Program za izdavaštvo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Program za izdavaštvo

09.02.2011 | 15:47
Dajte ljudi, ovo je komedija ispala na kraju

Ti vidiš komediju, a ja vidim koncenzus oko korištenja InDesigna kao odgovor na mjurkovo pitanje.
09.02.2011 | 16:14
@dlovric što si ti mudar neki tip jbt.

Ako tako pretjeraš, da onda nema smisla. Bravo, sad si nas svih za..bao.

Studenti su to naučili u recimo 2-3 godine studija. A ovdje se govori da je godina učenja previše. Nitko mu nije rekao da je to nemoguće naučiti. Samo ako je poanta prelomiti par knjiga onda se ne isplati to učiti jer:

1. više vremena i para (već kupnjom worda mora utrošiti 800-injak kuna, a ustanovili smo svi osim tebe da mu je to neadekvatno), dakle ako se radi recimo o inDesignu onda treba za start pljunuti malo manje od 4000kn.

2. A onda mora naučiti to i koristiti. Dakle treba mu recimo lynda.com predplata, i recimo da je softwerski hipertalent pa ce naučiti sve što treba za urediti jednu knjigu, naučiti recimo u mjesec (računamo na to da neće dat otkaz da bi cijeli dan samo radio na korištenju indesigna ).
2. a) Dakle mora nešto znati i o korištenju Photoshopa za tisak, (gore kaže gotovo samo tekst a ne samo tekst) + inDesign i ima znanje nakon koliko ... recimo mjesec dana .

3. E nakon tih mjesec dana zna osnovna dva programa koji se koriste za to ali još uvijek nema pojma o tipografiji i dizajnu inače (osim ako je čovjek zapravo dizajner koji samo radi sa škarama , kolaž papirima i olovkama, pa se eto sad samo odlučio digitalizirati). I sad treba naučiti i ponešto o tome.
4. Naravno rezultat će čak i ako ovo nauči sve, biti ispod prosjeka jer nema prakse i iskustva.

I sad ti meni reci da se to isplati za više manje, jednokratnu upotrebu tog znanja?!

Ako pak mjurkov želi početi učiti kako bi se ovime zapravo bavio ... onda, kako sam gore i rekao, smo naprijed ... pozdravljam to i ne sumnjam da će ako ga zaista zanima to i naučiti - no tako pitanje nije djelovalo.

Ili ako mu je svejedno dali će krajnji produkt izgledati loše, biti nečitak itd ... može odmah početi pa neka uči u hodu kako ju bude radio, dosta mu je google - jelda?

Ja sam stava da je lijepo imati znanja iz raznih područja, ali isto držim da je bolje raditi na onome čime se baviš a ostale radnje prepusiti onima koji se time bave. Jer je isplativiije i jer če rezultat biti bolji. Kad mi se pokvari mac, odvedem ga u servis, ne idem "na brzinu" položiti Apple cerfitikat kako bih si sam mogao popraviti moje buduće i sadašnje macove. Kad mi treba staviti parket ... također zovnem majstore. I jedno i drugo potencijalno mogu sam (no really ali eto ... kao), no čemu, bit će brže bolje i jeftije ako se ne upuštam u to.

No jbg, ti držiš da je word dobar za ovo pa onda ovo o čemu ja pričam vjerojatno zvuči kao glupost jer se prijelom svodi na Justify teksta, page break i još pokoji "trik".

Sorry but I beg to differ.
09.02.2011 | 16:52
@ecvis17: Nije meni namjera nikoga zajebati, niti biti pametan... Puno nas je pametnih ovdje, i bez mene

Ja sam u Dalmaciji naucio jednu super izreku "daj dite materi". Sta ce reci da svako treba raditi svoj posao, a ne svastariti. Ja sam veliki zagovornik toga. I tu podrzavam neke stvari koje si napisao...

Medjutim, pitanje je bilo jednostavno: KOJI PROGRAM ZA IZDAVASTVO?

1. Cim covjek trazi program znaci da zeli da to RADI SAM!! Nece traziti program na Forumu da bi ga preporucio "studentu koji zna" Logicno je da ga trazi za sebe. Znaci, zeli raditi sam i uciti. Ili mozda vec i zna?

2. Ko je ovdje vidovit da moze znati kakvo covjek ima predznanje. Mozda je ranije godinama prelamao u PageMakeru, pa se eto ponovo vratio staroj struci. I sada samo treba neke nove alate.

Ja, neznajuci koliko covjek zna, sam mu preporucio dva alata:

Word kao pristupacnije (i dalje odgovorno tvrdim da se knjiga MOZE napraviti u Wordu) i InDesign kao profi rjesenje. Pa neka covjek odabere.

Medjutim, neki ljudi njemu nude soluciju za program koji on trazi, da to odnese nekome drugom da mu to slozi

Covjeku treba prijedlog za software, a reklamu ili preporuku za DTP studio.

Da zeli da mu to neko drugi slozi, lako bi nasao ko ce mu to odraditi ili bi drugacije formulirao pitanje

Toliko od mene na ovu temu...
09.02.2011 | 17:00
Jako puno ljudi nije svjesno da je bolje da to prepuste nekome tko zna. Misle da je jednostavno, misle da će znati, pa se razuvjere kad su već utrošili svoje vrijeme na to.
Znam iz osobnog susreta sa ljudima koji su krenuli na tečaj kako bi napravili jednu stvar, svoju web stranicu, svoju publikaciju ... itd.
Večinom je argument bio da im je skupo platiti da im netko to radi.
I uvijek ih je došlo više nego da su platili.

S obzirom na ovaj stav ja sam pomislio da je savjet da to preopusti nekom teko zna, korisniji i više dobronamjeran nego da mu napišem inDesign (jer ja držim da se to wordom neda napraviti, ili je bar veća majstorija nego inDesignom).

toliko od mene
bok
09.02.2011 | 17:38
Jednostavniji prijelom može i u Wordu. Sve velikog formata i sa puno stranica, sekcija, sadržaja, opisa, bla, bla, tabela, slika i sl. - InDesign - to mu je prirodno okruženje. Možda nađeš ono što ti treba i na svom računalu, a nisi ni znao da to imaš na raspolaganju - Pages iz iWork paketa. Lako ga je naučiti, mada i on ima svoji mušica. Sjesti, zagrijati stolicu i drmaj. Ili ako hoćeš onda cijeli život plaćaj nekome za uslugu. Što se tiče ulaganja u bilo kakav tečaj ili literaturu to je uvijek dobro uložen novac - samo i tu treba biti oprezan. Danas svatko održava tečajeve ovog ili onog tipa te tiska razno-razne priručnike. Svakako želim uspjeh!
10.02.2011 | 00:49
A gdje nam je mjurkov?
10.02.2011 | 01:01
Možda prelama
10.02.2011 | 03:18
Hmmm, ovde se razvila prava diskusija. Mjurkov je trazio program za izdavastvo sto znaci da mu ne treba word.

S obzirom da mi je "prelom" vec 15-tak godina u opisu posla, slazem se sa svim ovim ljudima koji preferiraju InDesign, mada ni stari dobri Quark nije za baciti. (za njega sam posebno vezan).

Sto god da uzmes od ovog softwarea neces pogrijesiti. Vrijeme za koje ti mozes nauciti koristiti odredjeni program je individualna stvar. Ako ti zaista treba za samo jedan prelom, onda je to cisto gubljenje vremena. Nije dovoljno samo puko poznavanje programa za prelom. Postoji mnogo zamki od momenta ubacivanja teksta u program do finalnog tiska, a koje mozes nauciti ili na svojim greskama ili uz pomoc ljudi koji to prefesionalno rade. Ako prelamas svoju knjigu, onda bi vjerojatno i sam vise volio da ona bude lijepo i znalacki oblikovana, i moj savjet ti je da pronadjes nekoga ko to radi i prepustis njemu. U krajnjem slucaju vidi sa ljudima koji ce tiskati knjigu i ne vjerujem da ce ti skupo naplatiti prelom. (ako ga i naplate).

Ako si pak uzeo ti da prelamas knjigu za nekoga, onda to smatram u najmanju ruku neozbiljnim.

P.S. Jednom kada izadje iz tiska, vise se ne da popraviti... bez ponovnog tiska!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jmirakul, Maxxy, Riba, rkoren5, Anonimci (308)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.69 Seconds

Provided by iJoomla SEO