Cijene u trgovini i App Storeu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cijene u trgovini i App Storeu

28.02.2011 | 21:14
Hm... iWork u trgovini košta 140 novaca, a u App Storeu 66 (22 pojedinačno). Razlog? Neka skrivena kvaka?
01.03.2011 | 10:01
Za pocetak, manji troskovi distribucije, a odmah nakon toga zelja za populariziranjem storea.
01.03.2011 | 13:11
U trgovini imaš CD koji je netko napravio, pa je Apple naštampao na njega SW, pa je netko napravio plastičnu kutiju, pa je netko štampao na papiru omot, pa je neki stric to zapakirao, neki je omotao folijom, neki drugi odnio do distibutera da pošalje poštom diljem svijeta, pa je netko napravio car. deklaraciju, platio PDV, platio ležarinu na neprodanu robu jer je skupa i nitko je neće kad je vidio koliko stoji u AS za download. To je ukratko, moglo bi se još rastaviti na fiksne troškove, a ti trebaš samo SW;)
01.03.2011 | 14:17
Ali to ne vrijedi toliku razliku u cijeni. Sad se ni upute ne dobe u kutiji. Ambalaža nebi trebala vrijediti više od 10$, transpotr na veliko isto tako morabiti jeftin. Koliko se plaća ako se kupuje preko ebay-a i još komadna roba. MobileMe je 689kn, a preko neta je 65eura. 200kn je razlika, zar to toliko vrijedi?
01.03.2011 | 14:55
Niko nije spomenuo PDV u iznosu od 23%?
01.03.2011 | 20:19
Pa sad se baš i vidi razlika u cijenama. Ne vjerujem da Apple preko AS prodaje iste svoje proizvode s gubitkom, a razlika je osjetna. Žele ljude navući na download svojih proizvoda (SW) kako bi se riješili onoga na čemu ne zarađuju. Možda i zarađuju, ali su svjesni da će ovako više prodati i u konačnici više zaraditi. Pogledaj samo cijenu Apeturea u AS, Applovom američkom storeu, iStylu. Pa kako ne bih kupio online (downloadom), ako mi treba? Sve troškove osim na čisti SW sam izbjegao. Jest da nemam lijepu kutiju, ne čujem onaj brrrr kad ubacim disk, ali me veseli ostatak kuna;)
01.03.2011 | 21:07
Svaka država ima porez na dodanu vrijednost ili tako nekako. U amera je valjda manje, samo imam osjećaj da oni razlikuju savezni od lokalnog poreza. Ne znam.
01.03.2011 | 21:29
Meni nije bitan američki porez dok god platim manje nego kod nas. Baš me briga da li je u $80, koliko košta Apreture, uračunat neki američki porez, kad je to $80(1$=5,36 kn)=cca 430kn. Pa nisam toliko zaježljiv da cicijašim na par posto poreza u USA. E, sad, koliko će me odrapit American express u prerečunavanju, vidit ćemo. Možda netko ima iskustva?
01.03.2011 | 22:14
Mislim da se u Americi uvijek ističu cijene bez poreza na dodatnu vrijednost, a pravu cijenu doznaš tek kad ideš platiti? Ispravite me ako nisam u pravu, već dugo nisam bio tamo, ali nekako mi je ko u magli da sam znao platiti nešto više na kasi nego što je pisala cijena pored proizvoda na polici.

Cijene na webu su također bez poreznog dijela, a VAT se obračunava kod plaćanja.
01.03.2011 | 22:26
@Sank Mislim da si u pravu..
01.03.2011 | 22:50
Sank kaže:
Mislim da se u Americi uvijek ističu cijene bez poreza na dodatnu vrijednost, a pravu cijenu doznaš tek kad ideš platiti? Ispravite me ako nisam u pravu, već dugo nisam bio tamo, ali nekako mi je ko u magli da sam znao platiti nešto više na kasi nego što je pisala cijena pored proizvoda na polici.

Cijene na webu su također bez poreznog dijela, a VAT se obračunava kod plaćanja.

U pravu si. Prvi put sam to vidio prije nekoliko mjeseci baš u Apple Storeu u Las VegasuB)
01.03.2011 | 23:22
tako je sank , 100 % si u pravu. cesto kupujem u americi i VAT ti obracunavaju tek na kasi kod placanja.
medjutim postoje neki ducani kao best buy gdje uz putovnicu placas bez poreza, tj onoliko koliko pise pored proizvoda na polici.
to ti je takodjer 100 % provjereno. u vecini ostalih ducana mozes ispuniti formulare za povrat poreza i u roku od 30-45 dana lova ti stize na adresu koju si ispunio u formularima ali mora biti negdje u USA (prijatelj , rodjak itd...) jer pare ne salju nigdje van USA , opet 100 % provjereno.
02.03.2011 | 01:11
Samo da napomenem da ima i obrnutih slucajeva, tj. da je AppStore puuno skuplji od drugih nacina distribucije. Naime, Cyberduck tamo kosta $23.99 (verzija 3.8.2), dok je inace besplatan (verzija 3.8.1) na stranicama developera i dapace, open source!
03.03.2011 | 20:04
Nije osobito bitno, ali porez u USA nije VAT (PDV), nego retail tax (onaj nekadašnji porez na promet kod nas). Inače, nedavno je u drugom threadu bila diskusija o tome kako na softver koji kupuje firma za vlastite potrebe *moraš* platiti i hrvatski PDV da bi bio legalan.
04.03.2011 | 21:46
hlade kaže:
Samo da napomenem da ima i obrnutih slucajeva, tj. da je AppStore puuno skuplji od drugih nacina distribucije. Naime, Cyberduck tamo kosta $23.99 (verzija 3.8.2), dok je inace besplatan (verzija 3.8.1) na stranicama developera i dapace, open source!

Ovo mi je baš čudno i nije mi jasno od kuda sad ova cijena.
Možda to znači da će se buduće verzije naplaćivati, hm.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 52 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi