GIMP za Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GIMP za Mac

30.08.2012 | 20:53
Pozdrav!

Da li netko možda koristi Gimp? Ima članaka gdje ga dosta hvale, kao nekakva free verzija Photoshopa (iako sam malo skeptičan po tom pitanju).

Koliko je jednostavan, kakve su mu zapravo mogućnosti...?

goo.gl/MjsHz
30.08.2012 | 21:02
Ne koristim Gimp, nego ponekad, kad mi zatreba nešto što Preview ne može, koristim Seashore. Priča se (ne znam da li je istina) da je baziran na GIMP sourceu, samo je kompajliran native za Mac OS, pa ne traži X11.

Meni je neintuitivan. Možda i malo kompliciran. Ali to je vjerojatno zato što se inače vrlo rijetko koristim takvim alatima. Photoshop nisam nikad koristio, nisam ga čak nikad ni vidio, osim preko tuđeg ramena. No, to što meni treba - uspješno riješim u minutu-dvije i pobjegnem natrag u svoj CAD svijet.
30.08.2012 | 21:20
Da, zato sam i naletio na Gimp jer sam na nekom portalu čitao da je od ove aktualne verzije isto nativan za Mac, radi bez X11!

I meni je skoro dovoljan Preview. Zapravo, na Windowsima jedino koristim IrfanView!
30.08.2012 | 21:20
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.
30.08.2012 | 21:30
Riba kaže:
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.

Izgleda da smo pisali u isto vrijeme!

Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!
30.08.2012 | 21:38
Crop, dodavanje teksta, strelica, zaokruživanje - to sve može Preview. Ja Seashore koristim za ne-pravokutno izrezivanje i copy-paste komada jedne fotke na drugu.
31.08.2012 | 10:08
Zdravac kaže:
Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!

Trebao si vidjeti onaj prije GIMP, ovaj sada izgleda super.
Ja već valjda 10 godina koristim Graphic Converter, besplatan nije, ali je svoj posao tih 10 godina odradio savršeno, nove verzija izlaze doslovno mjesečno, svaki upgrade je besplatan, a podrška je vrhunska (tih 2-3 puta koliko mi je zatrebala).
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 12:44
Ja sam nedavno kupio Pixelmator. Nije najmoćniji, ali je totalno brz i više nego dovoljan za moje povremene potrebe. S obzirom da koristi OS X-ove API-je, filteri na slikama se izvode u realtime-u

$15 za njega stvarno nije puno.
31.08.2012 | 14:19
A Photoshop Elements?
31.08.2012 | 14:53
Riba kaže:

riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 20:19
Probao nativni GIMP 2.8.2, ali čini mi se da je dosta trzav. Kako je drugima?
31.08.2012 | 23:28
florijan kaže:
riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?

Da, upravo export u bitmap. Dok mi je export u png iz Illustratora uvijek bila živa muka, export iz Inkscapea je savršen iz prve.
01.09.2012 | 00:28
Pozdrav,

probao sam Gimp prije par godina sjećam se da je trebao plug-in za CMYK i nešto je koštao mislim do 50$. E sad, imao je podešenja za ICC profile, dušu dalo za grafičare, samo me je taj plug-in nervirao i bilo ga je komplicirano instalirati, još onda je imao layerse, brushes i manju automatiku i više manje sve što je u Photoshopu onda imalo, samo je dozla boga neintuitivan, (tiče se menija), ne može se očekivati da bude kopija Photoshopa jer to ne smije biti, ali filozofija malo čudna. Ako ti treba podrška kao u PS-u a ne košta ništa ili tek malo (plug-insi), onda je to dostojna zamjena.
Za sve ostalo, hrpa besplatnih bitmap alata na netu.
L.P.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 10 minuta
  • drpongrac23: Sutra macOS Tahoe!
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?