Ispravno prebacivanje programa na vanjski disk
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ispravno prebacivanje programa na vanjski disk

10.02.2026 | 16:32
Pozdrav,
Ja sam prebacivao programe tako šta bih ih samo povukao na vanjski disk i izbrisao sa MAC-ovog diska.
Naravno to je imalo posljedice da mi AppleStore davao ikonu kao da je program izbrisan a kada bi aplikaciju iaš update-ati, nova verzija bi bila opet instalirana na MAC-ov disk.
Jučer sam našao tutorial na YouTube kako to napraviti kako treba i radi.
Evo ako nekome zatreba:
10.02.2026 | 17:42
Hvala na info.

Ali zasto to sve raditi?
11.02.2026 | 09:21
drlovric kaže:
Hvala na info.

Ali zasto to sve raditi?

Mnogi kupe MAC sa 250GB ili 500GB diskom što je malo.
Ovako sam sve instalirao na vanjski disk(Enclouser sa Samsung SSD koji je brži od MAC Studio-ovg diska i to puno).
Sve radi, više se ne moram misliti za kapacitet ... sve je na vanjskom disku od 2 TB, kupljnog u vrijeme normalnih cijena.
Još je zanimljivije to da se MAC manje grije(ispitao sa tremalnom kamerom a ne programom).

Kad instaliraš FCP(Dodaci, muzika ...), DaVinci, Motion, 3 Affinity programa, Ps, Ai, WebStorm, PyCharm, Sketch, Ollama sa paketima(paketi od 5Gb pa na više), Firefox, Comet ... ode dobar dio diska jako brzo.
Ovako se ne brinem. MAC-ov disk uviječ čist a vanjski 2TB sasvim dovoljan. Ako se i nešto dogodi opet samo "uštekam" disk i sve radi.
Možda ovo nije popularno u MAC zajednici ili za laptop-e, ali meni sve radi, čista desetka. A kako koristim Studio MAX koji stoji na stolu tako da me vanjski SSD ne boli, niti ga vidim niti čujem.
Trenutno uz sve instalirano od MAC 500GB diska imam 402GB slobodnog prostora.

Zadnje vijeme malo sam proučavao onu "MAC disk napuniš i sve radi" da to baš i nije tako.
Koliko sam razumio za najbolje performanse 1/3 diska bi trebala biti slobodna.
Istina ili ne, meni radi a to je i naj važnije
Prilozi:
11.02.2026 | 10:07
Odlično, hvala!
11.02.2026 | 14:20
Ima logike. Opcenito nemam problema sa prostorom na Mac pa nisam nikada razmisljao na takav nacin.

Obicno sam projekte i podatke drzao na ekternim medijima, ali nikada same aplikacije.
11.02.2026 | 14:26
Sa sjetom se sjecam vremena kada nije bilo bitno gdje se aplikacija nalazi i rugali smo se windows korisnicima.
11.02.2026 | 15:57
Riba kaže:
Sa sjetom se sjecam vremena kada nije bilo bitno gdje se aplikacija nalazi i rugali smo se windows korisnicima.

Sa sjetom se sjećam vremena kad se mogao zamijeniti disk u Macu
11.02.2026 | 17:04
IgorD kaže:
Sa sjetom se sjećam vremena kad se mogao zamijeniti disk u Macu

Može se i dalje, samo ste razmaženi pa ne bi Mac Pro.

Pitanje je hoće li ove godine nastaviti tu Mac Pro liniju s M5 ili će je ugasiti kao preusku nišu...
11.02.2026 | 19:00
Sa sjetom se sjećam vremena kad su diskovi imali kapacitet od oko 100 MB i nismo ih imali čime zakrcati...
11.02.2026 | 20:53
Sa sjetom se sjećam kada su programeri bili programeri a ne "programeri" i što su sve uspjeli utrpati u 64kB memorije.
Kada se kod optimirao da radi na onome što imaš a ne da se računalo kupuje prema programu koji je rasipnički nastrojen prema resursima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 1 sat
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO