Stari hard na 2. kompu - problem sa podacima
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Stari hard na 2. kompu - problem sa podacima

18.01.2011 | 15:43
Nedavno mi je riknuo stari Power Mac G5. U njemu sam imala dva harda, od 160 GB na kome je sustav i svi programi i slicno, te jos jedan interno od terabajta. Posto jos nisam kupila novi, prisiljena sam koristiti redakcijski MacBook, a buduci da na starom imam bitne podatke, kupila sam ladicu za hard. Onaj od terabajta radi kako treba, ali onaj manji na kojem je sustav mi je ”progutao” neke podatke.
Npr. podaci iz Disc Catalog-a iz Tost Titaniuma 8 su nestali - odnosno sad ne mogu pretrazivati 300-tinjak sprzenih DVD-ova arhive, a to mi je veliki problem. Da li netko zna gdje Tost Titanium zapravo spremi te podatke, i hocu li ih moci vidjeti ako rebootam komp sa starog harda? Ukoliko ih negdje iskopam, kako ih pohraniti da ih mogu citati sa bilo kojom verzijom Tostera i Mac OS-a?
Drugo, nestala linkove iz safarija i mailove mogu dobiti rebootanjem sa starig diska? ili?
Vecina igara se ne moze pokrenuti, trazi ponovno upisivanje Serial Numbera.

Ima li tko ikakvu ideju, pogotovo sto se tice Disc Cataloga, jer mi je to izuzetno vazno.
Drugo, zaboravila sam koja se tipka stisne za rebootanje, tj. kakav jeono bio postupak: restart i neka tipka?

Hvala!
18.01.2011 | 16:06
Klikneš mišem na jabuku pa Restart.

Trebaš sa diska iz starog kompa prekopirati dio sadržaja koji se nalazi u

/Users/(tvoje korisničko ime na starom kompu)/Library/

ali ne sve neselektivno, nego ono što si rekla da ti treba.

Mailove, npr. možeš sve pronaći unutar Mail podfoldera, gdje ćeš vidjeti daljnje podfoldere po accountima i lokalnim malboxovima.

Seriali od igara se vjerojatno nalaze ili negdje unutar Application support ili unutar Preferences.

Za Disc Catalog ideš u podfolder

Application Support/Roxio/DCM/
18.01.2011 | 16:16
Hvala, hvala, nasla sam stari Disc Catalog, sad cu provjeriti i sve ostalo. Pozdrav!
Kad sam pitala za rebootanja, mislila sam na rebootanje sa starog diska. Znam kako restartati komp, da ne ispadnem totalna neznalica
18.01.2011 | 19:55
Ako želiš bootati sa starog diska (koji je u vanjskoj USB ili FW ladici) kod paljenja kompa (prije akorda) drži OPTION (ALT) dok se ne pojavi izbor bootabilnih particija.

Ali nisam siguran što će se desiti ako pokušaš bootati MacBook s diska koji je dizao PowerMaca (driveri i tako to). Moglo bi biti i da složiš generalnu frku na disku. Ja to nisam nikad probavao. Ako netko jest, neka napiše iskustva.
18.01.2011 | 20:37
Nebu išlo dizanje s PPC sistema na Intelu. Ali, imaš jednu mogućnost koju nisi spomenula i koju ti nije ni Smayoo ponudil. Umjesto da bootaš system s PPC diska, bolje je da preseliš svoj user account. Naime, lijepo na macbooku digni sistem i onda u aplication/utilities imaš programčić koji se zove Migration assistant. Njega digneš i slijediš upute za seljenje svojeg accounta na novi komp. Odabereš opciju sa satrog kompa i onda kad ti ponudi koje imaš, odabereš svoj account sa diska sa 160 Gb (ako sam dobro shvatio, tu je sistem). I odeš na kavicu ili kud već. Za vuru i pol imaš SVE preseljeno kako je bilo na G5-ici, sve aplikacije, svi seriali, sve štima. Zapravo, imaš svoj stari komp na drugoj mašini, kao da ih nikad nisi mijenjala.
Samo se trebaš odlogirati sa svojeg sadašnjeg accounta i ulogirati u taj koji si upravo preselila. Kad to obaviš, ja savjetujem da ovaj disk od 160 Gb pretvoriš u time mashine back up. Kad nabaviš novi(ji) komp, onda napraviš istu stvar s njim, samo odabreš da vučeš svoje podatke s time mashine back up diska...
18.01.2011 | 21:03
Palo mi je to na pamet, ali nisam predložio jer veli da je MacBook posuđen.
18.01.2011 | 21:11
Zato sam joj i predložil da ovaj disk preformatira u Time mashine back up disk. Tako bude uvijek imala aktualno stanje stvari sa sobom, kad vrne komp, na njemu samo obriše svoj account i vrati ga vlasniku. A budući da vraća komp, onda očito ima neko trajnije svoje rješenje pa može na njega povući sve s Time Mashinea i sve pet.....
18.01.2011 | 22:24
Je, da. Toga se nisam sjetio... Dobra ideja.
20.01.2011 | 16:07
Hvala na odgovorima, iskoristit cu Migration Assistant, ali na novom kompu, strpit cu se jos tih mjesec dana. Mada, mom starom su to radili u servisu kad mu je riknuo iMac, ali mu nisu svi programi prosli. Npr, na novo je instalirao Toster, Office i Photoshop, a i dio igrica se nije dao pokrenuti. Opet, bolje ista nego nista.
Hvala i pozdrav
20.01.2011 | 17:12
Rona, ja sam stvari selio dosad 4 ili pet puta i UVIJEK su svi programi 'prošli'. Tako da mi doista nije jasno kaj je kod tebe zapelo. Jedino kaj ti se može dogoditi da na novoj mašini po defaultu NEMA rosette pa ti se zato starije PPC aplikacije (recimo Office 2004) ne daju pokrenuti jer im treba rosetta. Možda zato nekaj ne radi, ali sve bi moralo biti preseljeno. Migration assist radi sjajno
20.01.2011 | 20:42
CS4 ne prolazi. 100%. Ina na netu od Adobea kako se dade srediti. Radio jednom. Naki servisni prograncici isto nisuradili vec je trebl reinstall. Office je radil recimo
21.01.2011 | 14:18
Djuro genijalac je napisao:
Rona, ja sam stvari selio dosad 4 ili pet puta i UVIJEK su svi programi 'prošli'. Tako da mi doista nije jasno kaj je kod tebe zapelo. Jedino kaj ti se može dogoditi da na novoj mašini po defaultu NEMA rosette pa ti se zato starije PPC aplikacije (recimo Office 2004) ne daju pokrenuti jer im treba rosetta. Možda zato nekaj ne radi, ali sve bi moralo biti preseljeno. Migration assist radi sjajno

Nisam to ja radila, nego je stari zamolio decke u servisu, tako da iskreno ne znam sto je tamo poslo po krivu. No, ionako cu na novoj masini staviti noviji Photoshop i Office, a ovo ostalo ce valjda proci.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

jmirakul, Maxxy, Riba, rkoren5, Anonimci (306)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.64 Seconds

Provided by iJoomla SEO