem u nesto novo o cemu nemam bas previse pojma . Dosadilo mi je igranje na pc-u, zelim racunalo na kojemu cu obavljati brzo i efikasno poslice koji mi zatrebaju. Nisam neki profi korisnik, trazim jednostavnost i ucinkovitost bilo za baratanje multimedijom internetom ili nekakav jednostavan kreativan rad. Recite vi meni.....sto da ja sad radim, nakon ove bure s intelom, da li biste vi na mom mjestu.....da niste mac korisnici kupili sada nekog maca.....malo slabijih performansi....u stilu minija ili biste cekali godinu dvije dok se to sve malo ne isprofilira, nisam pametan. Mene prvenstveno pali software i operativni sustav na machinotshu, to djeluje jako rafinirano i korisno, a i sama vrijednost softwarea koja se dobije s novim macom je poprilicna.....tako da kad pricamo o cijeni i usporedbi cijene pc-a i maca, to je smijesno.....dodaj softwarea pc-u ko macu i da vidis kako to raste. S pc-ijem si sretan ako dobijes XP home edition u startu, u to vjerovatno ako kupis neki brand name laptop, inace no way jose ). Evo.....ako se nekom da cijenio bi svaki reply i odgovor na poruku, bas bi se rijesio windowsa )))

Wizz
  • User
  • Posjetitelj
04.07.2005 | 23:15
Iskreno, da imam malo veću zaradu od ljetnog posla, a za ovu kakva je si planiram uzet 20GB iPod i možda neki Sony Ericsson mobitel, ostavio bih se mobitela i uzeo Mac mini... Nemam love za ništa jače trenutno(teško je srednjoškolsko doba ). S druge strane, sada radim (a ponekad se i igram) na iMacu G3, a radio sam i na iBooku G4 koji ima identičan hardver sa Minijem, pa bih i iz tog iskustva mogao izvući neke stvari. Moj savjet ti je da si uzmeš Minija bez obzira na procesor, jer on i je zamišljen kao switcherski stroj i ne traži te neku veliku svotu iz novčanika, a performanse su mu super za ono što trebaš. Ako iMac G3 vrti Panther bez problema, Mini bi trebao letit s Tigerom(koji, naravno, dolazi u paketu s njim!) uz nadogradnju RAM-a na bar 512MB odmah pri kupnji.

Druga stvar - da ne ispadne sad da sam tek zagriženi Macovac bez PC iskustva . Uz iMac G3(koji je kod oca na poslu) još vrtim par mašina, a tu je i najjača - Athlon XP 3200+, 512 MB RAM-a, Gainward GeForce FX 5900XT, Samsung 80GB hdd itd. i pored njega mi jaaako fali jedan Mac kod kuće (isključujem Performu 5200 koju tu i tamo upalim iz nostalgije, stoji mi ko ukras ), jer mi je taj athlonac strašno dobar za gejming, ali ne baš i za druge stvari. Na njemu je i Slackware linux koji mi je izvrstan OS, ali nema ni dotjerano GUI sučelje, a gotovo sve se mora složit iz konzole, a za to mi je trebalo nekoliko godina učenja linuxa da bi pokužio kako hardware dovest u red. S Mac minijem i Macom općenito - takvih problema nema, GUI je prekrasan i efikasan, konzole ilitiga shella nema(osim ako je baš želiš), a driveri su već instalirani s OS-om i što je najvažnije - sve je dostupno iz System Preferencesa... Da ne spominjem da nema virusa, spywarea i ostalih gluposti...

Zaključak - bez obzira na Intel, mislim da ćeš biti iznimno zadovoljan Macom (uzmi koji hočeš, zapravo, al ja ti preporiučam Mini za početak) i njegovim trenutnim procesorom, bio on G4 ili G5. Dobit ćeš još i hrpu legalnog softwarea besplatno s računalom za - 4500kn ako uzmeš minija!

P.S. Naravno, kada se prijeđe na Intel još uvijek će se pisat software za PowerPC macove, a za negdje 3-6 godina ako sve prijeđe na Intel vjerojatno će se ukinuti podrška za PPC... No tada češ već imati svoj Pentium Mac sa Leopardom ili kojim-već Mac OS-om, a PPC minija češ držat ko uspomenu na ona Appleova ponosna vremena kada je koristio PPC... Ili češ ga prodat muzeju za hrpu love ako se sentimentalno ne vežeš, a hoćeš. vjeruj mi
05.07.2005 | 14:09
Hvala i puno na opsirnom misljenju ). Nisi se trebao toliko zezati, thanx stari!! Tako sam nesto i razmisljao, vjerovatno bi uzeo onaj najslabiji mini, koji dodje oko 4 milje i nesto, sa 1,25 procesorom, i dodao bi 512 mb rama u startu, kontam da bi to diglo cijenu za milju gore! E sad sto je maleni problem, uz taj mini......naravno dobro bi dosao i jedan dobar LCD monitor, a i usb portovi nisu predarezljivi, ako stavim mis i tastaturu na usb port, nema sanse da piknem dsl modem ili memory stick.....to je malo bed, onda razmisljam o mogucnosti dogradnje airport modula i bezicne tastature i misa, to je opet sigurno 2000 gore, uf uf. Tako da bi mi na kraju mini sa svim tim dogradnjama dosao oko 10000 kn. E sad, da li je to toliko isplativo ne znam. Mislim da cu definitivno ici na maca.....razmisljam mozda mi je razumnije uzeti najslabiji ibook 12\", on dodje oko 8000 i nesto s pdv-om. Sto ti mislis o tome?

Sve u svemu....puno hvala

Ah uz malo srece da pocnem raditi......nece ni ta lova biti toliki problem

Pozdrav

Wizz
  • User
  • Posjetitelj
05.07.2005 | 14:40
Ma nema frke, drago mi je kad mogu pomoći .

Šta se USB-a tiče imaš za kupit hubova od 4 USB porta za 90tak kn. Samo pripazi, flash disk spajaj direktno u Minija, a ne preko huba jer je miniju napajanje preko USB-a poprilično slabo koliko sam čuo, a hub i ostali usb uređaji koji se napajaju preko USB-a dodatno mu troše struju i onda ti OS-X to lijepo i kaže i ne montira flash disk. Što se DSL modema tiče, ja mislim da USB modem ne bi ni radio na macu, nego da je onaj model koji se spaja putem etherneta daleko bolji izbor, no Riba će ti znati reći više o tome, ja mislim... Samo pazi da ti se modem napaja direktno iz struje, a ne preko USB-a!
Tipkovnica ti uzima jedan USB port, a na njoj su još dva tako da ćeš miša spojit na tipkovnicu i još će ti ostat jedan slobodan port u miniju i na tipkovnici, dakle čak dva slobodna ćeš imat . Airport, bežičnu tipkovnicu i miša nemoj kupovat jer je to bezvezno trošenje love ako nećeš više macova spajat bežično, jer ja nikad ne bi dao lovu za airport samo radi tipkovnice i miša. Radije uzmi klasičnu USB tipkovnicu i miša, ili čak neke za PC pa ćeš proći još jeftinije. Ako baš hoćeš LCD monitor, tu ti baš nemam puno iskustva, no EIZO-vi su navodno dobri, samo pripazi za bilo koji da ti daju da ga isprobaš pri kupnji da budeš siguran da nema mrtvih pixela. iBook nemoj kupovat osim ako ti baš treba komp koji ćeš prenosit, a za tih cca 3500kn koliko je iBook skuplji od minija možeš kupit dobar 17\" LCD ili možda čak 19\" neki, dok iBook ipak ima 12\". Samo pripazi da ti za minija monitor ima DVI priključak, nemoj kupovat ništa s VGA priključkom iako mini ima adapter za njega.

Uglavnom, ja još tvrdim da bi ti mini bio i više nego dovoljan, a kad se malo navikneš na njega(a neće ti puno trebat jer su jednostavni koliko i efikasni) onda možeš razmišljat o jačim modelima poput iMaca, ako ne i PowerMaca. Ako ti budu potrebni, naravno!

Pozdrav i ak imaš još šta za pitat. samo pucaj .
05.07.2005 | 15:01
Uh, User, al si se namijesao pojmova.

1. Wizz, kupi Apple tipkovnicu, i dobit ces na njoj dva USB porta. U jedan ustekas mis, jednog imas slobodnog.

2. Postoje powered USB hubovi, s vlastitim napajanjem, koji onda daju struju na sve USB portove na njima.

3. Airport je tehnologija za bezicni LAN. Za spajanje racunala. Bezicna tipkovnica i mis se spajaju Bluetoothom. Airport nije Bluetooth.

4. Wizz, ako zelis bezicnu tipkovnicu i misa, za 200-i-nesto kuna dobijes D-Linkov USB bluetooth adapter koji je podrzan pod MacOS-om, i ne moras placati skupo upgrade.

5. Wizz, nemoj narucivati Minija s 512 MB RAM-a, vec razmisli da uzmes osnovni model, kupis malo bolju memoriju (a opet jeftiniju od \"originalne Apple\") u HGSpotu ili negdje i ugradis sam. Uputa ima mnostvo na Internetu.

6. User ti je dobro rekao, uzmi Ethernet ADSL modem, a ne USB. To barem uvijek i svugdje radi.

Eto, toliko od mene.
  • User
  • Posjetitelj
05.07.2005 | 15:29
Onda se ispričavam zbog namiješanih pojmova ilitiga netočnih navoda . Nisam znao na koji način se apple wireless miš i tipkovnica \"spajaju\" na maca, pa sam pretpostavio da je preko Airporta... Dakle ipak je bluetooth, ali i on se za LAN može koristit .

1. I ja sam reko da ima 2 USB porta na apple tipkovnici, samo sam zaboravio napomenut da pod \"klasična\" mislim na appleovu žičanu .

2. Koliko ti hubovi koštaju? Nisam naletio na njih pa ne znam. Meni hub bez vanjskog napajanja na iMacu G3 radi OK, a imam oko 2-3 popunjena porta. hub i tipkovnica su uštekani direktno u iMac...

4.Wizz i dogan, bežično je cool, ali ako i nije neka potreba za njima radije se držite žice Ja baš i ne volim sprave na baterije, osim ako se radi o prijenosnim uređajima, naravno... Kad ja znam da mi se miš ili tipkovnica svakog časa mogu ispraznit i da moram pazit da ih napunim meni pamet stane .

5. Ovdje se ispričavam jer sam i ja MISLIO na neki ne-apple DDR RAM, iako sam to zaboravio napomenut. Čuo sam da je GoodRAM dobra marka za relativno male pare. Mini ima samo jedan slot za proširenje RAM-a, jel tako? Zato bi trebalo pripazit.

6. Tako je... Kad mi nabavimo ADSL onda ću modem samo prištekat na switch lokalne mreže...

Hvala na ispravcima, sad znam još više
05.07.2005 | 15:35
Evo, powered USB hub u HGSpotu za 132 kn. USB 2.0, 4-port.

Sto se bezicne tipk. i misa tice - meni konkretno idu na zivce toliko zice, i *genijalno* mi je da mogu bez beda stavit tipkovnicu na koljena, ili otici u drugi kraj sobe i tipketat (ako stavim dovoljno velike fontove ), i sve ostalo

Mislim da je to ipak stvar osobnog izbora

Inace, imam Apple Wireless Keyboard i MS Wireless Intellimouse Explorer for Bluetooth, i prezadovoljan sam.
05.07.2005 | 22:05
Hej ruljo, evo opet mene, i jos jednom hvala na misljenjima i postovima. Bas ste srceka, da ste cure jos bi vam i pusu poslao . Skontao sam da sam lupio glupost sa onim airportom to je samo mogucnost ustvari za bezicno umrezavanje mac racunala. Za periferije je tu bluetooth, ma razmisljat cemo o tim stvarima kad dodje vrijeme. Sad sam u fazi odluke....i cini mi se da cu definitivno kupiti jednom maca, prvog u zivotu jupiii heheeh. Javim vam se kad kupim! Sto se tice memorijske nadgradnje nisam bas tip za otvaranje kompa i ugradnje u njega, pogotovo nesto tako lijepo i suptilno kao mac mini, jos da je pc kanta, ne bi ti bilo zao ali ovako.......ili nek mi oni kod njih stave....ili cu nazicat onog mog fanatika od frenda ), ali opet je glupo....jer ako to napravim, moram izvaditi onu memoriju koju sam dobio s njim i sluzi mi generalno.....nicemu, s obzirom da prihvaca samo jedan memorijski modul ). Eto ljudovi sve ima svoje za i protiv, a s obzirom da sam bodul hehehe, onda moramo biti ekonomicni. Upravu ste za usb, to mi nije palo na pamet, onda je taj problem rijesen. Jos neki monitorac.....a tastatura i mis ce ici na zicu.........ipak je bolje tako, bio sam za bezicno rijesenje cisto jer mi se cinilo da ce mi prifaliti usb portova za neke druge stvari, kao printer ili memory stick ili sta ti ja znam. Za dsl modem cemo lako, trenutno ga imam na pc-u u usb izvedbi, prezadovoljan sam.......brza zvjerka, sad bi mi povratak na modem bio koma . A da ne spominjem vezu na faksu, u carnetovoj ucionici, nemam pojma sta oni imaju da li je to T1 ili mozda jos brza konekcija.....ali vidjao sam brzine i preko 1 mb downloada u sekundi!!!! Ali da ne duljim....hvala na misljenjima i uzivajte........

Veliki pozdrav

Wizz
  • User
  • Posjetitelj
06.07.2005 | 13:42
Sretno switchanje želim!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 33 minuta
  • Ender: ma to vec par meseci u SR stizu te poruke, mislim da smo pisali o tome vec ranije.
  • amsterdamxxx: i meni ta prevara stigla juce u Srb na sms..poruka broja iz Indonezije
  • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
  • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
  • Bertone: :D
  • smayoo: X-D
  • zoranowsky: LOL! :)
  • Gjuroo: :D
  • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
  • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
  • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
  • JOHN: ……naravno uz par iznimki
  • JOHN: Markec je pobjednik bez obzira na brojke! Jako dobra promocija njega kao mladog umjetnika, tradicije, kraja i države od kuda dolazi. Za ostalo/e sam bez komentara. Bilo je tu svega i svačega :)
  • Ender: da ne budem pogresno shvacen, da sam rasista ili sta vec, ali jedan od malog broja normalnih nastupa.
  • Ender: cestitke iz srbije za uspeh i nastup!
  • smayoo: Slažem se!
  • Gjuroo: Saka čast malom na energiji koju je prenio na ljude. Napokon malo masovne pozitive.
  • Zdravac: U svakom slučaju, čestitam mu. Što se mene tiče, on je pobjednik!
  • Zdravac: čini mi se da sam sad u dokumentarcu vidio da Marko ima doma iMac (?), pa si mislim možda je član našeg foruma?
  • Gjuroo: Ma win-win. Kak se već veli, Lazanja je osvojio srca ljudi, a Oni nek si organiziraju Euroviziju u Švici. Ima se, može se :)
  • smayoo: Ja mislim da je HRT okolo lobirao da žiriji ne daju Marku previše bodova jer HRT nema kinte za organizirati natjecanje iduće godine :D
  • cariblanco: Da je Marko nosio suknju, bili bi pobjednici ;)
  • Gjuroo: Rim tim tagi dim!
  • Yonkis: Krehacro, pa ne zove se uzalud Pro.
  • Krehacro: Uh gledam sad usporedbu...pro bolji
  • drlovric: Ma samo Pro. Neka ide zivot :)
  • Krehacro: iPad air m2 ili iPad pro m2?
  • zoranowsky: Isto sam uzeo novog svojevremeno
  • zoranowsky: Išao sam ja pogledati health na svom 12.9 ii gen, ali nema health podatka, inače ok radi, nema problema.
  • drlovric: Pa da, uzeo sam ga cim je izasao. Ne znam sta bih ti rekao za bateriju. Nemam nekih problema, pojma nemam ni na koliko je health. Provjerim pa javim.
  • Yonkis: drlovric: a kakva ti je baterija na njemu, ako pretpostavimo da si ga kupio kad je bio "objavljen"?
  • drlovric: Ja imam iPad Pro (2nd gen). Niti najmanji razlog nemam za upgrade. Oni ubacuju najjace cipove, dok je najveci problem iPada u biti software :)
  • MAK: iPad Air plus Pencil Pro
  • smayoo: Svim Splićanima čestitam dan Sv. Duje! :)
  • cariblanco: kako nogomet može biti okrutan, zaslužili ste najmanje bod
  • cariblanco: Riječani, jeste li spremni za derbi, danas bi trebao biti praznik nogometa na Rujevici
  • smayoo: Možda je to popis po abecedi. ;)
  • cariblanco: Danas čitam VL i koja je najsigurnija zemlja u slučaju holokausta...1 Antartika 2 Argentina ;)
  • Yonkis: Evo, prodajem i neke slušalice, one za u uho. iPhone i sluške, 200€. I nije to sve, one more thing...
  • Mislav2222: ima i 2K 27inca dell monitor, u top stanju na prodaju :D
  • Yonkis: prodao bih iPhone 8 Plus, mijenjao mu bateriju prije cca godinu dana, moram provjeriti, pa ako ima zainteresiranih da ne pišem oglasnik.. Zapravo pišem anyway, valjda tamo netko lurka :)
  • mbp2009: Smayoo riješio sam, nego sad nije za mene, nego nekog drugog
  • accom: O muziki nemam pojma, surfanje je o.k., gaming - isto nemam pojma. :)
  • Krehacro: Dj-ing...Netflix,surfanje i neki gaming :)
  • accom: @Krehacro: meni ne uspjeva koliko bih željeo. Ali je iPad super alat, i sve više mi je neophodan (ajde, navika). Najviše ovisi o tome, što želiš radit.
  • lucija: Dosta ih je uspjesno preslo na iPad.
  • lucija: Nisam no ima na YouTubeu dosta recenzija ljudi koji jesu.
  • Krehacro: Planiram preci sa MacBook air na iPad da koristim kao svoj primarni uredjaj...jel netko to još pokušao i kako mu ide :)?
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO