Umjesto Ø, u tekstu mi se pojavljuje ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Umjesto Ø, u tekstu mi se pojavljuje ?

27.11.2012 | 19:47
Radim na tekstu u Firefoxu. Umjesto traženog promjera (znaka Ø), na web stranici se pojavljuje znak ?.
Da li znate što trebam napraviti?

Hvala
28.11.2012 | 11:02
Možeš li pojasniti što točno znači da "radiš na tekstu u Firefoxu"? Web stranicu ili što? Vjerojatno je problem u postavljenom encodingu ali je teško reći bez dodatnih informacija.
28.11.2012 | 15:16
Upisujem podatke za web jedne firme na njihovu web stranicu. Oni imaju aplikaciju na ASP.netu. Tekst mi je u standardnom formatu (System Preferences > Language > Hrvatski i ispod Hrvatskog Engleski).
  • mileni
  • Posjetitelj
28.11.2012 | 15:42
Encoding stranice nije dobro podesen. 99%. A ako koristite bazu podataka, vjerojatno je tu problem. To trebate rijesiti sa onim tko vam je pravio aplikaciju, neka provjeri kako je podesen text encoding za text area u koji ukucavas text.
No ukoliko se takva stvar dogadja samo i iskljucivo u firefoxu (obavezno isprobaj i druge browsere), onda je do ff-a, a ne programera. Inace je ff imao problema sa prikazima odredjenih znakova u davnoj proslosti. Oprobaj izguglati pa provjeri.
28.11.2012 | 18:31
A što će ti taj simbol?
28.11.2012 | 19:13
Pa s krizom koja vlada, taj se simbol sve češće javlja i upotrebljava za prikaz stvarnog stanja.
28.11.2012 | 23:08
To nije nula, nego prekriženo slovo O.
28.11.2012 | 23:32
To je znak "fi", dakle promjer. Web od te firme valjda prodaje cijevi ili nešto slično, gdje se mjera izražava promjerom, koji se označava tim znakom.
29.11.2012 | 00:56
U pravu ste, to može biti oznaka za promjer, kao npr. Kopča bijela Ø22 mm, no isto tako i matematički simbol za prazan skup, a prazan skup daje asocijaciju na prazan novčanik...
29.11.2012 | 01:26
Definitivno encoding i to mi se čini Win1250 bi moga biti u pitanju. Znam kad sam konvertirao podatke za jednu firmu sa Maca na Windowse i to sa MacOS 9 čiji encoding je podržavao znak Ø u Windows 1250, fi je jednostavno ispario pošto 1250 ne sadrži taj znak. Kod njih je to baš bilo lako uočljivo pošto im je pola artikala imalo ø u nazivu.

Usput, ja ovo kuckam na iPadu. Hr tipkovnica na slovu O nema fi, ali kad se prebacim na En(us) iznad slova O ima masu tih jajolikih znakova kao recimo OŌÕÓÖÔÔ i naravno Ø. Probaj u Safariju. Može biti i da sever krivo tumači FF pa probaj promijeniti user agent u browseru. Ja recimo ak želim koristiti Yahoo mail iz novog Safarija obavezno moram prebaciti user agent na nešto drugo, Operu recimo.
29.11.2012 | 14:34
Pa zar FI nema okomitu crtu?
29.11.2012 | 14:54
zabac kaže:
Pa zar FI nema okomitu crtu?

Ne. Simbol sa okomitom crtom je protok topline, fi je sa kosom.
29.11.2012 | 16:27
Phi_uc_lc.png

Zar to nije to?
29.11.2012 | 16:47
Ne. To je grčko slovo fi. U strojarstvu se krug prekrižen kosom crtom zove "fi", a u kotiranju (i specificiranju) označava promjer, tj. daje do znanja da je određena mjera - kružna.

Veliko grčko slovo "FI" (ovo s lijeva u tvom postu) je u fizici obično oznaka za tok (fluks) - toplinski, magnetski, materije...
29.11.2012 | 19:39
OK, ovo u naslovu je slično grčkom slovu, ali nije fi (phi). Prva pomisao je bila slovo jednog od sjevernih naroda (norvežani mislim).
Inače simbol s okomitom crtom nije simbol, već slovo grčke abeceda (koja je sigurno starija od bilo kojeg poimanja tokova). -> ovo ide Daria. LOL
29.11.2012 | 20:06
Ha, gle, ako i nije isti znak, onda je vrlo sličan... Mislio si na ovo: Øø (alt+O i alt+shift+O)? Ali mislim da po unicode ima poseban kôd za simbol promjera.
29.11.2012 | 20:55
zabac kaže:
OK, ovo u naslovu je slično grčkom slovu, ali nije fi (phi). Prva pomisao je bila slovo jednog od sjevernih naroda (norvežani mislim).
Inače simbol s okomitom crtom nije simbol, već slovo grčke abeceda (koja je sigurno starija od bilo kojeg poimanja tokova). -> ovo ide Daria. LOL

Ha, moje znanje grckog alfabeta se vecinom bazira na Krautu (Strojarski prirucnik) tako da nisam neki strucnjak .
Mene je ucilo da je slovo (krivo sam rekao simbol) FI=Q/t, tj. toplinski tok, prolaz topline. I pise bas FI , a ne phi.
30.11.2012 | 07:48
Nisam još uvijek ništa složio. S Øø (alt+O i alt+shift+O) sam dobio tražene simbole u Firefoxu na Macu, ali kada bih to sve snimio, pojavio se opet ?.
Morati ću reći kolegama da stave znak Ø u Windowsima.
  • mileni
  • Posjetitelj
30.11.2012 | 12:24
Jesi probao sa drugim browserima? Ako i sa njima ne radi, do encodinga je, pa javi programerima da to rijese.
30.11.2012 | 13:04
Reći ću programerima. Do sada nitko to nije javio. Problem je što ja radim na MacOSu, a ostali zaposlenici na Windowsima.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 57 minuta
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...
  • drlovric: Ja nekako vjerujem da ovo nije bilo jos uvijek ni planirano, vec su to sfusali na brzinu da izadje prije vremena. Cisto da malo zamaskiraju AI blazamu. Da se pise o necemu drugome. NIkakvu konkretnu vrijednost korisnici nisu dobili ovom promjenom.
  • CoffeePod: @drlovric Malo je reć da su se za*ebali. Prezentacija na WWDC je izgledalja lijepo, ali to su bili cherry pickani trenutci, i sve je bilo uvećano. Liquid Glass ne funkcionira dobro na našim malim ekranima.
  • CoffeePod: @hal9000 Probao ga na M2 Airu od djevojke, jer se njoj svidio dizajn sučelja. Ukratko, laptop je vidno usporio sa animacijama, performanse su zagušene. Stvarno je istina da treba pričekati tek idući release kada se ovako velike promjene naprave. Što se mene tiče, svi xOS26 su i dalje Beta.
  • hal9000: @Yonkis: :D :D :D
  • drlovric: .1 bete vec doziraju transparentnost. Skontali su da su na puno mjesta pretjerali, pa se to sada mijenja sa frosty staklom :)
  • Yonkis: hal9000: pretvorio sam se u uho
  • hal9000: Novi dizajn novog MacOS-a je TRAGEDIJA!
  • CoffeePod: Samo se sjetim njegove izjave "We don't ship junk!"
  • CoffeePod: Mene iskreno zanima reakcija Jobs na Tahoe26 i novi iOS26. Znam da je samo volio "lickable" user interface ali ovo izgleda toliko cartoony i bloated da se izgubio premium look.
  • hal9000: Ako ne revolucionaran (a siguran sam da bi ih bilo), što god da je, bilo bi bez kompromisa i jednostavno radilo bez je*emti.
  • VanjusOS: sve nas zanima što bi bilo da je još poživio... da li bismo imali još koji revolucionarni proizvod? ja sam uvjeren da bismo imali i više od jednog..
  • hal9000: @VanjusOS: Ah, kad se sjetim Jobs-a i kako je dobro vodio Apple, dođe mi da sada zaplačem. Kako u zezanciji znam reći: "Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno!"
  • VanjusOS: jučer bila godišnjica Jobsove smrti - zar nitko nije se sjetio toga?
  • dpasaric: Vidim da vam treba više ljubavi, pa nešto s puno pozitive... :)
  • dpasaric: Novi članak na naslovnici! :)
  • drlovric: Ako imamo nekog vlasnika pausalnog obrta, molim da mi se javi. Hvala.
  • Bertone: Sad sam zbunjen, toliko da sam išao googlati da li se što promijenilo oko pojma "tašt", ali kako nije, ne razumijem pitanje ili zašto si došao do takvog zaključka :/
  • drpongrac23: @Bertone- Zašto si pun taštine?!?!
  • Tito: Baš gleado prošli tjedan u Kinoteci
  • Yonkis: [link] ako niste gledali u kinu (Art Kinu) onda morate pogledati na HRT2, večeras, rekao bih da je must-see za sve koji su iz Rijeke
  • Bertone: I tako se od pitanja da li djetetu (za koje ne znamo koliko ima godina) isplati uzeti laptop, došli smo do čiji je ve*i :D
  • jura22: Naveo primjer. Postoje i editori za jednanzbe na macOS-u.
  • smayoo: Pages koristi standardni LaTeX za jednadžbe, kao i LibreOffice (LO ima još i neki legacy sistem od OpenOfficea), a MS Office koristi svoj neki vrlo nepraktičan sistem, oduvijek. Tko piše puno jednadžbi u svojim tekstovima, nauči se LaTeXu jako brzo i puno je brži i efikasniji nego s MSO, na bilo kojoj platformi.
  • jura22: Za unijeti jednandžbu u Pages treba naučiti prohgramirati.
  • jura22: MSO na macOS-u ne radi kao na WIN. Recimo Mail Merge je neupotrebljiv ako ima iole više slogova. Kao tekst procesor je OK, ali je i Pages isto OK.
  • drlovric: Ako bas hoces Air, instaliraj Parallels i opet vrti nativnu verziju Win Office paketa. Radi to dobro.
  • drlovric: Autori MS Office za Win i Mac nisu nikada otisli niti na team building, a kamoli radili skupa. Ta dva proizvoda nemaju zive veze jedan s drugim :)
  • Bertone: Kako to? Pa rekao si da MacOS bolje koristi hardverske resurse :P
  • drpongrac23: @Bertone - evo vidiš, baš suprotno. MS Office na PC-u radi daleko brže i uglađenije nego na Mac-u. Baš si fulao od prve :)
  • Yonkis: jer jabučnjak nije optimiziran ;/
  • ping: Zašto na iPadu ne mogu skrolat u vikalici?
  • Bertone: Imaš pravo, M$ Office na PC-u i W11 piše što korisnik stisne na tipkovnici, dok na MBP i MacOS-u isti taj office radi na misli korisnika :D
  • drpongrac23: Mješate RAM i takt CPU na PC-u i na Mac-u. Dva potpuno različita OS-a koji iskoristavaju resurse na potpuno drugačiji način. Mac je Mac, a PCje PC.
  • Bertone: ??
  • drpongrac23: Mješate RAM 8
  • Bertone: Dalje, razlika između i5 i i7 za školske potrebe dijete neće osjetiti, a razlika u cijeni za tebe je dupla tak da,.. odluči sam :)
  • Bertone: *za dijete
  • Bertone: Što se tiče cijene, da više se isplati da dijete uzeti IdeaPad jer su RAM (iako ima samo jedan utor za RAM) i disk nadogradivi, kod MBP nisu
  • Bertone: Savija se poklopac ekrana (s njime i ekran), savija se tipkovnica u sredini jer nema podokvira (kod T serije je unutar lapropa magnezijski okvir , IdeaPad toga nema)..
  • Yonkis: Mini Mac [link]
  • Air: kazes da bi 150-200 bilo oko uzeti prije nego maca za 300-350? Iako je pc i5 i 8GB rama a mac i7 i 16 GB?
  • Air: O elementu savijanju nisam imao pojma kad koristim samo aluminij
  • Bertone: PS. Ako ti frend da taj laptop za 150-200 € onda ga uzmi pa koliko joj potraje, ako traži više nemoj.
  • Bertone: Imao sam 15" model u rukama i savija se, na 17" se vjerojatno savija još i više,... ako misliš uzimati Lenovo onda samo ThinkPad T seriju ili P ako ti treba prijenosna radna stanica

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, Ender, Riba, vicko, Anonimci (516)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO