GIMP za Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

GIMP za Mac

30.08.2012 | 20:53
Pozdrav!

Da li netko možda koristi Gimp? Ima članaka gdje ga dosta hvale, kao nekakva free verzija Photoshopa (iako sam malo skeptičan po tom pitanju).

Koliko je jednostavan, kakve su mu zapravo mogućnosti...?

goo.gl/MjsHz
30.08.2012 | 21:02
Ne koristim Gimp, nego ponekad, kad mi zatreba nešto što Preview ne može, koristim Seashore. Priča se (ne znam da li je istina) da je baziran na GIMP sourceu, samo je kompajliran native za Mac OS, pa ne traži X11.

Meni je neintuitivan. Možda i malo kompliciran. Ali to je vjerojatno zato što se inače vrlo rijetko koristim takvim alatima. Photoshop nisam nikad koristio, nisam ga čak nikad ni vidio, osim preko tuđeg ramena. No, to što meni treba - uspješno riješim u minutu-dvije i pobjegnem natrag u svoj CAD svijet.
30.08.2012 | 21:20
Da, zato sam i naletio na Gimp jer sam na nekom portalu čitao da je od ove aktualne verzije isto nativan za Mac, radi bez X11!

I meni je skoro dovoljan Preview. Zapravo, na Windowsima jedino koristim IrfanView!
30.08.2012 | 21:20
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.
30.08.2012 | 21:30
Riba kaže:
Vidim da je izašla verzija kojoj više nije potreban X11 već koristi nativno OS X. Pretpostavljam da je to i isprovociralo tvoje pitanje. Na brzinu sam probao, doima se vrlo dobro. Koliko se sjećam, najveća mana GIMPa je bila što ne podržava CMYK. Ja sam ga ranije koristio vrlo malo, ali ne bih bio toliko skeptičan - recimo "besplatni Illustrator" Inkscape je meni izvrstan, neke stvari radi i bolje od Illustratora. Sve ovisi u konačnici o potrebama.

Izgleda da smo pisali u isto vrijeme!

Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!
30.08.2012 | 21:38
Crop, dodavanje teksta, strelica, zaokruživanje - to sve može Preview. Ja Seashore koristim za ne-pravokutno izrezivanje i copy-paste komada jedne fotke na drugu.
31.08.2012 | 10:08
Zdravac kaže:
Da ti dočaram koje su potrebe - Ne znam niti što znači "CMYK"! Ono što meni treba je automatski popraviti izgled fotografije, ukloniti s nje neželjene objekte, dodati text, i tome slično!
U međuvremenu sam "instalirao" Gimp, i za početak mogu reći da definitivno nema Mac look!

Trebao si vidjeti onaj prije GIMP, ovaj sada izgleda super.
Ja već valjda 10 godina koristim Graphic Converter, besplatan nije, ali je svoj posao tih 10 godina odradio savršeno, nove verzija izlaze doslovno mjesečno, svaki upgrade je besplatan, a podrška je vrhunska (tih 2-3 puta koliko mi je zatrebala).
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 12:44
Ja sam nedavno kupio Pixelmator. Nije najmoćniji, ali je totalno brz i više nego dovoljan za moje povremene potrebe. S obzirom da koristi OS X-ove API-je, filteri na slikama se izvode u realtime-u

$15 za njega stvarno nije puno.
31.08.2012 | 14:19
A Photoshop Elements?
31.08.2012 | 14:53
Riba kaže:

riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 20:19
Probao nativni GIMP 2.8.2, ali čini mi se da je dosta trzav. Kako je drugima?
31.08.2012 | 23:28
florijan kaže:
riba, čuo sam za inkscape. što točno bolje radi od illustratora? da nije export?

Da, upravo export u bitmap. Dok mi je export u png iz Illustratora uvijek bila živa muka, export iz Inkscapea je savršen iz prve.
01.09.2012 | 00:28
Pozdrav,

probao sam Gimp prije par godina sjećam se da je trebao plug-in za CMYK i nešto je koštao mislim do 50$. E sad, imao je podešenja za ICC profile, dušu dalo za grafičare, samo me je taj plug-in nervirao i bilo ga je komplicirano instalirati, još onda je imao layerse, brushes i manju automatiku i više manje sve što je u Photoshopu onda imalo, samo je dozla boga neintuitivan, (tiče se menija), ne može se očekivati da bude kopija Photoshopa jer to ne smije biti, ali filozofija malo čudna. Ako ti treba podrška kao u PS-u a ne košta ništa ili tek malo (plug-insi), onda je to dostojna zamjena.
Za sve ostalo, hrpa besplatnih bitmap alata na netu.
L.P.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 25 minuta
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]
  • Bertone: MA pusti ga, cendra bez veze, da mu je bilo bitno probudio bi se u pet :D

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.71 Seconds

Provided by iJoomla SEO