MS Office Scripting - Dosadilo mi svaki dan
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MS Office Scripting - Dosadilo mi svaki dan

04.11.2012 | 17:50
Na cemu se baziraju scripte u MS Office? Koji je to jezik?

Moras li biti developer da to savladas? Kakva je krivulja ucenja?

Molim sve upucene za neke info.

Prilicno sam siguran da bi mi to bila isplativa investicija (vremena i volje imam) koja bi mi olaksala svakodnevne poslovne zadatke.

Samo me zanima da li to scriptiranje nesto sto se moze savladati u nekom razumnom roku...

Hvala svima!

P.S. Ono sto meni treba je nesto kao:

Imam npr 5 excel datoteka u folderu. Slijede naming convention. Iz jedne mi treba G kolona, iz druge od A do D, i iz trece datoteke cijeli drugi tab. Sve to treba da zalijepi u glavni tracker koji svaki dan populariziram informacijama iz gore spomenutih 5 datoteka...

Nadam se da nisam previse zakomplicirao. Treba mi nesto kao Automator ili Actions u Photoshop (uzmi to, zalijepi tamo, i tako svaki dan...)
04.11.2012 | 18:00
Na VBScript.

Ne moraš biti developer, ali ako znaš osnove programiranja brzo se nauči sintaksa.
04.11.2012 | 18:31
VBScript? Ne znam jesam li što propustio od MS Office 2007 za Windowse do danas, no sve što sam ja programirao (Access i Excel najviše, Word tu i tamo) bilo je VBA (Visual Basic for Applications).

Ako znaš osnove programiranja, brzo se nauči sintaksa, ali slaba vajda jer stvari ne rade uvijek onako kako je dokumentirano.

Međutoa, ima uvijek ono "record macro", pa odklikaš jednom to što radiš i onda otvoriš generirani VBA source pa po njemu prepravljaš.

Ono što je muka (a ne znam zašto) je npr. dobiti najobičniji file open ili save as dialog. Nije da se ne može, ali moraš ići na klasično pozivanje Windows API funkcija (odnosno, na Mac OS-u, nešto što je pandan tome) jer nema neku jednostavniju podršku u samom VBA.

Ovo što drlovric treba nije neki problem napraviti. Dan posla max. Ali nije ni blizu tako jednostavno kao Automator.
04.11.2012 | 18:38
smayoo kaže:
VBScript? Ne znam jesam li što propustio od MS Office 2007 za Windowse do danas, no sve što sam ja programirao (Access i Excel najviše, Word tu i tamo) bilo je VBA (Visual Basic for Applications).

Istina, koristi VBA (Visual Basic for Applications), prst bio brži od glave. Može se koristiti jedno i drugo, iako je bolje započeti s VBA jer je po meni jednostavnije.
07.11.2012 | 12:00
Hvala svima na pomoci.

Poceo sam proucavati ovaj VBA. Ne cini se komplicirano, ali jos sam doduse u fazi informiranja. Citam knjigu For Dummies

Problemi ce naravno doci kasnije, kada ne bude radilo kako sam zamislio

Sve sto meni treba je da naucim kopiranje raspona celija iz jednog dokumenta (koji ima nekoliko tabova) u MASTER.

Ovako bi isao dijagram tijeka:

1. Otvori datoteku iz foldera (master + reporti koji se mijenjaju)

2. uzmi kolonu ili cijeli tab, i onda Paste Special - Values, preko podataka u Master tablici, u predefinirane kolone ili tabove.

3. tako par puta, za svaki report

4. Snimi master

Ova knjiga preporuca ovo sto je Smayoo napisao, da se snimi makro i onda taj kod dalje uredjuje po potrebi, lakse je nego krenuti kodiranje od nule.

Za 2-3 dana cu krenuti s tim, znam da cu zapeti, pa cu zvati upomoc

P.S. Ako neko ima neku slicnu scriptu bio bi zahvalan (ovo je prilicno standardna stvar, samo se rasponi prilagode). Hvala puno!
excel.png
07.11.2012 | 12:59
Nemam ništa slično, ali znam probleme koji te očekuju. Samo da te usmjerim - record macro će ti koristiti metodu Range, ali lakše će ti biti programirati po želji tako da koristiš metode Cells, odnosno Columns i kolekciju Worksheets.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 2 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi