GIMP za Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GIMP za Mac

30.08.2012 | 20:53
Pozdrav!

Da li netko možda koristi Gimp? Ima članaka gdje ga dosta hvale, kao nekakva free verzija Photoshopa (iako sam malo skeptičan po tom pitanju).

Koliko je jednostavan, kakve su mu zapravo mogućnosti...?

goo.gl/MjsHz
30.08.2012 | 21:02
Ne koristim Gimp, nego ponekad, kad mi zatreba nešto što Preview ne može, koristim Seashore. Priča se (ne znam da li je istina) da je baziran na GIMP sourceu, samo je kompajliran native za Mac OS, pa ne traži X11.

Meni je neintuitivan. Možda i malo kompliciran. Ali to je vjerojatno zato što se inače vrlo rijetko koristim takvim alatima. Photoshop nisam nikad koristio, nisam ga čak nikad ni vidio, osim preko tuđeg ramena. No, to što meni treba - uspješno riješim u minutu-dvije i pobjegnem natrag u svoj CAD svijet.
30.08.2012 | 21:20
Da, zato sam i naletio na Gimp jer sam na nekom portalu čitao da je od ove aktualne verzije isto nativan za Mac, radi bez X11!

I meni je skoro dovoljan Preview. Zapravo, na Windowsima jedino koristim IrfanView!
30.08.2012 | 21:20
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.
30.08.2012 | 21:30
Riba kaže:
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.

Izgleda da smo pisali u isto vrijeme!

Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!
30.08.2012 | 21:38
Crop, dodavanje teksta, strelica, zaokruživanje - to sve može Preview. Ja Seashore koristim za ne-pravokutno izrezivanje i copy-paste komada jedne fotke na drugu.
31.08.2012 | 10:08
Zdravac kaže:
Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!

Trebao si vidjeti onaj prije GIMP, ovaj sada izgleda super.
Ja već valjda 10 godina koristim Graphic Converter, besplatan nije, ali je svoj posao tih 10 godina odradio savršeno, nove verzija izlaze doslovno mjesečno, svaki upgrade je besplatan, a podrška je vrhunska (tih 2-3 puta koliko mi je zatrebala).
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 12:44
Ja sam nedavno kupio Pixelmator. Nije najmoćniji, ali je totalno brz i više nego dovoljan za moje povremene potrebe. S obzirom da koristi OS X-ove API-je, filteri na slikama se izvode u realtime-u

$15 za njega stvarno nije puno.
31.08.2012 | 14:19
A Photoshop Elements?
31.08.2012 | 14:53
Riba kaže:

riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 20:19
Probao nativni GIMP 2.8.2, ali čini mi se da je dosta trzav. Kako je drugima?
31.08.2012 | 23:28
florijan kaže:
riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?

Da, upravo export u bitmap. Dok mi je export u png iz Illustratora uvijek bila živa muka, export iz Inkscapea je savršen iz prve.
01.09.2012 | 00:28
Pozdrav,

probao sam Gimp prije par godina sjećam se da je trebao plug-in za CMYK i nešto je koštao mislim do 50$. E sad, imao je podešenja za ICC profile, dušu dalo za grafičare, samo me je taj plug-in nervirao i bilo ga je komplicirano instalirati, još onda je imao layerse, brushes i manju automatiku i više manje sve što je u Photoshopu onda imalo, samo je dozla boga neintuitivan, (tiče se menija), ne može se očekivati da bude kopija Photoshopa jer to ne smije biti, ali filozofija malo čudna. Ako ti treba podrška kao u PS-u a ne košta ništa ili tek malo (plug-insi), onda je to dostojna zamjena.
Za sve ostalo, hrpa besplatnih bitmap alata na netu.
L.P.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 46 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme