Offline backup foruma
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Offline backup foruma

14.01.2011 | 22:02
Postoji jedan forum koji se ubrzo gasi i miče sa servera, a velika bi šteta bila da ti postovi propadnu.

Treba mi neki alat kojim bih spremio sve te postove za offline pregledavanje u budućnosti, budući da se radi o nekih 2000 stranica po 20ak postova i ručno nema smisla.
14.01.2011 | 23:39
Pretpostavljam da je forum u mysql bazi? Samo napravi mysqldump u neki file, i spremi file. Kasnije taj file možeš importirati u drugu mysql bazi i raditi što hoćeš. Ako imaš na raspolaganju phpmyadmin možeš iz njega exportirati u sql dump ili ravno u CSV file.
15.01.2011 | 00:29
Nažalost, nemam pristupa bazi, ja sam tamo samo forumaš
15.01.2011 | 03:15
Hm...o kojem je tocno forumu rijec? Koja skripta ga pogoni?
15.01.2011 | 10:11
A misliš da ne može jednostavnije? Ono - nekim softverom tipa Webzip sa windowsa?
15.01.2011 | 13:52
Sljedeći prijedlog bi mi bio da proba sa WebDevilom npr...
15.01.2011 | 15:08
@Riba - ovo je forum tinyurl.com/67ndk9z

@Smayoo - probao sam sa Sitesuckerom al nije uspjelo
15.01.2011 | 17:32
Evo mi je palo na pamet slijedeće, obzirom da svaka stranica foruma (od njih 2037) ima link "link&p=i" gdje je i brojač od 1 do 2037, spremiti svih tih 2037 linkova u tekstualnu datoteku što sam i napravio.

Zatim napraviti nekakvu skriptu koja bi radila slijedeće:

za svaku liniju teksta (X) u datoteci linkovi.txt
    pokreni Safari
    otvori link iz linije teksta
    "save page as web archive" sa imenom "RNK-X"

Nebih imao linkabilnost između samih stranica ali bi barem postovi bili sačuvani.
15.01.2011 | 18:30
To bi išlo. Đipi je majstor Apple Scripta, vjerujem da on tu skriptu može isisati iz malog prsta u sekundi. S tim da bi bilo bolje da ne snima kao web archive, nego kao HTML with images, i to u takvo stablo da se zadrži linkabilnost.
17.01.2011 | 13:50
Alat za to je wget! Autor je naše gore list, napisao softver dok je još bio student na FER-u, a softver je toliko poznat da su ga spomenuli u filmu "Društvena mreža"!

Postoji Darwin port wgeta za OS X.

Ako postoji popis svih tih linkova na jednoj stranici, ili su međusobno povezani (next, previous), rekurzivni poziv
wget -r stranica sajta

Za osnovne informacije
www.ehow.com/how_2061543_use-wget-retrieve-web-pages.html
a za više Google!
17.01.2011 | 15:10
a jel mi wget hvata i slike isto?
17.01.2011 | 15:19
Skida cijelu stranicu sa neke domene, ako ima dozvole za to (ako postoji neki sustav za autoriziranje, onda se treba poigrati sa cookiejima).

Tako da normalno skida i slike, ako su one na osnovnom siteu. Ako su polinkane sa Flickera, Picasse ili nešto treće, to neće skinuti, ali će na stranici koja ti je lokalno snimljena ostati link, i nećeš ni skužiti da nije skinuto.
17.01.2011 | 16:44
BTW, u OS X već imaš po defaultu curl koji je funkcionalno gotovo istovjetan wgetu.
17.01.2011 | 20:44
cURL, iako je u globalu puno bolji alat, nema podršku za rekurzivno skidanje, pa će ili morati skriptirati, ili probati wget..
17.01.2011 | 21:48
Evo mi je palo na pamet slijedeće, obzirom da svaka stranica foruma (od njih 2037) ima link "link&p=i" gdje je i brojač od 1 do 2037, spremiti svih tih 2037 linkova u tekstualnu datoteku što sam i napravio.

