USB LAN ADAPTER NA MACBOOK AIRU NE RADI
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

USB LAN ADAPTER NA MACBOOK AIRU NE RADI

28.09.2016 | 11:19
Poštovani,

Imam problem s instalacijom EU-4208 Edimax USB 2.0 Ethernet Adapterom. Naime kako Macbook Air nema LAN port, morala sam kupiti adapter koji bih mogla povezati sa LAN kabelom. Uz program sam dobila i instalacijski CD, ali kako Air nema mogucnost stavljanja CDa, skinila sam driver sa Edimaxove stranice.

Kada pokrenem instalaciju, preskoci mi dio Destination select, nastavlja s instalacijom,zavrsi ju, restartira laptop, ali kada se laptop upali instalacije nema te adapter ne funkcionira i sistem ne prepoznaje LAN vezu.

Moze li mi netko objasniti kako rijesiti ovaj problem? Je li problem u kabelu ili mozda Sierri pa da nije kompatibilno? Na uputstvima pise kako je kompatibilan sa Mac OS X 10.x.

Air je kupljen prije 3 tjedna, godina early 2015.

Unaprijed hvala!
28.09.2016 | 11:36
da li ti je u ethernet u popisu adaptera unutar System Preferences -- Network? Ili ako nije da li ako klikneš na + dobiješ izbor za dodati ethernet adapter? Si probala u drugi USB port?
28.09.2016 | 11:43
Hvala na odgovoru!

Nemam nigdje u system preferences ponuđen ethernet. Uopće ga ne prepoznaje! Pokušala sam i u jednom i u durgom usb portu.

Upravo sam na stranici od Edimaxa procitala ovo:Support OS:MAC 10.5/10.6/10.7/10.8/10.9/10.10/10.11

moj je 10.12, sto bi znacilo da nije kompatibilan s mojim sustavnom, jesam li u pravu?
28.09.2016 | 12:07
Nemam ovaj navedeni adapter, ali imam "eBay generic JP1081B No 9700 adapter".

Tu se radi o forsiranju Applea da koristiš originale.

No, problem se da rješiti, kako je opisano na ovoj stranici. Provjereno radi.

inkandfeet.com/how-to-use-a-generic-usb-...c-os-1011-el-capitan
28.09.2016 | 12:39
Mislite da to vrijedi i za Sierru?

Nisam sigurna kako napeaviti ovaj korak: Open your terminal, and run sudo kextload /System/Library/Extensions/USBCDCEthernet.kext

Kako otvorim terminal?
28.09.2016 | 12:50
Tinche, samo u Spotlight upisi Terminal, i dobit ces nesto egzoticno Mali prozor sa cudnim znakovima, to ti je to... I onda pejstaj tu komandu, da ne zeznes nesto u sintaksi.
28.09.2016 | 13:14
Radi i na sierri, samo točno moraš slijediti korake (i skinuti "drivere" s onog linka tamo...

Nisam tražio, ali mislim da ima tutorial i na jubito-u

drlovrić ti je rekao za terminal. Ako negdje zapneš, reci, pa ćemo ići korak po korak. Samo je bitno da odradiš sve korake kako piše.
28.09.2016 | 17:09
JA ne razumijen pljude koji žicom vežu prijenosnik na internet. Za nikakve novce se dade kupiti.
Što fali ovome: www.njuskalo.hr/mrezna-oprema/airlive-5460v2-oglas-19815240

Ovo što čitam je tlaka, pikanje na slijepo i isprobavanje, a za mjesec dana bide pitala kako se napravi čista instalacija
Vidi naredbe: sudo kextload /System/Library/Extensions/USBCDCEthernet.kext
Čim je sudo, to mi ne miriši na dobro pogotovo nakon ovoga: "Nisam sigurna kako napeaviti ovaj korak: Open your terminal, and run sudo kextload /System/Library/Extensions/USBCDCEthernet.kext".
28.09.2016 | 17:44
Tinche, otvori Terminal aplikaciju kako ti je drlovric rekao, i upisi ili ukopiraj naredbu točno kako piše:

sudo kextload /System/Library/Extensions/USBCDCEthernet.kext

...i pritisni enter. Pitat će te tvoju lozinku, upiši je (neće se ništa vidjeti što upisuješ) i pritisni enter. Ako sev prođe kako treba, neće se ništa dogoditi, veće će te vratiti u iduću liniju.

Uz ovu iznimku jer smo mi fini ljudi, nemoj nikada u terminalu upisivati naredbe za koje nisi sigurna što rade, pogotovo one koje počinju sa "sudo".
28.09.2016 | 18:11
zabac kaže:
JA ne razumijen pljude koji žicom vežu prijenosnik na internet. Za nikakve novce se dade kupiti.
Što fali ovome: www.njuskalo.hr/mrezna-oprema/airlive-5460v2-oglas-19815240

Puno toga fali tom uređaju , ali kužim da netko voli više wifi, za razliku od žice i obrnuto. Možda netko nema izbora, a u nekim situacijama jednostavno nije dovoljno kvalitetno. Tko će ga znati.
28.09.2016 | 18:27
zabac kaže:
JA ne razumijen pljude koji žicom vežu prijenosnik na internet.

Npr. problem kod mene je što na Air-u ne mogu da se spojim na WiFi. Kad koristim Osirix DICOM viewer i povucem veliku kolicinu DICOM fajlova za volume rendering jednostavno WiFi ustopa. Preko thunderbolta to ide vrlo brzo.
28.09.2016 | 18:30
...a netko je prisiljen na taj način "kemijati" u firmi gdje radi. (spajati Air sa žicom)
...i onda još proxy slagati, i pogađati štošta, da bi mogao koristiti svoj privatni Air za posao!

A da im još spomeneš da ti mrežni LAN prištekaju na wireless router (kojega ti najprije, neće ni nabaviti), hijoj, letio bih kroz prozor naglavačke...
28.09.2016 | 19:40
Sad sam skužio, to tebi treba za posao i nedaš 35€ za originalni adapter, već se patiš s nekim sranjem?
Ne znam što si po struci ali spominješ www.osirix-viewer.com/ što je povezano s medicinom. Zar stavro nemaš tih 35€ ili 309kn u RH i kupiš aadapter?
Ovaj tvoj košta oko 100kn, očito 100kn previše.
28.09.2016 | 20:46
zabac kaže:

Ne znam što si po struci ali spominješ www.osirix-viewer.com/ što je povezano s medicinom. Zar stavro nemaš tih 35€ ili 309kn u RH i kupiš aadapter?

Ovo ja koristim!
Prilozi:
28.09.2016 | 20:56
Ja imam tri različita adaptera i svi mi rade kako treba, s tim da zadnji koji sam uzeo u Linksu ne traži nikakvu instalaciju, čisti plug & play kako bog zapovijeda.

Prvi koji sam uzeo prije valjda 5 godina je Edimax, USB2 na 100Mb i njega imam u jednom ruksaku. U drugom rukasku imam nešto TU3-ETG/E UNL, što god da to znači. To sam negdje kupio, u pitaju je USB3 na Giga i on je isto tražio neku instalaciju.

Nedavno sam nabasao na TP-Link u Linksu i to radi ko zmaj, bez ikakve instalacije, USB3 na Giga, radi fino i na starom Airu koji ima USB2 portove.
29.09.2016 | 05:53
Miro Spiro kaže:
zabac kaže:

Ovo ja koristim!

Na ovoj slici je 7 razlićitih stvari:

1. šalica za kavu
2. AirPort Express
3. Thunderbolt Station
4. USB hub
5. sprej
6. šalica pun aolovki
7. razno kablovinje

Na što si točno mislio?
29.09.2016 | 09:45
Pa vjerojatno misli na CalDigit kaj se praviš grbav
29.09.2016 | 11:22
Vidi, ulaze dva mrežna kabela, žuti i crveni. Thunderbolt kabel ne vidim. Vidim i kabel od napajanja Maca.
Spaja se očito preko AP Express-a jer ovaj drugi nije spojen. Jedan košta mislim 199$, a drugi 99$ u USA.

To što se povlaći velika količina fajlova, ne bi trebalo biti problem niti preko Wi-Fi-a niti preko mreže. Problem mislim leži negdje drugdje.
29.09.2016 | 11:50
zabac kaže:
Vidi, ulaze dva mrežna kabela, žuti i crveni. Thunderbolt kabel ne vidim. Vidim i kabel od napajanja Maca.
Spaja se očito preko AP Express-a jer ovaj drugi nije spojen. Jedan košta mislim 199$, a drugi 99$ u USA.

To što se povlaći velika količina fajlova, ne bi trebalo biti problem niti preko Wi-Fi-a niti preko mreže. Problem mislim leži negdje drugdje.

Crveni nije mrežni kabl već OWC 3m thunderbolt red cable: eshop.macsales.com/shop/Thunderbolt/OWC/Thunderbolt-Cables/

Ne spajam se preko AP Express-a na Airu.

Kad radis volume rendering i fuziju SPECT-a i CT-a ili PET-a svaka studija izadje oko 15-20 GB DICOM fajlova. Hermes sistem ne moze da radi preko Wi-Fi-a. Ja se na Hermes server kacim sa osirix-om.

Nemoj zabac da idemo u off topic.
29.09.2016 | 12:02
Hvala svima na pomoći! Nisam se usudila sama prtljati po tome, tako da sam odlučila kupiti appleov adapter jer je ista cijena kao neki drugi adapteri, a s ovim znam da će funkcionirati.

U situaciji sam gdje moram koristiti LAN kabel, jer u domu nije dobar WLAN.

Hvala svima još jednom!
29.09.2016 | 20:24
Ne smijem niti pitati, već bi se svadili. Imao sam osjećaj kako je TB kabel tanji.
@Miro Spiro, ovo tvoje ima logike, a ne žmikati i kupiti nešto što ne vrijedi.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, Anonimci (444)

Novo na Jabučnjaku

Teme