Linux na G4 strojevima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Linux na G4 strojevima

31.07.2012 | 15:20
Pozdrav ekipa,
treba mi pomoć. Imam stari Ibook G4 i G4 "mirror door" i volio bih oživjeti ta računala pa me zanima koju distribuciju linuxa bi bilo dobro staviti. Koristio bih ih isključivo kao kućna računala. Filmovi, glazba, internet, office...
Hvala puno...
31.07.2012 | 15:22
Debian.
31.07.2012 | 15:41
Meni se više dopal Kubuntu. S onom light grafikom koja ne opterećuje stroj. Nije loš ni Mint, kaj se toga tiče, ali mi malo previše vuče na prozore......
31.07.2012 | 15:58
A jel ima netko iskustva s yellow dogom?
31.07.2012 | 16:04
Imao sam ja i to loših. YD je već dugo mrtav ako se ne varam.
31.07.2012 | 16:06
Pokušat ću s Debianom. Thanks
31.07.2012 | 16:08
Ako bude problema viči. I nemoj instalirati sve živo i neživo, te po mogućnosti odaberi neki lakši desktop environment jer ćeš se u suprotno neugodno razočarati brzinom.
31.07.2012 | 16:13
Imaš li neku preporuku? Koji paket i odakle da počnem? Ovo što sam pregledao ovako na brzinu je zbunjujuće...
31.07.2012 | 16:55
Linuxaši koje ja znam kažu da nije toliko bitna distribucija koliko window manager. Spominjali su mi da ima neki bitno "lakši" od standardnog Gnomea i da to najviše ubrzava starije strojeve. Naravno, cijena je rudimentarnija grafička okolina, bez animacija, "aero" sranja i sl.
31.07.2012 | 17:15
Da, imaš KDE desktop, a imaš i ovaj, Xubuntu koji je posebno napravljen za G4 strojeve...

Općenito, ovo je JAKO dobra stranica za linux na PPC. mac.linux.be/content/kubuntu-xubuntu-and-ubuntu-ppc

Debian je malo pretežak za PPC, ako je riječ o nečem s manje od 1 GHz......
31.07.2012 | 17:31
Djuro genijalac kaže:
Debian je malo pretežak za PPC, ako je riječ o nečem s manje od 1 GHz......

Ova rečenica ti baš nema smisla. Što je preteško? Debian je težak točno onoliko koliko ga napraviš teškim. Ništa što ne želiš ne moraš instalirati.
31.07.2012 | 18:28
Sori, defaultno grafičko sučelje, na to sam mislil. Sad imam kao drugi sistem xubuntu, ako se ne varam (ko bi popamtil sve distribucije) i življa je mašina (G4, 800 Mhz, 1.5 Gb rama)
03.08.2012 | 13:02
Sinoć sam digao Xubuntu 10.04 (Mac (PowerPC) and IBM-PPC (POWER5) desktop CD) na G4 stroj (mirror door, 1.25 Ghz, 1.5 Gb rama), digao aktualne updateove i sve je prošlo ok, ali rezultat je razočaravajući. Brzinu nisam uspio testirati, ali youtube filmići se jedva vrte. Ne znam jel u pitanju browser (Firefox i Opera) ili nešto drugo, ali na tom stroju sam prije 5 godina montirao videa, radio Jumbo plakate, monografije, igrao igrice, vrtio playliste sa youtuba...
Sada bih ga iskoristio kao media centar, ali video klipići preko interneta (youtube) su negledljivi.
Zašto je tome tako i što učiniti?
03.08.2012 | 15:35
Vrati Tiger..i instaliraj MacTubes..i uzivaj u Youtubu...a mozes i XBMC da ganjas...9..ili 10....
03.08.2012 | 15:45
Izgleda da nema druge... Imao sam XBMC na Tigeru... Malo je zapinjao pa rekoh, možda će živnuti na linuxu, ali avaj
03.08.2012 | 15:48
Nije ti problem u mašini nego u relativno lošoj podršci linuxa za flash,... meni ti povremeno zna u FF zatrzati ili skroz stati video na YouTube-u, a govorim o laptopu (čije ime više ne spominjem na ovom forumu) kojeg pogoni i3 s 8Gb RAM-a, a instaliran je Ubuntu 12.04 LTS,...

Usput, na tvoj stroj ide 10.5.8 pa te ništ ne košta probati,...
03.08.2012 | 17:16
probaj na Tiger-u..XBMC 9.11....mislim da ce prilicno brze da radi nego ovaj zadnji 11,koji ipak trazi jace makine....pa javi kako radi...a za Youtube,obavezno MacTubes...i u podesavnju stavi da ti primarni player bude QuickTime,a ne Flash...
XBMC 9.11
sourceforge.net/projects/xbmc/files/XBMC.../Camelot%20-%209.11/
MacTubes
macapps.sakura.ne.jp/mactubes/index_en.html
03.10.2012 | 20:49
Kako sam riješio problem tako sam i zaboravio se javiti, naime stavljen 10.5.8 i piči sve..
Zaboravio sam na Linuxoide i sl. Tako da je jedina ta opcija ostala i ona dooobro funkcionira.
Pozdrav
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 sati, 46 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme