Yum app - kako arhivirati?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Yum app - kako arhivirati?

27.12.2011 | 23:30
problem je sljedeći:

aplikacija Yum je kuharica, po sistemu "upisuješ recepte i spremaš ih u tu kuharicu". zgodna, pregledna i jednostavna aplikacija za skladištenje recepata na komp.

problem - aplikacija se prestala razvijati, a nigdje ne nalazim nekakvu opciju exporta ili arhiviranja njenog sadržaja.
dakle, u slučaju da npr. reinstaliram sistem i ponovo instaliram tu aplikaciju gubim kompletan njen dotadašnji sadržaj.

ima li tko ideju kako napraviti arhivu sadržaja te kuharice?

edit:
naime, postoji mogućnost pojedinačnog eksportiranja recepata, samo je to "malo" nezgodno kad imaš 571 recept u bazi, a drugi problem je što te eksportirane recepte on više ne može importirati.

YumApp.png
28.12.2011 | 00:07
Zeznuto. Za početak nađi gdje drži svoju bazu, vjerojatno je negdje u Application Support, i onda radi backup iste. Drugi problem je da jednog dana Yum više ne bude radio na nekom od novijih sustava pa bi bila zgodno imati mogućnost exporta sadržaja te baze. Velika je vjerojatnost da Yum koristi neki od standardnih načina zapisa, bilo da je XML, Core Data ili SQLite - u tom slučaju će se podaci moći izvući odgovarajućim alatom. Ako koristi neki proprietary format, morat ćeš ih eksportirati jednog po jednog.
28.12.2011 | 17:04
Za početak nađi gdje drži svoju bazu, vjerojatno je negdje u Application Support, i onda radi backup iste. Drugi problem je da jednog dana Yum više ne bude radio na nekom od novijih sustava pa bi bila zgodno imati mogućnost exporta sadržaja te baze. Velika je vjerojatnost da Yum koristi neki od standardnih načina zapisa, bilo da je XML, Core Data ili SQLite - u tom slučaju će se podaci moći izvući odgovarajućim alatom. Ako koristi neki proprietary format, morat ćeš ih eksportirati jednog po jednog.

Baza mu je "Yum 4.0 Store" fajl u ~/Library/Application Support/Yum - može se backupirati i po potrebi vratiti nazad na isto mjesto. Format baze je Core Data XML - podaci su "relativno čitljivi" iz tekst editora (dio podataka su serijalizirani objekti i utoliko su kriptični). Da bude zabavnije, Yum ne podržava ni AppleScript. :/
28.12.2011 | 17:10
hvala. to u prijevodu na amaterski znači da kopiram taj folder i nakon reinstalacije aplikacije vratim sadržaj tog foldera nazad i on će se opet napuniti starim sadržajem?
slično kao kod iTunesa ili iPhotoa?
28.12.2011 | 17:22
hvala. to u prijevodu na amaterski znači da kopiram taj folder i nakon reinstalacije aplikacije vratim sadržaj tog foldera nazad i on će se opet napuniti starim sadržajem?
slično kao kod iTunesa ili iPhotoa?

Tako je. Testirao sam sa svježom "instalacijom" Yuma i kreirao je, u folderu "Yum", samo taj jedan fajl (bazu, "Yum 4.0 Store" ).

Možeš, za svaki slučaj, provjeriti da li u tvom Application Support/Yum folderu ima još koji fajl - ako nema, onda možeš backupirati ili Yum folder (u kojem će biti samo 1 fajl) ili samo fajl "Yum 4.0 Store". U slučaju da kod tebe ima više fajlova u Yum folderu (nisam testirao cloud opciju, moguće da generira još neke fajlove), poželjno je provjeriti čemu služe ostali.
28.12.2011 | 19:18
Serijalizirane objekte se da izvući običnim Stuffit Expanderom. Samo promijeniš nastavak imena u b64 (pretpostavljam da je encoding b64) i kažeš open with Stuffit Expander i on će sam pročešljati cijeli file, naći sve b64 objekte i potrpati ih u jedan folder koji kreira).

Pričam napamet, na bazi iskustva s jednom drugom aplikacijom koja na sličan način čuva objekte.
28.12.2011 | 19:40
nema nijedan fajl osim "Yum 4.0 Store". jedino ako eventualno treba provjeriti ima li kakve hidden fajlove...
28.12.2011 | 21:31
nema nijedan fajl osim "Yum 4.0 Store". jedino ako eventualno treba provjeriti ima li kakve hidden fajlove...

Provjerio sam, kod mene nema. Spremi taj "Yum 4.0 Store" i imaš backup.
28.12.2011 | 21:35
super. hvala.
28.12.2011 | 21:40
Serijalizirane objekte se da izvući običnim Stuffit Expanderom. Samo promijeniš nastavak imena u b64 (pretpostavljam da je encoding b64) i kažeš open with Stuffit Expander i on će sam pročešljati cijeli file, naći sve b64 objekte i potrpati ih u jedan folder koji kreira).

Pričam napamet, na bazi iskustva s jednom drugom aplikacijom koja na sličan način čuva objekte.

Err... mislim da to ovdje ne bi pomoglo.
28.12.2011 | 22:06
Zašto?
28.12.2011 | 22:21
Zašto?

Zbog načina na koji Core Data sprema podatke. Spomenuti XML predstavlja bazu, a koliko vidim iz svoja 2 testna unosa (2 recepta), recepti su u XMLu zapisani čitljivo, kao stringovi, integeri i realovi. Istovremeno su relacije (koje također sprema u isti fajl) i neki od objekata (koje se nisam trudio "dešifrirati", ali vidim da su zapisani kao "data" ), pohranjeni kao serijalizirani objekti. S obzirom na takvu strukturu, jednostavnije bi bilo taj fajl čitati s nečim tipa Core Data Editor (komercijalni SW), a da baš moram pješke počupati recepte, parsao bih XML i povadio samo unose koji se odnose na recepte. Putem bih vjerojatno spoznao što je zapravo serijalizirano i treba li mi ili ne.
29.12.2011 | 01:17
Vjerojatno se radi o slikama. Ako si već takav korisnik da ti za recepte nije dovoljno nešto kao malo napredniji word DOC s cross-referencama pa koristiš ovakav softver, onda vjerojatno želiš zadržati i slike, zar ne?
29.12.2011 | 01:38
je li to upućeno Djipiju ili meni?
29.12.2011 | 15:24
gdje ima za kupiti taj yum app? na apstoreu nisam našao.
29.12.2011 | 15:53
Vjerojatno se radi o slikama.

Nisu bile slike jer nisam nijednu dodao. Sad sam dodao jednu za test, pojavio se atribut "imagedata", binary tipa i xml se odmah "napuhao".

Dakle, nema straha po pitanju arhiviranja - i slike su u istom fajlu.
29.12.2011 | 17:23
hal9000 kaže:
gdje ima za kupiti taj yum app? na apstoreu nisam našao.

mislim da se više ne može kupiti, pošto je ukinut. ako te zanima, javi mi se na pm...
29.12.2011 | 17:47
tnx, poslao.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 15 minuta
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.
  • Riba: Samo ga upises ali mislim da ju neki znakovi zbune.
  • Air: Kako u vikalicu ubaciti link?
  • smayoo: @Yonkis - meni je to sve poisključivano, uvijek i oduvijek. Jedino imam uključeno da stavlja točku kad lupim dva razmaka i da automatski stavlja veliko slovo iza točke.
  • rusty: First 50 knjiga shipped!
  • Yonkis: Da li i vama iOS tipkovnica krivo ispravlja riječi a zanimljiv mi je ovaj primjer [link]
  • ZoPaj: iPhone Book i iPhone Book Neo
  • Yonkis: Preklopni iPhone, bit će kad tad, samo kako će se zvati? [link]
  • Yonkis: Apple prvih 50 godina [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO