Pa-pa Aperture
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pa-pa Aperture

28.06.2014 | 03:22
Eto sada je i zvanicno, ono sto se vidjelo iz aviona (ili drona ) da Apple ne razvija Aperture. Prizivali su korisnici novu major verziju GODINAMA (!) koja ce konacno prestici Lightroom i pokazati tom Adobe Inc., ali to se nije desilo.

Osobno sam koristio Aperture godinama, primarno radi brutalno dobre integracije na razini OS X. A plus je bio sto sam nekad davno importirao sve iz iPhoto (koji je btw prilicno losa i spora aplikacija), pa sam isao linijom manjeg otpora.

Lightroom je sa tehnickog aspekta puno bolji software (jer dijeli puno toga zajednickog sa Photoshop), tako da ce puno ljudi napraviti switch. I biti zadovoljni...

Apple ce trebati vremena da to sve poslozi (Photos app umjesto iPhoto, ali sa Aperture features) i to ce raditi dobro, ali kada?

Sumnjam da su htjeli napraviti istu glupost kao sa FCP X kada su izdali novu verziju koja je bila losija od stare. Medjutim, sada je FCP X odrastao u solidan alat.

Ili kada smo dobili "upgrade" na novi Pages koji ne radi bas tako dobro kao stari, uz ispriku "nismo vam stari app pobrisali, tako da mozete i dalje njega koristiti"

Buducnost ce pokazati kako ce raditi ta sinergija OS X / iOS sa Photos app u glavnoj ulozi...

Ja se radujem da se nesto pokrenulo jer ova stagnacija u razvoju Aperture nista dobro nikome ne bi donijela.

P.S. Sada ta "greska" u naplatnom sistemu Apple (koliko god to nestvarno zvucalo) ima smisla, jer tko zna koliko DEMO Aperture licenci App Store je kovertirao u paid
28.06.2014 | 05:34
Aperture nikad nije bio ne što. Imao je potencijala, ali svako imalo ozbiljan već posjeduje PS od prije i pripodno je uzeti LR. Apertupe je više program za facebook generaciju. Adobe postavlja standarde grafičkog dizajna na računalu.
Ne znam kolika je razlika između Adobe Premiera i FCPX-a, ali između LR-a i Aperture-a je ogromna.
28.06.2014 | 07:53
Meni je recimo Aperture odlican katalog forotgrafija, slozenih na smislen nacin, lako dostupan sustavu cijelo vrijeme.

Fotke sam ionako uredjivao sa "Edit with..."

Na kraju dana, ne mogu niti Lightroom niti Aperture zamijeniti Photoshop, samo je LR blize tom nastojanju
28.06.2014 | 09:58
Sto ljudi, što čudi...
Ja sam na Apertureu od 2008.
Navikao sam se na program koji je aplleovski jednostavan, a opet moćan.
Niste mu nikada dali šansu kako treba.
I neki dan sam probao lightroom, ma nema šanse da to koristim.
Na mojoj stranici sve slike su obrađene u apertureu,
PS je za žešće manipulacije s više layera.
A ako baš se ne želite zezati postoje manje više svi popularni pluginovi (colorefex, VSCO) i za aperture.
28.06.2014 | 10:55
Ja isto ne nalazim velikih zamjerki Aperture-u... Naravno da je PS puno moćniji, ali za neko brzinsko sređivanje fotografija, bez zezanja sa layerima , Aperture je meni i više nego dobar. Baš sam neki dan morao brzinski, on the go, poboljšati jednu fotku... Ništa zahtjevno, brightness, kontrast, malo pojačati sjene, tu Apertureovoj jednostavnosti nema ravnoga...
28.06.2014 | 11:40
Meni je žeo što više neće razvijati Aperture, ali ovo je bilo za očekivati. Nekako se bojim da će Photos biti više consumer, a manje pro aplikacija i da će se jaz između Lighrooma i Photosa povećati. Koristim i Lightroom i Aperture, ali sam definitivno prešao na Aperture nakon što sam naletio na post koji je stavio Rusty o dijeljenju Aperture library-a između više macova.
Da je Lightroom moćniji softver, sigurno je, ali ako imaš lošu fotku, neće ti ni jedan program biti od koristi. Nekako sam se navikao na jednostavnost rada s Apertureom, a ionako za sve zahtjevnije obrade koristim PS.
Živo me zanima što će biti s ovim.
28.06.2014 | 15:42
Bljakete. Da me taj novi Photos osvoji mora biti apsolutno sposoban za pro obrade. Neću fejsbuk posting igračku sa lijepim bijelim okvirom, koja sortira slike samo po kalendaru jer je tako njima fora.

Sve u svemu, macovi postaju hipsterske igračke -.-
29.06.2014 | 16:15
drlovric kaže:

Na kraju dana, ne mogu niti Lightroom niti Aperture zamijeniti Photoshop, samo je LR blize tom nastojanju

Mislim da donekle razumjem sto hoces reci, ali ja osobno ne vjerujem da je nastojanje Adobea da zamjeni PS sa Ligtroomom (u segmentu obrade fotografije). S obzirom na,u velikoj mjeri, fotografsku armiju korisnika, to bi bilo kao sjeca grane na kojoj sjedis
29.06.2014 | 16:40
kako se Aperture može uspoređivati s PS-om? Prije s Lightroom-om.
LR koristi engine od PS-a koji je godinama brušen, a Aperture baš i nema neki pedigre. To mi je više kao komercijalna verzija iPhoto-a.
Teško kako će fotograska zajednica baš roniti suze za Aaerture-om, a oni koji ne jedu fotografski kruh su ionako na crno nabavili sve programe.
Bilo bi korektno da Apple dade neki bonus kupcima koji su legalno kupili program u vidu vouchera na AppStore-u.
30.06.2014 | 02:56
Vec smo prezvakali ovu temu puno puta, i cinjenica da Aperture ima vojsku korisnika, isto kao i LR, govori u prilog da i taj program nekome vrijedi

Ja imam oba programa godinama i jednostavno mi je Aperture interface i pogotovo upravljanje datotekama bio bolji cijelo vrijeme. Jednostavan Appleovski.

Ali kralj je mrtav, zivio kralj!

Mene zanima koliko je bezbolna tranizicija ljudima sa Aperture na LR i sta ce po tom pitanju uraditi da se olaksa switcherima. Mozes ti prebaciti slike i metadata i importirati u LR, ali sta sa adjustments data :/

Puno ljudi je uredilo svoje fotografije i one se uredno prikazuju u Aperture, sada imaju opciju da to sve rade ponovo u LR ili da export versions (povecavajuci broj datoteka, uz nemogucnost kasnijeg doradjivanja tog uredjenja).

Za pretpostaviti je da ce velika vecina ljudi i ostaviti aktivan Aperture dok neko ne ponudi rjesenje za bezbolan switch, ili dok se ne vidi sta ce Apple uraditi sa Photos app. Lako je moguce da to bude novi/stari Aperture u novom ruhu, koji ce citati i Aperture data.

A mozda samo naprave govance za Facebook Generation :/
30.06.2014 | 15:10
Ne znam kako se ovo uklapa u vremenske zone u kojima se nalazite, ali bih oreporucio scott kelby free webinar oko switcha sa aperture na lr
kelbyone.com/aperture-to-lightroom/
Znajuci njihove kurseve ovo ce vejrovatno biti jako prakticno I idiot proof
Valjda ce biti I za pogledati naknadno
Zivili
30.06.2014 | 15:16
Naravno Scott radi za adobe, zato i navlači vodu na svoj mlin
30.06.2014 | 15:17
Tim prije ne sumnjam da ce ovaj biti koristan. I jos je free
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 15 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, hal9000, marioart, Riba, smayoo, Anonimci (1910)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO