Boot Camp
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Boot Camp

28.12.2010 | 10:36
U start up nema ikone winXP, pa ne mogu bootati iste. (iMac, 10.4.11).
Na desktopu i Disk Utility je ima. Kada kliknem na Boot Camp ass ( 1.0 beta) ikonu, kaže:
Boot C. Ass. has expired.
Što mi je raditi?
sve važno sam pohranio na vanjski HDD!
28.12.2010 | 11:51
Nisam se još igrao BootCampom, a možda i neću jer sam jedva dočekao da se riješim windoza, pa ne osjećam potrebu da ih sada stavim na moj novi iMac. Ipak, s malo googlanja možeš naći slične probleme pa evo jednog rješenja na samim Appleovim stranicama, a vezanim uz expired Bootcamp:

Support Apple - BootCamp

Naravno, ovo je samo kako riješiti da bootcamp ne javlja da je istekao, ali kad ga uspiješ pokrenuti bit ćeš bliže rješenju svog problema. Javi ako funkcionira.
29.12.2010 | 13:35
Neće ti pomoći BootCamp assistant. On služi samo za napraviti inicijalni setup diska.
Napravi restart stroja i drži ALT kod uključenja (dok je crn ekran, prije nego se čuje akord) pa će ti se pojaviti sve bootabilne particije na izbor. Ako ti se windoze ne pojave, to znači da particija više nije bootabilna, odnosno da ti je boot sector od windowsa nešto uništilo (virus najvjerojatnije).
29.12.2010 | 16:00
Koliko vidim imaš 10.4 a boot cam na tigeru je bio samo u beti i nije službeno podržan. Negdje sam čak i vidio najavu da su prestali podržavati betu za 10.4, pa ti zato vjerojatno i kaže da nije službeno podržan.
29.12.2010 | 17:35
ping je napisao:
Koliko vidim imaš 10.4 a boot cam na tigeru je bio samo u beti i nije službeno podržan. Negdje sam čak i vidio najavu da su prestali podržavati betu za 10.4, pa ti zato vjerojatno i kaže da nije službeno podržan.

Potpuno točno pišeš i misliš, zato sam i ostavio onaj link na Apple support kako se ta beta može opet oživit namještanjem datuma. Ako to uspije onda dalje valjda ima neko rješenje. Ja ga doduše ne znam jer iMac imam tek tjedan dana, a BootCamp za sada ne namjeravam koristiti.
31.12.2010 | 09:16
Ispričavam se svima, zbog nesudjelovanja, tri dana mi nije bio dostupan internet.
Smajo, ko po običaju, tvoja pomoć je urodila plodom! Restart+alt je pokazao win particiju i podiže ju.
Win su se podigli najnormalnije. I dalje u OS-u, start up-u nema win.
Ali nema veze, ja mogu koristiti windoze, to je najvažnije! Hvala!!!
31.12.2010 | 09:21
Nema na čemu. To što u sys prefs i dalje ne vidiš windows particiju mora biti da je bug neke vrste.
21.01.2011 | 01:33
Kad ste se vec raspisali o bootcampu...
imam jedan mali problemcic.
Imao sam bootcamp particiju koju sam obrisao i disk je sad samo HFS+ formatiran, no u opcijama startanja sistema (alt prilikom startupa) pojavljuje mi se Windows opcija...
kako ju maknuti...?
Inace, mislim da sam u medjuvremenu cak promijenio disk i prekopirao sistem sa CCC, ne sjecam se tocno, to bolno iskustvo sam izbrisao iz glave
21.01.2011 | 02:00
Jesi li to napravio ovako:
www.simplehelp.net/2009/01/26/how-to-del...boot-camp-partition/
21.01.2011 | 21:39
Ostao ti je entry u MBR. MBR se može ručno editirati iz Terminala, pomoću komande

sudo fdisk /dev/rdisk0

AKO ZNAŠ ŠTO RADIŠ

Ako nisi siguran, radije živi s tim "fantomskim" Windowsima koji se pojavlju nakon alt-a kod startupa.
22.01.2011 | 17:15
Riba je napisao:

Mislim da sam brisao win particiju sa disk utilityem, a ne sa bootcamp assistantom... šta ćeš, nije mi palo na pamet.

smayoo je napisao:
Ostao ti je entry u MBR. MBR se može ručno editirati iz Terminala, pomoću komande

sudo fdisk /dev/rdisk0

AKO ZNAŠ ŠTO RADIŠ

Ako nisi siguran, radije živi s tim "fantomskim" Windowsima koji se pojavlju nakon alt-a kod startupa.

nisam neki unixaš, no znam upisati pokoju komandu u terminal, ako to mislis...

No, kako bilo niti bootcamp ass. mi neda vise nista raditi...
22.01.2011 | 18:09
sudo fdisk /dev/rdisk0
Password:
Disk: /dev/rdisk0 geometry: 77825/255/63 [1250263728 sectors]
Signature: 0xAA55
Starting Ending
#: id cyl hd sec - cyl hd sec [ start - size]
------------------------------------------------------------------------
*1: AF 0 1 1 - 1023 254 63 [ 63 - 1250258562] HFS+
2: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused
3: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused
4: 00 0 0 0 - 0 0 0 [ 0 - 0] unused

evo prijepisa s terminala, sta sad...?
22.01.2011 | 21:43
Hm. Problem nije tamo gdje sam mislio, MBR točno odražava stvarno stanje, tu se nema što više dirati. Popis bootabilnih particija za startup menu se očito čuva negdje drugdje.
22.01.2011 | 22:47
Mislim da Mac ne koristi MBR. Da nije u EFI-ju?
22.01.2011 | 23:44
Vjerojatno. Palo mi je na pamet - što bi se desilo da probaš uklikati taj fantomski entry? Logično, ne bi uspio bootati, ali možda bi skužio da je entry loš pa bi ga obrisao sam.
23.01.2011 | 01:29
smayoo je napisao:
Vjerojatno. Palo mi je na pamet - što bi se desilo da probaš uklikati taj fantomski entry? Logično, ne bi uspio bootati, ali možda bi skužio da je entry loš pa bi ga obrisao sam.

Ništa, system loading error, i sve isto...
23.01.2011 | 10:55
Jbg. Bit će onda da je zapisano u EFIju i sad bi trebalo naći neki alat za brljanje po istom...
23.01.2011 | 11:49
A da probas instalirati opet windowse gore pa da se on pravilno linka i onda ga izbrisati normalno?
24.01.2011 | 02:31
LordShigi je napisao:
A da probas instalirati opet windowse gore pa da se on pravilno linka i onda ga izbrisati normalno?

Nisam baš lud za instaliranjem windowsa, nemam ni vremena, a ni disk na koji bi backupirao MacOS za slucaj kraha prilikom prckanja po particijama....

Na koncu, nije mi to neki strasan problem...

Hvala svima, ako se tko sjeti neke brze i bezbolne solucije... slusam.
25.01.2011 | 00:54
Skini malo rEFIt (refit.sourceforge.net). NE INSTALIRAJ mpkg, nego samo otvori DMG pa iznotra pokereni PartitionAnalyzer.app (ili tako nekako). Ne moraš odvlačiti u Applications. Samo ga pokreni pa vidi što kaže on.
31.01.2011 | 15:20
*** Report for internal hard disk ***

Current GPT partition table:
No GPT partition table present!

Current MBR partition table:
# A Start LBA End LBA Type
1 * 63 1250258624 af Mac OS X HFS+

MBR contents:
Boot Code: Unknown, but bootable

Partition at LBA 63:
Boot Code: None
File System: HFS Extended (HFS+)
Listed in MBR as partition 1, type af Mac OS X HFS+, active
31.01.2011 | 20:12
Jbg. Onda još eventualno da instaliraš rEFIt pa vidiš što tamo piše i da li se da maknuti, ALI BUDI SVJESTAN DA JE TO ALAT KOJIM SE MOŽE NAČINITI POTENCIJALNO DOSTA ŠTETE!
01.02.2011 | 15:42
Mislim da cu se strpiti, a nisam bas takva picajzla da mi smeta neki tamo menu koji nikada niti ne vidim...
Jedino me muci da li je sa boot blockovima sve OK, da ne bi bilo...
01.02.2011 | 19:53
Po ovom reportu - reklo bi se da je sve OK.
14.03.2011 | 16:19
heh, ponovno ja po ovoj staroj temi,
no riješenje je pronađeno, pa bi bio rad i da javim...
naime na disku je ostao MBR blok od windowsa...
Sada je on pomoću iPartitiona konvertiran u Macov format...
i više se ne pokazuje opcija nepostojećih Windowsa kod biranja startup diska...

Probao sam ponovno pokrenuti i BootCamp assistant, da vidim hoće li se sad startati,
no i dalje govori da mu disk ne odgovara, vjerojatno hoće neku frišku instalaciju i čisto mjesto na disku...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Maxxy, Riba, rkoren5, Anonimci (322)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.81 Seconds

Provided by iJoomla SEO