Priprema većih formata za tisak
(2 korsinik/a gleda/ju temu) Air, (1) Gost

Priprema većih formata za tisak

• iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 15:50
Bog svima!

Ako netko zna i ima vremena, molim za malu pomoć, savjet u vezi pripreme malo većeg formata za tisak.

Trebao bih napraviti pripremu za baner dom. 560 x 100 cm.

In Design (19.5) nudi max. pripremu od 548 cm širine, a exportira PDF max. 508 cm širine.

Illustrator (28.6) može pripremu imati na 560 cm širine ali ne može eksportirati PDF tih dimenzija.

Postiji li neko rješenje?... Nisam ništa korisno našao na mrežnim stranicama Adobea.

Unaprijed zahvaljujem!
  • Air
  • Korisnik
  • 72
02.09.2024 | 16:20
Radiš u umanjenom mjerilu.
Dogovoriš se sa tiskarom u kojem ako ćeš slati PDF.
Ako ćeš slati jpg sliku tada nije bitna tiskara (osim zbog infa oko eventualnih profila i potrebne rezolucije), tada izabereš mjerilo koje ti odgovara i eksportiraš jpg u većoj rezoluciji onoliko koliko si umanjio mjerilo od zadanih dimenzija. Provjeriš da li si dobro odradio zadatak tako da u PS-u staviš tu sliku u zadanu dimenziju bude i zadane rezolucija.
02.09.2024 | 16:53
Ako znaš koja tiskara će to tiskati, najbolje je da njih kontaktiraš i pitaš za savjet.
Billboardi / jumbo plakati se npr. mogu raditi u mjerilu 1:10 na 300 dpi.
02.09.2024 | 20:57
Kad se iz Illustratora snima neki file kao PDF, Acrobat od verzije 1.6 prikazuje stvarnu veličinu, ali ako u tiskari netko otvori file recimo u Corelu (što je dosta čest slučaj radi montaža ili određenih programa za printer koji zahtjeva neku predradnju) otvorit će ga u manjoj veličini. Najsigurnija opcija je, kao što je već navedeno, raditi u nekom mjerilu u dogovoru s tiskarom
02.09.2024 | 21:47
Gjuroo kaže:
Ako znaš koja tiskara će to tiskati, najbolje je da njih kontaktiraš i pitaš za savjet.

Jumbo plakati su standardno tiskani u svega 25 dpi. Da, nije greška, 25 dpi.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 22:47
Air kaže:
Ako ćeš slati jpg sliku tada nije bitna tiskara (osim zbog infa oko eventualnih profila i potrebne rezolucije), tada izabereš mjerilo koje ti odgovara i eksportiraš jpg u većoj rezoluciji onoliko koliko si umanjio mjerilo od zadanih dimenzija. Provjeriš da li si dobro odradio zadatak tako da u PS-u staviš tu sliku u zadanu dimenziju bude i zadane rezolucija.

Hvala! Poslao sam upit i njima ali još nisu odgovorili. Vidjet ću sutra.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 22:49
Gjuroo kaže:

Hvala! Očekujem da mi sutra odgovore.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 22:49
imenso kaže:
Kad se iz Illustratora snima neki file kao PDF, Acrobat od verzije 1.6 prikazuje stvarnu veličinu, ali ako u tiskari netko otvori file recimo u Corelu (što je dosta čest slučaj radi montaža ili određenih programa za printer koji zahtjeva neku predradnju) otvorit će ga u manjoj veličini. Najsigurnija opcija je, kao što je već navedeno, raditi u nekom mjerilu u dogovoru s tiskarom

Hvala!
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
02.09.2024 | 23:04
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:

Hvala! Evo očekujem odgovor tiskare.
03.09.2024 | 00:58
dpasaric kaže:
Gjuroo kaže:

Ako podijeliš 300 sa 10, to je tu negdje.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.09.2024 | 01:34
Air kaže:

Molim za malu provjeru

Jesam li pomoću Photoshopa dobro smanjio formate za sljedeće pripreme, koje radim u In Designu?... Treba li kod naredbe za proporcionalno smanjivanje fotografija u PS kod opcije "Resample" ostaviti "Autimatic" ili kliknuti na nešto drugo od ponuđenoga (vidi screenshot u privitku, koji je izračun za jednu prethodnu pripremu)?...

1. banner
Mjere za tisak: 11,70 m x 1,00 m
Mjere grafičke pripreme: 503 x 43 cm

2. banner
Mjere za tisak: 26,70 m x 1,00 m
Mjere grafičke pripreme: 507,2 x 19 cm

3. banner
Mjere za tisak: 41,71 m x 1,00 m
Mjere grafičke pripreme: 500.4 x 12 cm

556x100cmPSSmanjivanje.png
  • Air
  • Korisnik
  • 72
09.09.2024 | 08:57
Sad po pitanju iz PS-a vidim da imaš vrlo malo iskustva / znanja o temi.

Ja sam ti opisao načelno cijeli postupak. @Gjuroo ti je rekao praktično: napravi u mjerilu 1:10 u 300 dpi.

Zaboravi ono moje dok ne pohvataš potrebna znanja - odnosa potrebnih rezolucija i mjera i njihovih omjera.

Napravi ovako:

1. banner
Mjere grafičke pripreme neka ti u INDD-u budu: 1,170 m x 0,10 m

2. banner
Mjere grafičke pripreme: 2,670 m x 0,10 m

3. banner
Mjere grafičke pripreme: 4,171 m x 0,10 m

a slike (ako ih imaš) u svim dokumentim minimalno neku budu 300 dpi.

Javi koji format (PDF ili JPG) trebaš poslati u tiskaru pa ćemo dalje.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.09.2024 | 10:05
Air kaže:
Sad po pitanju iz PS-a vidim da imaš vrlo malo iskustva / znanja o temi.

Ja sam ti opisao načelno cijeli postupak. @Gjuroo ti je rekao praktično: napravi u mjerilu 1:10 u 300 dpi.

Zaboravi ono moje dok ne pohvataš potrebna znanja - odnosa potrebnih rezolucija i mjera i njihovih omjera.

Napravi ovako:

1. banner
Mjere grafičke pripreme neka ti u INDD-u budu: 1,170 m x 0,10 m

2. banner
Mjere grafičke pripreme: 2,670 m x 0,10 m

3. banner
Mjere grafičke pripreme: 4,171 m x 0,10 m

a slike (ako ih imaš) u svim dokumentim minimalno neku budu 300 dpi.

Javi koji format (PDF ili JPG) trebaš poslati u tiskaru pa ćemo dalje.

Air, puno hvala! Ovo mi je za sada dovoljno

Među elementima u pripremi nema rasterskih, nema fotografija. Svi elementi su vektorski - logo, tekst i ilustracija u podlozi.

Bitno mi je bilo točno odrediti dimenzije manjeg formata za rad na računalu, koji će se kasnije točno moći razvući u tiskari na banner željene veličine u naravi.

Istina, nemam znanja ali imam nešto iskustva
09.09.2024 | 10:29
iMo kaže:
Među elementima u pripremi nema rasterskih, nema fotografija. Svi elementi su vektorski - logo, tekst i ilustracija u podlozi.

Onda ti Photoshop ni ne treba.
U InDesignu kreiraj dokumente u mjerilu 1:10 i od tamo ih samo exportiraj kao *.PDF.
  • iMo
  • Korisnik
  • 19
09.09.2024 | 11:14
Gjuroo kaže:
iMo kaže:

U InDesignu kreiraj dokumente u mjerilu 1:10 i od tamo ih samo exportiraj kao *.PDF.

U redu. Razumio sam to. Samo sam koristio PS da izračunam maksimalni format koji mogu u In Designu izraditi a da ga kasnije mogu po dijagonali razvući na željeni format za tisak. Naravno da je ovaj sistem 1:10 jednostavniji ali nekako mi se čini da što je manje razvlačenja da su to manje moguće neke pogreške kod povećavanja... Vjerojatno sam u krivu
09.09.2024 | 12:01
iMo kaže:
Gjuroo kaže:
iMo kaže:

U redu. Razumio sam to. Samo sam koristio PS da izračunam maksimalni format koji mogu u In Designu izraditi a da ga kasnije mogu po dijagonali razvući na željeni format za tisak. Naravno da je ovaj sistem 1:10 jednostavniji ali nekako mi se čini da što je manje razvlačenja da su to manje moguće neke pogreške kod povećavanja... Vjerojatno sam u krivu

Vektorske elmente možeš "gnjaviti" koliko hoćeš, a da ne izgube na kvaliteti
09.09.2024 | 19:50
Za razliku od pixelske grafike, kvaliteta vektorske grafike ne ovisi o dimenziji, tj. u svakoj dimenziji je savršeno oštra.

hr.wikipedia.org/wiki/Bézierova_krivulja
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 6 minuta
  • kupus: [link]
  • kupus: Prema macrumorsu, bit će samo novi ajfoni i satovi. Mini navodno u 11om mjesecu
  • drpongrac23: Inače ne pijem sokove, ne smijem, ali večeras će pasti Cola i čips. Jedva čekam Keynote, možda bude novi Mini…
  • dpasaric: Večeras u 19 sati Apple Keynote.
  • smayoo: Shvatio sam da to nisu tvoje riječi.
  • Kloba: Smayoo - nisam ga ja tako nazvao, već sam prenio informaciju. Gruba ili ne, Poljacima je očito dojam takav. Nisam ovdje pročitao, samo sam upisao grubu riječ i Poljaci i izašlo mi je xyz tekstova jer su svi prenjeli isto. [link]
  • drlovric: @Kloba: Nisam ni ja isao. Nekakva me prehlada zeza par dana, pa nisam bas bio za put. Kartu sam poklonio, pa neka uziva ko moze :)
  • smayoo: Kod Varge u Bilju sam više puta jeo odličan čobanac. Osijek je lijep i zanimljiv grad. Svašta se može još uljepšati, ali nazvati ga zapuštenim - to je baš grubo. Zagreb ima puno zapuštenijih dijelova, makar se novac cijele zemlje slijeva u njega.
  • Air: Osijek prije rata je bio PREKRASAN grad!
  • drpongrac23: Jedino što me veže za Osijek je prilično loš čobanac, nažalost...
  • Kloba: Kako bilo, sretno ti bilo i nadam se da ćeš svjedočiti konačno nekoj pobjedi naše reprezentacije. Zadnju smo imali još tamo prije EURO-a.
  • Kloba: @drlovric - ja bih rado, ali niti imam kartu niti prijevoz. Da ti budem iskren, nikada nisam niti bio u Osijeku. Bio sam u Đakovu. Rado bih vidio taj grad. Čitam da su Poljaci u nevjerici koliko je grad zapušten, odnosno star i neenoviran. Za OPUS Arenu nemaju primjedbi, ali se čude kontrastu.
  • smayoo: @damy, piši u forum
  • drlovric: Ide li netko u OS na utakmicu reprezentacije? :)
  • damy.: dal netko zna zašto netko ne prima pozivnicu u dijeljenje s obitelji kad im pošaljem, stalno piše nije isporučeno
  • Borisone: Nova cijena za Studio Display u oglasniku (1.190 EUR)
  • smayoo: Jedna Bajagina :)
  • smayoo: U to ime... [link]
  • drpongrac23: Čorbu ću pamtiti po izvanrednim albumima do 1989, a kasnije po glupostima zbog kojih se mnogima zamjerio. Sve u svemu , o pokojniku samo ono najbolje, a za loše i ružne stvari suditi će valjda netko drugi.
  • cariblanco: Istina je, uvjek sve najbolje za pokojnika...kad će umrjeti putin da otvorim šampanjac ;)
  • Ender: ali, ipak - o pokojniku sve najlepse.
  • Ender: bilo je konacno jasno da je izdao sebe kad je poceo da se nesto sredjuje i da se farba pre nekoliko godina. tad je neko rekao - srpski r'n'r je izgubio rokera, a estrada je dobila pevacicu.
  • Ender: nazalost, moram da se slozim. navodno je bio rekao skoro - da mu telo sahrane u Cacku, a srce u Sloveniji.
  • drlovric: Umro kod konjusara koje je pljuvao cijeli zivot. Veliki umjetnik ali populisticko govno od covjeka.
  • smayoo: Ode Bora Čorba. Da se nije upustio u low end politiku, ostao bi zauvijek high end rocker... :(
  • smayoo: :)
  • cariblanco: smayoo, sori
  • cariblanco: Ajmo repete da smacco izgubi koju kili :)
  • smayoo: Previše je to, nemoj... :)
  • Yonkis: Čekaj, nisam još ja čestitao. Šećer na kraju :) Sretan rođendan smayoo! Poživio ti nama još toliko!
  • smayoo: Hvala. Već je pomalo i zaboravljen... :)
  • BigMac: Sretan rođendan Emile, sve najbolje!
  • iMo: Sretan rođendan! : )
  • smayoo: Hvala! :)
  • Beli: Sretan rođendan dragi Smayoo, od srca...
  • Bertone: Sretan rođendan smayoo
  • smayoo: Hvala svima! :)
  • cariblanco: Sve najbolje Emile :)
  • Djuro genijalac: Sve najbolje!
  • Djuro genijalac: Pa kad prije, majkumu?!?!
  • Djuro genijalac: O, Emile, omatorilo se opet?!
  • Air: Smayo sretan rođendan!
  • zoranowsky: Sretan ročkas Smayoo!!! :)
  • Kloba: Uvijek kasno palim, pa ću i sada. Sretan ti rođendan, Smayoo! ;)
  • Gjuroo: Sretan rođendan, Smayooooo!
  • smayoo: Nemoj, previše je... :D
  • mbp2009: Doživio barem još toliko
  • mbp2009: Smayo sve najbolje
  • drpongrac23: Sretan rođendan Smayoo :) :) :)
  • smayoo: Hvala! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%