Ispravno prebacivanje programa na vanjski disk
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ispravno prebacivanje programa na vanjski disk

10.02.2026 | 16:32
Pozdrav,
Ja sam prebacivao programe tako šta bih ih samo povukao na vanjski disk i izbrisao sa MAC-ovog diska.
Naravno to je imalo posljedice da mi AppleStore davao ikonu kao da je program izbrisan a kada bi aplikaciju iaš update-ati, nova verzija bi bila opet instalirana na MAC-ov disk.
Jučer sam našao tutorial na YouTube kako to napraviti kako treba i radi.
Evo ako nekome zatreba:
10.02.2026 | 17:42
Hvala na info.

Ali zasto to sve raditi?
11.02.2026 | 09:21
drlovric kaže:
Hvala na info.

Ali zasto to sve raditi?

Mnogi kupe MAC sa 250GB ili 500GB diskom što je malo.
Ovako sam sve instalirao na vanjski disk(Enclouser sa Samsung SSD koji je brži od MAC Studio-ovg diska i to puno).
Sve radi, više se ne moram misliti za kapacitet ... sve je na vanjskom disku od 2 TB, kupljnog u vrijeme normalnih cijena.
Još je zanimljivije to da se MAC manje grije(ispitao sa tremalnom kamerom a ne programom).

Kad instaliraš FCP(Dodaci, muzika ...), DaVinci, Motion, 3 Affinity programa, Ps, Ai, WebStorm, PyCharm, Sketch, Ollama sa paketima(paketi od 5Gb pa na više), Firefox, Comet ... ode dobar dio diska jako brzo.
Ovako se ne brinem. MAC-ov disk uviječ čist a vanjski 2TB sasvim dovoljan. Ako se i nešto dogodi opet samo "uštekam" disk i sve radi.
Možda ovo nije popularno u MAC zajednici ili za laptop-e, ali meni sve radi, čista desetka. A kako koristim Studio MAX koji stoji na stolu tako da me vanjski SSD ne boli, niti ga vidim niti čujem.
Trenutno uz sve instalirano od MAC 500GB diska imam 402GB slobodnog prostora.

Zadnje vijeme malo sam proučavao onu "MAC disk napuniš i sve radi" da to baš i nije tako.
Koliko sam razumio za najbolje performanse 1/3 diska bi trebala biti slobodna.
Istina ili ne, meni radi a to je i naj važnije
Prilozi:
11.02.2026 | 10:07
Odlično, hvala!
11.02.2026 | 14:20
Ima logike. Opcenito nemam problema sa prostorom na Mac pa nisam nikada razmisljao na takav nacin.

Obicno sam projekte i podatke drzao na ekternim medijima, ali nikada same aplikacije.
11.02.2026 | 14:26
Sa sjetom se sjecam vremena kada nije bilo bitno gdje se aplikacija nalazi i rugali smo se windows korisnicima.
11.02.2026 | 15:57
Riba kaže:
Sa sjetom se sjecam vremena kada nije bilo bitno gdje se aplikacija nalazi i rugali smo se windows korisnicima.

Sa sjetom se sjećam vremena kad se mogao zamijeniti disk u Macu
11.02.2026 | 17:04
IgorD kaže:
Sa sjetom se sjećam vremena kad se mogao zamijeniti disk u Macu

Može se i dalje, samo ste razmaženi pa ne bi Mac Pro.

Pitanje je hoće li ove godine nastaviti tu Mac Pro liniju s M5 ili će je ugasiti kao preusku nišu...
11.02.2026 | 19:00
Sa sjetom se sjećam vremena kad su diskovi imali kapacitet od oko 100 MB i nismo ih imali čime zakrcati...
11.02.2026 | 20:53
Sa sjetom se sjećam kada su programeri bili programeri a ne "programeri" i što su sve uspjeli utrpati u 64kB memorije.
Kada se kod optimirao da radi na onome što imaš a ne da se računalo kupuje prema programu koji je rasipnički nastrojen prema resursima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 19 sati, 57 minuta
  • Yonkis: E to to pitam, kojom funkcijom/aplikacijom. Vrlo dobra stvar!
  • Junuz: Yonkis, upozorio me narušenim vitalnim funkcijama, za pluća znam da je naglasio broj udisaja naspram prosječnog i temperatura 1 od prosječne.Za kamenac se nesjećam ali je poruka bila da posjetim liječnika
  • Riba: Huawei GT Runner, dok mi ne dodje Pebble Round 2.
  • Krehacro: Riba koji nosis
  • Riba: Osim ago ga zaboravi napuniti. :) Meni je izbor jednostavan jer mi ne dolazi u obzir nista sto moram puniti cesce od jednom tjedno.
  • drlovric: Za normalan zivot kupi Apple watch. Ako si hardcore sportas, uzmi Garmin. Prvi put kada zaboravis novcanik ili mobitel, a imas Apple watch, bice ti drago sto nisi kupio Garmin :)
  • Krehacro: pa nije samo trcanje
  • Riba: Ako ti se ne puni sat svaki dan i treba ti za trcanje onda Garmin bez razmisljanja. Ako su ti bitne 'smart' funkcije i ne smeta te cesto punjenje, onda Apple.
  • Krehacro: I fitness i daily use
  • Riba: Za koju primarnu namjenu?
  • Krehacro: Mislim se izmedju garmin venu 4 ili apple watch 12
  • Yonkis: Sa čime te upozorio?
  • Junuz: Krehacro, apple svaka preporuka.Dva puta me upozorio na posjet liječnika.Koje sam naravno ignorirao i obadva puta završio u bolnici po 4 dana.Jednom upala pluče drugi put kamenac
  • Krehacro: Isplati li se uzet apple watch ili pak neki drugi smartwatch da gledam
  • Junuz: Yonkis, još 4 zadaće i lakiranje klupa po oprobam.Izgleda čekam radni dan da odmorim.
  • Yonkis: Jel’ upalilo?
  • Junuz: Hvala
  • Yonkis: Evo ovdje Junuz [link]
  • Yonkis: @Junuz pošaljem ti poruku ali možeš otvoriti i novu temu u Forumu
  • Riba: Junuz, pisi u forum.
  • Junuz: Pozz, zna li neko kako da deinstaliram apple int u os u 27 (MacBook neo).Bespotrebno mi je zauzeto 20 GB
  • CoffeePod: [link]
  • CoffeePod: Pokrenuo sam subreddit za Apple HR
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, jura22, Pongy75, Riba, robertM, tino1, Yonkis, Zoki, Anonimci (18331)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.58 Seconds

Provided by iJoomla SEO