Ako Backup nije dobar - koji je najbolji način?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ako Backup nije dobar - koji je najbolji način?

17.01.2026 | 18:12
Danas sam nešto malo gledao vezano uz sigurnosne kopije macOS-a.
Naišao sam na ova video:

Nisam baš siguran da sam dobro razumio, TimeMachine nije pouzdan?
Vidim da mnogi koriste software "Carbon Copy Cloner".

Ja radim backup preko TimeMachine na poseban SSD disk koji je namijenjen samo za backup, zar to nije dovoljno?

Molio bih vas preporuku kako je najbolje imati backup MAC-a fizički a koji je najbolji način na cloud(nisam neki tip koji vjeruje teorijama zavjere ali nisam ljubitelj pohrane na cloud, što ne znači da sam upravu).
Dali je Carbon Copy Cloner dobar?

Hvala na svaku preporuku i savjet!

P.S. Mislim da svi mi ne bih se voljeli naći u situaciji kao što je - backup ne radi!
17.01.2026 | 21:25
Koristim Time Machine od prvog dana kada je uveden i meni se pokazao kao sasvim pouzdan.
18.01.2026 | 11:35
Najbolji backup alat je onaj za kojeg znaš zaista što točno radi i čiji si restore koristio (uspješno) barem jednom.

Ljudi smatraju da je dovoljno samo odraditi backup i da je to kraj priče. Često si umisle da je restore logičan i jednostavan postupak. I da radi brzo i točno ono što si u toj situaciji panike zažele.

Dam se kladiti da nitko na ovom forumu ne koristi priliku kada kupi i podesi novi Mac, dok još nije Mac u "produkciji", da odradi restore s backupa da se podsjeti kako se to radi i vidi koji je rezultat. Pogotovo oni koji ostaju desetljeće na istoj verziji Mac OS-a. Pa čak i Time Machine.

Jedno je vratiti fotke greškom obrisane jučer iz nekog foldera.
Drugo je vratiti cijeli Mac da radi "isto" kao i jučer.
A treće koliko će to trajati, pogotovo s NAS-a ili sporog USB 3.0 diska.

Kupovanje najskupljeg (ne nužno i najboljeg) je rijetko kvalitetno rješenje.
Obično kasno shvatiš da si kupio proizvod u koji je samo uloženo puno u (YouTube) marketing.
18.01.2026 | 13:14
Borisone je ovo lijepo objasnio.

I u kontekstu toga i dalje zagovaram Time Machine jer sam s njim odradio gomilu restore situacija na sve moguće načine i na svim mogućim Macovima.
18.01.2026 | 14:11
Oslanjati se na jedan backup je meni osobno uvijek bilo ne shvatljivo, no jasno, svatko ima svoju filozofiju.
18.01.2026 | 14:43
Jos je bolje ako ti nista lokalno nije bitno pa ni nemas backup, bas smo nedavno imali malu raspravu o tome. Passwordi su mi u Bitwardenu, bitne stvari na IMAP mail serveru, a fotografije sam isprintao i stavio u album. Sve ostalo vec ima negdje na Internetu.
18.01.2026 | 16:38
rusty kaže:
Oslanjati se na jedan backup je meni osobno uvijek bilo ne shvatljivo, no jasno, svatko ima svoju filozofiju.

Naravno, ono što je zaista bitno se sigurno neće držati samo na Time Machine backupu, nego i na nekim zasebnim odvojenim i inače isključenim diskovima. Tako čuvam poslovnu dokumentaciju + što je na dva kompa isto i sve pod Time Machineom. Tako da jedino nemam pokriven udar asteroida za sve podatke, mada bi dio ostao u cloudu.
18.01.2026 | 18:34
rusty kaže:

Čekaj... sad da ne brkamo ovdje backup i arhivu?
18.01.2026 | 18:41
smayoo kaže:
rusty kaže:

Backup bi trebao imati offsite repliku.
18.01.2026 | 19:14
Da li je Western Digital jos uvijek dobar izbor za prijenosni HDD ili treba gledati neku drugu marku?
18.01.2026 | 19:23
Meni je WD uvijek prvi izbor kad treba nešto podmetnuti pod kraću nogu od stola, ali moram biti iskren, trenutno mi je WD Black (3,5" 4TB) medij za TM backup.
18.01.2026 | 19:26
Riba kaže:
smayoo kaže:
rusty kaže:

Kao - u slučaju požara ili tako nešto?
18.01.2026 | 20:03
smayoo kaže:
Riba kaže:
smayoo kaže:
rusty kaže:

Da, ako ti lokacija ode kvragu. Best practice je lokalni backup sa replikacijom na odvojenu lokaciju plus immutable kopija u "bunkeru" u slucaju cyber napada (enkripcije).
18.01.2026 | 21:32
Drow kaže:
Da li je Western Digital jos uvijek dobar izbor za prijenosni HDD ili treba gledati neku drugu marku?

A ono, ako možeš birati, Toshibe imaju bolju reputaciju zadnjih godina.
18.01.2026 | 22:47
Riba kaže:
smayoo kaže:

Da, ako ti lokacija ode kvragu. Best practice je lokalni backup sa replikacijom na odvojenu lokaciju plus immutable kopija u "bunkeru" u slucaju cyber napada (enkripcije).

A, to je za neke ozbiljne poslovne sustave. Za našu firmu od 4 čovjeka, ako mi ured ode kvragu, otišla je i kuća s njim. Onda mi je gubitak podataka daleko najmanja briga...

U principu, kod nas svaki Mac ima svoj lokalni TM backup, sve što je za svaki projekt bitno je na Synologyju, a on opet ima svoj backup. I onda još imamo arhivu projekata na HDDu koji stoji u ormaru.

Tako da nismo ni daleko od ovog što ti pišeš. Trebali bismo lokalni Syno backup replicirati na server koji nam je u datacentru u Zagrebu (i tamo je IMAP sa svim mailovima, dolaznim i odlaznim). Čak bi se dalo i to srediti. I onda jedino nismo pokriveni za Sudnji dan.
19.01.2026 | 06:42
Treba razmisliti i osmisliti naci da podatci ostanu sugurni i nakon apokalipse.
Vazno je to. Sto ako zatreba?
19.01.2026 | 07:55
To će trebati onima koji će nakon Sudnjeg dana u Kraljevstvo nebesko. Ja nisam taj.

EDIT:
A oni koji jesu, oni moraju svoj backup uploadati u oblake. One gore, na Nebu.
19.01.2026 | 09:09
smayoo kaže:
Riba kaže:
smayoo kaže:

A, to je za neke ozbiljne poslovne sustave. Za našu firmu od 4 čovjeka, ako mi ured ode kvragu, otišla je i kuća s njim. Onda mi je gubitak podataka daleko najmanja briga...

Na bivsem poslu imali smo replikaciju backupa iz Kuvajta u Italiju. Poteglo se pitanje procedure restorea podataka iz Italije u slucaju da zatreba, ja sam rekao da se ne sekiram oko toga jer ako dodje do toga mi svi skupa vjerojatno necemo biti tamo.
19.01.2026 | 10:51
Vidi se da nikad neće biti konzultant od tebe.
Točan odgovor je: "You have an excellent point. This is a matter of utmost importance. I shall look into it, make an in-depth analysis and escalate the issue to the appropriate level.". I onda nakon tjedan dana pošalješ ponudu za dodatne usluge na entrnaest stotina tisuća eura plus troškovi.
19.01.2026 | 13:40
Cantor Fitzgerald je jedan od primjera kako se uz odgovarajuću infrastrukturu, pravilan backup podataka i dobro razrađene procedure, nakon potpune katastrofe (imali su urede na vrhu jednog od Blizanaca u New York-u) posao može ponovo pokrenuti za svega tjedan dana.
19.01.2026 | 13:59
Hja... Meni točno iznad kuće je sletni koridor za riječki aerodrom. Statistički, puno su mi veće šanse da mi se sruši avion na kuću nego da me pogodi munja. Ali, velim, ako do toga dođe, kontinuitet poslovanja će mi biti zadnja briga na svijetu.
20.01.2026 | 04:44
smayoo kaže:
To će trebati onima koji će nakon Sudnjeg dana u Kraljevstvo nebesko. Ja nisam taj.

EDIT:
A oni koji jesu, oni moraju svoj backup uploadati u oblake. One gore, na Nebu.

Zašto sumnjaš u sebe?
20.01.2026 | 09:31
Ne sumnjam uopće. Potpuno sam siguran.
20.01.2026 | 19:39
Nisam siguran da ti upravljaš s time.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 43 minuta
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji
  • cavarovobrdo: Hoće li novi MacBook biti od plastike u bojama sladoleda? Jedva čekam kupit jedan da mi se slaže s majicom ;)
  • drlovric: Idem na 14" sada. Vjerojatno cu zadrzati oba neko vrijeme. M1 Pro radi ko grom.
  • drlovric: Ma dobio neke pare pa moram ih namjenski utrositi na MBP.
  • invictus: Lovriću, čemu to? Jel te ne služi dobro M1 Pro?
  • drlovric: Davore uzimam 14" MBP Pro CTO. Proslijedi molim te cjenike kada dobijes. Tnx
  • invictus: Jebote led, pokidali su sa tih 512GB. :D :D :D
  • VanjusOS: sad baš gledam. Macbook air M5 kreće sa 512gb SSD, vau!
  • invictus: Ma nema eventa, samo su to sve novo ubacili na svoje stranice..
  • VanjusOS: ima li nekakvo predstavljanje, event? može link
  • invictus: A sutra ima je glavno, predstavljanje jeftinog Macbooka Neo..
  • invictus: @dpasaric - oba monitora su 27"
  • invictus: Bili su 999$, sada je 1099$.
  • invictus: Ali su i digli cijenu za 100$, sada je početni model 1099%
  • invictus: Nisu me sa ničim oduševili, jedino pohvalno koliko vidim da Air počinje sada sa 512GB SSD, ostalo samo blagi refreš..
  • dpasaric: Banana totalna, opet nude samo mali 27" model?!?!
  • ZoPaj: novi monitori, mislio sam;)
  • ZoPaj: evo ih… apple.com
  • smayoo: :D
  • drlovric: Imate valjda neki backup :)
  • Gjuroo: Jel netko zapisao kontakte prije nego je tema izbrisana?
  • smayoo: Hvala. Počišćeno. Account je hackiran, admin će ga blokirati
  • jura22: Imate reklamu za prostitutke u firumu!
  • CoffeePod: 90Hz je premalo
  • rusty: 30" na 120Hz
  • Borisone: Bit će 27-inch 5k XDR za cifru veću od 32-inch 6k. Zašto? 90Hz!
  • dpasaric: Veliki Studio Display, a ne da nude samo hiperskupi XDR
  • rusty: I ja, ali sam rezerviran s očekivanjima. bilo bi lijepo da konačno ATV izdaju novi, ali i novi Studio Display će biti najs :D
  • dpasaric: Danas Apple ima objave novih proizvoda, jedva čekam! :)
  • cariblanco: Čekamo da "Kerum" kaže, da predivne rakete lete iznad Irana ;)
  • Yonkis: [link] - pjesma iz 1980 na tu temu
  • Air: Ove godine je čvrsto odlučio uzeti nobelovu nagradu za mir. Samo je pitanje koliko ratova će biti dovoljno da započne i završi?
  • Air: Trump je započeo rat sa Iranom kako bi ga završio i kako bi u svoju biografiju dodao još jedan završen rat.
  • drlovric: Poceo rat i u Iranu. Operacija se zove Epic Fury. Sve je live na YT. Nestvarno.
  • smayoo: Je li ikom jasno - zašto, pobogu? :huh:
  • drlovric: Talibani malo zaratili sa Pakistanom. Treci put ratuju sa nuklearom silom. Briga njih za Starcraft :)
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?