Ne moraš spremati linkove u datoteku, s obzirom da se mijenja samo sufix stringa. AppleScript rješenje je sljedeće - i prilično je prljavo:

set urlBase to "http://www.index.hr/forum/default.aspx?q=t&idf=65&idt=110115&p="
set fromPage to 1
set toPage to 2037

set currentPage to fromPage

tell application "Safari"
  activate

repeat while (currentPage ≤ toPage)
    set the clipboard to (currentPage as text)
    set urlFinal to urlBase & currentPage
    set URL of document 1 to urlFinal
    delay 3

tell application "System Events"
      tell process "Safari"
        click (menu item "Save As…" of menu 1 of menu bar item "File" of menu bar 1)
        delay 1
        keystroke "v" using {command down}
        click (button "Save" of sheet 1 of window 1)
      end tell
    end tell

set currentPage to currentPage + 1
  end repeat
end tell

Prva 3 reda postavljaju varijable. Prvi red je URL, ali BEZ sufiksa koji označava stranicu. Sljedeća dva reda su oznake stranica (od koje i do koje). Postavio sam ih na aktualan raspon, ali preporučam ti da toPage smanjiš na, recimo, 2 dok budeš testirao skriptu. Kad se uvjeriš da radi ono što ti treba, digni na 2037 i pusti ga da žvače - potrajat će.

currentPage pamti na kojoj smo stranici. Potom se obraćamo Safariju i aktiviramo ga. VAŽNO: prije pokretanja skripte QUITAJ Safari. Skripta će ga sama dignuti i to će biti garancija da prljavi dio koda (koji ide preko System Eventsa) radi ispravno (barem s aktualnim Safarijem).

Kreće petlja koje sa ponavlja za N stranica u rasponu od fromPage do toPage. U clipboard spremamo, kao tekst, broj aktualne stranice (currentPage). Potom generiramo URL (dodajemo sufiks baznom URLu). "set URL" se obraća Safariju i tjera ga da prikaže konkretan URL. Ovdje ujedno počinju problemi - AppleScript nema pametan način za provjeriti da li je Safari zahvatio sve potrebne podatke pa se rješenje svodi na čekanje X sekudi (ovdje konkretno 3 kao "delay 3" ), kako bi Safari imao 3 sekunde za skinuti, formatirati i prikazati stranicu. Ako imaš sporiju konekciju ili ako iz bilo kojeg razloga Safari ne može prikazati stranicu za 3 sekunde, povećaj ovaj "delay 3" na "delay 5", "delay 10" ili koliko god mu je vremena potrebno. I nadaj se da će odabrana brojka držati vodu za svih 2037 stranica.

Nakon što smo prikazali stranicu, emuliramo input od strane usera (jer je Safari vrlo ograničeno skriptabilan, kao i Preview aplikacija - mrmlj!). System Eventsima kažemo da klikću po Safariju. I to tako da prvo kliknu na "Save As..." pa pričekaju sekundu (jer se GUI mora iscrtati!). Fokus Save panela je na imenu pa u polje za ime fajla pejstamo sadržaj clipboarda (brojke koje odgovaraju rednom broju stranice na webu) - to radi ovaj "keystroke...". Nakon toga "klikćemo" na "Save".

Da bi ovo gore radilo moraš se pobrinuti za 2 sitnice: digni Safari i u njemu bilo koju stranicu. Odi na Save As. Odaberi Web Archive kao format za snimanje, odaberi GDJE će snimiti arhivu i snimi je. Te postavke (format i destinacija) će skripta koristiti kao default - snimat će web archive i u folder koji si odabrao u ovom koraku. To je najbrži način da sve sejvove potrpaš u željeni folder, a da ne zakompliciramo skriptu.

Petlja završava uvećavanjem brojača stranice.

E, da... još jedna bitna sitnica - da bi skriptanje GUIja radilo, moraš u System Preferences/Universal Access UKLJUČITI "Enable access for assistive devices". Moguće da je defaultno uključeno, ali svakako provjeri.

@Riba: vezano uz cURL - da, može se, ali to ne preporuča ni cURLov FAQ.
18.01.2011 | 18:23
Bravo Djipi kućo stara!! Radi ko sat. Nemam doduše linkabilnost među stranicama, al to mi nije prebitno, najbitnije je da ću moć pristupit svemu.

@stajp - probah Wget al nažalost ne fercera mi. kako se stranica genreira aspx-om, to mi skine file bez ekstenzije a kad mu dodam ".html" dobijem "error in forum request"
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Joseph, korisnik, Maxxy, Riba, rkoren5, Anonimci (431)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO